Obuolių pyragas yra klasika, kurios neatsisako europiečiai ir mūsų šalies gyventojai. Anksčiau obuolių pyragai buvo ruošiami ankstyvą rudenį ir vasaros pabaigoje. Šis sezonas laikomas obuolių sezonu, todėl iš šių vaisių buvo gaminami įvairūs patiekalai. Tačiau daugelis žmonių išlaikė tradiciją kepti obuolių pyragus rudens laikotarpiu. Dabar rugpjūtį ir rugsėjį obuolių patiekalų ruošti nebūtina.
Šis neįtikėtinai gardus, švelnus obuolių pyragas su manų kruopomis yra bulgariškos virtuvės patiekalas. Jei dabar staiga pagalvojate: „Kaip tai įmanoma iškepti pyragą iš manų kruopų!“, skubu jus patikinti, kad TOKS pyragas tikrai jūsų nenuvils. Pirma, pats kulinarinis receptas yra neįprastai paprastas, nereikalauja jokių specialių kulinarinių įgūdžių. Antra, jis paruošiamas ne tik greitai, bet ir labai greitai. Ir galiausiai, kaip jau minėjau, jis neįtikėtinai skanus.
Ingredientai
Tai ir yra pagrindiniai ingredientai, kurių imame po stiklinę. Mano stiklinė 200 g. Mums prireiks 4 didelių ar 5 vidutinių obuolių. Juos stambiai sutarkuojame. Galima net nelupti. Tarkuotus obuolius palaistome citrinos sultimis, kurios neleis obuoliams smarkiai patamsėti. Permaišome ir dalijame obuolius į 3 maždaug lygias dalis.
Gaminimo eiga
- Šio pyrago paruošimas gana neįprastas, bet rezultatas bus nuostabus. Pirmiausia sumaišykite visus sausus ingredientus: manų kruopas, miltus, cukrų, kepimo miltelius.
- Obuolius sutarkuokite mažais tarkavimo pjaustytuvais, nepasiekite šerdies su sėklomis. Į obuolių mišinį išspauskite citrinos sulčių.
- Visą sausą mišinį dabar dalijame į 4 lygias dalis, kad gautųsi 4 vienodi papločiai. Imame 20 cm formą. Na o dabar beriame viską į formą paeiliui, kad mums gautųsi tolygus pyragas. Darome 4 sluoksnius sauso mišinio ir 3 sluoksnius obuolių.
- Paimkite kepimo skardą, ištepkite ją margarinu arba sviestu, tolygiai supilkite stiklinę mūsų sausos tešlos, dėkite sluoksnį obuolių, tada - vėl sausą mišinį ir obuolius.
- Kepimo formą išklokite pergamentu taip, kad jis uždengtų sieneles ir dugną vienu lakštu. Ant mišinio tolygiu sluoksniu sudėkite ⅓ obuolių įdaro. Mentele padalykite obuolių mišinį į 3 lygias dalis.
- Jei jūsų obuoliai sausi, galite sumaišyti ištirpintą sviestą su pienu, prieš kepimą smeigtuku pradurti pyragą ir į vidų supilti pieno mišinį. Taip obuolių pyragas bus sultingas ir skanus, o paruošti jį bus paprasta.
- Permaišome ir užpilame pyragą karštu pienu. Pašauname kepti į iš anksto įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę maždaug valandai.
- Šis pyragas kepamas apie 50-60 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- Dabar nuimame formos šonus, popierių, viršuje dedame lėkštę, apverčiame pyragą dugnu į viršų. Paskui vėl dedame iš viršaus tą lėkštę, kurioje patieksime pyragą ir vėl apverčiame.
Pyragas nėra tradicinis, bet minkšto skonio, malonaus obuolių skonio. Atvėsęs puikiai išlaiko formą, netrupa.