pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Surio Pyragas su Laimais: Receptai ir Skonių Harmonija

Šiame straipsnyje pasinersime į apelsinų pyrago pasaulį, pradedant nuo konkrečių, patikrintų receptų ir palaipsniui pereinant prie bendresnių principų, ingredientų pasirinkimo subtilybių, technikų ir galimų variacijų, siekiant kuo išsamiau atskleisti šio kepinio potencialą.

Keturios Vietos, Kurios Sužavėjo Labiausiai

„Instagram“ paskyros „Pauliusweets“ autorius Paulius Balčiukynas vykdo projektą „Skaniausi desertai mieste“, kurio metu kiekvieną savaitę lanko naujas vietas, labiausiai tinkamas pasmaližiauti, o savo mintimis dalijasi su DELFI Maistas skaitytojais. Žinoma, atkreipiau dėmesį ir į čia pateikiamus desertus, nes na kaip gi be jų. Štai pateikiu jums keturias vietas, kurios mane sužavėjo labiausiai.

„Backstage Cafe“

Šią vietą rasti ne taip jau ir lengva, teko kelis kartus apsukti aplink Ševčenkos gatvės loftus, kadangi kavinės iškabos iš išorės net nėra. Ir džiaugiuosi nepasidavęs - mano nuostabai, tai buvo viena jaukiausių pastaruoju metu mano atrastų vietų. Įėjęs į vidų patenki į erdvę aukštomis lubomis ir iškart pasijauti lyg kokiame Niujorko lofte. Jaukumo prideda kavinėje gyvenantis šuo - italų kurtė vardu Bakara, ji pavaizduota ir kavinės logotipe bei yra kaip kavinės simbolis. Kavinėje sumontuota visa kavos skrudinimo įranga, taigi čia ne tik naudojamos kokybiškos kavos pupelės, tačiau jos vietoje ir skrudinamos.

Iš desertų labiausiai man patiko amerikietiškas pyragas su laimais (2,70 EUR). Jo saldumas puikiai suderintas su laimo rūgštele. Skanus ir moliūgų pyragas (2,4 EUR). Beje, vienas didžiausių pliusų šiai vietai, mano nuomone, ir yra tai, kad čia dirba patys šeimininkai, kurie mielai dalijasi savo istorija, kuo jiems svarbus kavos kultas ir edukacija Lietuvoje. Kavinė „Backstage Cafe“ įsikūrusi T. Ševčenkos g. 16h, Vilniuje. Darbo laikas: pirmadieniais-trečiadieniais 9:00-19:00, ketvirtadieniais, penktadieniais 9:00-21:00, šeštadieniais, sekmadieniais 11:00-19:00.

„Elska Coffee“

Vienos judriausių Vilniaus gatvių sankryžoje įsikūrusi kavinė gali didžiuotis savo kaimynyste - kitos durys veda į Pamėnkalnio galeriją, kurioje galima apžiūrėti įvairių menininkų darbus. Kavinės interjeras gan žaismingas, su ryškiai mėlynais stalais ir skirtingomis kėdėmis. Desertai - rankų darbo, veganiški ir be pridėtinio cukraus.

Lankydamasis čia pasirinkau kreminį pikantiško skonio pyragėlį su laimu (1,90 EUR), tačiau tai nebuvo tas desertas, kurį užsisakyčiau dar kartą, man tiesiog pritrūko saldumo. Vis dėlto jei desertai ir nesužavėjo, dėl kavos ir jaukaus interjero čia tikrai sugrįšiu. Kavinė „Elska Coffee“ įsikūrusi Pamėnkalnio g. 1, Vilniuje. Darbo laikas: antradieniais-penktadieniais 10:00-18:00, šeštadieniais 10:00-16:00.

