pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Žemės Riešutų Sviestas: Receptai ir Panaudojimo Būdai

Nors prekyboje galime rasti pakankamai platų žemės riešutų sviesto pasirinkimą, vis dėl to svarbu atkreipti dėmesį į etiketę ir produkto sudėtį. Neretai į didžiuosiuose prekybos tinkluose parduodamą žemės riešutų sviestą dedamas palmių aliejus ar hidrogenizuoti riebalai, druska bei kiti priedai, sudarantys iki 40 proc. Geras žemės riešutų sviestas yra toks, kurį sudaro 97-100 proc. riešutų: malant skrudintus riešutus išskiria aliejai, kurių pakanka siekiant išgauti kreminę konsistenciją. Be to, natūraliame žemės riešutų svieste papildomas aliejus skrudinimui nenaudojamas. Skoniui pastiprinti gali būti dedama šiek tiek druskos, tačiau ji neturėtų sudaryti daugiau nei 3 proc.

Riešutų Sviesto Privalumai

Daugelis iš mūsų su maistu gauna per mažai gerųjų augalinės kilmės riebalų. Tuo tarpu žemės riešutai yra puikus jų šaltinis. Mūsų kūnas dažniausiai pats parodo, ko jam trūksta - šis trūkumas gali pasireikšti nevaldomu potraukiu riešutų sviestui. Tačiau verta įsidėmėti, kad riešutai bei jų sviestas, nors ir turintys nemažai baltymų, kartu yra riebalų šaltinis, kur 1 g riebalų prilygsta 9 kcal.

Nenumaldomas potraukis žemės riešutų sviestui reiškia, kad su maistu gauname per mažai angliavandenių. Kuo mažiau angliavandenių vartojame, tuo saldesnis mums rodosi riešutų sviestas: tokiu būdu smegenys siunčia signalą, siekdamos kompensuoti šį trūkumą. Įprastose mažo kiekio angliavandenių dietose riešutai leidžiami; jie nepakelia cukraus lygio kraujyje ir dėl to yra tinkami metant svorį.

Per didelis streso lygis mūsų kūne išskiria kortizolį (streso hormoną), kurį apmalšinti galima riebiu ir maistinėmis medžiagomis turtingu maistu - būtent toks yra ir riešutų sviestas. Taigi, ar jūsų mityba yra subalansuota, galite pasitikrinti ragaudami žemės riešutų sviestą.

Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, riešutų sviestas yra nepaprastai maistingas gaminys - kaloringas, tačiau gausus gerųjų riebalų, baltymų, pasižymintis savitu ypatingu skoniu. Universaliausias ir sveikiausias pasirinkimas - natūralaus skonio riešutų sviestas be papildomų saldiklių, druskos. Tokį riešutų sviestą vertinčiau kaip papildomą baltymų, vitaminų ir skaidulų dozę bet kokiam gaminamam patiekalui - jais galima pagardinti sriubas, rytines košes, glotnučius, gaminti padažus salotoms, mėsai ir žuviai, o tuo pačiu - gardinti pyragus ar gaminti saldumynus. Jeigu įsigysite saldinto riešutų sviesto - su salotomis jis nederės, bet bus puikus desertas arba pagardas naminiams saldumynams.

Sveikiausias yra natūralus riešutų sviestas, kurio pats pagrindinis arba vienintelis ingredientas yra riešutai, tačiau dažnai jis atrodo ne taip patraukliai, mat indelyje riešutų sviestas susisluoksniuoja ir į paviršių iškyla natūraliai susidarantis aliejus. Jeigu atidarę stiklainėlį paviršiuje pamatėte aliejų - neišsigąskite ir jo neišpilkite. Tai sveikatai naudingas riešutų aliejus, kuris sviestui ar kremui suteikia malonią tekstūrą, o jį išpylus, masė liktų sprangi. Prieš vartodami riešutų sviestą, tiesiog jį gerai išmaišykite.

Alternatyvūs Riešutų Sviestai

Kitaip nei žemės riešutų svieste, migdolų sviesto skoniui atskleisti rečiau naudojama druska, riešutai paprastai neapdorojami karščiu, o tai padeda išlaikyti naudingąsias riešuto savybes. Migdolai patys iš savęs yra saldesni, todėl ir jų sviestas pasižymi kur kas subtilesniu skoniu, tinkančiu į daugelį mums įprastų patiekalų - ypač konditerinių.

Įdomu tai, kad anakardžiai iš tiesų yra anakardžių vaisiaus sėkla, randama kietame dvisluoksniame kevale, stipriai prisitvirtinusiame prie anakardžio obuolio. Vario - atsakingo už laisvųjų radikalų pašalinimą iš organizmo. Dėl savo natūralaus saldumo anakardžiai ir jų sviestas dažnai tampa įprasto cukraus pakaitalu, pagrindine sveikuoliškų tortų kremų bei desertų sudedamąja dalimi.

