Kokosų aliejus yra puikiai visiems pažįstamas produktas. Tarp kitų aliejų šis išsiskiria savo universalumu, plačiomis panaudojimo galimybėmis, gera maistine verte. Tuo tarpu, kokosų sviestas nėra taip plačiai pagarsėjęs mūsų visuomenėje. Dalis žmonių galvoja, jog tai apskritai yra vienas ir tas pats produktas. Be abejo, šie išties turi nemažai panašumų. Be to, kartais kokosų aliejus yra vadinamas kokosų sviestu, pastarąjį skaitant jo sinonimu.
Kas yra kokosų sviestas?
Tikriausiai daugelis yra girdėję apie kokoso aliejų, tačiau visai kas kita yra kokoso sviestas. Kokoso sviestas - tai sumaltas minkštimas, iš kurio gaunama riešutų sviesto konsistencija, nors paprastai jis būna šiek tiek trapus. Kokoso sviestas pradėtas gaminti Šri Lankoje.
Gamybos procesas
Čia įprastas kokosų sviesto gamybos procesas prasideda nuo prinokusių kokosų branduolių surinkimo ir padalijimo per puse. Tuomet jis džiovinamas saulėje arba ant viryklės. Tada iš džiovintų kokosų išgaunamas aliejus, o jo spaudimo metu lieka labai smulkių kokoso gabalėlių. Tada ši masė spaudžiama hidrauliniu presu, kuriame išgaunama daugiau aliejaus. Išfiltravus aliejų, lieka valgomasis kokoso sviestas.
Kaip pasigaminti kokosų sviestą namuose?
Į virtuvinį kombainą suberkite kokoso drožles. Jei jūsų virtuvinis kombainas yra didesnis, gali reikėti daugiau kokoso drožlių, kad lengviau sumaltų. Be to, jei turite trintuvą (blenderį), juo gali nepavykti sumalti kokoso drožlių. Įjunkite kombainą ir trinkite apie 10 minučių. Kai masė taps skysta ir kreminės konsistencijos, galite į ją įberti druskos. Jei šiuo metu vis dar negavote kokosų sviesto, greičiausiai į virtuvinį kombainą neįdėjote pakankamai kokosų drožlių arba jūsų virtuvinis kombainas yra nepakankamai galingas. Paruoštą kokoso riešutų sviestą kambario temperatūroje laikykite iki 2 savaičių. Priklausomai nuo jūsų namų temperatūros, atvėsęs jis greičiausiai sukietės.
Kokosų sviesto ir aliejaus skirtumai
Kokosų aliejus ir kokosų sviestas skiriasi tiek išgavimo būdu, tiek panaudojimo ypatumais. Pirmajam variantui gauti naudojamas šaltas spaudimas, o antrasis yra gaunamas trinant patį kokosą. Tačiau, šie yra maišomi visai ne be reikalo, mat abiejų konsistencija tampa praktiškai vienoda. Įprastai šie būna kietesnio pavidalo, bet greitai pavirsta į skystį, vos juos pakaitinus. Visgi, dauguma žmonių teigia, jog kokosų sviestas pasižymi stipresniu kvapu, o valgant labiau jaučiamas kokoso poskonis.
Kita vertus, abu produktai turi savų privalumų, kurie taip pat patampa šių skirtumais. Kokosų aliejus tinka ne tik maisto gamybai - jį galima panaudoti ir grožio srityje. Taipogi, jis yra vienas iš sveikiausių pasirinkimų dabartinėje rinkoje. Kita vertus, kokosų sviestas savo sudėtyje turi daugiau ląstelienos. Kokosų aliejus, kaip ir kiti šios rūšies produktai, savo sudėtyje turi nemažai riebalų. Tačiau, kokosų sviestas yra praturtintas kiek platesne maistinių medžiagų gausa - skaidulomis, baltymais, taip pat magniu bei geležimi.
Kita vertus, abu šie produktai pasižymi ganėtinai aukštu kaloringumu. Tiek kokosų aliejus, tiek kokosų sviestas savo sudėtyje turi nemažai riebalų. Dalis žmonių pastarųjų vengia manydami, jog taip pakenks ilgai puoselėtai figūrai, o galbūt ir apskritai susigadins sveikatą. Tačiau, specialistai vis dažniau kalba apie tai, kad tam tikro kiekio riebalų reikia visiems. Tad, tiek kokosų sviestas, tiek aliejus, naudojami saikingai gali tapti puikiu pagalbininku sveikatos bei maisto gamybos atžvilgiu.
