Vištiena yra populiarus ir sveikas maisto produktas. Apibendrinant galima teigti, kad vištiena yra ne tik skani, bet ir naudinga mūsų sveikatai. Vištienos patiekalai paruošiami gana greitai ir gali būti labai įvairūs. Vištiena yra pati populiariausia paukštiena. Tai vištos arba gaidžio mėsa.
Vištienos Krūtinėlės Maistinė Vertė
Vištienos krūtinėlė yra populiarus ir maistingas maisto produktas. Vištienos krūtinėlė - vertingiausia vištos arba gaidžio dalis. Ji žinoma kaip dietinis maistas ir yra mėgstama daugelio žmonių. Vištienos krūtinėlės patiekalai paruošiami greitai, yra skanūs ir juos taip pat mielai valgo vaikai ir senoliai. Vištienos krūtinėlė pasižymi dideliu baltymų bei mažu riebalų kiekiu. Patys sveikiausi - vištienos krūtinėlė ant grilio ir virta vištienos krūtinėlė.
100 gramų virtos vištienos krūtinėlės be odos vidutiniškai turi 165 kalorijų (692 kilodžaulių). 100 g virtos vištienos krūtinėlės be odos turi apie 31 g baltymų ir tik 3 g riebalų. Dėl tokios sudėties vištienos krūtinėlė yra laikoma dietiniu produktu. Be to, vištienos krūtinėlė išsiskiria dideliu baltymingumu ir maistingumu, todėl tinka įtraukti į sveiką ir subalansuotą mitybą.
Kaip matome, vištienos krūtinėlės kaloringumas priklauso nuo ruošimo būdo. Labiausiai kaloringa yra kepta vištienos krūtinėlė, nes ruošimo metu įsigeria daugiau riebalų. Taigi, norint sumažinti patiekalo kaloringumą, geriausia rinktis virtą, o ne keptą vištienos krūtinėlę.
Vištienos Dalys ir Kaloringumas
Vištienos kaloringumas priklauso nuo to, kokia jos dalis vartojama. Kaip matome, liesiausia vištienos dalis yra blauzdelė, o riebiausi - sparneliai.
Vištienos dalis | Kalorijų kiekis 100 g |
---|---|
Krūtinėlė | 165 kcal |
Šlaunelė | 140 kcal |
Blauzdelė | 110 kcal |
Sparneliai | 239 kcal |
Kepenėlės | 144 kcal |
Vištienoje gausu aminorūgščių, vitaminų grupės B, geležies, cinko, seleno ir kitų vertingų maistinių medžiagų. Valgant vištieną galima papildyti organizmo baltymų atsargas, sustiprinti imuninę sistemą, pagerinti medžiagų apykaitą.
Nerekomenduojama valgyti perdirbtos, prieskonių prisotintos vištienos. Geriausia rinktis viršytą, troškintą, keptą ar virtą namuose pagamintą vištieną. Taip pat verta atkreipti dėmesį, kad viščiukų mėsa kaloringesnė nei vištų.
Sveikatai Palankus Paruošimas
Geriausia rinktis viršytą, troškintą, keptą ar virtą namuose pagamintą vištieną. Nerekomenduojama valgyti perdirbtos, prieskonių prisotintos vištienos.
Receptai su Vištienos Krūtinėle
Vištienos krūtinėlės patiekalai paruošiami greitai, yra skanūs ir juos taip pat mielai valgo vaikai ir senoliai.
Vištienos Krūtinėlė Orkaitėje su Grybais
Toks patiekalas negali būti sugadintas ar išdžiūvęs!
Reikės: 1 vištienos krūtinėlės, 200 g pievagrybių, 2 v.š. tarkuoto sūrio, 1 svogūno, 3 v.š. kefyro, 1 a.š. garstyčių, prieskonių ir žolelių.
Paruošimas: Sumaišykite kefyrą, garstyčias, prieskonius ir kapotas žoleles. Vištieną supjaustykite, išskleiskite kaip knygą, išmuškite ir vieną pusę patepkite marinatu. Ant viršaus dėkite tarkuotą sūrį ir pakepintus grybus bei svogūnus, susukite krūtinėlę į vyniotinį ir sandariai suvyniokite į foliją.
Vištienos Krūtinėlės su Šparaginėmis Pupelėmis
Galite paimti įprastas pupeles (tinka pupelės virtos arba konservuotos).
Reikės: 1 kg vištienos krūtinėlių, 500 g šparaginių pupelių, 1 svogūno, 1 morkos, 200 g 15 % grietinės, 200 g mocarelos, 1 ryšulio žolelių, prieskonių.
Paruošimas: Vištieną apvoliokite prieskoniuose ir dėkite į kepimo formą. Svogūną supjaustykite žiedais, morkas sutarkuokite stambia tarka ir dėkite ant krūtinėlių. Ant viršaus uždėkite visas šparagines pupeles. Grietinę sumaišykite su smulkintomis žolelėmis ir tarkuotu sūriu ir užpilkite ant patiekalo. Kepkite orkaitėje apie 40-45 minutes 180 laipsnių temperatūroje.
Būtinai į savo racioną įtraukite vištienos krūtinėlę.