pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Virtos bulvės su varške: receptai ir gaminimo paslaptys

Sakykit ką norit, bet bulvės lietuvių širdyse (ir virtuvėse) turi specialią vietelę. Mūsų šeima - ne išimtis.

Virtų bulvių cepelinai su varške

Šią savaitę pirmą kartą gyvenime viriau cepelinus. Sakoma, kiek šeimininkių - tiek receptų. Aš vis dar nesijaučiu pakankamai „didelė“ tradiciniams žalių bulvių cepelinams virti (lai lieka ši privilegija mano mamai, šypt), bet štai virtų bulvių cepelinai su varške - pamaniau, kad net ir man įveikiamas iššūkis. Už kadro liko turbūt jau nepataisomai sulankstytas bulvių grūstuvas, siaubingai sujaukta virtuvė ir visai daug gilių atodūsių. Bet net ir po viso šito - PAVYKO! Vaizdui kritikos tikrai turėčiau, bet skonis - puikus! Kaip ir priklauso bulviniams patiekalams, šalia greit paruošiau spirgučių padažą.

Beje, ar žinot, kad sekmadienį bus minima Pasaulinė cepelinų diena? Nuostabiausia diena cepelinams gaminti ir šeimai prie stalo suburti!

Ingredientai:

  • Bulvės
  • Krakmolas
  • Kiaušinis
  • Druska
  • Varškė
  • Šoninė
  • Svogūnas
  • Grietinėlė

Paruošimo laikas: 2 val.

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite bulvių masę. Bulves su lupena išvirkite pasūdytame vandenyje iki minkštumo.
  2. Suberkite krakmolą, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska.
  3. Paruoškite varškės įdarą. Varškę išmaišykite su kiaušiniu ir druska.
  4. Formuokite cepelinus. Imkite po šaukštą bulvių masės ir tarp pamiltuotų ar vandenyje suvilgytų delnų formuokite apvalius paplotėlius.
  5. Į centrą dėkite po šaukštą varškės įdaro ir paplotėlio kraštus gražiai užspauskite, kad įdaras liktų viduje.
  6. Išvirkite cepelinus. Puode užvirkite pasūdyto vandens.
  7. Po vieną atsargiai įleiskite cepelinus. Virkite juos po kelis, dalimis, kad nesiliestų.
  8. Kol verdate cepelinus, paruoškite padažą. Šoninę ir svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais.
  9. Supilkite grietinėlę, išmaišykite. Leiskite užvirti ir nukaiskite.

Bulvių ir varškės blyneliai

Bulvių ir varškės blyneliai - paprasti kaip dukart du, visada sutinkami šypsenom ir suvalgomi iki paskutinio blynelio. Panašius blynus kepu ir kitaip: vien iš bulvių ar su sūriu.

Valgyti galite visaip: su grietine, su grietinės ir sviesto padažu, su grietinės ir varškės padažu, su šoninės, svogūnų ir grietinėlės padažu. Šie blynai - tikrai skanūs.

Ingredientai:

  • Virtos bulvės - 0,5 kg
  • Varškė (sausesnė) - 200 g
  • Tarkuotas fermentinis sūris ~ 2 valgomieji šaukštai
  • Kiaušinis - 1 vnt.
  • Miltai - 1 stiklinė
  • Krakmolas - 1 valgomasis šaukštas
  • Druska
  • Maltų džiūvėsėliai
  • Augalinis aliejus kepimui

Padažui:

  • Sviestas ~ 100 g
  • Grietinė ~ 130 g
  • Virintas vanduo - šlakelis

Gaminimo eiga:

  1. Virtas bulves sutrinkite grūstuvu. Sumaišykite su varške ir kiaušiniais.
  2. Bulves nuskutame, išverdame pasūdytame vandenyje, sumalame mėsmale ir sumaišome su kiaušiniu, varške, tarkuotu sūriu, miltais ir krakmolu. Paskaniname druska ir viską gerai išminkome.
  3. Jeigu bulvių masė per minkšta (labai veliasi aplink pirštus), dedame dar krakmolo. Bet ne per daug, šiek tiek turi kibti prie rankų, kitaip kroketai gausis kietoki, ne tokie skanūs.
  4. Rankomis formuojame nedidelius rutuliukus, apvoliojame džiūvėsėliuose ir kepame įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.
  5. Keptuvėje virš vidutinės ugnies įkaitinkite šlakelį aliejaus.
  6. Kol blyneliai kepa, paruoškite padažą. Į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus suberkite kubeliais supjaustytą svogūną ir šoninę.
  7. Kepkite, kol svogūnai suminkštės ir šoninė apskrus. Apliekite grietinėle ir dar trumpai pakaitinkite.
  8. Blynelius patiekite su grietine ir šoninės-grietinėlės padažu.

Virtos bulvės su varške ir žalumynais

Virtos bulvės su varške ir žalumynais paprastas, tačiau visai neprastas patiekalas, kuris nereikalauja daug laiko ir pastangų, o taip pat gana draugiškas piniginei.

Ingredientai:

  • Varškė - 360 g. 9 proc.
  • Krapai
  • Svogūnų laiškai
  • Sviestas
  • Jogurtas arba grietinė
  • Druska

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia el. trintuvu sutriname smulkintus krapus, svogūnų laiškus maišytus su kambario temperatūros sviestu, natūralaus skonio jogurtu ar grietine.
  2. Įmaišome varškę, įberiame šiek tiek druskos ir sutriname iki vientisos gražios masės.
  3. Paruoštą varškę su žalumynais dedame į šaldytuvą maždaug valandai.
  4. Valgome su virtomis dar karštomis bulvėmis.
  5. Skanaus!

Visą produktų krepšelį šiam receptui susirinkau „Lidl Lietuva“. Įprastai vis pasakoju apie temines „Lidl“ savaites ir pasaulio virtuvių asortimentą, bet ar žinojot, kad parduotuvėse gausu lietuviškų produktų: nuo daržovių iki duonos, mėsos bei pieno produktų, įskaitant ir šalies ūkininkų produkciją. Lietuviškas prekes „Lidl“ parduotuvėse pažinsite pagal specialų „Lietuvos gamintojo“ ženklinimą ant pakuotės. Tad šįkart mano kvietimas kitoks: nesidairykim į tolimus kraštus, likim namuose, gaminkim jaukiai ir lietuviškai.