Kaip Pasigaminti Riešutų Sviestą Namuose?

Pasigaminti riešutų sviesto namuose yra paprasčiau nei daugelis įsivaizduoja. Jo gamyba tetrunka kelias minutes, o reikia vos kelių ingredientų: riešutų, druskos ir mėgstamo natūralaus saldiklio. Kokius riešutus naudosite - nesvarbu, riešutų sviestui tinka beveik visos rūšys. Tačiau žiemą itin tinka rinktis graikinius riešutus, nes jie turi daugiausiai omega-3 riebalų rūgščių, kurių dažnai pritrūksta šaltuoju metų laiku.

Pasak V. Juodkazienės, norint pasiruošti įmantresnio riešutų sviesto - jį galima gardinti vanilės ankštimi, žiupsneliu cinamono ar kakava. Namie paruoštas sviestas laikomas šaldytuve tinkamas vartoti išlieka nuo 3 iki 6 mėnesių. Sodrus, riebus riešutų sviesto skonis ir glotni konsistencija malonios tekstūros suteikia patiems įvairiausiems desertams.

Štai ir visas receptas. Lengva ir greita (ypač naudojant BLENDTEC maisto smulkintuvą), o panaudoti jį galima gaminant daugybę patiekalų: ir vaikų itin mėgstamus sumuštinius su bananais, ir pyragus, pavyzdžiui, šokoladainiius gardinti, ir salotų padažus, ir t. t.

Riešutų sviestui pagaminti reikia:

  • 400 g skrudintų žemės riešutų
  • 2 šaukštų medaus

Riešutus ir medų sudėkite į BLENDTEC trintuvą ir trinkite vis nuvalydami prie sienelių prilipusias riešutų dalis, kol susidarys vientisa riešutų sviesto masė.

Dar šiltus riešutus sudėkite į trintuvę ir malkite: vis pamaišydami ir nubraukdami prilipusius riešutus nuo kraštų. Laikas nuo laiko leiskite trintuvei pailsėti, kad neperkaistų. Prieš baigdami malti į masę įberkite druskos ar papildomų ingredientų.

Kūrybiškas Riešutų Sviesto Panaudojimas

Vos vienas šaukštas riešutų sviesto patiekalams gali suteikti ne tik ypatingo skonio, bet ir papildomo maistingumo. Štai keletas patarimų, kaip kūrybiškai panaudoti riešutų sviestą gaminant.

Šaukštelis riešutų sviesto ypatingo skonio suteikia vištienos, avinžirnių ar čili troškiniui. O Azijoje iš šio skanėsto dažnai gaminai įvairiausi padažai, kuriais gardinamos ne tik salotos, bet ir „summer rolls“ suktinukai. Jis dažnai derinamas ir prie įvairiausios mėsos patiekalų.

Ryžių makaronai su aštriu riešutų sviesto padažu

Reikės:

  • pakelio ryžių makaronų (180 g)
  • 3 skiltelių česnako
  • šaukštelio tarkuoto imbiero
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • 2/3 puodelio kreminio žemės riešutų sviesto
  • 4 šaukštų sojos padažo
  • puodelio karšto vandens
  • šaukšto sezamų aliejaus
  • 2 šaukštų „Sriracha“ padažo
  • šaukšto klevų sirupo
  • aitriųjų paprikų (čili) dribsnių pagal skonį

Kaip gaminti:

  1. Smulkiai supjaustykite česnaką, sudėkite į keptuvę su šlakeliu aliejaus ir pakepkite 2-3 minutes. Po to įdėkite imbierą ir dar trumpai pakepkite.
  2. Nukelkite keptuvę nuo ugnies ir kartu su visais likusiais padažo ingredientais sudėkite apkeptą česnaką ir imbierą į elektrinį plakiklį. Viską plakite iki vientisos masės, įpildami vis daugiau vandens, kol pasieksite norimą riešutų padažo konsistenciją.
  3. Užvirinkite didelį puodą vandens, išvirkite makaronus pagal instrukcijas ir gerai sumaišykite su padažu.