Šie giminaičiai daugeliu atžvilgių panašūs, tačiau didžiausias skirtumas yra tas, kad kokosų aliejus yra 100 proc.
Kokoso sviestas | Kokoso aliejus |
---|---|
Jame yra vidutinės grandinės riebalų rūgščių, bet yra ir skaidulų | Jame yra 100 proc. vidutinės grandinės riebalų rūgščių |
Išlaiko baltą spalvą ir šiltoje aplinkoje | Tirpdamas tampa skaidrus |
Yra kreminės, šiek tiek trapios konsistencijos | Dažniausiai yra skystas, priklausomai nuo temperatūros gali būti kietas |
Gaminamas sumalant kokosų minkštimą iki sviesto konsistencijos | Šalto spaudimo aliejus išgaunamas iš brandžių kokosų |
Naudojamas kaip pagardas ar užtepėlė. Lengvai dega, todėl neturėtų būti naudojamas maisto ruošimui, bet gali būti tirpinamas žemoje temperatūroje | Naudojamas gaminimui, tinka kepti aukštoje temperatūroje |
Galima įsigyti ekologiškų formų | Galima įsigyti pirmojo spaudimo ar ekologiško aliejaus |
Laikyti kambario temperatūroje. Prieš naudojimą reikia išmaišyti, nes gali atsiskirti | Laikyti kambario temperatūroje |
Jame yra apie 60 proc. aliejaus | 100 proc. |
Kokosų sviesto nauda
Kokoso riešutų sviestas - tai ne tik skanus, bet ir maistingas produktas, kuris gali papildyti jūsų kasdienę mitybą ar tapti gurmanišku priedu prie įvairių patiekalų:
- Padeda numesti svorio. Gali atrodyti keista, jog riebalų vartojimas padės numesti svorio, tačiau tai įmanoma, jei tai gerieji riebalai. Kokoso riešutų sviestas turi vidutinės grandinės riebalų rūgščių.
- Gali apsaugoti nuo virusų. Kokosų sviestas turi daug antibakterinių savybių. Lauro rūgštis yra ypatinga, nes jau seniai žinoma, kad ja gydomos virusinės infekcijos, pavyzdžiui, gripas, peršalimas, opaligė, lytinių organų pūslelinė, genitalijų karpos ir kt.
- Padeda išvengti ligų. Tyrimai rodo, kad kokoso svieste esančios vidutinio ilgio grandinės riebalų rūgštys gali padėti išvengti ir gydyti tokias ligas kaip diabetas, osteoporozė, tulžies pūslės ligos, Krono liga ir net vėžys.
- Sudėtyje yra naudingų skaidulų. Skaidulos užtikrina žarnyno motoriką ir gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį.
Kokosų sviesto panaudojimas
Kokosų aliejus maisto gamyboje yra naudojamas labai dažnai. Kaip jau minėjome anksčiau, tai yra vienas iš sveikiausių pasirinkimų šioje produktų kategorijoje. Kita vertus, kokosų sviestas taip pat gali būti naudojamas valgant. Dauguma asmenų jį naudoja sumuštiniams, vaisių kokteiliams, taipogi gamindami rytinę košę.
Kita vertus, internetinėje erdvėje egzistuoja ganėtinai įdomių receptų - kokosų sviestą galima panaudoti šaldyto jogurto gamybai, taip pat norint pasimėgauti pina colada. Visgi, svarbu paminėti, jog šio geriau nenaudoti karštų patiekalų gamybai. Pastarasis labai lengvai dega, todėl verčiau nekaitinkite jo keptuvėje.
Kaip ir aliejus, kokosų sviestas taip pat gali būti naudojamas grožio srityje. Pastarasis gali pasitarnauti kaip drėkinamoji priemonė odai ar lūpoms, apsauga skutimosi metu, taipogi masažinis aliejus. Kai kurie kokosų sviestą naudoja ir gulėdami vonioje, taip pat norėdami padėti atsistatyti odoje perštinčioms vietoms. Dalis žmonių šiuo netgi nusprendžia valyti akių makiažą!
Patarimai, kaip naudoti kokosų sviestą:
- Karštiems gėrimams. Arbatinį šaukštelį kokosų sviesto galima įdėti į tuščią puodelį prieš pat pilant kavą, arbatą ar karštą šokoladą.
- Vietoje įprasto sviesto. Kokosų sviestą galima naudoti kaip gardžią užtepėlę ant daugelio kepinių.
