Sakykit ką norit, bet bulvės lietuvių širdyse (ir virtuvėse) turi specialią vietelę. Mūsų šeima - ne išimtis.
Virtų bulvių cepelinai su varške
Šią savaitę pirmą kartą gyvenime viriau cepelinus. Sakoma, kiek šeimininkių - tiek receptų. Aš vis dar nesijaučiu pakankamai „didelė“ tradiciniams žalių bulvių cepelinams virti (lai lieka ši privilegija mano mamai, šypt), bet štai virtų bulvių cepelinai su varške - pamaniau, kad net ir man įveikiamas iššūkis. Už kadro liko turbūt jau nepataisomai sulankstytas bulvių grūstuvas, siaubingai sujaukta virtuvė ir visai daug gilių atodūsių. Bet net ir po viso šito - PAVYKO! Vaizdui kritikos tikrai turėčiau, bet skonis - puikus! Kaip ir priklauso bulviniams patiekalams, šalia greit paruošiau spirgučių padažą.
Beje, ar žinot, kad sekmadienį bus minima Pasaulinė cepelinų diena? Nuostabiausia diena cepelinams gaminti ir šeimai prie stalo suburti!
Ingredientai:
- Bulvės
- Krakmolas
- Kiaušinis
- Druska
- Varškė
- Šoninė
- Svogūnas
- Grietinėlė
Paruošimo laikas: 2 val.
Gaminimo eiga:
- Paruoškite bulvių masę. Bulves su lupena išvirkite pasūdytame vandenyje iki minkštumo.
- Suberkite krakmolą, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska.
- Paruoškite varškės įdarą. Varškę išmaišykite su kiaušiniu ir druska.
- Formuokite cepelinus. Imkite po šaukštą bulvių masės ir tarp pamiltuotų ar vandenyje suvilgytų delnų formuokite apvalius paplotėlius.
- Į centrą dėkite po šaukštą varškės įdaro ir paplotėlio kraštus gražiai užspauskite, kad įdaras liktų viduje.
- Išvirkite cepelinus. Puode užvirkite pasūdyto vandens.
- Po vieną atsargiai įleiskite cepelinus. Virkite juos po kelis, dalimis, kad nesiliestų.
- Kol verdate cepelinus, paruoškite padažą. Šoninę ir svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Supilkite grietinėlę, išmaišykite. Leiskite užvirti ir nukaiskite.
Bulvių ir varškės blyneliai
Bulvių ir varškės blyneliai - paprasti kaip dukart du, visada sutinkami šypsenom ir suvalgomi iki paskutinio blynelio. Panašius blynus kepu ir kitaip: vien iš bulvių ar su sūriu.
Valgyti galite visaip: su grietine, su grietinės ir sviesto padažu, su grietinės ir varškės padažu, su šoninės, svogūnų ir grietinėlės padažu. Šie blynai - tikrai skanūs.
Ingredientai:
- Virtos bulvės - 0,5 kg
- Varškė (sausesnė) - 200 g
- Tarkuotas fermentinis sūris ~ 2 valgomieji šaukštai
- Kiaušinis - 1 vnt.
- Miltai - 1 stiklinė
- Krakmolas - 1 valgomasis šaukštas
- Druska
- Maltų džiūvėsėliai
- Augalinis aliejus kepimui
Padažui:
- Sviestas ~ 100 g
- Grietinė ~ 130 g
- Virintas vanduo - šlakelis
Gaminimo eiga:
- Virtas bulves sutrinkite grūstuvu. Sumaišykite su varške ir kiaušiniais.
- Bulves nuskutame, išverdame pasūdytame vandenyje, sumalame mėsmale ir sumaišome su kiaušiniu, varške, tarkuotu sūriu, miltais ir krakmolu. Paskaniname druska ir viską gerai išminkome.
- Jeigu bulvių masė per minkšta (labai veliasi aplink pirštus), dedame dar krakmolo. Bet ne per daug, šiek tiek turi kibti prie rankų, kitaip kroketai gausis kietoki, ne tokie skanūs.
- Rankomis formuojame nedidelius rutuliukus, apvoliojame džiūvėsėliuose ir kepame įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.
- Keptuvėje virš vidutinės ugnies įkaitinkite šlakelį aliejaus.
- Kol blyneliai kepa, paruoškite padažą. Į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus suberkite kubeliais supjaustytą svogūną ir šoninę.
- Kepkite, kol svogūnai suminkštės ir šoninė apskrus. Apliekite grietinėle ir dar trumpai pakaitinkite.
- Blynelius patiekite su grietine ir šoninės-grietinėlės padažu.
Virtos bulvės su varške ir žalumynais
Virtos bulvės su varške ir žalumynais paprastas, tačiau visai neprastas patiekalas, kuris nereikalauja daug laiko ir pastangų, o taip pat gana draugiškas piniginei.
Ingredientai:
- Varškė - 360 g. 9 proc.
- Krapai
- Svogūnų laiškai
- Sviestas
- Jogurtas arba grietinė
- Druska
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia el. trintuvu sutriname smulkintus krapus, svogūnų laiškus maišytus su kambario temperatūros sviestu, natūralaus skonio jogurtu ar grietine.
- Įmaišome varškę, įberiame šiek tiek druskos ir sutriname iki vientisos gražios masės.
- Paruoštą varškę su žalumynais dedame į šaldytuvą maždaug valandai.
- Valgome su virtomis dar karštomis bulvėmis.
- Skanaus!
Visą produktų krepšelį šiam receptui susirinkau „Lidl Lietuva“. Įprastai vis pasakoju apie temines „Lidl“ savaites ir pasaulio virtuvių asortimentą, bet ar žinojot, kad parduotuvėse gausu lietuviškų produktų: nuo daržovių iki duonos, mėsos bei pieno produktų, įskaitant ir šalies ūkininkų produkciją. Lietuviškas prekes „Lidl“ parduotuvėse pažinsite pagal specialų „Lietuvos gamintojo“ ženklinimą ant pakuotės. Tad šįkart mano kvietimas kitoks: nesidairykim į tolimus kraštus, likim namuose, gaminkim jaukiai ir lietuviškai.