Artėjant šventėms, daugelis suka galvą, ką paruošti brangiausiems žmonėms. Į pagalbą atskuba populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Ji dalijasi receptais, kurie praturtins jūsų Kūčių stalo meniu.
Traškios bulvių skiltelės
Kai mano namuose vyksta draugų vakarėlis, pridarau visokių įdomių užkandžių, bet jei ant stalo būna šios bulvytės - visada dingsta pačios pirmos! Šios traškios bulvių skiltelės ne tik visų labai mėgstamos, bet ir gamyba labai patogi vakarėliui.
Taip yra todėl, kad vienu kartu galima pagaminti didesnį kiekį, kaina nėra didelė, jos skanios ne tik šiltos, bet ir atvėsusios, patogu valgyti rankomis, nereikia lėkščių ir įrankių. Žodžiu, vien privalumai!
Ingredientai:
- 1,5 - 2 kg bulvių
- 2 v.š. aliejaus
- 1 a.š. druskos
- 1/2 a.š. saldžiosios paprikos
- 1/2 a.š. rūkytos paprikos
- 1/2 a.š. česnako miltelių
- 1/2 a.š. svogūnų miltelių
- 1/4 a.š. aitriųjų paprikų
- 1/4 a.š. juodųjų pipirų
- 1/4 a.š. džiovintų krapų
- 1 v.š. krakmolo
Padažas:
- 2 v.š. majonezo
- 1 gerai prinokęs avokadas
- 1/4 citrinos
Gaminimas:
- Jei gaminate iš šviežių bulvių - jų skusti nereikia, tiesiog švariai nuplaukite su kempinėlės pagalba. Jei bulvės ne šviežios, tuomet nuskutame jas.
- Bulves supjaustome skiltelėmis, dedame į dubenį, užpilame šiltu vandeniu ir leidžiame mirkti 10 minučių.
- Pamirkusias bulves nusausiname.
- Į dubenį dedame bulvių skilteles, pilame aliejų, beriame visus prieskonius. Išmaišome, kad visos skiltelės tolygiai pasidengtų.
- Bulves paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad per daug nesiliestų tarpusavyje - tuomet jos iškeps traškiau.
- Kepame 180 laipsnių orkaitėje (vejelio funkcija) apie 35 minutes - kol bulvytės gražiai apskrunda.
- Kai bulvės baigia kepti, ruošiame padažą.
- Visus padažo ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.
- Iškepusias bulvių skilteles patiekiame su paruoštu padažu, pabarstome jalapeno griežinėliais ir baziliko lapeliais (arba kitais žalumynais).
Bulviniai blynai su silke ir avokadų kremu
Nesikuklinsiu ir pasakysiu - gražesnių bulvinių blynų dar nesu mačiusi. Skanesnių taip pat nesu ragavusi. Tobulas vaizdas akims ir didelis malonumas valgant. Tikrai patiks, jei esate neabejingi silkės ir bulvių kombinacijai.
Ingredientai:
- 700 g bulvių
- 1 svogūno (jei nemėgstate, praleiskite)
- 2 skiltelių česnako
- 2 kiaušinių
- 2 v.š. panko arba paprastų džiūvesėlių
- 1 a.š. druskos
- 1/4 a.š. pipirų
Avokadų kremui:
- 1 didelio gerai prinokusio avokado
- 1/4 citrinos
- 1 v.š. jogurto
Marinuoti svogūnai:
- 3 raudonųjų svogūnų
- 1/4 stiklinės vandens
- 1 a.š. druskos
- 1 v.š. cukraus
- 3/4 stiklinės obuolių acto
Gaminimas:
- Parą prieš ruošiame marinuotus svogūnus: į stiklainį pilame verdantį vandenį, beriame druską, cukrų ir išmaišome, kol jie ištirpsta. Tuomet sudedame plonomis juostelėmis pjaustytus svogūnus. Užpilame actu. Palaikome kambario temperatūroje kelias valandas, tuomet siunčiame į šaldytuvą per naktį. Kitą dieną svogūnai jau paruošti valgyti. Taip paruoštus svogūnus galima laikyti šaldytuve apie 2 savaites.
