Jautienos kumpis - puikus pasirinkimas įvairiems patiekalams, nuo kepsnių iki troškinių. Kadangi ši mėsa yra minkšta, ji tinka greitam kepimui aukštoje temperatūroje. Stambesnis gabalėlis puikiai išsitroškins ir su prieskonių padažu.
Jautienos šonkauliukai aronijų vyne
Skaniausia jautienos šonkauliukus ruošti orkaitėje arba ant grotelių. Čia jums prireiks kantrybės, nes ši mėsa gardžiausia kepant lėtai. O geras marinatas patiekalui suteiks nepakartojamą skonį. Lėtai kepama mėsa neišleis sulčių, todėl ji taps itin minkšta.
Ingredientai:
- Aliejus: 4 valg. š.
- Česnakai: 1 vnt.
- Svogūnai: 2 vnt.
- Morkos: 4 vnt.
- Vynas: 1 vnt.
Gaminimo eiga:
- Aliejuje gerai apkepiname jautienos šonkaulius. Sudedame juos į troškinimo indą. Apkepame šoninę, kuri irgi keliauja ant šonkaulių.
- Toliau toje pačioje keptuvėje, įpylę šiek tiek aliejaus, atskirai apkepame svogūnus, česnaką, morkas. Viską sudedame į troškinimo indą. Tuomet į keptuvę įpilame šiek tiek vyno arba sultinio ir su mentele nugramdome visus prikepusius likučius. Arba jei jau tiksliau, tai deglaze’inam keptuvę. Ir visą tą skystį supilame į troškintuvą.
- Supilame likusį aronijų vyną, vištienos sultinį, sudedame prieskonines žoleles ir įberiame druskos.
- Puodą uždengiame dangčiu ir ant mažos ugnies viską troškiname mažiausiai 2 val., jei reikia, tai ir daugiau. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir lengvai kristi nuo kaulo.
- Iš to sultinio, kuris virė, padarome padažą - nukošiame skystį, supilame į keptuvę ir viską nugariname iki norimo tirštumo.
- Išvirusius šonkauliukus išgriebkite, sultinį perkoškite, vėl užvirinkite, sudėkite griežinėliais supjaustytas morkas ir pavirkite 10 min. Tada sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, žiedynėliais išskirstytus kopūstus ir virkite dar 15 min. Prieš nukeliant nuo ugnies sudėkite šonkauliukus ir suberkite susmulkintus prieskoninius žalumynus.
Taco sriuba
Taco sriuba savo pavadinimą gavo todėl, kad jai naudojami visi tie patys ingredientai, kaip ir takoms (meksikietiškiems paplotėliams su įdaru): pomidorai, aitriosios ir saldžiosios paprikos, įvairiausios pupelės, kukurūzai, avokadai, kalendros ir mėsa. Sriuba dažniausiai pateikiama su įvairiais priedais, vienas populiariausių - kukurūziniai tortilijų traškučiai. Jei sriuba bus kiek per aštri, nugesinkite aštrumą įmaišydami grietinės ar jogurto. Tokia sriuba sušildys kiekvieną, sugrįžusį namo ar užsukusį į svečius. Tik nepamirškite prie jos pateikti pilnos lėkštės įvairiausių spalvingų ir skanių priedų.
Ingredientai:
- Pupelės: 1 st.
- Kuminai: 1 arbat. š.
- Druska: 1 arbat. š.
- Avokadai: 1 vnt.
- Žalioji citrina: 1 vnt.
Gaminimo eiga:
- Iš anksto, kelios valandos iki sriubos virimo, karštu vandeniu užpilkite pupeles, kad jos spėtų išbrinkti.
- Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepkite puode ant aliejaus. Kai apkeps, suberkite maltą jautieną ir kepkite nuolat maišydami, kad taptų biri. Kai mėsa apkeps, suberkite kapotą česnaką ir aitriąją papriką, dar kiek maišydami pakepkite.