„Brew kavos virėjai“

Kaip jau galima suprasti iš pavadinimo, kavos gamybai ši kavinė skiria tikrai daug dėmesio. Kava čia verdama tik iš šviežių kavos pupelių. Pačioje kavinėje vietos nėra daug, tačiau visas interjeras pakankamai gerai išplanuotas ir man čia buvo jauku kaip namie.

Antrasis pasirinktas sūrio pyragas (3 EUR) man patiko labiau, desertas buvo pakankamai sodraus skonio ir aš greičiausiai netgi įtraukčiau jį į savo top penketuką. Beje, jau seniai bemačiau, kad desertai būtų pateikiami ant mentelės kartu su sviestiniu popieriumi, tikrai šauni idėja! Kavinė „Brew kavos virėjai“ įsikūrusi Pylimo g. 19, Vilniuje. Darbo laikas: pirmadieniais-penktadieniais 8:00-21:00, šeštadieniais-sekmadieniais 10:00-21:00.

„Strange Love“

Šią vietą dažnai norisi vadinti kavos gurmanų „mamyte“, kadangi beieškant skanios kavos nemažai aplankytų kavinių man užsiminė, kad kavos skrudinimo subtilybių ir apskritai visko, kokia turi būti skani kava, mokėsi būtent iš „Strange Love“. Kavinėje du aukštai, o vasarą čia dar atidaroma jauki terasa, kuri traukia daugumą lankytojų. Kaip jau minėjau anksčiau, kava skrudinama vietoje, taigi čia galima gerti vieną šviežiausių kavų Vilniuje. Ir skonis jos tikrai fantastiškas - taip ir norisi mėgautis kiekvienu gurkšniu.

Na, o man labiausiai patiko tai, kad jie turi, ko gero, didžiausią desertų pasirinkimą iš šių visų apžvalgų ir visi jie atrodo nuostabiai. Taigi šioje kavinėje gavau viską, ko norėjau: skanios kavos, nuostabius desertus, jaukią aplinką ir puikų čia besidarbuojančio kolektyvo aptarnavimą. Ne veltui net Užkalnis šiai vietai skyrė penkias žąsis. Kavinė „Strange Love“ įsikūrusi B. Radvilaitės g. 6B, Vilniuje. Darbo laikas: pirmadieniais-penktadieniais 8:00-21:00, šeštadieniais-sekmadieniais 10:00-20:00.

Specifiniai Receptai: Tvirtas Pagrindas Jūsų Kūrybai

Pradėkime nuo kelių konkrečių, tačiau skirtingo pobūdžio apelsinų pyragų receptų. Kiekvienas jų atskleidžia skirtingą tekstūrą, skonį ir gaminimo metodą, leisdamas atrasti savo favoritą arba įkvėpdamas eksperimentams.

1. Klasikinis Sviestinis Apelsinų Pyragas: Laiko Patikrinta Vertė

Tai daugelio mėgstamas variantas, pasižymintis sodriu sviesto skoniu, puria tekstūra ir intensyviu apelsinų aromatu, kurį suteikia tiek sultys, tiek žievelė. Šis pyragas yra puikus atspirties taškas pradedantiesiems.

Reikalingi ingredientai:

  • Sviestas: 225 g, kambario temperatūros
  • Cukrus: 225 g
  • Kiaušiniai: 4 dideli (L dydžio), kambario temperatūros
  • Miltai: 225 g, kvietiniai (aukščiausios rūšies, 550D tipo)
  • Kepimo milteliai: 2 arbatiniai šaukšteliai
  • Apelsinai: 2 vidutinio dydžio, gerai nuplauti
  • Pienas: 2-3 valgomieji šaukštai
  • Druska: Žiupsnelis

Gaminimo eiga žingsnis po žingsnio:

  1. Pasiruošimas: Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Pasiruoškite kepimo formą (apie 20-22 cm skersmens): išklokite dugną kepimo popieriumi ir patepkite kraštus sviestu bei pabarstykite miltais.
  2. Apelsinų paruošimas: Smulkia tarka nutarkuokite vieno apelsino žievelę. Iš abiejų apelsinų išspauskite sultis. Jums reikės maždaug 100-120 ml sulčių.
  3. Sviesto ir cukraus plakimas: Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu arba rankiniu būdu iki purumo išplakite kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Plakite apie 5-7 minutes, kol masė taps šviesi ir puri.
  4. Kiaušinių įmaišymas: Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami masę. Jei masė pradeda "varškėtis" (atsiskirti), įmaišykite šaukštą miltų.
  5. Sausų ingredientų paruošimas: Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Persijojimas padės išvengti gumuliukų ir papildomai prisotins mišinį oro.
  6. Ingredientų sujungimas: Į sviesto ir kiaušinių masę per kelis kartus pakaitomis berkite miltų mišinį ir pilkite pusę paruoštų apelsinų sulčių bei nutarkuotą žievelę. Pradėkite ir baikite miltais. Maišykite atsargiai, tik kol ingredientai susijungs.
  7. Kepimas: Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių mentele. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių. Ar pyragas iškepęs, tikrinkite mediniu pagaliuku - įkištas į pyrago centrą, jis turi likti švarus ir sausas.
  8. Aušinimas ir sulaistymas: Iškepusį pyragą palikite formoje 10-15 minučių atvėsti. Tuomet atsargiai išimkite ant grotelių. Kol pyragas dar šiltas, subadykite jo paviršių mediniu pagaliuku ir tolygiai sulaistykite likusiomis apelsinų sultimis. Leiskite pyragui visiškai atvėsti ant grotelių prieš pjaustant ar dekoruojant.

2. Drėgnas Apelsinų Pyragas su Jogurtu: Lengvesnė Tekstūra

Šis variantas dažnai naudoja aliejų vietoje dalies ar viso sviesto ir jogurtą, kuris suteikia pyragui ypatingo drėgnumo ir lengvumo. Skonis išlieka ryškus, bet tekstūra kiek kitokia - tankesnė, bet labai minkšta.

Reikalingi ingredientai:

  • Miltai: 250 g
  • Cukrus: 200 g
  • Augalinis aliejus: 120 ml
  • Graikiškas jogurtas: 200 g
  • Kiaušiniai: 3 dideli
  • Apelsinai: 2 dideli
  • Kepimo milteliai: 1.5 arbatinio šaukštelio
  • Valgomoji soda: 0.5 arbatinio šaukštelio
  • Vanilės ekstraktas: 1 arbatinis šaukštelis
  • Druska: Žiupsnelis

Gaminimo eiga:

  1. Pasiruošimas: Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Kepimo formą (apie 22 cm) paruoškite kaip nurodyta pirmame recepte.
  2. Apelsinų paruošimas: Nutarkuokite abiejų apelsinų žievelę. Išspauskite sultis (reikės apie 150 ml).
  3. Šlapių ingredientų maišymas: Dideliame dubenyje lengvai paplakite kiaušinius su cukrumi. Supilkite aliejų, jogurtą, apelsinų sultis, vanilės ekstraktą ir nutarkuotą žievelę. Gerai išmaišykite.
  4. Sausų ingredientų maišymas: Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Persijokite.
  5. Sujungimas: Suberkite sausus ingredientus į šlapių ingredientų mišinį ir atsargiai išmaišykite mentele, tik kol neliks sausų miltų ruožų. Nepermaišykite.
  6. Kepimas: Supilkite tešlą į formą, išlyginkite. Kepkite apie 45-55 minutes, arba kol medinis pagaliukas, įkištas į centrą, bus švarus.
  7. Aušinimas ir sulaistymas: Leiskite pyragui kelias minutes pravėsti formoje, tada išimkite ant grotelių. Kol dar šiltas, galite sulaistyti likusiomis apelsinų sultimis, sumaišytomis su šaukšteliu cukraus pudros. Visiškai atvėsinkite.