- Stambia burokine tarka sutarkuojame bulves ir svogūną, tuomet dedame į marliuką ir stipriai nusunkiame kuo daugiau skysčio, kad tarkiai liktų kuo sausesni.
- Nusunktus bulvių ir svogūnų tarkius dedame į dubenį ir sumaišome su kiaušiniais, džiūvesėliais, druska ir pipirais.
- Keptuvėje gerai įkaitiname aliejų. Ant plačios tolygios mentelės dedame po didelį šaukštą bulvių masės, rankomis suplokštiname ir suformuojame norimo dydžio ploną blyną ir pirštu nuo mentelės nustumiame į keptuvę.
- Kepame ant kiek didesnės nei vidutinė kaitros apie 7 - 8 minutes, kartas nuo karto apversdami.
- Iškepusius blynus perkeliame ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.
- Į indą dedame avokadą, įspaudžiame citrinos sulčių, dedame jogurtą, beriame druskos ir pipirais. Sutriname šakute iki vientisos masės.
- Ant kiekvieno bulvinio blyno dedame po šaukštelį trinto avokado, po kelias silkės juosteles, marinuotų svogūnų.
Bulvytės su silke, avokadais ir marinuotais kelmučiais
Nežinau, kas man patinka labiau - šio patiekalo spalvos ar skonis, bet galiu garantuoti, kad jei mėgstate silkę, jums tikrai patiks šis skonių derinys. Tarpusavyje tobulai skoniais ir tekstūromis žaidžia orkaitėje keptos traškios bulvytės, minkšti sviestiniai avokadai ir silkė. Malonaus netikėtumo suteikia marinuoti kelmučiai ir raudonieji svogūnai, o viską apjungia česnakinis jogurto padažas su krapais. Sukurta lengvai ir skaniai kasdienybei, bet puikiai tiktų ir švenčių stalui.
Ingredientai:
- 250 g mažų bulvyčių
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus
- Druskos, pipirų
- 1/2 a.š. česnako miltelių
- 1 avokado
- 200 g silkės
- 4 v.š. jogurto
- 2 skiltelių česnako
- Šviežių krapų
- Marinuotų kelmučių
- Lukštentų kanapių sėklų
Marinuoti svogūnai:
- 3 raudonųjų svogūnų
- 1/4 stiklinės vandens
- 1 a.š. druskos
- 1 v.š. cukraus
- 3/4 stiklinės obuolių acto
Gaminimas:
- Dieną prieš gamybą ruošiame marinuotus svogūnus: į stiklainį pilame verdantį vandenį, beriame druską, cukrų ir išmaišome, kol jie ištirpsta. Tuomet sudedame plonomis juostelėmis pjaustytus svogūnus. Užpilame actu. Palaikome kambario temperatūroje kelias valandas, tuomet siunčiame į šaldytuvą per naktį. Kitą dieną svogūnai jau paruošti valgyti. Taip paruoštus svogūnus galima laikyti šaldytuve apie 2 savaites.
- Ruošiame bulvytes: mažas bulves švariai nuplauname, pjauname perpus, sumaišome su aliejumi, druska, pipirais ir česnako milteliais. Dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad bulvės per daug nesiliestų tarpusavyje ir kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 25 minutes.
- Avokadą ir silkę supjaustome juostelėmis.
- Ruošiame padažą: indelyje sumaišome jogurtą su trintu česnaku, smulkintais krapais, druska, pipirais ir šlakeliu citrinos sulčių.
- Į lėkštę dedame bulvytes, avokadus, silkę, paruoštą padažą, marinuotus kelmučius ir svogūnus. Papuošiame šviežių krapų šakelėmis ir pabarstome lukštentomis kanapių sėklomis.
