pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sausainiai su žemės riešutų chalva – receptas

Jei ruošiatės pasikviesti į svečius bičiulių, nesukite galvos dėl deserto - štai jums greitai ir lengvai iš anksto pagaminamas torčiukas. Šis sausainių tortas, buvo tikrai gera idėja.

Šią savaitę laukiau svečių, todėl norėjau pasigaminti kokį nors paprastą, bet gražiai atrodantį skanėstą. Kepti jo nereikia, galima pasidaryti iš vakaro, o kitą dieną tik papuošti. Sausainiai puikiai permirksta ir pasidaro labai švelnaus skonio.

Ingredientai

  • 540 gramų sausainių (kvadratiniai)
  • 500 gramų grietinės
  • 200 gramų chalvos (žemės riešutų)

Gaminimo eiga

  1. Supjaustykite chalvą gabaliukais.
  2. Sukrėskite į dubenį grietinę ir sutrupinkite chalvą (kuo smulkiau) ir viską gerai išmaišykite.
  3. Ant padėklo išdėliokite sausainius.
  4. Trečdalį chalvos kremo užtepkite ant sausainių.
  5. Taip užpildami kremu, iš viso padarykite tris sluoksnius sausainių, o ant viršaus aptepkite likusiu kremu.
  6. Nakčiai palikite tortą šaldytuve, kad sausainiai suminkštėtų.
  7. Prieš valgydami galite papuošti tortą vynuogėmis.

Skanaus!

Autorius: Greta

Nekeptas tortas su chalva

Jo pagrindą sudaro paprasčiausi šokoladiniai sausainiai, o kremas praturtintas arachisų chalva.

Reikalingi produktai:

  • 600 g sausainių (aš naudojau šokoladinius);
  • 1 indelis juodųjų serbentų džemo.

Chalvos kremui:

  • 1 litras pieno;
  • 3 šaukštai miltų;
  • 3 šaukštai krakmolo;
  • 1/2 stiklinės cukraus;
  • 2 tryniai;
  • 200 g minkšto sviesto;
  • 300 g chalvos.

Papildomai (nebūtina, bet labai tinka):

  • 3 šaukštai kokosinio („Malibu“) likerio arba „Amaretto“.

Papuošti:

  • 100 g susmulkintos chalvos arba kakavos arba tarkuoto šokolado.

Chalvos kremo gaminimas

  1. Nupilkite 1 stiklinę pieno ir jame labai gerai išmaišykite miltus ir krakmolą, cukrų ir vanilinį cukrų, trynius ir likerį (jei naudojate).
  2. Likusį pieną supilkite į puodą ir užkaiskite.
  3. Kai tik pienas užvirs, nuolat energingai maišant plona srovele pilkite trynių ir miltų mišinį.
  4. Pamažu masę užvirinkite visą laiką maišydami.
  5. Tada nukelkite nuo ugnies, supilkite pudingą į švarų indą, pudingo viršų uždenkite maistine plėvele (kad ji liestų pudingo paviršių - taip nesusidarys kietas sluoksnis - plėvė) ir palikite visiškai atvėsti.
  6. Minkštą sviestą mikseriu plakite apie 3 minutes, kol taps purus.
  7. Tada pamažu dalimis dėkite po truputį pudingo ir visą laiką plakite, kad sviestas ir pudingas labai gerai susimaišytų iki vientisos purios masės.
  8. Pačioje pabaigoje sudėkite sutrupintą chalvą ir viską gerai suplakite.

Torto surinkimas

  1. Stačiakampę pyrago formą (20 x 30 cm) ištepkite trupučiu sviesto ir išklokite kepimo popieriumi.
  2. Visą dugną padenkite sausainiais. Jų laužyti nereikia.
  3. Ant viršaus ištepkite ketvirtadalį kremo.
  4. Taip sudėkite 4 sluoksnius sausainių, o ant viršaus - likusį kremą.
  5. Ant antro sluoksnio sausainių pirmiausia ištepkite džemą, o tik tada ant džemo sluoksnio dėkite kremo sluoksnį.
  6. Padėkite į šaldytuvą ir laikykite neuždengtą (1-2 dienas).

8 v. š. Ant lėkštės aukštesniais kraštais sudedame šviesių sausainių kvadratą (3 vnt. x 3 vnt.), aptepame chalvos mase (~ keturiais valgomaisiais šaukštais). Ant viršaus vėl uždedame šviesių sausainių, aptepame 4 v. š. uogienės. Tada dedame šokoladinių sausainių, aptepame chalvos mase, šokoladinių, ant jų - likusios uogienės. Uždedame šviesių sausainių ir aptepame chalvos mase. Paskutinį (6-ą) šviesių sausainių sluoksnį aptepame chalvos mase. Šiek tiek jos paliekame kitai dienai, papuošimui. Tortą per naktį palaikome šaldytuve. Prieš patiekiant, aptepam tortą likusią chalvos mase ir papuošiam kaip mokam 🙂 Aš papuošiau tarkuotu šokoladu ir džiovintomis spanguolėmis.

P. S. Šaltinis - žurnalas “Virtuvės paslaptys” (2010 m r. Lietuvoje mums labiau pažįstama arachisų arba saulėgrąžų chalva.

Chalvos sausainių receptą gavau iš mamos bendradarbės. Kuo šie sausainiai ypatingi? Nes juose yra kukurūzų miltų, suteikiančių kepiniams malonios geltonos spalvos. Dar šie sausainiai tinka sergantiems diabetu, kviečiams alergiškiems žmonėms, taip pat - mažiems vaikams, nes yra lengvai virškinami. Ir žinoma - šie sausainiai tikrai yra labai skanūs ir lengvai pagaminami! Man labai patinka, kad šiame recepte vienus produktus galima drąsiai keisti kitais. Pavyzdžiui, kukurūzų miltus pakeisti kvietiniais, speltos ar dar kitais mėgstamais. Kartais užsimiršusi įmušu visus kiaušinius, o ne tik trynius - sausainiai tikrai iškepa gardūs, tik pakeitus kukurūzų miltus kitais ir įdėjus ne vien trynius, keičiasi sausainėlių spalva. Chalvą visuomet naudoju tik žemės riešutų, nes ji švelnios tekstūros, jos skonis labai tinka šiems sausainiams, suteikia papildomo saldumo. O jei norisi, galima keisti cukranendrių cukrų paprastu. Viskas priklauso nuo to, kokių produktų yra namuose.