Obuolių kompotas - tai nepamainomas rudens derliaus simbolis, nuo seno puošiantis lietuvių stalus. Lietuvoje obuoliai buvo vienas pagrindinių rudens vaisių, o obuolių kompotas žiemai - tai ne tik skanus gėrimas, bet ir puiki galimybė mėgautis rudens dovanomis ištisus metus. Su kiekvienu obuolių kompoto gurkšniu grįžtame į vaikystę, kai močiutės virtuvėje tvyrojo jaukus obuolių aromatas.
Nepaisant to, kad obuolių parduotuvėse gausu apskritus metus, mes, lietuviai, tradicinių atsargų žiemai nepamirštame. Ir visa laimė! Juk žiemą taip malonu skanauti blynų su kvapnia obuoliene... Išbandykite!
Šaltuoju metų laiku, kai norisi sušilti ir prisiminti šiltas vasaros dienas, obuolių kompotas tampa puikiu pasirinkimu. Tai ne tik skanus, bet ir labai naudingas gėrimas, kurį lengva pasigaminti ir laikyti visą žiemą.
Obuolių kompotas žiemai žavi savo paprastumu - keli pagrindiniai ingredientai ir šiek tiek kūrybos gali sukurti įvairių ir ypatingų skonių gėrimus. Ruošiant kompotą, galima eksperimentuoti su prieskoniais, vaisių deriniais ar net medumi, o kiekvienas receptas bus unikalus savo skoniu.
Obuolių kompotas gali būti naudojamas ne tik kaip gėrimas, bet ir kaip skanus priedas įvairiems desertams, pavyzdžiui, įmaišyti į blynų tešlą, aplieti pyragus ar net ledus. Be to, obuolių kompotas skanus tiek šiltas, tiek šaltas. Šiltas kompotas puikiai tiks šaltuoju metų laiku, o šaltas - karštomis vasaros dienomis. Kompotą galite patiekti su ledu, mėtomis ar citrinos griežinėliais.
Ingredientai ir priedai
Nors obuoliai yra pagrindinis kompoto ingredientas, gaminant šį nuostabų gėrimą galima papildyti įvairiais priedais, nuo prieskonių iki įvairių vaisių.
- Prieskoniai. Ruošiant obuolių kompotą su įvairiais prieskoniais, jis įgauna ypatingo, sodraus, šilto ar net šiek tiek egzotiško skonio. Tam puikiai tinka cinamonas (maltas ar lazdelėmis), gvazdikėliai (malti ar džiovinti), vanilės ankštis arba vanilinis cukrus, imbieras (šviežias arba maltas), kardamonas, muskato riešutas.
- Vaisiai. Tiek vaisiai, tiek įvairios uogos, obuolių kompotui suteikia nuostabaus skonio ir aromato, o mėgstantiems mažiau saldų kompotą, rūgštesni vaisiai suteikia gaivumo ir lengvo rūgštumo. Obuolių kompotą tinka ruošti kartu su kriaušėmis, rabarbarais, citrusiniais vaisiais, vynuogėmis, slyvomis (šviežiomis ar džiovintomis), spanguolėmis (šviežiomis ar džiovintomis), serbentais, vyšniomis, avietėmis, razinomis.
- Saldikliai. Obuolių kompotui pagaminti reikalingas cukrus, tačiau galima ruošti ir su kitais saldikliais, kurie šiam gėrimui suteiks šiek tiek kitokį poskonį. Tam tinka medus, kuris obuolių kompotui suteikia švelnesnį, natūralų saldumą. Naudojant rudąjį sukrų, obuolių kompotas įgauna išskirtinį ir malonų karamelės skonį. Klevų sirupas taip pat puikus pasirinkimas, kuris kompotui suteikia subtilų saldumą su riešutų prieskoniu. Svarbu pažymėti, kad obuolių kompotas su medumi ar klevų sirupu išsilaiko šiek tiek trumpiau, tad jį reikėtų suvartoti greičiau.
- Žolelės. Žolelės yra puikus būdas praturtinti kompoto skonį ir suteikti jam unikalų aromatą.
Obuolių kompoto receptai žiemai
Klasikinis obuolių kompotas su cinamonu
Nėra nieko geriau už paprastą, bet tobulą skonį. Šis klasikinis obuolių kompotas žiemai su cinamonu - tai puikus to pavyzdys.
- Obuolius nuplaukite, supjaustykite stambiomis skiltelėmis, pašalinkite sėklas.
- Vandenį užvirinkite kartu su cukrumi, virkite, kol cukrus visiškai ištirps.
- Sudėkite obuolius ir cinamono lazdelę į vandenį.
- Virkite apie 10-15 minučių, kol obuoliai suminkštės, bet dar išlaikys formą.
- Paruoštą kompotą supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus ir iškaitintus stiklainius.
Obuolių ir kriaušių kompotas su vanile
Šiltas, aromatingas obuolių ir kriaušių kompotas su vanile - tai tarsi apkabinimas šaltomis žiemos dienomis. Obuolių ir kriaušių derinys, subtiliai pagardintas vanile, sukuria išskirtinį gėrimą.
Obuolių kompotas su spanguolėmis ir apelsinais
Obuolių kompotas žiemai su spanguolėmis ir apelsinais - tai ne tik gaivaus skonio gėrimas, bet ir skanus prisiminimas apie šiltas rudens dienas, kai obuoliai krenta nuo medžių, o raudonos spanguolės blizga miško samanose. Šis derinys su apelsinais suteikia kompotui nepakartojamą aromatą ir subtilų citrusinių vaisių skonį.