3. Apelsinų ir Migdolų Pyragas (Dažnai be Miltų): Sodrumas ir Aromatas

Šis pyragas yra tikras atradimas ieškantiems intensyvesnio skonio ir drėgnos, beveik kreminės tekstūros. Dažnai jis gaminamas be kvietinių miltų, naudojant migdolų miltus, todėl tinka netoleruojantiems glitimo. Neretai jam naudojami virti apelsinai.

Reikalingi ingredientai:

  • Apelsinai: 2 vidutinio dydžio, plona žievele
  • Migdolų miltai: 250 g
  • Cukrus: 200 g
  • Kiaušiniai: 6 dideli
  • Kepimo milteliai: 1 arbatinis šaukštelis
  • Druska: Žiupsnelis
  • Pasirinktinai: Šlakelis apelsinų žiedų vandens arba migdolų ekstrakto.

Gaminimo eiga:

  1. Apelsinų virimas: Kruopščiai nuplaukite apelsinus. Dėkite juos į puodą, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, ir virkite ant mažos ugnies apie 1.5-2 valandas, arba kol taps labai minkšti. Stebėkite, kad vanduo neišgaruotų, jei reikia, papildykite.
  2. Apelsinų paruošimas: Išvirusius apelsinus išimkite iš vandens, perpjaukite pusiau ir pašalinkite sėklas (jei yra). Leiskite šiek tiek atvėsti. Tada sudėkite apelsinus į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos tyrės.
  3. Pasiruošimas: Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Kepimo formą (apie 22-23 cm) išklokite popieriumi ir patepkite riebalais.
  4. Tešlos maišymas: Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu gerai išplakite kiaušinius su cukrumi, kol masė taps puri ir pabals (apie 5-8 minutes).
  5. Ingredientų sujungimas: Į kiaušinių plakinį atsargiai įmaišykite apelsinų tyrę. Kitame dubenyje sumaišykite migdolų miltus, kepimo miltelius (jei naudojate) ir druską. Suberkite sausąjį mišinį į šlapiąją masę ir atsargiai išmaišykite mentele, kol neliks sausų ingredientų.
  6. Kepimas: Supilkite tešlą į paruoštą formą. Kepkite apie 50-60 minučių. Kadangi pyragas labai drėgnas, kepimo laikas gali skirtis. Tikrinkite mediniu pagaliuku - jis gali likti šiek tiek drėgnas, bet neturi būti aplipęs skysta tešla. Jei viršus per greitai ruduoja, pridenkite folija.
  7. Aušinimas: Šiam pyragui ypač svarbu leisti visiškai atvėsti formoje prieš išimant, nes jis yra trapesnis nei tradiciniai pyragai. Dažnai jis būna skanesnis kitą dieną, kai skoniai "susistovi".

Nuo Specifikos prie Bendrų Principų: Ingredientų Galia

Supratus konkrečius receptus, verta pažvelgti plačiau - kaip skirtingi ingredientai veikia galutinį rezultatą ir kokius pasirinkimus galite daryti.

Apelsinai: Pyrago Širdis

  • Rūšis: Nors tinka daugelis apelsinų rūšių, geriausius rezultatus duoda sultingi, plona žievele apelsinai, pavyzdžiui, 'Navel' ar 'Valencia'. Kraujo apelsinai suteiks ne tik įdomų skonį, bet ir gražią spalvą.
  • Žievelė vs. Sultys: Abu elementai svarbūs. Žievelėje koncentruoti eteriniai aliejai suteikia intensyvų aromatą. Naudokite tik oranžinę dalį (flavedo), nes baltoji dalis (albedo) yra karti. Šviežiai spaustos sultys suteikia drėgmės ir natūralaus saldžiarūgščio skonio. Venkite pasterizuotų sulčių iš pakelio - skonis nebus toks ryškus.
  • Kokybė: Rinkitės sunkius, tvirtus apelsinus - tai rodo sultingumą. Jei naudosite žievelę (ypač verdant visą vaisių), stenkitės rinktis ekologiškus arba bent jau labai kruopščiai nuplaukite vaškuotą paviršių šiltu vandeniu ir šepečiu ar kempinėle su trupučiu sodos.

