Obuolių pyragas - tikra rudens klasika, tačiau jį galima paruošti įvairiais netikėtais būdais, derinant skirtingus ingredientus ir kepimo technikas. Beje, jei jums netinka pieno produktai, šis pyragas skirtas būtent jums.
Nematomas obuolių pyragas
Ieškot skanaus, bet sveikesnio pyrago recepto, kuriame dominuotų obuoliai? Daugiau neieškokit, nes nematomas obuolių pyragas yra viskas, ko jums reikia! Gâteau invisible - tai gaivus, nesaldus prancūziškas pyragas, kuriame obuolių - visas kilogramas, o tešlos - vos tiek, kad juos sujungtų. Aš jį pagaminau dar sveikesnį be kvietinių miltų ir pieno produktų. Skonis patiko ne tik šių produktų negalintiems vartoti, bet ir valgantiems viską.
Nematomas obuolių pyragas taip vadinasi, nes tešlos jame beveik nesimato - vien tik gausybė obuolių. Žavesys čia slypi itin plonai supjaustytuose obuoliuose, kurie lyg pranyksta tešloje, o ir tos tešlos čia išties nėra daug, ji tokia lengvos, lyg pudingo tekstūros.
Nematomas obuolių pyragas gaminamas paruošiant nedidelį kiekį skystos tešlos ir sumaišant su itin plonai supjaustytais obuolių griežinėliais. Obuolius galima pjaustyti ir rankomis, bet patogiausias ir greičiausias būdas - naudoti daržovių pjaustyklę - mandoliną. Tuomet užtruksit visai neilgai, nes tešlą pyragui paruošti lygiai taip pat paprasta, kaip užmaišyti tešlą blyneliams.
Įdomus faktas - nors pyragas prancūziškas, jį labai pamėgo gaminti ir subtilų grožį vertinantys japonai. Gražiai susisluoksniavę obuolių griežinėliai atrodo elegantiškai.
Ingredientai
- 1 a.š.
- 1 a.š.
- 1 a.š.
- 1 a.š.
- 1 a.š.
- 1 a.š.
- 1 a.š.
Migdoliniai cinamoniniai trupiniai
Tradicinę šio pyrago versiją pagerinau nuostabiais migdoliniais cinamoniniais trupiniais. Cinamonas ir obuoliai yra amžinai tobulas duetas, tad ir šįsyk sprendimas buvo tikrai geras. Trupiniai pyragui suteikia įdomesnės tekstūros ir skonio, jie labai čia tinka.
Migdoliniams cinamoniniams trupiniams sumaišykite visus sausus ingredientus. Rankomis įtrinkite šaltą sviestą arba kokosų aliejų kad susidarytų trupiniai.
- 1 a.š.
- 1 a.š.
- 1/2 v.š.
- 1 v.š.
- 1 a.š.
Gaminimo eiga
- Obuolius nulupkite, išvalykite, supjaustykite griežinėliais ir sumaišykite su cinamonu ir 1 v. š. medaus.
- Migdolų riešutus maistiniu smulkintuvu sumalkite iki miltų masės.
- Kiaušinius, aliejų, medų, druską ir šaltalankių sultis išplakite iki vientisos masės.
- Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais bei migdolų miltais. Pamažu sausą masę įmaišykite į drėgną masę.
- Obuolius berkite į tešlą ir gerai išmaišykite. Tešlą pilkite į popieriumi išklotą kepimo formą.
Kitas receptas
Rekomenduojame išbandyti interneto platybėse atrastą receptą, kurį papildėme keliais savo mėgstamais ingredientais ir gavome nerealų rezultatą.
Ingredientai:
- 1 a. š.
- 1 a. š.
- 1 a. š.
- 1 a. š.
- 1 a. š.
- 1 a. š.
- 1 a. š.
- 1 a.š.
- 2 v.š.
- 1 a.š.
- 1 v.š.
- 2 v.š.
- 1 a.š.
- 0.5 a.š.
- 0.25 a.š.
- 0.25 a.š.
Gaminimo eiga:
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų ir cinamoną.
- Įsijojame miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Supilame pieną, lydytą sviestą ir druską, išmaišome.
- Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite labai plonomis riekelėmis. Obuolius suberkite į tešlą ir atsargiai permaišykite. Pailgą kekso kepimo formą (bet tinka ir bet kokia kita forma) išklokite kepimo popieriumi ir supilkite tešlą su obuoliais.
- Pagrindą kepti iki 180°C įkaitintos orkaitės viduryje apie 12-15 min (iki krašteliai lengvai paruduos).
- Kol kepa, pasiruošti kremą ir obuolius.
- Keptuvėje ištirpinti obuoliams skirtą sviestą. Dėti obuolius, ksilitolį, prieskonius ir maišant pakepinti 3-4 min. iki obuoliai šiek tiek suminkštės, bet dar laikys formą.
- Sūrio kremui paruošti, pirmiausia dubenyje šaukštu ar elektriniu plaktuvu (mažiausiu greičiu) sumaišyti kreminį sūrį, grietinę, ksilitolį, citrinos sultis ir vanilę.
- Ant apkepto pagrindo supilti sūrio kremą, išlyginti paviršių. Ant kremo paskleisti obuolių masę.
- Ištraukus palikti pyragą atvėsti (pats skaniausias palaikytas bent 1-2 val.
Patarimas: pyragą prieš kepimą galima papuošti migdolų drožlėmis, o iškeptą ir atvėsusį - apibarstyti cukraus pudra.