Prieš šventes gyventojai ieško būdų, kaip nustebinti namiškius gardumynais. Orkaitėje kepta antis neabejotinai yra nekasdienis valgis, puikiai tinkantis šventiniam meniu.
Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė teigia, kad orkaitėje kepta višta, antis, žąsis ar kalakutas neabejotinai yra nekasdienis valgis, kurį gyventojai mielai renkasi tiek asmeninėms, tiek didžiosioms metų šventėms.
Kaip iškepti skanią antį: patarimai
Norint ant stalo patiekti gardžią ir sultingą antį, svarbiausia įvertinti, kad ji yra riebesnė nei višta ar kalakutas ir kepa netolygiai - krūtinėlė iškepa greičiau nei kojos, o kai jos būna tinkamos valgyti, krūtinėlė gali būti perdžiūvusi ir sausa.
Tačiau B. Baratinskaitė drąsina - orkaitėje iškepti skanią antį tikrai nesudėtinga, tereikia pasirinkti tinkamos rūšies antį ir prisiminti keletą jos kepimo subtilybių.
„Neapsiriksite pasirinkę Pekino antį - jos maitinamos specialiu kviečių, sorų, žirnių pašaru ir iki trijų kilogramų svorio užauga maždaug per tris mėnesius. Tinkamai iškepus, jų mėsa bus minkšta ir sultinga“, - kalba maisto gamybos ekspertė.
Ji pabrėžia, jog orkaitėje kepant visą antį, jos riebalai turi lėtai tirpti ir gertis į mėsą, o kad krūtinėlė neperdžiūtų, kol iškeps kojos, todėl svarbu pasirinkti tinkamą temperatūrą bei kepimo laiką.
„Prieskonius ir įdarą rinkitės, kokių tik širdis geidžia - nuo paprasčiausio varianto su druska ir pipirais iki egzotiškesnių prieskonių, tokių, kaip kardamonas, muskato riešutas, gvazdikėliai ar cinamonas. Su riebia paukštiena puikiai derės rozmarinai, čiobreliai, nesuklysite į vidų gausiai prikimšę česnako skiltelių, džiovintų ir prieš tai išmirkytų grybų ar džiovintų vaisių. Su antiena puikiai dera saldžiarūgštis vaisių bei uogų skonis“, - pataria maisto gamybos ekspertė.
Kaip pasirinkti tinkamą antį?
„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas pataria atkreipti dėmesį į anties svorį. Jis siūlo geriau rinktis mažesnius paukščius, kurie bus greičiausiai jaunesni. Kepant jaunų ančių mėsa greičiau suminkštėja ir išlieka sultinga, ją kepti reikės trumpiau.
Patarimai, kaip kaskart tobulai iškepti skaniausią antį:
- Antį nuplaukite tiek iš išorės, tiek iš vidaus ir gerai nusausinkite jos odą.
- Apžiūrėkite, kad nebūtų plunksnų likučių, taip pat verta nepamiršti nupjauti ir pasturgalinę liauką.
- Atsargiai subadykite antį šakute ar peiliu arba įpjaukite odą, nepažeidžiant raumenų.
- Tuomet įtrinkite prieskoniais ir palikite antį šaldytuve pastovėti 3-12 valandų.
- Likus maždaug valandai iki planuojamo kepimo, ištraukite antį iš šaldytuvo ir palaukite, kol mėsa pasieks kambario temperatūrą.
- Antis visada dėkite į kepimo skardą krūtinine puse į viršų.
- Iškepusią antį verta išimti iš orkaitės ir palikti maždaug 15 min. šiek tiek atvėsti - per tą laiką mėsa sugers sultis, kurios neišsilies pjaustant antį.
Receptai, kurie padės antį Velykoms paruošti be vargo
Itin lengvais receptais, kaip paruošti skanią antį šventiniam stalui, pasidalinę prekybos tinklo kulinarijos meistrai tikina neabejojantys, kad šiuo patiekalu sužavėsite visą šeimą.
Gurmaniška lėto kepimo antis
Reikės:
- 3 kg šviežios anties;
- druskos;
- šviežiai grūstų pipirų;
- cinamono;
- šviežiai grūstų anyžių;
- gvazdikėlių;
- kardamono (gali būti jau sumalti prieskoniai);
- šlakelio aliejaus arba lydyto sviesto (ghi);
- šviežio rozmarino šakelių;
- poros išlukštentų galvų česnako.
Gaminimas:
- Jeigu antį įsigijote su kaklu, jį nupjaukite ir pasilikite sultiniui.
- Sausus prieskonius (juos galite pasirinkti savo nuožiūra, išskyrus druską) sumaišykite su šlakeliu aliejaus ar keliais šaukštais lydyto sviesto.
- Gautu mišiniu gerai įtrinkite antį iš vidaus ir išorės bei palikite marinuotis per naktį.
- Kad antis keptų tolygiai, prieš dedant į orkaitę suriškite jos kojas bei prie jų pritraukus suriškite ir uodegikaulį.
- Dėkite antį į orkaitę ant grotelių, po jomis padėkite skardą, į kurią tekės riebalai. Kad šie nesviltų, į skardą galima įpilti stiklinę vandens.
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių ir kepkite pusvalandį. Po to sumažinkite kaitrą iki 80-100 laipsnių ir taip lėtai kepkite apie 4 valandas.
- Į skardą nuvarvėjusius riebalus galite sumaišyti su trintomis spanguolėmis, bruknėmis ar granatų sultimis, įpilti šiek tiek sauso vyno - viską pakaitinus ir pertrynus elektriniu plaktuvu išeis nuostabus padažas keptai ančiai.
Antis su saldžiarūgščiais vaisiais
Reikės:
- 3 kg šviežios anties;
- druskos;
- šviežiai grūstų pipirų;
- cinamono;
- šviežiai grūstų anyžių;
- gvazdikėlių;
- kardamono (gali būti jau sumalti prieskoniai);
- šlakelio aliejaus arba lydyto sviesto (ghi);
- šviežio rozmarino šakelių;
- poros išlukštentų galvų česnako;
- sultingų saldžiarūgščių vaisių: apelsinų arba greipfrutų, kriaušių arba obuolių.
Gaminimas:
- Kaip ir ankstesniame variante, prieskonius sumaišykite, jais gerai įtrinkite antį ir palikite per naktį marinuotis.
- Šiam gaminimo būdui reikalingas uždengiamas ketaus indas arba troškintuvas storomis sienelėmis.
- Jame įkaitinus šiek tiek lydyto sviesto arba aliejaus surištą antį ant didelės kaitros apkepkite iš visų pusių.
- Tuomet antį inde dėkite taip, kad krūtinėlė būtų viršuje, o kojos ant indo dugno.
- Greta dėkite stambiai pjaustytų prinokusių apelsinų, kriaušių (ar kitokių sultingų vaisių), česnakų, prieskoninių žolių, uždenkite (galite naudoti aliuminio foliją) ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie dvi valandas.
- Prieš baigiant kepti, atidenkite ir apskrudinkite, padidinę temperatūrą iki 220 laipsnių.
- Ištraukus iš orkaitės, prieš pjaustant antį reikia luktelėti 5-10 minučių.
Skanaus!