pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip išvirti tobulas perlines kruopas: patarimai ir receptai

Perlinės kruopos - tai skanus ir maistingas grūdas, turintis daug skaidulų ir mineralų. Jos puikiai tinka įvairių patiekalų gamybai: nuo sriubų ar košių iki troškinių su mėsa bei daržovėmis. Perlines kruopas mes nuo seno naudojame sriuboms gardinti, verdame iš jų košes, taip pat dedame į troškinius, tačiau išvirusios jos gali būti ir geras garnyras.

Šiame straipsnyje pateiksime išsamų vadovą, kaip virti perlines kruopas, kad jos būtų minkštos, skanios ir tobulos tekstūros.

Kas yra perlinės kruopos ir kodėl jas verta valgyti?

Perlinės kruopos - tai apdoroti miežių grūdai. Apdorojimo metu pašalinamos išorinės luobelės ir dalis sėlenų. Tai daroma siekiant pagerinti tekstūrą ir sutrumpinti virimo laiką. Perlinės kruopos yra puikus skaidulų šaltinis, kurios svarbios virškinimui ir bendrai sveikatai. Jose taip pat gausu mineralų, tokių kaip selenas, magnis, fosforas ir geležis.

Perlinių kruopų valgymas gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, stabilizuoti cukraus kiekį ir pagerinti žarnyno veiklą.

Kaip išsirinkti geriausias perlines kruopas?

Parduotuvėje rinkitės šviesios spalvos, vienodos dydžio perlines kruopas. Venkite kruopų, kurios yra suskilusios, susiglamžiusios ar turi pašalinių priemaišų. Jei perkate kruopas iš anksto supakuotas, patikrinkite galiojimo datą.

Prieš verdant: paruošimas yra raktas į sėkmę

Prieš verdant perlines kruopas, svarbu tinkamai jas paruošti. Tai padės pasiekti geriausią rezultatą ir užtikrins, kad kruopos bus minkštos ir skanios:

Kruopų plovimas

Kruopas kruopščiai nuplaukite šaltu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus. Tai padės pašalinti dulkes, nešvarumus ir kitas priemaišas. Plovimas taip pat padeda pašalinti krakmolą, kuris gali padaryti kruopas lipnias.

Kruopų mirkymas (rekomenduojama)

Nors tai nėra būtina, mirkymas gali žymiai pagerinti kruopų tekstūrą ir sutrumpinti virimo laiką. Kruopas užpilkite šaltu vandeniu ir mirkykite bent 30 minučių, o geriausia - per naktį (apie 9-12 valandų). Mirkymas leidžia kruopoms sugerti vandenį, todėl jos išverda greičiau ir tampa minkštesnės.

Perlinių kruopų virimas puode: žingsnis po žingsnio

Štai žingsnis po žingsnio vadovas, kaip virti perlines kruopas puode:

  1. Paruoškite ingredientus: Nuplaukite ir, jei norite, išmirkykite perlines kruopas.
  2. Sudėkite ingredientus į puodą: Į puodą sudėkite nuplautas kruopas ir atitinkamą kiekį vandens arba sultinio.
  3. Paprastai rekomenduojamas santykis yra 1:3 (1 stiklinė kruopų ir 3 stiklinės vandens). Jei naudojate sultinį, kruopos įgaus sodresnį skonį.
  4. Pagardinkite: Įdėkite druskos pagal skonį. Galite pridėti ir kitų prieskonių, tokių kaip pipirai, lauro lapai arba džiovintos žolelės.
  5. Užvirinkite: Užvirinkite vandenį arba sultinį su kruopomis ir prieskoniais.
  6. Sumažinkite ugnį: Sumažinkite ugnį iki minimalios, uždenkite puodą dangčiu ir virkite ant silpnos ugnies.
  7. Virimo laikas: Perlinės kruopos verda 40 min. - 1,5 val. priklausomai nuo jų rūšies. Išmirkytos kruopos išvirs žymiai greičiau. Jei kruopos nebuvo mirkytos, būtinai jas prieš verdant perplaukite po šaltu tekančiu vandeniu.
  8. Patikrinkite, ar kruopos išvirusios: Po nurodyto virimo laiko patikrinkite, ar kruopos yra minkštos ir išvirusios. Jei reikia, pavirkite dar kelias minutes.
  9. Leiskite pastovėti: Kai kruopos išvirs, nuimkite puodą nuo ugnies ir leiskite pastovėti 10-15 minučių.
  10. Išpurenkite kruopas: Šakute išpurenkite kruopas, kad atsiskirtų grūdai.
  11. Patiekite: Patiekite perlines kruopas kaip garnyrą, pagrindinį patiekalą arba įdėkite į sriubas ir troškinius.

