Bolivinė balanda - unikali kruopa, neturinti sau lygių. Kiekvienas privalo įtraukti ją į savo racioną. Bolivinių balandų sėklos - visaverčiai baltymai. Jose yra beveik visų gyvybiškai svarbių aminorūgščių. Joje sutinkame magnį, geležį, kalį, kalcį ir cinką, taip pat vitaminus В ir Е. Vieno puodelio porcijoje yra maždaug 4 mg geležies, 90 mg magnio, 315 mg kalio ir 1,5 mg cinko, taip pat B grupės vitaminų, ypač daug B6, folio rūgšties, niacino ir tiamino.
Bolivinės Balandos Blynai su Daržovėmis
Bolivinės balandos blynai su daržovėmis - labai skanūs. Man labai patiko, tikrai noriu rekomenduoti pasigaminti.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šį receptą man parodė Bolivijos kečujai (indėnų gentis), vyras ir žmona Guido ir Ines. Tradicinių Bolivijos patiekalų, kuriais jie vaišino, buvo dar bent dešimt, bet šie blyneliai man buvo skaniausi. Mažytės bolivinės balandos (kynvos) sėklytės verdant pasikeičia - išsipučia, įgauna malonaus traškumo, o jų košė gali būti ir nesaldi, ir pasaldinta.
Receptas
- Bolivinės balandos sėklas išvirkite.
- Kol sėklos verda, smulkiai supjaustykite svogūną ir svogūno laiškus, stambesne trintuve sutrinkite morkas ir sūrį, susmulkinkite kalendrą.
- Į išvirtas sėklas sudėkite miltus, svogūną ir jo laiškus, morkas, kalendrą, įmuškite kiaušinius. Viską išmaišykite papildydami vandeniu, kol masė bus nei labai tiršta, nei pernelyg skysta - tinkama kepimui.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite blynus, kol gražiai paruduos, kaip bulviniai blynai.
- Boliviečiai šiuos blynus valgo kaip garnyrą prie mėsos, bet skanūs jie ir kaip atskiras patiekalas. Galima valgyti vienus arba pasigardinti jogurtu ar grietine.
Idėja virtuvės bandytojams - bolivinę balandą keisti grikiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis. Su sūrio rūšimis taip galima eksperimentuoti.
Daržovių Sriuba su Bolivine Balanda
Siūlome lengvos ir skanios daržovių sriubos receptą, o tam, kad ji nebūtų per lengva, pastiprinkite bolivinės balandos kruopomis. Gal šis patiekalas taps „budinčiu“ jūsų vakarienės variantu.
Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, tarkuotas morkas. Troškinkite 5-6 minutes. Sudėkite smulkintą vištieną, salierų stiebus, česnaką ir virkite 5 minutes. Į gautą masę supilkite vištienos sultinį, vandenį, suberkite bolivines balandas, čiobrelius. Virkite 30 minučių.
Bolivinės Balandos Salotos
Salotos su Moliūgais ir Sūriu
Bolivinių balandų kruopas iš vakaro užmerkite. Kitą dieną išskalaukite ir išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Jei norite, kad būtų naudingesnės, virkite kuo trumpiau. Vandens galite ir nesūdyti. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais bei žiupsneliu rozmarinų. Moliūgo kubelius išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų prieskoniai, suberkite į kepimo skardą ir kepkite apie 40-45 min. 200 laipsnių orkaitėje. Virtas bolivinių balandų kruopas gražiai suberkite į lėkštes, ant jų berkite keptus moliūgus, išdėliokite „Fitaki“ sūrio gabalėlius. Apibarstykite saulėgrąžų sėklomis ir gražgarsčių lapeliais.
Salotos su Daržovėmis ir Mango
- Bolivines balandas gerai nuplaukite ir išvirkite 2-ose stiklinėse pasūdyto vandens. Kruopos išvirs maždaug per 15 min.
- Atvėsinkite išvirtas kruopas ir tuomet jas sumaišykite su kubeliais pjaustytu sūriu, agurku ir mangu.
- Pagardinkite smulkintu svogūnu ir žalumynais.
Salotos su Skrudinta Duona
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Duonos riekes švelniai patepkite aliejumi, pabarstykite druska ir dėkite skrudinti į orkaitę maždaug 10 min. Duona turi tapti visiškai sausa ir trapi. Išėmę ir orkaitės sulaužykite gana stambiais gabaliukais.
- Kol duona skrunda, nedideliame puode išvirkite perskalautas bolivines balandas - tam užteks 8-9 min. Išvirusias nukoškite, perliekite šaltu vandeniu ir palikite apdžiūti.
