Makaronų patiekalai yra turbūt vieni mėgstamiausių. Juos mielai kerta net vaikai nevalgiukai. Mėgstame makaronus su įvairiausiais padažais, tačiau jie puikiai tinka ir salotoms. Šiame straipsnyje rasite įvairių makaronų salotų receptų, kurie tiks ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Be to, jie puikiai tinka eksperimentams, nes galima pastiprinti ir žuvimi, ir paukštiena, arba patiekti bemėsį variantą.
Klasikinės Makaronų Salotos Su Daržovėmis
Šios šaltos makaronų salotos tinka karštomis vasaros dienomis, kai nieko nesinori valgyti, bet tiesiog reikia. Čia galite drąsiai improvizuoti, keisti padažus, makaronų rūšis, papildomai dėti mėsos, keisti daržoves. Visai neatsitiktinai salotoms naudojau šviežias daržoves, dalį jų- tiesiai iš daržo.
Ingredientai:
- Kietai virti makaronai
- Fermentinis arba čederio sūris
- Žalieji žirneliai
- Pomidorai
- Agurkai
- Kukurūzai
- Žalioji paprika
- Raudonoji paprika
- Juodosios alyvuogės
- Krapai
- Petražolės
- 2 v.š. majonezo (arba grietinės/jogurto)
Gaminimo Eiga:
- Išverdame makaronus pasūdytame vandenyje ir leidžiame jiems pilnai atvėsti.
- Supjaustome sūrį kubeliais, susmulkiname daržoves, prieskonines žoleles, ir viską sumaišome su makaronais.
- Majonezą keiskite grietine arba jogurtu, papildomai dėkite mėgiamų prieskonių. Taip pat į tokio tipo salotas labai mėgstu įmaišyti saliamio arba virtos/keptos vištienos gabaliukų.
- Makaronus visada galite pasirinkti įdomesnius.
Makaronų Salotos Su Kumpiu Ir Daržovėmis
Ši mišrainė su makaronais ir kumpiu patiks tiek mažiems, tiek dideliems. Joje yra visko po truputį: angliavandenių, baltymų ir daržovių. Suvalgę šios mišrainės ilgai jausitės sotūs. Ji puikiai tinka į pietų dėžutę. Mišrainę gaminome su fermentiniu sūriu, vyšniniais pomidorais, raudonąja paprika, konservuotais kukurūzais, krapais ir majonezu.
Ingredientai:
- Makaronai
- Kumpis
- Fermentinis sūris
- Vyšniniai pomidorai
- Raudonoji paprika
- Konservuoti kukurūzai
- Krapai
- Majonezas
Gaminimo Eiga:
- Geriausia naudoti nedidelius makaronus. Jeigu norite sveikesnio šių salotų varianto, galite naudoti viso grūdo makaronus.
- Svarbu juos tinkamai išvirti: tą darykite pasūdytame ir dideliame kiekyje vandens. Makaronai turėtų būti išvirę, bet dar puikiai išlaikantys formą.
- Išvirusius sudėkite į sietelį, perplaukite po šaltu vandeniu ir nukratykite likusį vandenį.
- Pasiruoškite kitus ingredientus: smulkiai supjaustykite kumpį ir fermentinį sūrį.
- Viską sumaišykite ir patiekite.
Gaivios Makaronų Salotos Su Vištiena
Salotos su makaronais ir vištiena - vasaros topas! Karštus patiekalus valgau vis rečiau ir rečiau, na o lengvų salotų pietums man neužtenka. Šios salotos labai sočios, tad daug nesuvalgysit.
Ingredientai:
- 300 g makaronų
- Vištienos krūtinėlė
- Vyšniniai pomidorai
- Bazilikas
- Aliejus
- Druska
- Pipirai
Gaminimo Eiga:
- Keptuvėje įkaitiname aliejų ir kepame vištienos krūtinėlę iš abiejų pusių tol kol iškeps. Galime rinktis ne ką prastesnę alternatyvą - vištieną kepti grilyje.
