Tad kokius juos pasirinkti, kaip gaminti ir kaip pakuoti, pataria kulinaras ir knygos apie pietų dėžutes autorius Paulius Strasevičius. Jaunoji Y karta - tai maisto mylėtojų karta, kuri ne tik išbando naujus skonius restoranuose, bet ir kur kas dažniau gamina namuose, rašoma pranešime spaudai. Anot P. Strasevičiaus, tik gamindami patys galime būti tikri, kad mūsų pietų dėžutėje - maistingi ir kokybiški ingredientai.
„Lietuvoje ši tendencija pamažu skinasi kelią, kai kitose pasaulio šalyse ji įsišaknijusi jau kurį laiką. Štai norvegai nuo seno nešasi į mokyklą ar darbą pietums paketus, kurie vadinasi „matpakke“: tai dažniausiai vieno sluoksnio sumuštiniai, sudėti vienas ant kito ir perskirti maistiniu popieriumi. Ši nacionalinė tradicija norvegams svarbi todėl, kad suteikia galimybę sunaudoti likusius nesuvalgytų pietų patiekalus, sumaišyti ir suderinti maisto produktus, kuriuos randa savo šaldytuve ir spintelėse, ir taip sukurti skanų patiekalą. Tai ne tik sveikesnė, bet ir ekonomiškesnė pietų alternatyva“, - teigė specialistas.
Sumuštiniai - puikus pasirinkimas pietums
Pagrindinis sumuštinių pietums ingredientas - duona. Anot „Fazer Lietuva“, atstovaujančios „Gardėsio“ prekės ženklą, produktų vystymo vadovo Tado Aleknavičiaus, Lietuvoje tokio tipo sumuštinių gamyba taip pat populiarėja.
„Pastaruosius keletą metų Lietuvoje ženkliai auga porcijinių duonelių paklausa. Porcijines duoneles paprasčiau supakuoti, jos pritaikytos dvigubiems sumuštiniams. Jas lengva transportuoti, nes tokios duonelės ilgiau išlaiko savo formą, todėl nenuostabu, kad kartu su priešpiečių dėžučių populiarėjimu auga ir šios duonos paklausa. Tačiau pietums darbe ar mokykloje populiaru rinktis ir kitus duonos gaminius, svarbu tik žinoti jų paruošimo ir pakavimo taisykles“, - tikina kepyklos atstovas.
Kodėl pietums - sumuštinis?
P. Strasevičius teigia, kad kadaise apie sumuštinius galvojome kaip apie nuobodų pasirinkimą. Tačiau šiandien situacija pasikeitė - sumuštinių kultūra auga ir klesti, o mes iš naujo atrandame šią visų laikų priešpiečių klasiką. Argumentų, kodėl rinktis sumuštinį, galėtų būti ne vienas:
- Sumuštinyje galime sutalpinti visą sveikos mitybos piramidę - nuo grūdinių kultūrų, daržovių iki baltymų ir nedidelio kiekio riebalų.
- Sumuštinio nebūtina šildyti, jam nereikia papildomų lėkščių ar indelių, valgymo įrankių.
- Jį kaskart galima sukurti vis kitokį - saldų, sūrų, su skirtingais priedais, todėl sumuštiniai greitai nepabos.
- Sumuštinį pasigaminti visai nesudėtinga, todėl tai gali padaryti kiekvienas.
- Tai nebrangus patiekalas, kurio gamybai neišleisite daug pinigų.
- Sumuštinį galite valgyti, kad ir kur bebūtumėte - mašinoje, parke ant suoliuko ar pakeliui į susitikimą.
- Sumuštinį patogu supakuoti ir transportuoti.
- Sumuštiniams pagaminti galite lengvai sunaudoti maisto likučius - tai labai patogu ir tausoja gamtą.
Kaip konstruoti ir pakuoti sumuštinį?
Tačiau net ir gardžiausias sumuštinis, atėjus pietų metui, nebebus toks gardus, jeigu nežinosime svarbiausių jo gaminimo ypatybių. Tad į ką, anot Tado Aleknavičiaus, svarbu atkreipti dėmesį, kad duona neprisigertų drėgmės ir sumuštinis išlaikytų savo skonines savybes?