Bulvių salotos su silkės tartaru
Dalinuosi dar vienu receptu, kurį sukūriau galvodama apie artėjančias šventes. Šiame recepte susijungia tradiciniai Kūčių skoniai ir modernus, stilingas patiekimas. Be jokios abejonės, bulvių salotos su silkės tartaru taps šventinio stalo žvaigžde!
Silkės tartarui pasirinkau tradicinių skonių silkės, marinuotų agurkėlių, ridikėlių, svogūno ir krapų kombinaciją, tačiau šioje vietoje galite būti kūrybingi su ingredientais. Nors skamba gana keistai, bet silkė puikiai dera ir su mangu, tad tartaras galėtų būti gaminamas iš silkės, mangų ir avokadų.
Ingredientai:
- 5 vidutinio dydžio bulvių
- Šlakelio alyvuogių aliejaus
- 1/2 a.š. druskos
- 100 g gražgarsčių
Padažas:
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 v. š. agavų sirupo
- 1 v. š. grūdėtųjų garstyčių
- 1 v. š. citrinos sulčių
Tartaras:
- Silkė
- Marinuoti agurkėliai
- Ridikėliai
- Svogūnas
- Krapai
- Šlakelis citrinos sulčių
- Alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelis druskos ir pipirų
Gaminimas:
- Bulves supjaustome nedideliais, maždaug 1 cm. pločio kubeliais. Juos sumaišome su šlakeliu aliejaus, pabarstome druska ir pipirais.
- Dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad bulvės per daug nesiliestų tarpusavyje (taip jos iškeps traškesnės).
- Kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 20 minučių.
- Kol bulvės kepa, ruošiame tartarą: silkę, agurkėlius, ridikėlius ir svogūnus supjaustome vienodo dydžio mažais kubeliais, krapus sukapojame.
- Viską sumaišome su šlakeliu citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus, žiupsneliu druskos ir pipirų.
- Į lėkštę dedame salotas, keptas bulves ir tartarą.
Velykinės bulvių salotos su silke
Pristatau dar vieną receptą, kuris be jokios abejonės taps tikru Velykų stalo hitu! Kreminės bulvių salotos skanios ir pačios iš savęs, bet velykinę versiją papildomai gardinau putpelių kiaušiniais, marinuotais raudonaisiais svogūnais ir silke.
Ingredientai:
- 7 vidutinio dydžio bulvių
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. druskos
- Putpelių kiaušiniai
- Marinuoti agurkėliai
- Saliero lapkočiai
- Ridikėliai
- Silkė
Padažas:
- 3 v.š. majonezo
- 2 v.š. graikiško jogurto
- 1 a.š. garstyčių
- 1 a.š. obuolių acto
- 1/2 a.š. cukraus
Marinuoti svogūnai:
- 4 raudonųjų svogūnų
- 1/2 stiklinės vandens
- 1/2 stiklinės obuolių acto
- 1 v.š. cukraus
- 1/2 a.š. druskos
Gaminimas:
- Dieną prieš gamybą pamarinuojame svogūnus. Į verdantį vandenį beriame cukrų ir druską, išmaišome, kol jie išsilydo. Tuomet pilame dar 1/2 stiklinės obuolių acto, sumaišome. Svogūnus supjaustome plonais griežinėliais, dedame į sandarų stiklinį indelį ir užpilame marinatu. Laikome valandą kambario temperatūroje, tuomet perkeliame į šaldytuvą.
- Išverdame bulves su lupenomis. Pasistenkite nepervirti bulvių - tiesiog kartas nuo karto į jas įsmeikite peilį taip patikrindami kada bulvės jau išvirusios.
- Išverdame putpelių kiaušinius.
- Agurkėlius ir saliero lapkočius supjaustome smulkiais kubeliais, ridikėlius - plonais griežinėliais, silkę - juostelėmis.
- Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.
- Išvirusias bulves nulupame. Jei naudojate šviežias bulves, lupti nebūtina.
Šie receptai, sukurti K.Pišniukaitės-Šimkienės, praturtins Jūsų Kūčių stalą ir suteiks jam modernumo bei tradicinių skonių harmoniją.