Šaltibarščiai - tai ne tik skanu, bet ir sveika. Jie lengvi, gaivūs, sotūs, bet nepersunkina. Kefyras padeda virškinimui, daržovės suteikia skaidulų, o prieskoniai sužadina skonio pojūčius.
Šaltibarščiai - kiekvieno pavasario klasika. Vos tik dienos tampa šviesesnės, o saulės spinduliai - šiltesni, ateina metas maišyti burokėlius, šviežius agurkus, laiškinius svogūnus, kvapnius krapus ir riebų kefyrą.
Receptas, rodos, paprastas kaip dukart du, bet vis vien kiekvienuose namuose truputį kitoks: tirštesni ar skystesni, rūgštesni ar švelnesni, su kiaušiniais ar be jų.
Kiekvienas turi savo variantą, bet jei ieškai tobulo balanso - nei per tiršto, nei per skysto, su švelniu rūgštelės ir traškumo deriniu - šis receptas gali tapti tavo nauju mėgstamiausiu.
Klasikinis šaltibarščių receptas
Šaltibarščių receptas - tai vienas tų patiekalų, kuriuos gamindami net nesusimąstom: tiesiog imu kefyrą, tarkuoju burokėlius, pjaustau agurkus… Ir viskas kažkaip savaime susidėlioja į tą pažįstamą skonį, kuris gaivina, atgaivina ir tiesiog džiugina.
Šiam šaltibarščių receptui prireiks kelių gerai pažįstamų ingredientų, bet svarbiausia - tinkamų proporcijų. Grietinė suteiks švelnumo, o gazuotas mineralinis vanduo - lengvumo ir gaivumo pojūtį. Jei mėgsti skystesnius šaltibarščius, vandens gali įpilti kiek daugiau.
Viską tiesiog sumaišyk dideliame dubenyje, paragauk - gal norėsis šiek tiek daugiau rūgštelės ar prieskonių. Tada palikite šaltibarščius gerai atvėsti šaldytuve - šaltibarščiai skaniausi, kai būna stovėję šaldytuve bent valandą.
Šaltibarščių receptas: gaivūs šaltibarščiai su krapais, agurkais ir švelniu kefyro skoniu - lengvi vasariški pietūs.
Šaltibarščiai, paruošti pagal šį receptą, bus tirštesni ir rūgštesni. Jei norite skystesnių ar švelnesnių, kefyrą galite skiesti šlakeliu pieno ar vandens, arba - vietoje kefyro naudoti raugintas pasukas.
Svarbiausia, sumaišę dubenį šaltibarščių, leiskite jiems pailsėti šaldytuve bent porą valandų. Per šį laiką skoniai susijungs į harmoningą visumą, šaltibarščiai taps patys skaniausi.
Ingredientai:
- 480 g konservuotų burokėlių
- 900 g kefyro (2,5 proc. riebumo)
- 3 vnt. šviežių trumpavaisių agurkų
- 3 vnt. kietai virtų kiaušinių
- Saujelės smulkintų šviežių arba šaldytų krapų
- Žiupsnelio druskos, pipirų
- 10-12 vnt. bulvių
Gaminimas:
- Dubenyje sugrūskite smulkintus krapus ir svogūnų laiškus su druska bei pipirais ir porai minučių atidėkite į šalį.
- Tuo metu gabalėliais supjaustykite agurkus ir kietai išvirtus kiaušinius, juos sudėkite į puodą.
- Čia supilkite gerai atšaldytą kefyrą, konservuotus burokėlius, suberkite su prieskoniais anksčiau sugrūstas žoleles.
- Viską išmaišykite, paragaukite. Jei reikia, sriubą papildomai pasūdykite, atskieskite arba patirštinkite.
- Puodą pastatykite į šaldytuvą. Po poros valandų gerai atšalusią sriubą tiekite su išvirtomis arba keptomis šviežiomis bulvėmis. Skanaus!
Šaltibarščių variacijos ir patarimai
Nors šis šaltibarščių receptas jau pats savaime subalansuotas, niekas netrukdo šiek tiek paeksperimentuoti pagal savo skonį. Vieni mėgsta daugiau burokėlių, kiti - daugiau žalumynų. Jei norisi dar švelnesnio skonio, galima įmaišyti dar šiek tiek grietinės ar net šlakelį pieno.
Kai kurie šaltibarščius gardina ne tik kiaušiniais, bet ir virta vištiena ar net rūkyta žuvimi. Ir tai visiškai natūralu - šaltibarščiai per daugelį metų tapo ne tik klasika, bet ir kūrybiška erdve virtuvėje.
Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ atstovės, nepaisant skirtingų šaltibarščių variantų, yra keletas triukų, kurie tinka visoms šios sriubos versijoms:
- Visų pirma, naudokite labai gerai atšaldytus produktus, kefyrą ir burokėlius prieš gaminimą net galite trumpai palaikyti šaldymo kameroje.
- Jei norite ryškesnės spalvos, naudokite konservuotus ar marinuotus, o ne virtus burokėlius. O, jei labiau mėgstate pastaruosius, tuomet spalvą šiek tiek paryškinti, o taip pat rūgštelės suteikti gali šlakelis obuolių acto arba citrinos rūgšties.
- Naudokite šviežius ingredientus. Šviežumas turi tiesioginės įtakos šios sriubos skoniui.
- Jei norite itin kvapnių ir pilnų skonio šaltibarščių, prie supildami kefyrą, susmulkintus krapus ir svogūnų laiškus šaukštu ar šakute gerai sutrinkite su druska bei pipirais, palikite pastovėti porą minučių.
- Drąsiai improvizuokite. Pabodus valgyti klasikinius šaltibarščius, galite juos papildyti ne tik šviežiais, bet ir marinuotais agurkais, sūriu ar net krienais. Jei mėgstate aštriau, sriubą galite pagardinti sutrintu česnaku ar net Chalapos paprika.
- Reguliuoti tirštumą - paprasta. Jei susimaišėte jūsų skoniui per tirštus šaltibarščius, juos atskiesti galite atšaldytu virintu vandeniu arba pienu. O jei nutiko atvirkščiai - sriubai tirštumo suteiksite ne tik pridėdami daugiau ingredientų, bet ir įmaišę porą šaukštų grietinės arba dalį daržovių sutrynę elektriniu smulkintuvu.
- Leiskite pastovėti. Kai jau sumaišysite šaltibarščius, bent kelioms valandoms palikite juos šaldytuve. Taip atsiskleis ir susijungs visi ingredientų skoniai.
Šaltibarščių receptas - tai priminimas, kad skonis slypi ne sudėtingume, o paprastume. Vos keli pagrindiniai ingredientai, šiek tiek rūpestingumo ir noras pagaminti kažką jaukaus - tiek ir užtenka. Šis patiekalas ne tik numalšina alkį, bet ir sukuria nuotaiką.
Alternatyvus šaltibarščių receptas su traškučiais ir kaparėliais
Dar vienas vasariškas ir kitoks šaltibarščių receptas tiesiai iš Alfo studijos. Šis receptas išsiskiria neįprastais ingredientais, tokiais kaip traškučiai ir kaparėliai, kurie suteikia patiekalui naujų skonių ir tekstūrų.
Ingredientai:
- 4-5 SPILVA marinuotų agurkėlių
- 2 trumpavaisiai agurkai
- 1 svogūnų laiško
- 1 sauja krapų
- ½ obuolio
- 3 šaukštai SPILVA marinuotų burokėlių
- 1 stiklinė ŽEMAITIJOS kefyro
- 1 šaukštelis DANSUKKER auksaspalvio cukraus sirupo
- 1 šaukštelis SACLA kaparėlių
- 50 ml TICHĖ natūralaus negazuoto mineralinio vandens
- 1 virtas kiaušinis
- 1 saujelė TALER klasikinių traškučių
- 1 saujelė raudonųjų serbentų
- Žiupsnelis KOTANYI druskos
- Žiupsnelis šviežiai grūstų KOTANYI juodųjų pipirų
Gaminimas:
- SPILVA marinuotus agurkėlius, ⅔ trumpavaisių agurkų, svogūnų laišką ir ½ kiekio krapų susmulkinkite. Pasūdykite ir išmaišykite. Palikite pastovėti keletą minučių.
- Iš obuolio išimkite sėklytes ir susmulkinkite ZYLE daržovių pjaustykle. Sumaišykite su kitomis daržovėmis.
- Į dubenį sudėkite SPILVA marinuotus burokėlius. Užpilkite ŽEMAITIJOS kefyru ir pagardinkite KOTANYI šviežiai grūstais KOTANYI juodaisiais pipirais ir DANSUKKER auksaspalviu cukraus sirupu. Išmaišykite.
- Į ZYLE smulkintuvą sudėkite SACLA kaparėlius, likusį agurką, krapus ir supilkite TICHĖ natūralų mineralinį vandenį. Gerai sumalkite ir gautą masę dėkite į šaldiklį sustingti.
- Į lėkštę supilkite šaltibarščių masę, ant viršaus dėkite per pusę perpjautą kiaušinį, sudėkite pasmulkintus TALER klasikinius traškučius ir du šaukštus šaldytos agurkų masės.
- Papuoškite raudonaisiais serbentais bei krapų šakelėmis.
Skanaus!