pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lydekos Kepimas Keptuvėje: Receptai ir Patarimai

Europinė lydeka - plėšri lydekžuvių būrio žuvis. Tai viena stambiausių mūsų vandenų plėšrūnių. Ši žuvis puikiai prisitaikiusi prie įvairių gyvenimo sąlygų, todėl ją galima aptikti visur - tiek upėje, tiek ežere ar tvenkinyje. Lietuvoje paprastai sugaunamos 30 - 60 cm ilgio, 0,3 - 2,5 kg. Rečiau aptinkamos iki 120 cm ilgio lydekos, o iki 150 cm ir 25 kg svorio ir net didesnės, ypatingai retos.

Lydeka - Prabangus Maistas Istorijoje

Lydeka buvo laikoma prabangiu maistu viduramžių Europoje. Jos mėsa buvo vertinama dėl mažo riebumo ir subtilaus skonio. Dėl to lydekos dažnai puošė karališkų dvarų ir aukštuomenės puotas. Viduramžiais Anglijoje lydekų žvejyba buvo griežtai reguliuojama. Karaliai ir kilmingieji dažnai turėjo monopolijas dėl lydekų žvejybos ir prekybos. Prancūzijos karalius Liudvikas XI įsakė, kad valstybės vandens telkiniuose būtų įveistos lydekos ir jas buvo draudžiama žvejoti be leidimo.

Viduramžiais Lietuvos didikai mėgdavo valgyti riebiai, sočiai ir daug, tačiau pasninkaudavo irgi uoliai. Pasninko metu, lydekos užimdavo garbingiausias stalo vietas. Labai vertinami buvo lydekų ikai, kurių kiekviena miestiečių šeima galėdavo pavasarį pasigaminti atsargoms. Yra aprašyta, kaip dviems vyrams įnešus į Radvilų rūmų virtuvę lydeką ir neatsargiai perpjovus jos pilvą, ikrai pasklido virtuvės grindimis, o susėmus, ikrų buvo pusantro kibiro.

Lydekos dažnai vaizduojamos įvairių šalių heraldikoje, ypač Skandinavijoje ir Rytų Europoje. Tai siejama su žuvies stiprumu ir gudrumu. Vokietijoje buvo tikima, kad lydeka yra „žuvų karalius“ dėl savo dydžio ir plėšrūniškos prigimties. Romėnai taip pat mėgo lydekas, ypač Italijoje.

Kodėl Verta Valgyti Lydeką?

Visi žino, kad žuvį valgyti naudingą. Ypač naudinga valgyti tą, kuri užaugusi toje aplinkoje kur mes gyvename. Sunku suprasti, kodėl mūsų ežerų ir upių žuvis mažiau vertinama nei atvežtinės dorados, vilkešeriai, fermose augintos pūstašonės lašišos ir visos kitos įdomiais pavadinimais ir dar keistesnės išvaizdos žuvys. Jokiais būdais nesakau, kad reikia atsisakyti paragauti atvežtinių žuvų, bet pasitelkus fantazijos iš mūsų gėlavandenių ir jūrinių žuvų, galima pasigaminti įvairiausių ir įmantriausių patiekalų.

Baltoje žuvyje mažai kalorijų, bet gausų baltymų, kurie ilgam suteikia sotumo jausmą - tiesiog valgai ir lieknėji (žinoma, jei tinkamai paruošta, nevoliota miltuose ir nekepta dideliame kiekyje riebalų). Taip pat ji yra lengvai virškinama, kadangi jungiamojo audinio beveik nėra, todėl išvengiama sunkumo jausmo.

Lydekos Receptai

Lydekos receptai. Kaip matysite tai labai universali ir deranti su daugeliu produktų žuvis, pradedant daržovėmis, baigiant sūriais su mėlynaisiais pelėsiais. Šiame įraše rasite visus mano gamintus patiekalus iš lydekos. Tam, kad atrasti žuvies skonį iš naujo pasidalinsiu su Jumis savo mėgstamais lydekos gaminimo receptai. Iš kart sakau, kad tai ne mano kurti lydekos receptai ir tikrai interneto platybėse dar atrasite kur jais pasidalinę.

Keptuvėje Kepta Lydeka su Morkomis ir Pievagrybiais

Pats greičiausias žuvies patiekalas, kuriam prireiks vos keleto ingredientų, o užtruksite tik 15-20 minučių. Be to nepamiškite, kad žuvies reikėtų valgyti bent 3 kartus per savaitę.

