pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Moliūgų ir Ryžių Desertas: Du Nuostabūs Receptai

Šiame straipsnyje pasidalinsime dviem nuostabiais receptais, kuriuose dera moliūgų ir ryžių skoniai: tirštas moliūgų risotto ir gardus ryžių pudingas su moliūgais. Abu šie patiekalai yra puikus būdas mėgautis rudens gėrybėmis ir nustebinti savo artimuosius.

Tirštas Moliūgų Risotto

Šis risotto receptas įkvėptas garsaus šefo Michael Caines, šiek tiek pakoreguotas, kad atitiktų vietinius ingredientus ir skonius. Tai puikus patiekalas lietingam vakarui, kuris sušildys ir pamaitins.

Ingredientai:

  • Moliūgas
  • Ryžiai (Carnaroli, Vialone Nano arba Arborio)
  • Svogūnai
  • Česnakai
  • Vištienos sultinys
  • Baltasis vynas
  • Sviestas
  • Parmezanas
  • Kuminas
  • Druska
  • Pipirai
  • Alyvuogių aliejus

Gaminimo Eiga:

  1. Moliūgo Piure: Puode storu dugnu ištirpinkite sviestą ir jame 2 minutes kepinkite kuminą. Suberkite svogūnus, moliūgo gabalėlius, ir toliau kepinkite ant švelnios ugnies, apie 10 minučių. Įberkite truputį druskos, pipirų, supilkite vištienos sultinį, uždenkite puodą ir virinkite 20 minučių. Naudodami elektrinį plaktuvą, sutrinkite masę iki vientisos piure. Pagardinkite dar gabalėliu sviesto ir jei trūksta, druska, pipirais.
  2. Risotto: Kol moliūgo piure verda, kitame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Suberkite česnakus ir svogūnus, ir kepinkite, kol jie suminkštės, bet neapskrus. Tada suberkite moliūgus ir dar kelias minutes pakepinkite maišydami. Suberkite ryžius ir maišydami toliau kepinkite, kol ryžiai pasidengs riebalais ir taps karšti. Supilkite į puodą vyną ir virinkite maišydami, kol vynas visiškai išgaruos.
  3. Pakaitomis po mažą samtelį pilkite tai sultinio, tai vandens, kaskart įpylus pavirindami maišant risotto, kol skystis visiškai susigers į ryžius. Nuo to momento, kai išgaravo vynas, risotto turėtų išvirti per maždaug 18 minučių.
  4. Prieš patiekiant į puodą supilkite moliūgo pastą (galite truputį pasilikti dekoracijai, patikiant į kiekvieną lėkštę), sudėkite sviestą (arba mascarpone, arba ožkų sūrį), tarkuotą parmezaną, šlakelį aliejaus.

Svarbu Pasirinkti Tinkamus Ryžius!

Norint išsivirti puikų risotto, pirmas ir labai svarbus momentas yra tinkamų ryžių pasirinkimas. Risotto jokiu būdu nepavyks, jei jį virsite su ilgagrūdžiais ryžiais. Palikime juos azijietiškiems patiekalams. Dėl kelių priežasčių toks svarbus ryžių rūšies pasirinkimas:

  • Risotto turi būti kreminis, o tokiai tekstūrai pasiekti reikalingi krakmolingi ryžiai.
  • Risotto virimui skirtos ryžių rūšys gerai sugeria skystį, tačiau nesulimpa tarpusavyje ir nesukrenta, nesubyra, išlaiko formą.

Trys Pagrindinės Risotto Ryžių Rūšys:

  • Carnaroli: Tai mėgstamiausi virtuvės šefų risotto ryžiai, nes geriausiai išlaiko savo formą, risotto iš jų pavyksta itin kreminis. Jie netgi vadinami „ryžių ikrais“. Lyginant su Arborio, risotto būna kremiškesnis, malonesnės tekstūros. Jei kyla baimė, kad galite pervirti risotto, rekomenduoju pradėti nuo šios rūšies.
  • Vialone Nano: Šie ryžiai kiek mažesni už Carnaroli, tačiau taip pat krakmolingi. Risotto iš jų pavyksta itin švelnus, lyg šilkinis, ir skystesnis. Iš Veneto regiono yra kilęs tokio risotto apibūdinimas žodžiu „all‘onda“, kurio reikšmė - banguojantis.
  • Arborio: Privalumas, kad tai lengviausiai randami risotto ryžiai. Rasite daugumoje prekybos centrų. Arborio ryžiai šiek tiek mažiau krakmolingi, nei kitos dvi rūšys. Lyginant su Carnaroli ir Vialone nano, risotto pavyksta kiek tvirtesnis, mažiau kreminis.

Ryžių Pudingas su Moliūgais: Veganiškas Variantas

Ryžių pudingas yra klasikinis prancūziškas desertas. Pakeitėme dalį ingredientų ir pritaikėme pieno produktų netoleruojantiems, į alergijas linkusiems vaikams, taip pat veganams.

Ingredientai:

  • Ryžiai (apvalūs ir lipnūs)
  • Moliūgų tyrė
  • Kokosų pienas
  • Augalinis pienas
  • Klevų sirupas
  • Vanilė

Gaminimo Eiga:

  1. Į puodą supilame kokosų ir augalinį pieną, klevų sirupą ir maišome, kol viskas užverda.
  2. Į puodą suberiame nuplautus ryžius ir verdame ant vidutinės ugnies apie 1 valandą, vis pamaišydami, jog pienas nepradėtų bėgti, o ryžiai svilti.
  3. Kai ryžiai jau atrodys beveik išpampę, išjungiame ugnį, įdedame moliūgų tyrės ir uždengtame puode pudingą paliekame stovėti 20-30 minučių.
  4. Patiekimui galite naudoti įvairius vaisius, uogas, riešutus ar prieskonius.

Moliūgų ir Ryžių Košė su Graikiniais Riešutais ir Medumi

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad košė bus labai saldi, tačiau tai tikrai ne desertas. Košę galima patiekti kaip atskirą patiekalą pusryčiams arba vakarienei.

Ingredientai:

  • Ryžiai - 250 gramai
  • Moliūgas - 150 gramai
  • Graikiniai riešutai - 4 valgomieji šaukštai
  • Medus - 3 valgomieji šaukštai
  • Sviestas - 3 valgomieji šaukštai

Gaminimo Eiga:

  1. Geriau rinkitės pernokusį moliūgą, negu pusžalį (košė bus skanesnė). Nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais, sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu (jo turi būti dvigubai daugiau, negu moliūgo). Užvirinkite.
  2. Suberkite smulkintus ir kelis sveikus graikinius riešutus, o kai užvirs antrą kartą - įdėkite šaukštą medaus arba įberkite cukraus. Virkite, kol moliūgas suminkštės.
  3. Moliūgą nusunkite, pusę skysčio palikite. Išimkite sveikus riešutus ir atidėkite papuošimui, visa kitą pertrinkite su trupučiu skysčio kaip bulvių košę. Masė nebus vienalytė.
  4. Ryžius nuplaukite, išvirkite ir perliekite šaltu vandeniu, sudėkite į puodą, įdėkite sviesto ir vėl pašildykite, tada perdėkite į dubenį su moliūgu ir išmaišykite.
  5. Papuoškite košę graikiniais riešutais.