- Jeigu paruoštą sumuštinį galėsite suvalgyti vėliau, negu po 3-4 valandų, rinkitės tvirtesnę duoną - pilno grūdo, ruginę. Ši duona prasčiau sugeria drėgmę, todėl ilgiau išliks tvirta.
- Jeigu renkatės šviesą duoną, galite ją truputį paskrudinti - išgarinsite dalį drėgmės.
- Jokiu būdu drėgnų padažų netepkite tiesiai ant duonos. Verčiau pirmiausiai ant duonos dėkite sausus kumpio ar sūrio gabalėlius arba storą salotos lapą, prieš tai gerai jį nusausinę.
- Vanduo neprasiskverbia pro riebalus, todėl duonos riekeles galite patepti plonu sluoksniu sviesto.
- Drėgniausius ingredientus, pavyzdžiui, padažus, įdėkite į sumuštinį tik prieš pat valgant. Sumuštinio pakavimui naudokite orą praleidžiantį pergamentinį arba vaško popierių. Jeigu pakuojate karštą sumuštinį, būkite tikri, kad jis visiškai atvėsęs, kitaip pakuotėje kaupsis drėgmė.
3 pietų sumuštinių idėjos skubantiems
P. Strasevičius dalinasi trimis receptais, kurie palengvins rytinio ruošimosi į darbą galvos skausmus.
1. Sotus suvožtinis pietums darbe
Kai pietums norite kaip reikiant pasisotinti, išmėginkite suvožtinį, kurio visi ingredientai greitai iškepami orkaitėje - tai vegetariškas suvožtinis su porcijinėmis kefyro duonelėmis. Sotūs pietūs vos per 25 minutes!
2 valgytojams reikės: kefyrinių porcijinių 2 duonelių, 2 Portobelo grybų arba saujos prievagrybių, 200 g halloumi sūrio, pusės paprikos, didelės saujos mėgstamų salotų ar žolelių, 2-3 batatų, žiupsnelio druskos ir pipirų pagal skonį, šlakelio alyvuogių aliejaus, mėgstamų padažų (pavyzdžiui, pesto ir pomidorų).
Gaminimas: Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Skardą, padengtą kepimo popieriumi, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Sudėliokite pjaustytą sūrį, grybus, papriką, lazdelėmis pjaustytus batatus. Daržoves apibarstykite druska, pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite orkaitėje, kol sūris (apie 15 min.) ir daržovės (apie 20 min) apskrus. Gamindami sumuštinį ryte, ant duonos riekelės dėliokite salotas, sūrį ir daržoves, tada užverskite antra riekele. Padažus susipakuokite atskirai ir užsidėkite juos ant duonos prieš pat valgydami. Batatus pateikite šalia su mėgstamu padažu.
2. Skrudintos duonos sumuštinis, kai nėra laiko pietums
Kartais būna dienų, kai žinome, kad ramiai papietauti tiesiog nebus laiko. Tokiais atvejais geriau pasiruošti patogų sumuštinį, kurį bus galima suvalgyti bet kur. Tokiomis dienomis išbandykite skrudintos šviesios duonos sumuštinį su kumpiu ir sūriu, pagardintą keptomis daržovėmis.
2 valgytojams reikės: keturių riekelių batono arba forminės duonos su kefyru, 1 v. šaukšto sviesto, 100 g riebesnės varškės užtepėlės, 100 g kumpio, 100 g sūrio, trečdalio cukinijos, nedidelio batato, pusės nedidelio mėlynojo svogūno, žiupsnelio druskos ir pipirų pagal skonį, šlakelio alyvuogių aliejaus. Patiekimui rinkitės 100 g humuso ir 100 g mėgstamų daržovių, pjaustytų lazdelėmis.
Gaminimas: Duonos riekeles paskrudinkite keptuvėje ant šaukšto lydyto sviesto. Cukiniją ir batatus supjaustykite ir pakepkite keptuvėje, apibarstę druska ir pipirais bei pašlakstę aliejumi, kol šie suminkštės. Ant atvėsusių duonos riekių tepkite varškės užtepėlę ir dėliokite visus ingredientus. Suvožtinį lengvai suspauskite ir suvyniokite į sviestinį popierių. Patiekite su humusu ir šviežių daržovių lazdelėmis.
