pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Obuolių pyragas su varške ir razinomis: tradicinis receptas

Šis obuolių pyragas - puikus pasirinkimas rudens sezonui, kai norisi kažko šilto ir jaukaus. Tai puikus desertas, kuris tiks ir ypatingoms progoms.

O sulig kiekvienu sezonu aš vis ieškau kokio naujo obuolinio recepto, kuris nustebintų mane pačią, ne tik jus:) Tai va ir radau, atrodo, pirmu bandymu!

Originaliai recepte Julija naudoja rikotą, bet man lietuviška varškė tiko kuo puikiausiai. Kaip ir rūgštūs antaniniai obuoliai. Varškę galite pagardinti razinomis arba įtarkuoti šiek tiek apelsino žievelės.

Ryte, su puodeliu espresso, gabalėlis šio pyraqgo yra tikra šventė.

Ingredientai

Trapiai tešlai:

  • 250 g miltų
  • 100 g cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 125 g šalto sviesto
  • 2 - 4 v.š. ledinio vandens

Varškės įdarui:

  • Varškė
  • Grietinėlė
  • Pudingo milteliai
  • Cukrus
  • Kiaušinio tryniai
  • Razinos (nebūtina)

Pabarstams:

  • Sviestas
  • Cukrus
  • Lazdyno riešutai

Tešlai:

  • 140 g šalto sviesto
  • 240 g miltų
  • žiupsnis druskos
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus

Įdarui:

  • 500 g varškės
  • 2 obuoliai

Gaminimo eiga

  1. Pasiruoškite tešlą. Minkštą sviestą išplakite su cukrumi iki purios masės. Tuomet, kaskart perplakant įmuškite po vieną kiaušinį, sudėkite varškę ir gerai perplakite. Galiausiai įsijokite krakmolą, miltus, kepimo miltelius. Išmaišykite tešlą. Ji turi gautis labai lipni.
  2. Į didesnį dubenį suberiame miltus, cukrų, druską, įdedame smulkiai kapotą arba sutarkuotą šaltą sviestą ir įpalame 2 - 4 v.š. ledinio vandens.
  3. Atskiriame baltymus nuo trynių.
  4. Varškę išplakame su grietinėle, pudingo milteliais, cukrumi ir kiaušinio tryniais.
  5. Pasiruoškite obuolių įdarą. Obuolius nuskuskite, supjaustykite riekelėmis ir jas iškart apliekite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų.
  6. Iškočiojame tešlą taip, kad ja padengtumėme kepimo formos dugną ir sieneles. Ant tešlos supilame varškės masę.
  7. Ant tešlos sluoksnio dėkite varškės įdaro sluoksnį, paskirstydami jį tolygiai beveik iki pat formos kraštų (tačiau palikite kokį centimetrą šalia briaunos, kad kepant nesviltų). Ant varškės išdėliokite obuolių gabalėlius, švelniai įspausdami juos į varškės sluoksnį. Tada ant viršaus supilkite likusią tešlos dalį ir išlyginkite paviršių. Pasigaminkite pabarstus: mažame dubenėlyje sumaišykite sviestą su cukrumi, tada suberkite lazdyno riešutus ir gerai sumaišykite, kad kiekvienas riešutas pasidengtų saldžiu sviestu. Šiuos pabarstus pažerkite ant viso tešlos paviršiaus.
  8. Kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje ant apatinės lentynos maždaug 1 val., o tada dar 15 min.

Pyragą kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.

Išimkite iš orkaitės ir palikite lengvai atvėsti formoje, kurioje kepė.

Tada peiliu apipjaukite šonus ir išimkite pyragą ant serviravimo lėkštės. Patiekite dar šiltą.

Nakčiai pyragą įdėkite į šaldytuvą, tačiau prieš valgant leiskite jam pasiekti kambario temperatūrą.

Skanaus!