- Pomidorus ir agurkus supjaustykite nedideliais gabaliukais ir berkite į platų salotų dubenį. Suberkite ir supilkite visus likusius ingredientus, išmaišykite, paragaukite, ar netrūksta prieskonių ir skanaukite.
Veganiškas Bolivinės Balandos Troškinys
Julija Steponavičiūtė (Kitchenjulie.com): Šis patiekalas - puikus pavyzdys, kaip namuose nesudėtingai ir pigiai galima pasigaminti maistingą patiekalą. Nuotraukoje matote vegetarišką troškinio versiją, tačiau jį pritaikyti veganiškai mitybai itin paprasta - tereikia nedėti fetos ir grietinės/jogurto. Vietoj gyvulinės kilmės produktų galite naudoti veganiškus sūrio pakaitalus bei maistines mieles.
Troškinio Receptas
- Įkaitinkite didesnį puodą, įpilkite aliejaus ir suberkite smulkintą svogūną bei riekelėmis supjaustytą morką. Kepinkite kol taps permatomi ir karamelizuosis (apskrus).
- Suberkite į puodą džiovintas žoleles, pupeles, bolivinę balandą (kynvą), supilkite saulėje džiovintų pomidorų padažą ir 2-3 stiklines vandens. Leiskite užvirti, tuomet sumažinkite ugnį ir troškinkite su vos pradaru dangčiu 25 minutes.
- Suberkite dalį smulkintų petražolių, dėkite špinatus ir pakaitinkite dar keletą minučių. Jei troškinys tapo per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens.
- Paragavę pasūdykite pagal skonį, bet turėkite omenyje, jog sūrumo suteiks ir fetos sūris, tad nepersistenkite.
- Papuoškite petražolėmis, feta ir grietine arba jogurtu (arba veganiniu sūrio pakaitalu, užbarstykite maistinių mielių).
- Troškinį patiekite iškart arba pašildykite vėliau.
Desertai su Bolivine Balanda
Keksas su Sėklomis ir Riešutais
Visas šio pyrago viršus nusėtas sėklų ir riešutų mišiniu, kuris stebuklingai suteikia keksui malonaus traškumo. Tiesą pasakius, net nežinau, ar šiam kepiniui labiau tinka kekso, ar vaisinės duonos pavadinimas... Spręskite patys!
- Įkaitinkite orkaitę iki 160°C.
- Dubenyje sumaišykite saulėgrąžas ir moliūgo sėklas bei lazdyno riešutus ir migdolus. Atidėkite 1/2 stiklinės šio mišinio į šalį kekso viršui padengti.
- Į likusį mišinį įmaišykite džiovintas spanguoles, razinas, virtas kynvas, cukrų, kepimo miltelius, kiaušinius, jogurtą, vanilę ir miltus ir viską išmaišykite.
- Masę suverskite į riebalais išteptą ir kepimo popieriumi išklotą 10x20 cm kekso formą. Viršų apibarstykite atidėtu mišiniu ir labai švelniai įspauskite į kekso masę.
- Kepkite 1 valandą ir 10 minučių, arba kol keksas bus visiškai iškepęs ir sausas viduje.
- Palikite pravėsti ir tik tada išimkite iš kekso formos bei pjaustykite. Laikykite sandariai uždaromame inde šaldytuve savaitę.
Energetiniai Batonėliai su Bolivine Balanda
- Pirmiausia į elektrinį trintuvą dedame datules, šaukštą kokosų aliejaus ir bananą. Kai jau matote, kad viskas virsta vientisa mase, dedame riešutų sviestą ir pulsuojančiu režimu sukame, kol susimaišys.
- Peiliu susmulkiname migdolus ir dedame į didesnį indą kartu su spragintomis bolivinėmis balandomis ir kokosų drožlėmis - išmaišome ir dedame datulių ir riešutų sviesto masę, gerai išmaišome (nebijokite naudoti rankų) ir dedame į mažą kepimo indą, išklotą maistine plėvele. Gerai paspaudžiame ir išlyginame (batonėliai turėtų būti 1,5 cm storio) ir dedame į šaldymo kamerą.
- Po kelių valandų išimame ir supjaustome. Turėtų išeiti 16 batonėlių. Laikome kameroje.
Pastaba: Aš naudojau namuose gamintą riešutų sviestą, jei pirksite parduotuvėje, būtinai pirkite natūralų sviestą be pridėtinio cukraus.