- Išverdame makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Makaronus nukošiame ir paliekame atvėsti.
- Įmaišome pusiau pjaustytus pomidoriukus ir smulkintą baziliką.
Itališkos Makaronų Salotos Su Saliamiu Ir Mocarela
Visų mėgiami itališkos virtuvės produktai viename salotų dubenyje! Makaronai, išraiškingo skonio saliamis, sultingos alyvuogės, traški paprika, švelni mocarela, saldūs pomidorai ir viską nuostabiai apjungiantis ryškaus skonio padažas bei kvapnūs žalumynai. Šventė tiek akims, tiek skrandžiui! Ir pagrindinis šių salotų privalumas - jos yra ypač universalios. Per pusvalandį pagaminsite lengvą, bet sočią vakarienę. Pasiruoškite jas iš vakaro ir mėgaukitės maistingais pietumis kitą dieną.
Ingredientai:
- 150 g "Fusilli" ar kitos rūšies makaronų
- apie 150 g vyšninių pomidoriukų
- 130 g juodųjų alyvuogių su kauliukais arba juodųjų ir didelių žaliųjų mišinio
- pusės didelės raudonos paprikos
- pusės vidutinio dydžio raudonojo svogūno
- 70 g saliami dešros gabalėlio
- 130-150 g mocarelos rutuliukų
- Bazilikas
- Petražolės
- Gražgarstė/ rukola (nebūtinai)
Padažas:
- Alyvuogių aliejus
- Balzaminis actas
- Garstyčios
- Medus
- Druska
- Pipirai
Gaminimo Eiga:
- Į puodą pripilkite nemažą kiekį šalto vandens, gerai pasūdykite ir užvirkite ant aukštos ugnies. Į stipriai verdantį vandenį sudėkite makaronus ir minutėlę maišykite, kad jie nesuliptų tarpusavyje bei nepriliptų prie dugno. Makaronus, retkarčiais pamaišydami, virkite 1 minute mažiau nei nurodyta ant pakuotės.
- Išvirusius makaronus nukoškite pasilikdami apie pusę puodelio nuoviro. Sietelyje makaronus gerai nuskalaukite po šaltu tekančiu vandeniu, kad sustabdytumėte virimo procesą ir palikite, kad nuvarvėtų, kol pjaustysite likusius produktus.
- Papriką ir saliami dešrą supjaustykite mažais kubeliais. Iš juodųjų alyvuogių išimkite kauliukus. Mažus pomidoriukus perpjaukite per pusę, didesnius į keturias dalis. Mocarelos rutuliukus perpjaukite per pusę. Raudonąjį svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Visus produktus (išskyrus gražgarstę/ rukolą) kartu su smulkiai supjaustytais bazilikų bei petražolių lapeliais sudėkite į didelį salotų dubenį, kuriame tieksite.
- Visus padažui skirtus ingredientus (išskyrus 3 šaukštus makaronų nuoviro) sudėkite į sandarų stiklainiuką ir minutėlę gerai purtykite. Į stiklainiuką su padažų įpilkite tris šaukštus makaronų nuoviro ir vėl gerai supurtykite. Supilkite padažą į dubenį su salotomis ir gerai išmaišykite.
- Prieš tiekiant salotas geriausia jas būtų palikti pusei valandos kambario temperatūroje, kad pasimarinuotų ir tolygiai pasiskirstytų visi skoniai.
Patarimai:
- Jeigu salotas ruošiate kitai dienai, būtinai pasilikite makaronų nuoviro.
- Ruošiant šias salotas labai svarbu nepervirti makaronų, nes jie sugers nemažai padažo ir daržovių sulčių. Todėl tam, kad išlaikytų tiek savo formą, tiek struktūrą turi būti virti „al dente”.