Miltai: Tekstūros Architektas

  • Kvietiniai miltai (aukščiausios rūšies, 550D): Universalus pasirinkimas klasikiniams pyragams. Suteikia subalansuotą struktūrą.
  • Pyragų miltai (žemesnio glitimo kiekio): Suteikia dar švelnesnę, puresnę tekstūrą. Tinka lengviems biskvitams.
  • Migdolų miltai: Suteikia drėgmės, sodraus riešutų skonio ir tankesnę tekstūrą. Puikus pasirinkimas be glitimo. Galima maišyti su kvietiniais miltais įdomesnei tekstūrai gauti.
  • Kiti riešutų ar sėklų miltai (lazdynų, kokosų): Galima eksperimentuoti, tačiau jie pakeis skonį ir tekstūrą, gali tekti koreguoti skysčių kiekį.
  • Viso grūdo miltai: Suteikia daugiau skaidulų ir "sveikesnį" pobūdį, bet pyragas bus tankesnis, mažiau purus. Rekomenduojama maišyti su aukščiausios rūšies miltais.

Riebalai: Skonis ir Minkštumas

  • Sviestas: Suteikia sodrų, klasikinį skonį ir padeda sukurti purią tekstūrą. Svarbu naudoti kambario temperatūros sviestą.
  • Augalinis aliejus (neutralus): Suteikia ypatingo drėgnumo ir minkštumo, pyragas ilgiau išlieka šviežias. Skonis neutralesnis, leidžiantis labiau išryškėti apelsinams.
  • Alyvuogių aliejus (extra virgin): Gali būti įdomus pasirinkimas Viduržemio jūros regiono įkvėptiems pyragams, suteikia specifinį vaisišką poskonį. Geriausiai dera su migdolų miltais ar žolelėmis (pvz., rozmarinu).
  • Jogurtas/Grietinė/Pasukos: Suteikia drėgmės, švelnios rūgštelės ir minkštumo. Pyragai būna šiek tiek tankesni, bet labai malonios tekstūros.

Saldikliai: Daugiau Nei Tik Saldumas

  • Baltasis cukrus: Neutraliausias, leidžia atsiskleisti apelsinų skoniui, gerai išsiplaka su sviestu.
  • Rudasis cukrus: Suteikia drėgnumo ir karamelinio poskonio.
  • Cukraus pudra: Dažniausiai naudojama glajams ir pabarstymui.
  • Medus/Klevų sirupas: Gali pakeisti dalį cukraus, suteiks specifinį skonį ir daugiau drėgmės. Reikėtų šiek tiek sumažinti kitų skysčių kiekį recepte.

Kiaušiniai: Rišamoji Medžiaga ir Purumas

Kiaušiniai suriša ingredientus, suteikia struktūrą, riebumą (tryniai) ir padeda pyragui iškilti (ypač gerai išplakti baltymai arba visas kiaušinis su cukrumi). Svarbu naudoti kambario temperatūros kiaušinius, kad jie geriau įsimaišytų į tešlą ir nesukeltų sviesto "sušokimo".

Kildinimo Medžiagos: Oro Burbuliukų Kūrėjai

  • Kepimo milteliai: Dažniausiai naudojami. Tai mišinys, kuriam aktyvuotis reikia drėgmės ir karščio.
  • Valgomoji soda: Reikalauja rūgštinės terpės (pvz., jogurto, pasukų, citrinos/apelsinų sulčių), kad suveiktų. Suteikia greitesnį ir stipresnį kilimą.
  • Plakti kiaušinių baltymai: Natūralus kildinimo būdas, naudojamas lengvuose biskvituose.