Ingredientai:
- 1,5 kg obuolių
- 1,5 l vandens
- 300 g cukraus
- 200 g spanguolių
- 2 vnt. apelsinų
- Obuolius nuplaukite, supjaustykite stambiomis skiltelėmis ir pašalinkite sėklalizdžius.
- Apelsinus nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais.
- Į didelį puodą suberkite cukrų, supilkite vandenį, sudėkite nuplautas ir perrinktas spanguoles, viską užvirkite.
- Virkite vis pamaišydami, kol cukrus ištirps ir spanguolės ims sproginėti.
- Tuomet į puodą sudėkite paruoštus obuolius ir apelsinus.
- Viską virkite apie 10 min.
- Paruoštą obuolių kompotą supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus ir iškaitintus stiklainius.
Obuolių kompotas su džiovintomis slyvomis ir cinamonu
Kai lauke spaudžia šaltis, o namuose norisi jaukumo, šis obuolių kompotas žiemai su džiovintomis slyvomis ir cinamonu taps tikru išsigelbėjimu.
- Obuolius nuplaukite, supjaustykite stambiomis skiltelėmis ir pašalinkite sėklalizdžius.
- Į didelį puodą suberkite cukrų, supilkite vandenį, įdėkite cinamono lazdelę, džiovintas slyvas viską užvirkite ir virkite apie 5 minutes.
- Tuomet į puodą sudėkite paruoštus obuolius ir virkite dar 10 minučių.
- Paruoštą obuolių kompotą supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus ir iškaitintus stiklainius.
Kiti variantai obuolių paruošimui žiemai
Ko gero, tai pats seniausias būdas, kaip paruošti obuolius žiemai. Džiovinti galima visų rūšių obuolius, todėl šis ruošimo būdas labai patogus. Mirkyti galima visų rūšių obuolius, tačiau labiausiai tinka rudeniniai ir ankstyvi žieminiai obuoliai. Svarbiausia, kad obuoliai būtų nedažytų rūšių, prinokę, sveiki, be defektų. Po to, kai atsiradusios putos nusėda, galima uždengti stiklainius kaproniniais dangteliais ir išnešti į šaltą vietą. Yra daug receptų, kai obuolių skonis koreguojamas pridedant ruginių miltų, medaus, garstyčių miltelių, peletrūno.
Obuolių tyrė
Obuolių tyrė - tai švelnus, purus produktas, ragaujamas kaip vienas pirmųjų kūdikystėje, duodant mažyliui kietą maistą, ir kurio iki pat senatvės būna praktiškai kiekvieno žmogaus racione.
Užvirkite ir virkite 5-8 minutes priklausomai nuo obuolių rūšies (ankstyvųjų rūšių obuoliai suverda greičiau). Į likusį minkštimą suberkite cukrų ir maišydami virkite 5 minutes. Tyrės tirštumą galima reguliuoti įpilant obuolių nuoviro. Iš dviejų kilogramų obuolių išeina beveik 0,5 litro tyrės.
Obuolienė
Jei obuolių tyrę ir toliau kaitinsite, ji sutirštės ir taps kitu produktu - obuoliene. Teisingai išvirta tiršta obuolienė išsilaiko be jokios hermetizacijos, tik reikia, kad cukraus joje būtų ne mažiau nei 60-65 proc. Į pertrintą per sietelį ar susmulkintą trintuvu masę suberkite cukrų ir virkite, maišydami, ant vidutinės ugnies nuo 15 min. Karštą obuolienę sukrėskite į paruoštus, pašildytus stiklainius ir sandariai užsukite.
Marmeladas
Marmeladas gaminamas panašiai, kaip obuolienė. Marmeladas gali būti švelnus ir tirštas. Jei norite pasigaminti pjaustomą marmeladą, perdėkite jį į plokščias formas ir palikite džiūti atvirą arba 1-1,5 val.
Uogienė ir džemas
Obuolių uogienė - visų mėgstamas skanėstas! Nemaišydami 10 minučių virkite ant mažos ugnies. Pabaigoje galima įmesti tris juodųjų pipirų žirnelius. Perrinkite serbentus, nuskabykite juos nuo šakelių, užpilkite cukrumi ir palikite, kad išsiskirtų sultys. Tuo tarpu nulupkite obuolius, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite. Kai sirupas su uogomis užvirs, suberkite obuolių skilteles. Išjunkite, uždenkite prikaistuvį ir palikite. Toliau virkite kelis kartus, vis išjungdami ugnį, kad obuolių skiltelės nesuvirtų. Džemas verdamas taip pat, kaip uogienė. Tik reikia virti tol, kol sirupas taps želė konsistencijos. Džemas geriausiai išsilaiko, jei jame yra 65 proc.
Sultys
Jei turite sulčiaspaudę, sultis pasigaminti nebus sunku. Sultys spaudžiamos iš nuluptų (arba net nenuluptų) obuolių, pridedant cukraus (1 litrui sulčių - 2 valg. Stiklainį arba butelį sandariai užsukite ir apklokite, kol atauš. Periodiškai pamaišykite mediniu šaukštu. Po to perkoškite, galima įdėti dar medaus arba cukraus (50 g litrui sulčių) ir dar 40-60 dienų palikti fermentuotis šiltoje vietoje, uždengtą audiniu (marle).
*Skaniausias kompotas išeina iš saldžiarūgščių, alkoholinius gėrimus geriausia gaminti iš rūgščių, o obuolių actą - tik iš saldžių rūšių obuolių.
Kiti receptai su obuoliais
Obuolius sutarkuokite, krienus ir česnaką sumalkite mėsmale (arba virtuviniu kombainu). Keičiant krienų ir česnako proporcijas, galima gauti aštresnį ar švelnesnį pagardą. Priklausomai nuo obuolių skonio, jis bus rūgštesnis arba saldesnis.