Skani bulvių košė
Šios bulvių košės receptas pavyks kiekvienam. Ji gaunasi ypatingai kreminės tekstūros, tolygi ir labai gardi, tad rekomenduojame išmėginti ir jums.
Ingredientai:
Gaminimas:
- Bulves išvirkite su lupena, bet jei skubate, galite virti ir luptas. Jei virsite luptas, jas supjaustykite stambiais, vienodo dydžio gabalėliais.
- Bulves sudėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu taip, kad jos būtų apsemtos. Pasūdykite druska.
- Puodą uždenkite, užvirinkite ant didesnės ugnies, o tada ugnį sumažinkite ir uždengtas bulves virkite tol, kol įsmeigus šakutę į bulvės vidurį lengvai susmigs. Perpjautos bulvės įprastai išverda per 20-30 min. nuo užvirimo, jei bulvių nesupjaustysite, jos virs ilgiau.
- Bulvėms beveik išvirus, prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir į jį supilkite pieną (jeigu dalį pieno pakeisite grietinėle, bulvių košė bus labiau kreminė), sudėkite smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką. Lengvai maišant užvirinkite ir trumpam atidėkite į šalį.
- Bulvėms išvirus nuo jų nupilkite vandenį. Tada puodą su bulvėmis vėl padėkite ant ugnies ir neuždengę pakaitinkite dar apie minutę, kol nugaruos likęs skystis. Bulves sugrūskite bulvių grūstuve.
- Karštą pieną supilkite ant sugrūstų bulvių. Pagardinkite pipirais, jei reikia – dar trupučiu druskos, kitais norimais prieskoniais. Viską gerai išmaišykite mediniu šaukštu ir tiekite.
Patarimai kaip išvirti labai skanią ir šilkinę bulvių košę
Tam, kad išvirtumėte išties gardžią bulvių koše, pateikiame jums svarbiausius aspektus, į ką būtinai reikėtų atsižvelgti.
Bulvių pasirinkimas
Norint išvirti gardžią bulvių košę, svarbu pasirinkti ir tinkamas bulves. Košei tinka beveik visos Lietuvoje auginamos bulvių rūšys, kadangi jose yra pakankamas krakmolo kiekis. Tačiau nepatariama rinktis ankstyvųjų vasarinių bulvių, jas geriau valgyti netrintas.
Bulvių paruošimas
Bulvių košei geriausia bulves virti su lupena, kadangi jų viduje liks visas krakmolas. Verdant reikėtų pasirinkti maždaug vienodo dydžio bulves, kad visos išvirtų vienu metu, jas gerai nuplauti, o išvirus, prieš trinant košę nulupti. Žinoma, bulves galite virti ir skustas, jei jų dydžiai labai skiriasi, didesnes reikėtų perpjauti, tik svarbu labai nesusmulkinti, kad kuo mažiau virimo metu ištekėtų krakmolo į vandenį.
Kaip virti bulves košei
Paruoštas bulves reikia sudėti į šaltą, pasūdytą vandenį, kad jos virtų tolygiai, kadangi sudėjus į verdantį vandenį bulvės virs netolygiai, išorė išvirs, o viduje liks kietos. Tad užvirus vandeniui su bulvėmis reikėtų ugnį sumažinti ir vis šakute patikrinti ar dar neišvirė. Tikslus laikas priklausys nuo bulvių dydžio ir ar jos verdamos su lupena ar be jos.
Skysčio išgarinimas
Išvirus bulvėms, reikia nupilti skystį, kuriame jos virė. Puodą vėl pastatyti ant ugnies ir lengvai pakratant pakaitinti, kol išgaruos skysčio likučiai. Jei liks skysčio, bulvių košė bus lipni ir vandeninga.
Kaip trinama bulvių košė
Išvirtas bulves reikia gerai sugrūsti. Tam labiausiai tinka klasikinis grūstuvas ar net šakutė. Bulvių nerekomenduojama trinti elektriniu trintuvu, kadangi krakmolas ima irti ir košė tampa gliti, lipni, valgant nemaloniai veliasi burnoje.
Kuo gardinama bulvių košė
Bulvių košė gardinama įvairiais pieno produktais – pienu, grietinėle, grietine, sviestu, net pasukomis ar kefyru. Likus keletui minučių iki bulvių virimo pabaigos pasirinktus pieno produktus rekomenduojama pakaitinti, nes karštas mišinys greičiau įsigers į bulves, ji bus tolygesnės konsistencijos. Taip pat bulvių košę papildomai galima gardinti česnaku, smulkiai kapotais žalumynais, kietuoju sūriu, druska, pipirais, ciberžole, Pesto padažu. Be to bulvių košę galima maišyti su kitomis virtomis ar garintomis daržovėmis – morkomis, saldžiosiomis bulvėmis, saliero gumbu, moliūgu, žiediniu kopūstu, brokoliu.