- Ant mėsos supilkite konservuotus pomidorus, suberkite visus prieskonius ir druską. Kai užvirs, supilkite sultinį, suberkite išbrinkusias perplautas pupeles, uždenkite puodą ir virkite apie 1 valandą, kol pupelės suminkštės.
- Nuo kukurūzų burbuolių nupjaustykite kukurūzų sėklas (jei neturite šviežių, galite naudoti ir šaldytas). Jas berkite į puodą kartu su pjaustytomis saldžiosiomis paprikomis, pavirkite dar 10 minučių. Puodą uždenkite, nukelkite nuo ugnies ir palikite 10 minučių, kad įsiskonėtų.
- Per tą laiką paruoškite priedus prie sriubos: pjaustytą avokadą, smulkintą mėlynąjį svogūną, šviežias kalendras, aitriąsias paprikas, tarkuotą sūrį, tortilijų traškučius, žaliąją citriną, grietinę. Kiekvienas valgytojas sriubą galės pabarstyti norimais priedais pats.
Jautienos nugarinė su daržovėmis, keptomis ant grilio
Ingredientai:
- Jautiena: 4 vnt.
- Prieskoniai: 4 valg. š. (2 šaukštai mišinio su rūkytomis aitriosiomis paprikomis, imbieru, kalendromis kepsniui ir 2 šaukštai 2 valg. šaukšt.
- Druska: 0.5 arbat. š.
Gaminimo eiga:
- Jautienos nugarinę išimkite iš šaldytuvo ir rankomis į mėsą gerai įtrinkite prieskonių bei aliejaus mišinį bei palikite kambario temperatūroje mažiausiai porai valandų, kad mėsa spėtų „sušilti“ bei „prisigertų“ prieskonių.
- Visas daržoves nuplaukite, baltuosius smidrus nulupkite skustuku (jei naudosite žaliuosius, jų lupti nereikia) bei nupjaustykite kotelius. Daržoves palaistykite aliejumi bei sumaišykite su paruoštu prieskonių mišiniu bei druska.
- Daržoves kepkite tiesioginėje kaitroje ant gerai įkaitusių ketaus grotelių, jos iškepa labai greitai. Grilio temperatūrą daržovėms tebūnie 160-180 laipsnių. Prieš kepimą groteles sutepkite karščiui atspariu augaliniu aliejumi. Jei morkos didesnės jas pradėkite kepti anksčiau nei smidrus, kuriems iškepti vartant užteka vos 2-5 minučių. Morkoms iškepti reikės 15-20 minučių. Jas taip pat reikės apversti po 5-7 minučių, kai susidarys grotelių žymės. Iškepusias daržoves atidėkite ir uždenkite folija, kad neatšaltų.
- Kelkite grilio temperatūrą iki 250-270 laipsnių temperatūros. Jei norite, kad jautienoje liktų rombo formos kepimo grotelių žymos, kepkite vartydami kepsnį tris kartus, kepdami kiekvieną pusę po du kartus, darydami 45 laipsnių kampą, kad gautųsi norimos žymos. Šioje temperatūroje vartykite kas 1 minutę ir 30 sekundžių, kad gautųsi vidutiniškai iškepęs jautienos kepsnys. Paskutinį kartą kepdami stabdykite oro padavimą uždarydami visas sklendes ir palaikykite kepsnį pusę minutės ilgiau. Laikui matuoti galima naudoti savo telefono laikmatį, kuris tiksliai parodo, kada reikia kepsnį apversti.
- Iškeptą mėsą palaikykite pridengta folija apie dešimt minučių, kad vienodai pasiskirstytų mėsos sultys, mėsą pjaustykite plonais grežinėliais. Neškite į stalą kartu su keptomis daržovėmis.
Jautienos kepsneliai su Porto padažu
Ingredientai:
- Jautiena: 4 vnt.