Azijietiškos Makaronų Salotos Su Krevetėmis
Ingredientai:
- Ryžių makaronai
- Krevetės
- Romaninės salotos
- Paprika
- Svogūnas
- Morka
- Kopūstas
- Pievagrybiai
- Svogūnų laiškai
- Mėtos
Padažas:
- Kokosų aliejus
- Sojų padažas
- Žuvies padažas
- Sezamo aliejus
- Čili pasta
- Laimo sultys
- Medus
Gaminimo Eiga:
- Plonomis juostelėms supjaustykite romanines salotas, papriką, svogūną, morką, kopūstą ir sudėkite į didelį dubenį. Suberkite smulkintus svogūno laiškus, smulkintas mėtas ir rankomis išmaišykite. Kelis mėtų lapelius galite pasilikti patiekimui.
- Riekelėmis supjaustykite pievagrybius. Įkaitinkite truputį kokosų aliejaus keptuvėje ir pakepinkite grybus iki paruduos ir beveik visas grybuose esantis vanduo išgaruos. Atidėkite į šalį ir leiskite atvėsti.
- Sudėkite ryžių makaronus į atskirą dubenį, užpilkite verdančiu vandeniu ir leiskite pastovėti 3-4 minutes, kol suminkštės. Nupilkite vandenį, makaronus nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu, leiskite nuvarvėti vandens likučiams ir palikite makaronus nudžiūti.
- Sumaišykite makaronus su daržovėmis, grybais, trupučiu citrinos sulčių ir žiupsniu druskos.
- Įkaitinkite truputį kokosų aliejaus keptuvėje, kurią naudojote grybams kepti ir sudėkite ten krevetes. Pakepinkite iki paraus ir lengvai apskrus.
- Pasiruoškite padažą: mažame indelyje sumaišykite visus padažo ingredientus.
- Makaronų ir daržovių mišinį perkelkite į serviravimo lėkštę, ant viršaus išdėliokite keptas krevetes.
Alfo Ivanausko Makaronų Salotos
Alfas dalinasi receptu salotų, kurios tiks ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei, be to, jos puikiai tinka eksperimentams, nes galima pastiprinti ir žuvimi, ir paukštiena, arba patiekti bemėsį variantą.
Ingredientai:
- 200 g MALSENA kietųjų kviečių miltų makaronų „Penne Rigate“
- 4-5 šaukštų OBELIŲ linų sėmenų ir rapsų aliejaus
- 100 g pievagrybių
- 100 g vyšninių pomidoriukų
- 1 mėlynojo svogūno
- Keleto romaninės salotos lapų
- Keleto šakelių petražolių
- 8 saulėje džiovintų pomidorų
- ⅓ citrinos
- 1 šaukšto DANSUKKER auksaspalvio sirupo
- 2 šaukštų baltojo vyno acto
- Žiupsnelio KOTANYI druskos
- Žiupsnelio KOTANYI juodųjų pipirų
- URTĖS Anglijos įkvėptos kvietinės duonos (patiekti)
Gaminimo Eiga:
- MALSENA kietųjų kviečių miltų makaronus „Penne Rigate“ išvirkite taip, kaip parašyta ant pakuotės. Išvirus apšlakstykite šlakeliu OBELIŲ linų sėmenų ir rapsų aliejaus ir išmaišykite. Atvėsinkite.
- Dėkite makaronus į dubenį, kartu su griežinėliais pjaustytais pievagrybiais, pusžiedžiais pjaustytu svogūnu, per pusę perpjautais pomidorais, plėšytomis salotomis ir smulkintomis petražolėmis.
- Susmulkinkite džiovintus pomidorus, ant jų tarkuokite citrinos žievelės ir dėkite ant salotų.
- Pilkite aliejaus, DANSUKKER auksaspalvio sirupo, baltojo vyno acto ir viską gerai išmaišykite.
- Berkite KOTANYI druskos ir juodųjų pipirų, išmaišykite ir ragaukite. Salotas patiekite su URTĖS Anglijos įkvėpta kvietine duona.
Patarimai:
- Salotų ingredientų kiekius derinkite pagal skonį.
- Į salotas galite įpjaustyti agurką ar žalią cukiniją.
- Salotose labai tiktų ir žuvis, kepta lašiša, vištiena ar konservuotas tunas.