Proporcijos: kiek vandens reikia perlinių kruopų virimui?

Teisingos vandens ir kruopų proporcijos yra labai svarbios, norint pasiekti gerą rezultatą. Paprastai rekomenduojamas santykis yra 1:3 (1 stiklinė kruopų ir 3 stiklinės vandens). Tačiau, jei norite, kad kruopos būtų minkštesnės, galite naudoti šiek tiek daugiau vandens (pvz., 1:3.5). Jei kruopos atrodo per sausos, įpilkite šiek tiek vandens ir dar pavirkite kelias minutes.

Virimo laikas: kiek laiko virti perlines kruopas?

Virimo laikas priklauso nuo to, ar kruopos buvo mirkytos, ar ne:

  • Išmirkytos kruopos: 40 minučių
  • Neišmirkytos kruopos: 1 valanda

Svarbu atkreipti dėmesį, kad šie laikai yra apytiksliai ir gali skirtis priklausomai nuo virimo būdo ir kruopų rūšies. Visada patikrinkite, ar kruopos yra pakankamai minkštos, prieš baigdami virti.

Perlines kruopos verda 40 min. - 1,5 val. priklausomai nuo jų rūšies.Perlines kruopas reikia virti dideliame puode, vandens taip pat negailėkite.

Patarimai, kad perlinės kruopos būtų minkštos ir skanios

Štai keletas patarimų, kurie padės jums išvirti tobulas perlines kruopas:

  • Naudokite sultinį vietoj vandens: Sultinys suteiks kruopoms sodresnį ir aromatingesnį skonį.
  • Pridėkite prieskonių: Pagardinkite kruopas druska, pipirais, lauro lapais, džiovintomis žolelėmis arba kitais mėgstamais prieskoniais.
  • Neskubėkite atidaryti puodo: Leiskite kruopoms pastovėti, kad jos būtų vienodai išvirusios.
  • Išpurenkite kruopas: Šakute išpurenkite kruopas, kad atsiskirtų grūdai ir jos nebūtų sulipusios.
  • Eksperimentuokite: Nebijokite eksperimentuoti su skirtingais ingredientais ir prieskoniais, kad sukurtumėte savo unikalų perlinių kruopų patiekalą.
  • Jei kruopas naudosite salotoms, mišrainėms ruošti, labai patartina virti jas sultinyje, o ne vandenyje. Kruopos bus žymiai turtingesnio skonio.

Ką daryti, jei kruopos per kietos arba per minkštos?

Jei po virimo kruopos vis dar per kietos, pavirkite dar kelias minutes. Jei kruopos per minkštos, atidarykite puodą ir pavirkite ant silpnos ugnies, kol išgaruos perteklinis skystis. Taip pat galite nupilti perteklinį skystį.

Perlinių kruopų patiekalai: idėjos ir receptai

Perlinės kruopos yra universalus ingredientas, kurį galima naudoti įvairiuose patiekaluose. Štai keletas idėjų ir receptų:

  • Perlinės kruopos su daržovėmis: Apvirkite perlines kruopas su mėgstamomis daržovėmis, tokiomis kaip morkos, svogūnai, salierai, paprika ir brokoliai. Pagardinkite žolelėmis ir prieskoniais.
  • Perlinės kruopos su mėsa: Apvirkite perlines kruopas su mėsa, tokia kaip vištiena, jautiena arba kiauliena. Tai puikus sotus ir maistingas patiekalas.
  • Perlinės kruopos su grybais: Apvirkite perlines kruopas su grybais, tokiais kaip pievagrybiai, baravykai arba voveraitės. Tai puikus vegetariškas patiekalas.
  • Perlinės kruopos sriuboje: Įdėkite perlinių kruopų į sriubas ir troškinius, kad jos būtų sotesnės ir maistingesnės.
  • Perlinės kruopos salotose: Atvėsinkite perlines kruopas ir naudokite jas salotose. Jos puikiai dera su daržovėmis, sūriu ir padažu.
  • Perlines kruopas mes nuo seno naudojame sriuboms gardinti, verdame iš jų košes, taip pat dedame į troškinius, tačiau išvirusios jos gali būti ir geras garnyras (tereikia pagardinti žolelėmis, prieskoniais, trupučiu alyvuogių aliejaus ar sviesto). Labai skanios bei sočios ir salotos su perlinėmis kruopomis. Jos turi labai švelnų riešutinį poskonį, tad dera su riešutais, džiovintais vaisiais, taip pat šviežiomis daržovėmis, sūriais.

Receptai su perlinėmis kruopomis

Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis

Ingredientai:

  • Perlinės kruopos 500 g virtų
  • Cukinijos 1 vnt. nedidelė
  • Pomidorai 2 vnt.
  • Svogūnai 1 vnt.
  • Aliejus 3 arbat. š.

Paruošimas:

  1. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, cukiniją ir svogūną kubeliais.
  2. Įkaitintame aliejuje porą minučių pakepinkite svogūną, tada sudėkite ir pomidorus su cukinijomis, ant mažos ugnies kepkite apie 10 min.
  3. Įmaišykite kruopas, supilkite vandenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir patroškinkite dar 10 min.

Paruoštą troškinį dėkite į dubenėlius, papuoškite šviežiomis mėtomis.

Perlinių kruopų sriubą su raugintais agurkais

Reikės:

  • 0,5 stiklinės perlinių kruopų;
  • 4 raugintų agurkų;
  • 1 didelės morkos;
  • 3 bulvių;
  • 1 svogūno;
  • 2 šaukštų sviesto;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 2 lauro lapų;
  • druskos, pipirų - pagal skonį.

Kaip gaminti:

  1. Užpilkite kruopas šaltu vandeniu ir pabrinkinkite per naktį arba keletą valandų.
  2. Bulves, agurkus, svogūną ir česnako skilteles supjaustykite kubeliais, morką stambiai sutarkuokite.
  3. Į verdantį pasūdytą vandenį įberkite kelis pipirų grūdelius, sudėkite lauro lapus , perlines kruopas ir bulves.
  4. Morką, svogūną ir česnaką pakepinkite ant sviesto ir suverskite į puodą su bulvėmis ir kruopomis. Virkite ant silpnos kaitros, uždengę puodą dangčiu.
  5. Kai kruopos ir daržovės suminkštės, sudėkite į puodą agurkus ir pavirkite dar 5 minutes. Patiekite užbarstę šviežių ar džiovintų žalumynų, galima valgyti tiek su grietine, tiek be jos.

Kruopų virimo laikas ir proporcijos

Kruopos Vandens ir kruopų santykis Virimo laikas
Grikiai 1:2 15-20 min.
Baltieji ryžiai 1:2 ±15 min.
Basmati ryžiai 3:4 ±10 min.
Raudonieji ryžiai 1:3 ±40 min.
Laukiniai ryžiai 1:4 ±45 min.
Miežinės kruopos 1:2 25-30 min.
Perlinės kruopos 1:3 40 min.
Manų kruopos 1 v.š. kruopų - 1 stiklinės vandens ±4-5 min
Kukurūzų kruopos 1:4 ±15 min.
Perlinis kuskusas 1:2 ±15-20 min.
Kuskusas 1:1,5 5 min.
Bulguro kruopos 1:2 ±10 min.
Bolivinė balanda 1:2 ±10-15 min.
Burnočių sėklos 1:2 ±30 min.
Avižiniai dribsniai 1:3 3-5 min.
Avižinės kruopos 1:3 15-20 min.
Sorų kruopos 1:2 ±20 min.
Valgomoji rietmenė 1:5 5-7 min.
Abisininių posmilgių kruopos 1:3 15-20 min.
Sorgų kruopos 1:2 40-50 min.