- Užkandžiams.
- Vaisių kokteiliams. Kokosų sviestą taip pat galima naudoti norint suteikti kokteiliams tirštesnę ir kreminę tekstūrą bei padidinti juose gerųjų riebalų, skaidulų ir mineralinių medžiagų kiekį.
- Pusryčiams.
- Desertams.
- Pagrindiniams patiekalams.
Kad kokoso sviestas išlaikytų savo geriausias savybes, laikykite sandariai uždarytame inde kambario temperatūroje arba vėsioje vietoje, kur nėra tiesioginių saulės spindulių. Kokoso sviestas paprastai galioja iki vienerių metų, tačiau dėl natūralių savybių gali būti naudojamas ir ilgiau.
Kokosų aliejus naudojamas bet kokiems karštiems patiekalams ruošti: sriuboms, šoniniams patiekalams, daržovių, mėsos ir žuvies patiekalams, karštiems užkandžiams ir padažams, galima dėti į kepinius ir pyragus, taip pat naudoti esant riebiems riebalams. Apskritai, kokosų aliejus gali būti naudojamas įvairiems patiekalams, suteikiant jiems unikalų skonį ir maistines savybes. Tačiau jis turi ryškų skonį, dėl ko gali netikti kiekvienam receptui.
Norintiems produkto kaskart negramdyti iš stiklainio, gali padėti vienas būdas. Kokosų aliejų galima ištirpinti ir supilti į ledo kubelių indelį. Tada jį laikyti šaldytuve.
Kur įsigyti?
Pas mus rasite aukščiausios kokybės kokosų produktus, pagamintus iš saulėtoje Šri Lankoje užaugintų kokosų. Didžioji dauguma mūsų produktų - ekologiški. Tai jūsų pamėgti ir nepakeičiami produktai maisto gamyboje: ekologiškas kokosų aliejus, ekologiškas kokosų pienas bei ekologiški kokosų miltai.
Mūsų kokosų aliejus išskirtinis, gaunamas iš ekologiško ūkio ŠVIEŽIŲ sunokusių riešutų šaltuoju būdu, o ne iš kopros (džiovintų riešutų), kaip turbūt didžioji dalis rinkoje esančio kokosų aliejaus (toks yra pigiausias, vadinamas RBD "refined-bleached-deodorised"). Šviežių kokosų riešutų aliejus yra švelnaus, vos juntamo kvapo ir skonio, kaip tik ką perlaužto šviežio riešuto, o ne trenkia kokosiniais sausainiais.
Kiti kokosų produktai:
- Kokosų kremas. Kokosų kremas yra kondensuotas, skanus kremas, panašus į kokosų pieną, bet mažiau vandeningas. Skirtumas tarp kokosų kremo ir kokosų pieno yra panašus į nenugriebto pieno ir grietinėlės skirtumą. Švelnaus kokoso skonio konsistencija primena pastą. Kokosų kremas turi didesnį riebumą nei kokosų pienas ir yra šiek tiek salstelėjęs. Šis kremas yra puikus produktas, kurį galima dėti į kokteilius, pavyzdžiui, Pina Colada, bei padažus. Daugelis Pietryčių Azijos kultūrų naudoja kokosų kremą kaip pagrindinį ingredientą savo receptuose.
- Kokosų pienas. Kokosų pienas - nepriklausomai nuo savo pavadinimo, nėra pieno produktas. Tačiau jis beveik tokios pačios kreminės konsistencijos. Kokosų pienas išgaunamas susmulkinant subrendusius kokoso vaisius, sumaišius su vandeniu ir ištrinant tyrę. Po to pienas nukošiamas, kad neliktų minkštimo. Kokosų pienas nėra tas pats, kas ir kokosų vanduo, gaunamas iš žalių, nesubrendusių kokosų.
- Kokosų aliejus. Šio produkto galima įsigyti dviejų rūšių - gryną ir rafinuotą. Pagrindinis skirtumas tarp gryno kokosų aliejaus ir įprasto kokosų aliejaus yra ekstrahavimo procesas. Neapdorotas kokosų aliejus gaminamas iš šviežių kokosų ir sukamas centrifūgoje. Šio proceso metu nebūna jokio karščio ar balinimo etapo. Šis procesas duoda gryną, visavertį aliejų, kuriame gausu maistinių medžiagų, nes išsaugomi natūralūs fitoelementai ir antioksidantai. Neapdorotas kokosų aliejus puikiai tinka gaminant tokius patiekalus kaip krevetės, pyragaičiai ir kokteiliai “Margarita”. Tai universalus produktas, suteikiantis skonį bet kokiam patiekalui.