Technikos Meistriškumas: Nuo Maišymo Iki Kepimo

Net ir turint geriausius ingredientus, netinkama technika gali sugadinti rezultatą. Keletas esminių momentų:

  • Ingredientų Temperatūra: Kaip minėta, sviestas, kiaušiniai, pienas/jogurtas turėtų būti kambario temperatūros. Tai užtikrina vientisą emulsiją ir geresnį iškilimą.
  • Sviesto ir Cukraus Plakimas (Creaming): Tai ne tik ingredientų sumaišymas. Plakant cukraus kristalai įrėžia mažytes oro kišenėles svieste. Kuo ilgiau ir kruopščiau plaksite (kol masė pašviesės ir taps puri), tuo daugiau oro įplaksite ir tuo puresnis bus pyragas.
  • Miltų Įmaišymas: Kai pradedate maišyti miltus, būkite atsargūs. Maišykite tik tol, kol neliks sausų miltų. Per ilgas maišymas vysto glitimą, todėl pyragas tampa kietas, "guminis". Geriausia miltus įmaišyti per kelis kartus, pakaitomis su skystaisiais ingredientais, pradedant ir baigiant miltais. Atsargus įlankstymas mentele yra geriau nei intensyvus plakimas.
  • Orkaitės Temperatūra ir Kepimo Laikas: Įsitikinkite, kad orkaitė tikrai įkaitusi iki reikiamos temperatūros. Neatidarinėkite orkaitės durelių be reikalo pirmas 20-30 minučių, nes dėl temperatūros svyravimo pyragas gali sukristi. Kepimo laikas yra orientacinis - visada tikrinkite mediniu pagaliuku.
  • Aušinimas: Leiskite pyragui šiek tiek pravėsti formoje (apie 10-15 min), o tada perkelkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų. Aušinimas ant grotelių leidžia orui cirkuliuoti aplink visą pyragą ir apsaugo dugną nuo sudrėkimo. Karšto pyrago pjaustymas gali jį sugadinti - struktūra dar nėra pilnai nusistovėjusi.

Problemų Sprendimas: Ką Daryti, Jei...?

  • Pyragas per sausas: Galbūt per ilgai kepta arba per aukšta temperatūra. Kitą kartą kepkite trumpiau arba šiek tiek sumažinkite temperatūrą. Galima bandyti receptą su aliejumi ar jogurtu. Iškepusį sausoką pyragą galima "gelbėti" gausiau sulaistant sirupu (apelsinų sultys + cukrus, pavirinus kelias minutes).
  • Pyragas sukrito per vidurį: Dažniausios priežastys: per anksti atidarytos orkaitės durelės, per daug kepimo miltelių, netinkama kepimo temperatūra, nepakankamai iškepęs vidus, per intensyvus maišymas įmaišius miltus.
  • Pyragas kartus: Tikėtina, kad į tešlą pateko baltosios apelsino žievelės dalies (albedo). Tarkuokite tik oranžinę dalį. Jei naudojote virtus apelsinus, galbūt jie buvo storoka žievele arba nepakankamai ilgai virti.
  • Pyragas prilipo prie formos: Nepakankamai gerai paruošta forma. Kitą kartą kruopščiau ištepkite riebalais ir pabarstykite miltais arba naudokite kepimo popierių ne tik dugnui, bet ir šonams iškloti.
  • Nelygiai iškepęs: Orkaitė kepa netolygiai. Įpusėjus kepimo laikui, atsargiai pasukite kepimo formą 180 laipsnių kampu.

Variacijos ir Patobulinimai: Kūrybos Laisvė

Įvaldžius pagrindus, atsiveria plačios galimybės eksperimentuoti:

Glajai ir Kremai:

  • Paprastas apelsinų glajus: Cukraus pudra, sumaišyta su šviežiomis apelsinų sultimis iki norimos konsistencijos.
  • Kreminio sūrio glajus: Kreminis sūris, išplaktas su sviestu, cukraus pudra ir trupučiu apelsinų s...