pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminio Lydyto Varškės Sūrio Receptas

Mėgstate ant duonos riekės užsitepti gardaus lydyto sūrio? Puiku! Tuomet jums patiks ir šis lydyto sūrio receptas. Nors lydyto sūrio galime rasti vos ne kiekviename prekybos centre, tačiau jo galima lengvai pasigaminti ir namuose.

Lydyto Sūrio Istorija

Lydyto sūrio istorija prasidėjo 1911 m. Šveicarijoje, kur Valteris Gerberas sukūrė šį produktą, įkvėptas nacionalinio patiekalo - kietojo sūrio lydymo inde su vynu ir prieskoniais. 1916 m. Dž. Kraftas, „Kraft Foods“ įkūrėjas, patentavo kitą lydyto sūrio gamybos technologiją, kuri padėjo šiam produktui tapti populiariu visame pasaulyje.

Lydyto Sūrio Nauda

Nepaisant perdirbimo proceso, lydytas sūris išlieka maistingu produktu. Jis ilgai negenda, neturi cholesterolio ir jame gausu mikroelementų, vitaminų A, E, B2 ir folio rūgšties, beveik tiek pat, kiek ir tradiciniame sūryje. Nors kartais tenka išgirsti abejonių dėl pieno produktų naudos, mokslininkai teigia, kad pienas ir jo produktai yra vertingas maisto šaltinis, naudingas visoms amžiaus grupėms. Piene gausu gerųjų riebalų, vertingų baltymų, organizmui būtino kalcio, nepakeičiamųjų aminorūgščių, kitų mineralinių medžiagų ir biologiškai aktyvių junginių. Todėl drąsiai galite įtraukti lydytą sūrį į savo mitybos racioną. Visos pieno produktuose esančios naudingos maistinės medžiagos aptinkamos ir lydytuose sūriuose. Tai puikus produktas, ypač kaip alternatyva kaloringiems užkandžiams, kadangi lydytas sūris ne tik numalšins alkį, bet ir aprūpins organizmą vertingomis medžiagomis bei kalciu.

Lydyto Sūrio Rūšys

Lydytas sūris gali būti puikus pasirinkimas užkandžiams ar kaip priedas įvairiems patiekalams gaminti. Jis gali būti skirstomas pagal skonį, tekstūrą ar formas:

  • Tepamas lydytas sūris. Gali būti natūralus, su kumpiu, žolelėmis ar grybais. Jis puikiai tinka tepti ant duonos sumuštiniams, užkandžiams su krekeriais ar duonos lazdelėmis, gardinti sriubas, makaronų patiekalus ar patepti kepamą mėsą.
  • Lydytas sūris riekelėmis. Tai subtilaus pikantiško, bet švelnaus skonio sūris, lydomas iš aukštos kokybės fermentinio sūrio, kuris gali būti natūralus, su žolelėmis, kumpiu ar rūkytas. Jis puikiai tinkas dėti ant sumuštinių, gaminti užkandžius ar užkepti įvairius mėsos, daržovių patiekalus.
  • Lydyto sūrio užkandžiai. Lydyto rūkyto sūrio dešrelės, gali būti puikus pasirinkimas užkandžiui tiek švenčių metu, tiek keliaujantiems ar leidžiantiems laiką gamtoje, kadangi jos turi baltyminį apvalkalą, kurio nereikia nulupti ir netepa pirštų. Šios sūrio dešrelės gali būti natūralaus skonio, su kumpiu ar žalumynais.
  • Rūkytas lydytas sūris. Šis sūris parduodamas supakuotas į dešros formą, gali būti natūralus, su kumpiu ar kmynais, jis puikiai tinka dėti ant sumuštinių, tiekti kaip užkandį ar gardinti įvairius patiekalus.
  • Lydytas sūris su riešutais. Išskirtinis sluoksniuotas lydytas sūris, pagardintas graikiniais riešutais atsiskleidžia ryškiu karamelės skoniu ir kvapu bei ypatingai švelnia tekstūra. Puikiai dera prie kavos ar klasikinės juodos arbatos, su kriaušėmis bei figomis arba galima patiekti su traškia duonele.

Naminio Lydyto Sūrio Receptai

Receptas pagal Alfą

Naminiam lydytam sūreliui pagaminti reikia:

  • 500 g birios varškės
  • Žiupsnelio druskos
  • Pusės šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 kiaušinių
  • 4 šaukštų grietinės 20-30 % rieb.
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 šaukštų kmynų

Į virtuvinį kombainą sudėkite varškę, suberkite druską, kepimo miltelius, įmuškite kiaušinius. Ir viską sutrinkite. Kmynus šiek tiek sugrūskite, taip jie atskleis daugiau skonio. Varškės masę sudėkite į indą atsparų karščiui. Pasidarykite garų vonelę, jos pagalba maišant kaitinkite sūrelio masę. Prieš baigiant kaitinti sudėkite grietinę ir viską maišykite, pakaitinkite kelias minutes. Suberkite kmynus, įtarkuokite česnako, viską išmaišykite. Pakaitinus, dar šiltą masę, sudėkite į indelius ar maišelius, kuriuose laikysite sūrį.ALFO PATARIMAI:

  • Vietoj kmynų ir česnako galite rinktis kitus ingredientus. Džiovintus pomidorus, įvairias žoleles, grybus ar mėsos gabaliukus.
  • Jei neturite virtuvinio kombaino, varškę galite sutrinti per sietelį arba su mėsmale.
  • Jei į sūrį dedate papildomų ingredientų, juos reikėtų pakaitinti kartu su sūriu, kad neprasidėtų rūgimo procesas.
  • Tokį sūrį galite laikyti apie savaitę.