- Druska: 0.5 arbat. š.
Gaminimo eiga:
- Porus supjaustyti pusžiedžiais ir apkepinti įkaitintoje keptuvėje su sviestu. Išimti.
- Į tą pačią keptuvę įdėti dar šiek tiek sviesto, šlakelį aliejaus ir apkepti jautienos nugarinės kepsnelius iš abiejų pusių (po 2 min.) aukštoje kaitroje. Užpilti porto vynu, sudėti porus, gorgonzolos sūrį. Pakaitinti, kol sūris ištirps ir tuomet supilti grietinėlę, įberti persilado prieskonių, dėti šalavijo šakelę, pamaišyti ir palikti šiek tiek pasitroškinti ant vidutinės kaitros.
- Salotoms šiaudeliais supjaustyti nuluptas kaliaropes. Užpilti alyvuogių aliejaus ir pagardinti druska bei pipirais.
Mėsainiai su jautiena
Ingredientai:
- Bandelės: neskaldytų grūdų 2 vnt.
- Aliejus: 1 valg. š.
Gaminimo eiga:
- Jautienos faršą sumaišykite su garstyčiomis, įspauskite česnako, įberkite mairūnų, druskos, pipirų ir gerai viską išminkykite. Suformuokite du plokščius kotletukus ir kepkite su šlakeliu aliejaus „grill“ keptuvėje apie 5 minutes iš abiejų pusių.
- Kol mėsainiai kepa, bandeles perpjaukite pusiau ir pakepinkite keletą minučių sausoje keptuvėje.
- Ant vienos bandelės puselės dėkite kelis lapus salotų, pusę keptos paprikos, mėsainį, uždėkite šaukštą pomidorų padažo ir uždenkite kita bandelės pusele.
Troškinys su kulnine
Ingredientai:
- Druska: 1 arbat. š.
- Svogūnai: 1 vnt.
- Morkos: 2 vnt.
- Citrinos: 1 vnt.
Gaminimo eiga:
- Mažame indelyje sumaišykite šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų. Mėsą pabarstykite ir įtrinkite šiuo mišiniu.
- Plačiame storadugniame puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus, o tada sudėkite kulninę ir apkepinkite iš visų pusių - karštis turi būti nemažas, kad mėsa apskrustų, o ne pradėtų troškintis. Apkepusią mėsą išimkite ir kuriam laikui atidėkite į šalį.
- Į tą patį puodą įpilkite dar šiek tiek aliejaus, suberkite svogūnus, pakepinkite, kol taps perregimi ir pakvips, sudėkite morkas, salierus ir pakepinkite 5-7 minutes, tada suberkite česnakus ir pakepinkite minutę-kitą.
- Į puodą grąžinkite apkepintą kulninę, supilkite sultinį, pomidorų pastą, įberkite apie pusę šaukštelio druskos, čiobrelius, citrinos žievelę, lauro lapus. Uždenkite puodą dangčiu, kaitrą sumažinkite iki minimalios ir troškinkite apie 1,5-2 val. Retkarčiais pradenkite ir patikrinkite, ar neišgaravo visas skystis, jei reikia, dar įpilkite šiek tiek sultinio.
- Išvirusiam troškiniu leiskite 15-20 min. ramiai pastovėti nukeltam nuo kaitros. Patiekdami pabarstykite kapotomis šviežiomis petražolėmis, derinkite su bulvių koše, polenta ar balta duona.
Guliašas su jautiena
Ingredientai:
- Paprikos: 2 vnt.
- Pomidorai: 2 vnt.
- Druska: 1 arbat. š.
Gaminimo eiga:
- Supjaustykite svogūną kubeliais. Suberkite į įkaitintą puodą su ištirpintu sviestu ir alyvuogių aliejumi. Pakepkite porą minučių.