- Kokosų miltai. Kokosų miltai - šis produktas gaminamas sumalant džiovintą kokoso minkštimą. Kokosų miltai yra smulkios, minkštos tekstūros. Juose gausu skaidulų ir jie būna be glitimo. Naudojant kokosų miltus receptuose, šie priduos jiems šiek tiek kokosų poskonio. Darydami dangą kepimui ar troškinimui, kokosų miltų naudokite tiek pat, kiek ir bet kokių grūdų miltų. Tačiau kepdami nekeiskite kokosų miltų 1:1 receptuose. Kokosų miltai yra tokie sugeriantys, kad 1 puodeliui kvietinių arba grūdų miltų jums reikia tik 1/4-1/3 kokosų miltų.
Kokosų aliejaus nauda sveikatai
Kokosų aliejus gali padėti sumažinti alkį, pagerinti burnos sveikatą, galbūt sumažinti traukulius ir kt. Tačiau kokosų aliejus gali būti nepalankus jūsų širdies sveikatai. Kokosų aliejus yra vis labiau populiarėjantis maistas. Daugelis žmonių jį giria dėl jo naudos sveikatai, įskaitant antimikrobines ir antioksidacines savybes, pagerėjusią odos ir burnos sveikatą bei galimybę numesti svorio.
Pateikiame 10 įrodymais pagrįstų kokosų aliejaus privalumų sveikatai ir keletą specialių nuostatų, kurių reikėtų nepamiršti, jei norite jį įtraukti į savo mitybą:
- Gali skatinti riebalų deginimą. Kokosų aliejus yra gausus vidutinės grandinės trigliceridų (MCT) - sočiųjų riebalų rūšies - šaltinis. Kadangi kokosų aliejuje esantys riebalai sudaro 65 % MCT, jis gali pasižymėti riebalų deginimo savybėmis, panašiomis į gryną MCT aliejų. Tačiau šiuo metu nėra patikimų įrodymų, kad valgant kokosų aliejų savaime padidėtų sudeginamų kalorijų skaičius. Reikia atlikti daugiau MCT svorio metimo potencialo tyrimų. Taip pat svarbu nepamiršti, kad kokosų aliejuje yra labai daug kalorijų, todėl, vartojant jį dideliais kiekiais, gali lengvai priaugti svorio.
- Gali veikti kaip greitas energijos šaltinis. Kokosų aliejuje esantys MCT suteikia greitą energijos šaltinį. Iš tikrųjų MCT jau seniai naudojami sportininkų mitybos produktuose, skirtuose sportininkams, kuriems reikia energijos šaltinio, kurį jų organizmas gali greitai įsisavinti ir panaudoti.
- Gali turėti antimikrobinį poveikį. Kokosų aliejus turi antimikrobinių ir priešgrybelinių savybių dėl jame esančių MCT, konkrečiai - lauro rūgšties. Tyrimai rodo, kad lauro rūgštis gali veikti kaip bakteriostatinė medžiaga. Tai yra medžiaga, kuri neleidžia bakterijoms daugintis, bet jų nenužudo. Ji taip pat gali veikti kaip bakteriocidinė medžiaga, kuri naikina kai kurias bakterijas. Be to, jis gali slopinti augalams kenksmingų mikroorganizmų augimą.
- Gali padėti sumažinti alkį. Viena įdomi MCT savybė yra ta, kad jie gali padidinti sotumo (sotumo) jausmą ir padėti sumažinti suvartojamo maisto kiekį. Tai gali būti susiję su tuo, kaip organizmas juos skaido. Tačiau nors kokosų aliejus yra vienas turtingiausių natūralių MCT šaltinių, nėra įrodymų, kad pats kokosų aliejus labiau mažina apetitą nei kiti aliejai. Tiesą sakant, 2017 m. atlikto tyrimo duomenimis, kokosų aliejus mažiau užpildo nei MCT aliejus.
- Gali padėti sumažinti traukulių skaičių. Tyrimai rodo, kad kokosų aliejuje esantys MCT patenka į kepenis ir virsta ketonais.