Lydytas sūris iš varškės

Šis receptas kaip tik jums, jei mėgstate lydytą sūrį užsitepti ant duonos. Sūrio skonis labai priklauso nuo to, kokie prieskoniai bus naudojami. Todėl keičiant įvairius pagardus, turėsite skirtingų skonių užkandį. Lydytam sūriui gardinti rekomenduojame naudoti ne šviežias žoleles, o džiovintus prieskonius ir jų mišinius, nes taip labiau atsiskleidžia jų skonis nei šviežių žalumynų.

Jums reikės:

  • 400 g varškės
  • 1 kiaušinis
  • 50 g kambario temperatūros sviesto
  • 1 a.š. sodos
  • druskos pagal skonį

Prieskoniai (pasirinkite kurį nors vieną variantą arba miksuokite savo nuožiūra): ciberžolė, bazilikai, krapų viršūnėlės, kajano pipirai (mėgstantiems aštriau), prieskonių mišiniai "Sviestelis", "Mozarela Tomate", "Arabiškas", "Paryžietiškas", mišinys su alyvuogėmis.

Gaminimas:

  1. Varškę, kiaušinį, sviestą ir sodą sumalti blenderiu iki vientisos masės.
  2. Gautą masę sudėti į puodą ir maišant kaitinti ant mažos ugnies. Kai varškė ims lydytis, suberti prieskonius ir druską.
  3. Ilgai kaitinti nereikia: kai tik pasirodo pirmieji užvirimo požymiai (burbulai), puodą nuimti nuo ugnies ir sūrį perpilti į indą, kuriame jis bus laikomas. Atvėsinkite kambario temperatūroje ir dėkite į šaldytuvą.

Vijolės Gerlikienės receptas

Ingredientai:

  • Varškė
  • Kiaušiniai
  • Minkštas sviestas
  • Druska
  • Soda
  • Pievagrybiai
  • Krapai
  • Česnakas

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia sumaišyti varškę, kiaušinius, minkštą sviestą (truputį palikti sviesto pievagrybiams pakepti), druską. Viską sutrinti trintuvu iki vientisos masės, įdėti sodą, išmaišyti. Masė iškyla, pasidaro puri.
  2. Grybus supjaustyti mažais kubeliais ir apkepti keptuvėje ant sviesto iki auksinės rudos spalvos.
  3. Indą su varškės mase dėti ant puodo su karštu vandeniu, kaitinti maišant garų vonelėje apie 15 min. Jei turite termometrą, masės temperatūra turi būti apie 65-68 laipsnių. Patogiau maišyti su mentele, nes traukia prie puodo.
  4. Kai masėje neliks gabalėlių, į ją supilti grybus ir smulkintas žoleles, vėl gerai išmaišyti.
  5. Belieka supilti dar karštą sūrį į patogius indus ar stiklainius. Lydytas sūris yra paruoštas, reikia tik leisti jam atvėsti ir tada įdėti į šaldytuvą, kol jis sukietės.

Labai skanu sumuštiniams su duonyte, batonu ar krekeriais.

Kur Dar Galima Panaudoti Lydytą Sūrį?

Lydytas sūris labai universalus produktas, kurį galima naudoti įvairių patiekalų ruošimui:

  • Gardinkite sriubas.
  • Patiekite pjaustytą sūrį kaip užkandį vieną ar su įvairiais priedais, pavyzdžiui, vaisiais, uogomis, riešutais, krekeriais, traškia duonele.
  • Gaminkite sumuštinius.
  • Užkepkite ar įdarykite mėsos, žuvies ar daržovių patiekalus.
  • Gardinkite makaronų ar ryžių patiekalus.
  • Gardinkite salotas.
  • Įdarykite lietinius lydytu sūriu.

Trinta Moliūgų Sriuba Su Lydytu Sūriu Ir Skrebučiais

Nuostabiai kvapni, tiršta ir kreminės tekstūros moliūgų sriuba ne tik jus nustebins puikiu skoniu, bet ir sušildys šaltomis dienomis.

Jums reikės:

  • 1 kg moliūgų
  • 750 ml daržovių sultinio (arba 1 sultinio kubelio)
  • 130 g lydyto sūrio (natūralaus skonio)
  • 1 didelės bulvės (ar 2 vidutinio dydžio)
  • 1 svogūno
  • 3 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 4 skiltelių česnako
  • 1 a.š. druskos
  • 0.5 a.š. juodųjų pipirų (šviežiai grūstų)
  • 0.5 a.š. malto muskato

Patiekimui: grietinės, pagal poreikį duonos skrebučių, pagal poreikį kepintų moliūgų sėklų, pagal poreikį šviežių žalumynų, pagal poreikį

Gaminimas:

  1. Į puodą supilkite aliejų ir įkaitinkite ant vidutinės kaitros. Suberkite nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną. Pakepinkite kelias minutes vis pamaišydami, kol svogūnai suminkštės ir taps gelsvos spalvos.
  2. Suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles ir kubeliais supjaustytą moliūgą. Vis pamaišydami kepinkite apie 7-10 minučių, kol moliūgai ims minkštėti.
  3. Suberkite kubeliais supjaustytas bulves, pagardinkite druska, pipirais, maltu muskatu. Supilkite daržovių sultinį. Užvirkite ir sumažinę ugnį virkite apie 15-20 minučių, kol daržovės suminkštės.
  4. Sudėkite lydytą sūrį, išmaišykite ir dar šiek tiek pakaitinkite, kol jis ištirps ir tolygiai pasiskirstys sriuboje.
  5. Sriubą sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.
  6. Patiekite su grietine, skrudintais duonos skrebučiais, kepintomis moliūgų sėklomis ir šviežiais žalumynais.