- Supjaustykite jautieną gana stambiais kubeliais (kraštinė tebūnie 3 cm), berkite mėsą į puodą su svogūnais. Kepinkite, o kai iš mėsos ims skirtis sultys, Dėkite į puoda kubeliais pjaustytą jautieną ir kai ji apkeps bei pradės skirtis sultys, sudėkite juostelėmis pjaustytą papriką, kubeliais supjaustytus ar patrintus šakute (jei konservuoti) pomidorus bei maltą raudonąją papriką.
- Pamaišydami kiek patroškinkite ir kol neišsausėjo, užpilkite viską verdančiu vandeniu, jis turi apsemti troškinį per 1-2 cm. Suberkite druską.
- Troškinkite ant mažos ugnies mažiausiai 1,5 val. - turi išeiti tirštas kreminis patiekalas, kuriame mėsa minkštutėlė, o paprika ir pomidorai - visiškai suvirę. Tiekite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše, jei norite lengviau, tinka ir kitos mėgstamos kruopos, o gal tiesiog balta duona, kurią skaniai dažysite į guliašo likučius lėkštėje.
Jautienos troškinys su alumi ir pastarnokų koše
Ingredientai:
- Aliejus: 6 arbat. š.
- Svogūnai: 3 vnt.
- Morkos: 4 vnt.
- Salierų stiebai: 3 vnt.
- Baravykai: 2 vnt.
Gaminimo eiga:
- Jautieną supjaustome 5-6 cm dydžio gabalais. Sudedame juos į puodą. Jei norite, tai prieš tai galite dar ir apkepinti iš visų pusių.
- Gerai įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir pakepiname svogūną, iki jo viena pusė beveik pajuoduoja. Dedame juos į puodą, kuriame troškinsime. Tuomet pakepiname morkas, jas sudedame į puodą. Tada ateina eilė salierui ir česnakui. Jei trūksta, aišku, įpilame šiek tiek aliejaus.
- Į puodą su mėsa ir apkeptomis daržovėmis sudedame ir visus likusius prieskonius - džiovintus baravykus, rozmariną, čiobrelius, įberiame šiek tiek druskos. Ir viską užpilame alumi. Jei alus neapsemia mėsos, įpilame dar papildomai daržovių ar jautienos sultinio. Čia gal net toks teorinis pasakymas, nes vis tiek vėliau vis įpilsim šiek tiek vandens.
- Puodą uždengiame dangčiu, troškiname ant mažos ugnies kokias 3 valandas. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir kristi nuo kaulo. Kaip ir bet koks jautienos troškinys, taip ir šis yra geresnis kitą dieną.
- Likus kažkur pusvalandžiui iki troškinimo pabaigos (jei valgome tą pačią dieną), imamės košės. Išverdame pastarnokus su bulvėmis. Pasiliekame stiklinę vandens, kuriame virė daržovės. Likusį vandenį nukošiame. Viską sugrūdame, įdedame sviesto, grietinės ar graikiško jogurto. Jei matome, kad norisi skystesnė košės, įpilame to skysčio, kuriame virė daržovės.
Korėjietiškas jautienos kepsnys (Bulgogi)
Bulgogi, arba plonytėmis juostelėmis supjaustyta jautiena, marinuota sojos padaže ir iškepta ant grilio grotelių,- bene geriausiai žinomas korėjietišas kulinarinis pavadinimas, šalia kimči ir bibimbap. Dažniausiai šiam patiekalui korėjiečiai naudoja jautienos filė (sirloin) arba kiek riebesnę, bet vis dar minkštą krūtininę mėsą (brisket). O aš surizikavau, ir paruošiau šį patiekalą iš lietuviško jautienos kumpio.