- Gali pagerinti odos sveikatą. Tyrimai rodo, kad kokosų aliejus gali padidinti sausos odos drėgmę. Jis taip pat gali pagerinti odos funkciją, padėti išvengti per didelio vandens netekimo ir apsaugoti jus nuo išorinių veiksnių, pavyzdžiui, infekcijų sukėlėjų, cheminių medžiagų ir alergenų. Jis taip pat gali sumažinti lengvo ir vidutinio sunkumo atopinio dermatito, lėtinės odos ligos, kuriai būdingas odos uždegimas ir odos barjero funkcijos defektai, simptomų sunkumą.
- Gali apsaugoti plaukus. Kokosų aliejus taip pat gali apsaugoti nuo plaukų pažeidimų.
- Gali pagerinti burnos sveikatą. 2020 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad kokosų aliejaus naudojimas kaip burnos skalavimo skysčio - procesas vadinamas aliejaus traukimu - ekonomiškai naudingas burnos higienai. Aliejaus traukimas apima kokosų aliejaus šveitimą burnoje kaip burnos skalavimo skysčio. Palyginti su įprastu burnos skalavimo skysčiu, jis gali gerokai sumažinti kenksmingų bakterijų, būtent S. mutans, skaičių burnoje.
- Gali padėti sumažinti Alzheimerio ligos simptomus. Kadangi kokosų aliejuje gausu MCT, kurie labai padidina ketonų kiekį kraujyje, jis gali padėti įveikti Alzheimerio ligos simptomus. Tačiau reikalingi papildomi tyrimai.
- Geras antioksidantų šaltinis. Kokosų aliejus yra geras antioksidantų šaltinis, pasižymintis priešuždegiminiu, antidiabetiniu ir smegenis apsaugančiu poveikiu.
Ar kokosų aliejus kenkia širdžiai?
Tačiau duomenys apie kokosų aliejaus poveikį cholesterolio kiekiui kraujyje yra prieštaringi. 2020 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad kokosų aliejus iš tikrųjų gali gerokai padidinti MTL (blogojo) cholesterolio kiekį kraujyje, o tai didina širdies ligų riziką. Tačiau Amerikos širdies asociacija (AHA) nustatė, kad dėl dietos ar medikamentinio gydymo padidėjęs DTL kiekis nėra tiesiogiai susijęs su širdies ligų rizikos pokyčiais. Taigi MTL (blogojo) cholesterolio kiekio padidėjimas nustelbia naudą. Štai kodėl AHA pataria nenaudoti jo širdies sveikatai stiprinti. Stenkitės riboti visų sočiųjų riebalų, įskaitant kokosų aliejų, suvartojimą, kad jie sudarytų mažiau nei 10 % visų per dieną suvartojamų kalorijų.
Dažniausiai užduodami klausimai apie kokosų aliejų
- Ar šaukštas kokosų aliejaus per dieną yra naudingas? Kokosų aliejus turi daug privalumų ir gali būti vartojamas kaip sveikos mitybos dalis. Tačiau jame taip pat yra daug sočiųjų riebalų, todėl geriausia saikingai jį vartoti. Tai reiškia, kad per dieną suvartokite ne daugiau kaip 2 valgomuosius šaukštus ar mažiau.
- Ar kokosų aliejus sveikesnis už alyvuogių aliejų? Alyvuogių aliejus yra sveikesnis už kokosų aliejų. Taip yra todėl, kad alyvuogių aliejuje yra daug mažiau sočiųjų riebalų nei kokosų aliejuje ir jame yra daugiau maistingųjų medžiagų.
- Kas geriau - kokosų ar palmių aliejus? Palmių aliejus yra sveikesnis už kokosų aliejų. Palmių aliejuje yra tik apie 50 % sočiųjų riebalų, o kokosų aliejuje - apie 85 %.
Kokosų aliejus turi nemažai atsirandančių privalumų jūsų sveikatai, kai jo pridedate į savo mitybą arba naudojate kosmetikos tikslais. Tačiau būtinai vartokite jį saikingai. Sveikatos priežiūros institucijos pataria vartoti saikingai, kad nedidėtų širdies ligų rizika.
Svarbu: Mūsų svetainėje pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, kuri neturi daryti įtakos skaitytojo apsisprendimui įsigyjant ir/ar vartojant maisto papildus. Jei sergate specifine liga, ar vartojate papildomus vaistus ar maisto papildus, būtinai prieš pradėdami vartoti naujus maisto papildus pasikonsultuokite su savo gydytoju ar vaistininku. Straipsnyje pateikta informacija nėra autoriaus asmeninė nuomonė. Ši informacija nėra skirta reklamuoti maisto produktus ar papildus. Ši informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.