Ingredientai:

  • 400 g lydekos ar kitos mėgstamos baltos žuvies
  • 200 g morkų
  • 100 g pievagrybių
  • 12 g lydyto sviesto
  • Druskos, pagal skonį
  • Pipirų, pagal skonį
  • Džiovintų krapų, pagal skonį

Gaminimo Eiga:

  1. Žuvį supjaustyti nedideliais gabalėliais, pagardinti druska, pipirais ir džiovintais krapais.
  2. Paruoštą žuvį iškepti keptuvėje iš visų pusių.
  3. Morkas sutarkuoti ir iškepti atskirai.
  4. Kepimo pabaigoje sudėti pjaustytus pievagrybius, pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir pakepti dar keletą minučių.
  5. Paruoštą žuvį tiekti su keptomis daržovėmis.

Kepta Jūros Lydeka su Svogūnais

Su svogūnais kepta lydeka mūsų šeimai labai patinka, ypač ją mėgsta mano dukra, kuri tiesiog paprašo, kad prikepčiau jos daug. P.s. iki Velykų dar laiko yra, bet ieškantiems gardaus recepčiuko šventėms, rekomenduoju jį išsisaugoti.

Ingredientai:

  • 0.5 šaldytos jūros lydekos
  • 3-4 vnt. svogūnų
  • Žuvies prieskonių
  • Pipirų ir druskos
  • Miltų (paniravimui)
  • Aliejaus kepimui

Gaminimo Eiga:

  1. Ruošiant šaldytą žuvį iki galo jos neatitirpinu (neatšildau), nes taip lengviau ir paprasčiau ją ruošti.
  2. Jūros lydeką supjausčiau gabaliukais, pagardinau prieskoniais.
  3. Į miltus įbėriau druskos ir žuvies gabaliukus paniravau miltuose.
  4. Keptuvėje, ant aliejaus iškepiau žuvies gabaliukus (aš apkepu gabaliukus taip, kad būtų apskrudę, su plutele).
  5. Svogūnus supjausčiau žiedais/griežinėliais ir sudėjau į keptuvę su iškeptais žuvies gabaliukais.
  6. Žuvies gabaliukus su svogūnais vis pamaišant pakepinau/patroškinau iki svogūnai suminkštėjo ~ 7-10 min.

Kiti Lydekos Gaminimo Būdai

Dažnas žvejys mėgsta paskanauti pagautą žuvį, bet tiesiog keptuvėje kepta žuvis greitai nusibosta.

Lydeka Orkaitėje

  1. Visų pirma žuvį reikia tinkamai apdoroti - nuskusti žvynus ir išimti vidurius. Po to žuvį kruopščiai nuplaukite.
  2. Nuplautos lydekos šonuose įpjaukite odą keliose vietose - nuo priekio iki uodegos.
  3. Tuomet žuvies vidų ištrinkite prieskoniais - druska, pipirais ir citrininiais pipirais. Į vidų taip pat sudėkite žoleles bei sviesto gabalėlius ir sutraiškytas česnako skilteles.
  4. Lydeką paguldykite į kepimo formą ir pasiėmę prieskonius, jais apibarstykite žuvį iš išorės.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių ir įdėję lydeką į kepimo skardą kepkite orkaitėje maždaug valandą. Kepimo metu, kartkartėmis, žuvį apšlakstyti išbėgusiomis sultimis.
  6. Iškepusią lydeką apšlakstykite citrinos sultimis ir patiekite su mėgstamu garnyru.

Lydekos Kotletai

  1. Paruoškite maltą mėsą. Per mėsmalę praleiskite žuvies mėsą, mirkytą batoną, svogūną, česnaką ir žoleles.
  2. Į masę supilkite kiaušinius, sviestą (prieš tai ištirpintą), pipirus ir druską.
  3. Suformuokite nedidelius kotletus ir apvoliokite džiūvėsėliuose (arba miltuose).

Kotletai yra labai švelnūs ir sultingi. Lydekos gabalėlius apvoliojame miltuose, tuomet kiaušinių plakinyje ir vėl miltuose - apkepame įkaitintoje keptuvėje su aliejumi arba vietoj aliejaus galima naudoti sviestą.

Lydeka ant Grotelių

  1. Užšaldytą žuvį reikia atšildyti natūraliai, jokiu būdu nedėkite žuvies į šiltą ar karštą vandenį, nes ji praras skonį. Supjausčius žuvį galima pradėti marinuoti.
  2. Medienos pasirinkimas yra labai svarbus.
  3. Ant grotelių sudėkite įvyniotą žuvį į foliją.
  4. Kad kepimo metu žuvis neišdžiūtų, ją galite patepti grietine, sviestu, jogurtu ar majonezu.