Tam, kad mėsą supjaustytumėte plonyčiais gabalėliais, ją pradžioje užšaldykite. Tada aštriu peiliu drožkite mėsos gabalą ir klokite labai plonas jautienos riekeles į marinatą. Aš mėsą marinavau 4 dienas šaldytuve, galbūt jautienos kumpio minkštumą ir lėmė toks ilgas marinavimo laikas. Mėsa ant gerai įkaitusių grilio grotelių iškepa labai greitai: per maždaug 3 minutes apskrunda ir karamelizuojasi viena pusė, tada apvertus dar kepinama apie 2-3 minutes kita pusė.
Marinato gaminimas:
Dubenyje sumaišykite sojų padažą, tarkuotą svogūną, cukrų, mirin’ą, česnakus, sezamų aliejų ir pipirus.
Gaminimo eiga:
- Užšaldytą jautieną supjaustykite aštriu peiliu labai plonomis juostelėmis. Palaukite, kol mėsa visiškai atitirps, bus minkšta.
- Į didelį indą (arba sandariai užsegamą zip-loc maišelį) sudėkite mėsos gabalėlius, suberkite svogūno laiškus, sezamų sėklas, supilkite marinatą, viską labai gerai išmaišykite, kad marinatu pasidengtų kiekvienas mėsos gabalėlis, ir palikite marinuotis šaldytuve mažiausiai parai.
- Įkaitinkite grilio groteles, ir palaukite, kol neliks atviros ugnies, vien iki raudonumo įkaitę žarijos. Grotelės turėtų būti labai tankios, kad mėsa neiškristų per tarpus (Big Green Egg turi špižines groteles, kurios naudojamos abiem pusėm, ir viena pusė grotelių yra itin tanki, puikiai tinkama šiam patiekalui gaminti). Groteles prieš kepant patepkite aliejumi, tada dėkite mėsos gabalėlius, ir po 2-3 minučių apverskite kita puse (mėsa gali iškepti ir greičiau - stebėkite patys!). Nekepkite mėsos pernelyg ilgai, kad ji neišdžiūtų: taip plonai supjaustyti gabalėliai ant labai karštų grotelių iškeps akimirksniu.
- Jei mėsą kepsite keptuvėje, pirmiausia labai gerai nusausinkite iš marinato ištrauktus mėsos gabalėlius. Keptuvę (geriausia špižinę, arba grilio keptuvę su rievelėmis) įkaitnkite iki labai aukštos temperatūros, kol ims rūkti.
Mirin - tai japoniškas saldus ryžių vynas, naudojamas maisto gaminimui.
Autentiškas itališkas maltos mėsos padažas
Aromatingas mėsiškas padažas tiek universalus, kad pasigaminti jo derėtų daugiau, nei vienai vakarienei. Viena vertus, jis tik skanėja atšildomas rytojaus ar porytojaus dieną. Kita vertus, šis padažas gali laisvai persiformuoti į lazanijos sudedamąją dalį ir virsti visiškai nauju patiekalu.
Ingredientai:
Padažui galite naudoti pusiau sumaišytą maltą kiaulieną ir jautieną, vien tik kiaulieną, arba vištieną/kalakutieną.
Gaminimo eiga:
- Pradėkite nuo svogūnų, morkos ir saliero pjaustymo. Šias daržoves reiktų supjaustyti itin smulkiai, tiesiog sukapoti iki grūdelių. Tą galima padaryti ir S formos peiliu virtuvinio kombaino pagalba, bet italai už tokį pagerinimą duotų per nagus:) Todėl verčiau naudoti peilį, nes pjaustant peiliu nepaleisite daržovių sulčių taip, kaip kapodami blenderiu.
- Dideliame špižiniame troškintuve arba puode storu dugnu įkaitinkite pakankamai alyvuogių aliejaus, kad pasidengtų visas puodo dugnas. Iš mėsos suformuokite graikišlo riešuto didumo rutuliukus ir juos apkepinkite iš visų pusių puode, kol gražiai apskrus. Tą prireiks daryti dalimis, neperkraunant puodo. Iškepusius mėsos kukuliukus išgriebkite kiaurasamčiu ir atidėkite į šoną.