3. Žaisminga priešpiečių dėžutė vaikams
Tėvams nuolat kyla dilemų - kaip paruošti maistingus pietus, kurie būtų lengvai pagaminami, tačiau pakankamai skanūs ir patrauklūs vaikams. Puiki ir nesudėtinga sumuštinių pateikimo forma - vėrinukai. Jie atrodo daug žaismingiau, be to, juos paprasta pagaminti iš įprastinės forminės šviesios duonos, kuri dažniausiai yra vaikų mylimiausia. Tad išbandykite vėrinukus su itin minkšta formine duona su kefyru ir kalciu.
2 vėrinukams reikės: forminės duonos su kefyru 2-3 riekelių, 2 riekelių kumpio ir sūrio, keleto griežinėlių agurko, 1 valg. šaukšto riešutų sviesto, 1 valg. šaukšto naminės uogienės. Medinių pagaliukų gamybai bei mėgstamo padažo ir morkų lazdelių patiekimui.
Gaminimas: Duonos riekeles supjaustykite kubeliais. Sūrųjį vėrinuką dėliokite sluoksniuodami kubelius ir sūrį, kumpį bei agurką (šis turėtų būti tarp sūrio ir kumpio, taip apsaugant duoną nuo drėgmės). Saldųjį vėrinuką sluoksniuokite pirmiausiai tepdami ant duonos riešutų sviestą, o tik per vidurį - uogienę. Vėrinukus pateikite su mėgstamu vaikų padažu (pavyzdžiui, humuso su burokėliais) ir morkų lazdelėmis.
Sotesni pietūs su mėsa
Jei vaikas nevalgo pietų mokykloje, lengvų užkandžių nepakaks. Sotesniems pietums mitybos specialistė siūlo rinktis patiekalą, kuriame gali būti mėsos, pvz., vištienos.
„Vištienoje gausu gerai pasisavinamų baltymų, B grupės vitaminų, fosforo bei seleno, o jie būtini vaiko raidai, nervų sistemai bei augimui. Baltą mėsą mėgsta ir mielai valgo dauguma vaikų. Ruošiant vakarienę ar patiekalus dėžutei, didelis privalumas, kad vištiena lengvai ir greitai paruošiama“, - sako V. Kurpienė.
Vaikai mieliau valgo, kai mėsa yra malta arba supjaustyta mažais gabaliukais ar juostelėmis, kad būtų patogu įsidėti į burną ir lengviau kramtyti. Todėl tarp V. Kurpienės siūlomų patiekalų - orkaitėje kepta vištiena ant iešmelio arba taip pat orkaitėje keptos ar virtos vištienos blauzdelės, kurios turėtų patikti vaikams, kadangi paprastai jie mėgsta valgyti rankomis ar mėsą „graužti“ nuo kauliuko.
„Apvyniokite blauzdelės kauliuką servetėle - taip didesnė tikimybė, kad vaikai suvalgys, nes patiekalas nelips prie rankų“, - pataria sveikos mitybos specialistė.
Siūlo nepamiršti daržovių ir vaisių
V. Kurpienė priduria, jog į vaikų priešpiečių dėžutes verta įdėti vaisių bei daržovių.
„Būtina rinktis sezoninius vaisius - jie turi daugiausiai vertingų medžiagų ir yra mažiausiai apdoroti cheminėmis medžiagomis“, - pažymi mitybos specialistė.
Kaip ji pasakoja, užkandžiams idealiai tinka mažos daržovės: vyšniniai pomidorai, nedideli agurkai, mažos morkytės. Kai visgi naudojamos didelės daržovės, pavyzdžiui, morkos, kaliaropės ar moliūgas, supjaustykite jas griežinėliais ar pagaliukais.
Jei norime pridėti garnyrui termiškai apdorotų daržovių - V. Kurpienė rekomenduoja iškepti ropių, salierų šaknų, morkų, moliūgų, bulvių pagaliukų ar kalafiorų bei brokolių žiedynų orkaitėje su prieskoniais.