„Į taip paruoštus makaronus galite įdėti ir šviežiai pjaustytų daržovių arba patiekti kartu su garuose troškintais brokoliais ir ant grotelių kepta vištiena. Šiuos makaronus galima valgyti ir šaltus, todėl jie puikiai tinka įsidėti į dėžutę kitos dienos pietums. Prieš valgant galite apibarstyti raudonųjų pipirų dribsniais, smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais arba grūstais žemės riešutais, kurie suteiks šiek tiek traškumo”, - pataria „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Migdolų sviesto bananų duona

Reikės:

  • 4 gerai prinokusių bananų
  • 2 šaukštų migdolų pieno
  • pusės puodelio migdolų riešutų sviesto
  • pusantro puodelio kvietinių miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 50 g cukraus
  • 2 šaukštelių cinamono
  • žiupsnelio druskos
  • (neprivaloma) smulkinti riešutai, šokolado drožlės

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir nedidelę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Dideliame dubenyje šakute sutrinkite prinokusius bananus, kol beveik neliks gumuliukų ir masė taps skysta.
  3. Migdolų sviestą, migdolų pieną ir cukrų sumaišykite su trintais bananais iki vientisos masės.
  4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.
  5. Sausus ingredientus suberkite į paruoštą masę ir maišykite mediniu šaukštu arba silikonine mentele, kol tešla taps vientisa. Jei norite, įmaišykite smulkintus riešutus ir šokolado drožles.
  6. Perdėkite tešlą į paruoštą kepimo indą ir kepkite apie 40-55 minutes. Po 30 minučių duonos paviršių galite apdengti sudrėkintu kepimo popieriumi, kad kepinys per greitai neapskrustų.

Kreminis anakardžių sviesto padažas Cezario salotoms

Reikės:

  • pusės puodelio anakardžių riešutų sviesto
  • vienos citrinos sulčių
  • 2 šaukštų Dižono garstyčių
  • 2 šaukštelių kaparėlių
  • 2 skiltelių česnako
  • vandens
  • pipirų, druskos pagal skonį

Kaip gaminti:

  1. Sudėkite anakardžių riešutų sviestą į elektrinį trintuvą kartu su visais likusiais ingredientais ir sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Jei mėgstate skystesnį padažą, plakdami įpilkite daugiau vandens.
  3. Paruoštą anakardžių padažą supilkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve iki savaitės.

Žemės riešutų sviesto triufeliai

Ingredientai:

  1. Minkštą kambario temperatūros sviestą ir kreminį žemės riešutų sviestą išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės.
  2. Į išplaktą sviestą suberkite miltelinį cukrų ir išplakite iki vientisos masės. Sausainius susmulkinkite iki smulkių trupinukų ir taip pat suberkite į dubenį. Supilkite vanilės ekstraktą.
  3. Dubenį uždenkite maistine plėvele, įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 1 valandą. Po šio laiko formuokite triufelius: imkite po arbatinį šaukštelį masės ir tarp delnų darykite nedidelius apvalius kamuolėlius. Dėkite juos ant lėkštės ar ant padėklo (geriausia - ištiesto kepimo popieriumi) taip, kad nesiliestų.

Glaistymas šokoladu:

  1. ⇒ Jei ruošiate garų vonelėje. Pasiruoškite garų vonelę: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad dubuo neliečia vandens - tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Kaitinkite puodą ant vidutinio stiprumo ugnies, maišydami dubenėlyje esantį šokoladą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį, ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas ištirps ir iš karto išjunkite ugnį. Intensyviai maišykite šokoladą, kol gausite visiškai vientisą masę.
  2. ⇒ Jei ruošiate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite pieninį šokoladą. Kaitinkite jį mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai tik matote, kad šokoladas beveik visiškai ištirpo, liko tik nedideli gabalėliai, intensyviai maišykite masę, kol ir jie ištirps.
  3. Išimkite triufelius iš šaldytuvo. Imkite po vieną triufelį šaukštu, pasmeikite jį šakute ar mediniu iešmeliu. Įmerkite į tirpintą šokoladą ir pasukinėkite taip, kad triufelis pasidengtų šokoladu tolygiai iš visų pusių.
  4. Juodąjį šokoladą taip pat ištirpinkite garų vonelėje ar mikrobangų krosnelėje. Paruoštą šokoladą supilkite į konditerinį maišelį su itin plonu apvaliu antgaliu ir dekoruokite triufelius. Jei neturite konditerinio maišelio, šokoladą supilkite į paprastą maišelį ir vieną jo kamputį nukirpkite - taip pasigaminsite tą patį „naminį“ konditerinį maišelį.
  5. Paruoštus triufelius dėkite atgal į šaldytuvą ir palaikykite, kol šokoladas visiškai sustings.

Pastaba: dalį triufelių galite glaistyti pieniniu šokoladu ir dekoruoti juoduoju šokoladu, o kitą dalį - atvirkščiai.

Tikimės, kad šie patarimai ir receptai įkvėps jus kūrybiškai panaudoti riešutų sviestą savo virtuvėje!