LELEKO - tai jaukus šeimos restoranas, įsikūręs Vilniaus širdyje, Gedimino prospekte.
LELEKO interjeras
Restorane lankytojus pasitinka dvi išskirtinės erdvės: žalioji ir baltoji LELEKO salės.
Žalioji restorano erdvė simbolizuoja romantišką ir vaizdingą Ukrainos peizažą: laukų ir pievų bei tradicinės architektūros motyvus. Ši restorano pusė išmarginta įvairiaspalvėmis gėlėmis, čia stovi autentiškas vežimas, o langas sienoje imituoja ukrainietiško užmiesčio namelio išorę.
Baltoji restorano erdvė kuria jaukumo ir namų šilumos pojūtį.
LELEKO krautuvėlė
Jei savuosiuose namuose norite atrasti tikrą ukrainietišką virtuvę bei susikurti autentišką atmosferą, LELEKO krautuvėlė - vieta kaip tik Jums!
Šiaurės jūra: Žuvies ir jūros gėrybių restoranas
Žinoma, kad atidarytum panašų restoraną Vilniuje, pirmiausia reikia turėti užtikrintą šviežios, atvėsintos ir šaldytos žuvies tiekimą. Taigi taip Vilniuje atsirado žuvies ir jūros gėrybių parduotuvė „Šiaurės jūra“. Netrukus kaimynystėje atsidarė ir specializuotas žuvies ir jūros gėrybių restoranas tokiu pačiu pavadinimu - „Šiaurės jūra“. Čia galima mėgautis jūros skoniais ir neabejoti dėl jūrinių produktų šviežumo. Restoraną jau įvertino vilniečiai ir miesto svečiai.
Šiaurės jūros meniu ir sezoniškumas
A la carte valgiaraštis čia, kaip ir daugelyje aukštos klasės restoranų, yra sudoromas pagal sezoną: pavasaris/vasara, ruduo, žiema. Sezoniškumą šiuo atveju diktuoja vietos karaliai ir karalienės - žuvys.
Pavyzdžiui, vasarą čia negausi menkės (šiuo metų laiku ji nėra pati geriausia). Taigi ją keičia sviestažuvė. O austrės, kurios atkeliauja į restoraną, yra atrenkamos rankomis - mat vasarą neršiančios austrės yra paleidžiamos atgal į laisvę. Kartais tenka keisti vieną žuvį į kitą, nes šviežia dar neatkeliavo. Taigi restorano virtuvė nuolat komunikuoja su šalia esančia žuvies ir jūros gėrybių parduotuve.
Beje, mėgstantys omarus, čia jų gali paragauti itin šviežių - prieš jūsų akis iš akvariumo yra pagaunamas nusižiūrėtas omaras, tada virtuvė jį užvadina vardu (tai jau tapo tradicija) ir tik tuomet jis keliauja į puodą, kol atsiduria ant jūsų stalo.
Šiaurės jūros išskirtinumai
Žuvis į parduotuvę ir, žinoma, į restoraną daugiausia keliauja iš Šiaurės jūros. Kodėl būtent šios jūros? Tai viena mažiausiai užterštų jūrų pasaulyje. Netgi šiuo metu dėl toksinių medžiagų itin kritikuojama skandinaviška lašiša į „Šiaurės jūrą“ yra vežama ekologiška, pagauta laukinėmis sąlygomis.
Taip pat čia galima paragauti, pavyzdžiui, atvėsinto tuno, t.y. kai tunas yra pagaunamas, išdorojamas ir padedamas ant ledo (prekybos centruose paprastai tunas yra siūlomas atšildytas, t.y. pagautas, užšaldytas žemoje temperatūroje ir vėl atšildytas).
Šiaurės jūros vyno korta
„Šiaurės jūra“ bendrabarbiauja su „Vyno klubu“ ir įmone „Liviko“, o iš didžiulės gausos rūšių specialiai prie žuvies patiekalų tinkamus vynus čia padeda atsirinkti 2016-ųjų Lietuvos someljė čempionas Martynas Pravilonis.
Dienos pietūs Šiaurės jūroje
Pietų meniu čia yra keičiamas kasdien, tačiau dienos maisto kortoje visada rasi ir žuvies filė, ir pilną žuvį, taip pat kelias salotų rūšis. Beje, dienos pietų čia galima gauti iki vėlyvos popietės - netgi iki 16 val.
Degustacinė vakarienė
Kartą per sezoną vyksta (tiesa, yra noras daryti dažniau) čia vyksta degustacinės vakarienės, kurių metu žmonės apie žuvį ir jūros gėrybes gali sužinoti daugiau, giliau, plačiau. Pavyzdžiui, jei degustacinė vakarienė vyksta apie austres, tai jos ne tik ragaujamos, bet ir pravedama paskaita.