Dalijasi receptu
Sveikos mitybos specialistė dalijasi vištienos keksiukų receptu. Kaip ji sako, šis patiekalas - vienas iš tų, kuris puikiai tinka ir vakarienei, ir pietų dėžutei. Ne tik gražiai atrodo, bet vertinga valgyti.
Keksiukai su vištiena
7 vidutinio dydžio keksiukams reikės:
- 450 gramų vidinės vištienos filė;
- 100 gramų smulkiai (kaip bulvių tarkis) tarkuotos morkos, jei sutarkuosite stambiau keksiukuose jausis kietų morkų gabaliukai
- 1 kiaušinio;
- 2 skiltelių česnako;
- 40 gramų smulkinto svogūno, sušvelnins ir suminkštins mėsą, tačiau skonio nesijaus;
- Druskos bei pipirų (pagal kiekvieno skonį);
- Keksiukų formelių bei karščiui atsparaus indo su dangčiu.
Gaminimo eiga:
- Susmulkiname česnakus ir svogūnus, smulkiai sutarkuojame morkas;
- Vidines vištienos filė sudedame į virtuvinį kombainą ir susmulkiname (galite naudoti mėsmalę). Vieni mėgsta kapotos, o kiti maltos mėsos konsistenciją - pasirinkite kaip jums patinka.
- Į susmulkintą mėsą sudedame paruoštas daržoves bei prieskonius, įmušame kiaušinį ir viską gerai permaišome;
- Gautą masę dedame į keksiukų formeles. Jas sudedame į karščiui atsparų indą su dangčiu ir kepame +180C laipsnių orkaitėje apie 40-45 minutes. Taip pat galima troškinti ar gaminti ant garų. Keksiukai bus labai sultingi ir skanūs!
Patarimai ruošiant pietų dėžutę
„Sudėti pietų dėžutę mokyklinukui dažnai tampa nemenku iššūkiu. Tėvams tenka sukti galvą, ką įdėti į pietų dėžutę, kas būtų ne tik sveika, bet ir skanu. Juk vaikai - pati išrankiausia auditorija, tad jiems įtikti gali būti išties sunku. Suprantama, kad papildomas maisto gaminimas atima nemažai laiko, kurį mieliau norėtume praleisti kartu su vaikais, o ne prie puodų. Todėl tikrai geras sprendimas vakarienei paruošti tai, kas tiktų ir kitos dienos pietums“, - pažymi sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė.
Visgi ji atkreipia dėmesį į tai, jog į pietų dėžutę dedant pagamintą patiekalą, svarbu, kad jis būtų suvartotas per 3 valandas. Jei žinome, kad vaikas valgys vėliau - praverčia termo (išlaikančios temperatūrą) pakuotės, kurios būna specialiai pritaikytos pietų dėžutėms. Pasak V. Kurpienės, taip bus palaikoma žemesnė temperatūra ir maisto galiojimo terminas prasitęs.
Apklausa: ką moksleiviai norėtų valgyti mokykloje?
„Pontem“ atlikta mokinių apklausia, kurioje dalyvavo per 1000 moksleivių paaiškėjo, kad kasdien mokyklos valgykloje lankosi 40 proc. mokinių, o 21 proc. į valgyklą užsuka tik 3-4 kartus per savaitę. Mokiniai linkę atsisakyti pietų ir vietoj jų rinktis nevisavertį maistą dėl paprasčiausios priežasties - pirmenybę jie teikia tam, kas skanu.
Pasiteiravus, kokių produktų moksleiviai labiausiai pageidauja valgyklose, beveik pusė apklaustųjų (49 proc.) teigė į savo racioną norintys įtraukti desertus - ledus, bandeles. Panašiai tiek - 47 proc. moksleivių - norėtų valgyti daugiau vaisių.
Remiantis tyrimu, pusryčiauti vis dar labiausiai įprasta namuose - tai daro 76 proc. moksleivių. Atliktas tyrimas parodė, kad net 14 proc. mokyklinio amžiaus vaikų iš viso nepusryčiauja.