Bulvių košės kepsneliai su šaltai rūkyta šonine ir sūriu
Gamint pagal šį receptą galėsite sunaudoti bulvių košės likučius. Paprastai pagaminamas patiekalas, kuriam galite naudoti ir kitus priedus – įvairią mėsą, grybus, daržoves, sūrius.
Ingredientai:
- 10 v.š. bulvių košės (ar trintų virtų bulvių)
- 50 g šaltai rūkytos šoninės
- 50 g sūrio
- 1 kiaušinio trynio
- 2 v.š. kukurūzų miltų
- 0,5 a.š. kmynų
- Druskos, pipirų, pagal skonį
- Aliejaus, pagal poreikį, kepimui
Gaminimas:
- Šoninę supjaustykite kubeliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje.
- Į dubenį dėkite bulvių košę, šoninę, tarkuotą sūrį, kiaušinio trynį, druską, pipirus ir kmynus. Viską gerai išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus.
- Rankomis suformuokite norimo dydžio kepsnelius, apvoliokite miltuose ir kepkite vis pavartydami ir gražiai apkepdami iš abiejų pusių.
- Skanu tiekti su grietine ar graikišku jogurtu ir šviežiomis daržovėmis.

Dešrelių virimo patarimai
- Nevalgykite dešrelių žalių. Be apsinuodijimo maistu, virtos dešros skanesnės nei žalios.
- Prieš gamindami, nuimkite nuo dešrelių plastikinį apvalkalą. Jei apvalkalas ant dešrelių natūralus, tiesiog keliose vietose pradurkite šakute.
- Dešreles virkite ant silpnos ugnies.
- Virimo metu vanduo turi visiškai uždengti dešreles.
- Verdant dešreles vanduo nesūdomas.
Norint išvirti dešreles, jas reikia įdėti į puodą su verdančių vandenių ir virti 2-5 minutes (priklausomai nuo rūšies, virimo laikas dažniausiai nurodomas ant pakuotės).

Dešrelės su troškintais kopūstais ir bulvėmis
Jaukių žiemos valgių temą tęsiant, į šios savaitės meniu kviečiu įtraukti dešreles. Ne bet kaip ir ne bet kokias, o paruoštas pagal gardžiausias vokiškas tradicijas – su troškintais raugintais kopūstais. Man tik keliskart teko trumpai lankytis Vokietijoje, bet susidariau įspūdį, kad ką jau ką, o kaip paruošti tobulai skanias dešreles, šios šalies žmonės tikrai išmano. Buvo smalsu kažką panašaus atkurti savo virtuvėje.
Kažką skanaus ir vokiško šią savaitę įkvėpė pagaminti „Lidl Lietuva“ – parduotuvėse šiuo metu vyksta teminė Vokietijos skonių savaitė „Deutschland“ ir patraukliomis kainomis galima įsigyti šios šalies produktų. Į savo pirkinių krepšelį išsirinkau vokiškų dešrelių, kumpio ir slyvų uogienės, su kuria kepamas vienas tradicinių Vokietijos pyragų.
Beje, priminimas: norėdami sutaupyti labiau, visad patikrinkite „Lidl Plus“ programėlę; aš pati ten esančius kainų leidinius, galiojančias akcijas ir nuolaidų kuponus sąžiningai peržiūriu dar prieš keliaudama į parduotuvę. Dažnai tai padeda nuspręsti, ką valgysime šią savaitę – man, kaip ir turbūt visiems, patinka reikalingų ar mėgstamų produktų įsigyti pigiau.
Na, o šią savaitę užsukę į „Lidl“, čiupkite pakuotę dešrelių, indelį raugintų kopūstų, kelias bulves. Pasiruoškit vakarienę, vertą penkių žvaigždučių, dešimt balų ir prašymo „norėčiau dar!“.