- Apkepinus visą mėsą, į puodą įpilkite dar šiek tiek aliejaus ir suberkite susmulkintas daržoves - svogūnus, morkas ir salierus. Kepinkite ant nedidelės ugnies apie 20 minučių, arba kol daržovės taps visiškai minkštos ir gražiai paruduos. Šis apkepintas mišinys vadinamas „soffritto”, jį galima pasigaminti iš anksto ir užšaldyti.
- Pačioje pabaigoje, prieš baigiant kepti soffritto, suberkite susmulkintus česnakus, o po pisės minutės atgal į puodą sudėkite ir apkepintą mėsą, padidinkite ugnį. Supilkite vyną ir pagramdydami apačioje prikepusius dalykus, maišykite ir kaitinkite, kol dalis vyno išgaruos. Supilkite sultinį, sudėkite prieskonius - lauro lapus, cinamoną, šiek tiek muškato, įberkite druskos ir pipirų, ir jei turite - įmeskite parmezano žievę.
- Užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir troškinkite uždengtame puode apie 1,5-2 val. Po maždaug pusvalandžio padažą reguliariai ragaukite, galbūt norėsis pridėti šiek tiek cukraus, o gal truks trupučio rūgšties ar druskos - skonį reguliuokite taip, kad būtų pilnas balansas. Jei padažas pernelyg tirštas - praskiesite vandeniu. Jei per skystas - troškinkite atidengtame puode.
- Patiekite su šviežia pasta, pabarstę kapotomis petražolėmis ir tarkuotu parmezano sūriu.
Jokiais būdais neišmeskite kietos parmezano žievės. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve. Ruošiant štai tokius itališkus troškinius ar sriubas jums jos prireiks: tiesiog įmeskite sūrio žievę į puodą ir troškinkite.
Patarimai, kaip tinkamai paruošti jautieną
Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas Gintaras Bačkovas, vienas svarbiausių faktorių, kad tinkamai paruoštumėte jautieną - gaminimo laikas. „Gaminant jautienos patiekalus labai svarbu atskleisti geriausias mėsos savybes, todėl stenkitės jos neperkepti. Be to, teisingai pasirinkite prieskonius. Pavyzdžiui, kepsniams užtenka žiupsnelio pipirų ir jūros druskos. Juos iškepus dar galite pagardinti sviestu. O įvairiausių jautienos troškinių ar kukulių nepamirškite praturtinti ir šviežiomis žolelėmis, tokiomis kaip laiškiniai česnakai, bazilikai, kalendra ar petražolės“, - sako mėsos ekspertas.
Jautienos dalių gidas
Anot eksperto, susiruošus gaminti bet kokį jautienos patiekalą, svarbu žinoti, kokią jos dalį pasirinkti. Pavyzdžiui, išpjova ir nugarinė labiausiai tinka kepsniams ir didkepsniams, kietesnė priekinės dalies mėsa - troškiniams, marinavimui ir malimui.
Dalys | Pritaikymas |
---|---|
Mentė (sprandas, pečiai ir viršutinė šonkaulių dalis) | Kepsniams, maltiniams, troškiniams, sriuboms |
Šonkauliukai | Kepimui orkaitėje arba ant grotelių (lėtai) |
Papilvė ir šoninė | Sriuboms, maltiniams, kepsniams |
Antrekotas ir nugarinė | Skrudinimui keptuvėje, kepimui ant grotelių ar iešmo, malimui, befstrogenui |
Krūtininė | Kepimui folijoje ant grotelių, keptuvėje arba orkaitėje (troškinimui) |
Kulninė | Gardiesiems „osso buco“ pjausniams, kepimui orkaitėje arba uždengtame inde (ilgai) |
Jautienos kumpis | Kepsniams, kepamiems keptuvėje, orkaitėje, ant grotelių ar troškinamiems padaže |