Tunas yra Indijos, Ramiajame ir Atlanto vandenynuose paplitusi skumbrinės šeimos žuvis. Iš jo galima paruošti neriebų, lengvai virškinamą ir dar lengviau paruošiamą valgį. Jame yra gausu žmogaus organizmui reikalingų amino rūgščių, reikalingų raumenų augimui ir regeneracijai. Taip pat ši žuvis pasižymi dideliu kiekiu omega-3 riebiųjų rūgščių, padedančių skaidyti žmogaus kūno riebalus, kraujyje naikinančių blogąjį cholesterolį ir net gerinančių odos būklę.
Jos taip pat reikalingos sklandžiai smegenų veiklai, padeda mūsų odai ir sąnariams. Pasak V.Juodkazienės, iš šios žuvies gaminami įvairiausi tartarai, ceviche, tatakiai, sušiai, sašimiai ar dabar ypač išpopuliarėję japoniški ryžių, daržovių ir žalios žuvies dubenėliai. Tačiau vienas žymiausių ir labiausiai vertinamų patiekalų su šia žuvimi - tuno kepsniai.
Kaip pasakoja pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, egzistuoja net apie 15 skirtingų tuno rūšių, tačiau iš jų populiariausios yra trys: ilgapelekis, geltonpelekis ir atlantinis juodapelekis tunas.
Pagrindiniai aspektai ruošiant tuno kepsniusGrilio ekspertas pasakoja, kaip reikėtų iškepti tobulą tuną ir dalijasi nesudėtingu tuno receptu, nustebinsiančiu nuo mėsos pavargusius ar jos nevalgančius grilio entuziastus. Visus patiekalui reikalingus ingredientus rasite prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse.
V. Blauzdavičius pasakoja, kad tunas yra ganėtinai naujas produktas kasdienėje lietuvių virtuvėje: „Nepaisant Lietuvoje neegzistuojančių gilių tuno ruošimo ir valgymo tradicijų, tai yra mėgstamiausia mano žuvis. Žinoma, išskyrus silkę, tačiau jas aš dedu į skirtingas kategorijas. Priešingai nei silkė, tunas turi labai malonų žuvies skonį ir savo struktūra yra artimas mėsai, todėl valgant nesubyra. Taip pat jį labai lengva kepti ant grilio, tokiu būdu suteikiant papildomo „dūmo“ skonio.“
Vienas mėgstamiausių mūsų šeimoje žuvies patiekalų yra tuno kepsniai. Neretai gaminame juos tada, kai norisi mėsos, bet nesinori ilgai užgaišti prie puodų:) Išties, tunas bene artimiausias mėsai, kai kalba eina apie skonį ir naudingas medžiagas, kurias susižeriame ją valgant. Kad ir kaip paprasta atrodytų iškepti tuno steikus, aš, reikia prisipažinti, mažumėlę užtrukau, kol atradau būdą, kuriuo gamindama gaunu idealiai iškeptą kepsnį, būtent tokį, kokio noriu.
Esmė čia gana štai kokia: tunas - liesa žuvis, todėl ją perkepę kažin ar džiaugsitės sprangia žuvies tekstūra.
Svarbūs patarimai ruošiant tuną:- Pagrindinė taisyklė - jums reikės tikrai labai kokybiško tuno pjausnio. Šiais laikais tai visiškai ne iššūkis, tačiau kadangi tuno pjausniai keliauja iš tokių šalių kaip Šri Lanka ar iš dar toliau, man ramiau, kai nusiperku tuno išpjovą jau užšaldytą.
- Taip kaip jautienos pjausniui, taip ir tuno, labai svarbus pjausnio storis. Jei jis bus pernelyg plonas, rizikuojate žuvį perkepti.
- Tuno marinavimas nėra paplitęs, nes ši žuvis turi savo išskirtines savybes, kurias reikia atskleisti, o ne paslėpti.
- Labai svarbu pjaustant tuno kepsnį „pataikyti“ išilgai raumens linijų, kurias tikrai matysite žiūrėdami į dar nekeptą tuno pjausnį. Kai kurie peiliu padaro nedidelę įpjovą, pasižymėdami kokia kryptimi eina žuvies raumens linijos.
- Jis turi būti „super“ „super“ aštrus.
Tuna aš visada pradžioje gerai nusausinu, o tada negailėdama išmasažuoju alyvuogių aliejumi. Nors kepsnius galima kepti ir tiesiai ant grotelių, man visgi patinka taip vadinamas „seared“ kepimas, kuomet gerai įkaitintoje griliaus ketaus keptuvėje yra pakankamai riebalų. Tiesiog tuose įkaitusiuose riebaluose mano tunas gražiau apskrunda! Kokius riebalus naudoti - spręsti jums.
Aliejus, druska ir pipirai yra pagrindiniai priedai, kuriuos naudosite kepdami tuno kepsnius. Tačiau vienas laiptelis aukščiau yra sezamų plutelė kepant!
Anot V. Blauzdavičiaus, norint tobulai grilyje iškepti tuną, būtina laikytis keleto reikšmingų taisyklių. Viena svarbiausiųjų - prieš kepant žuvį, ją privalu ištepti aliejumi.„Toks veiksmas naudingas dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia dėl to, nes tokiu būdu žuvis neprilimpa prie grotelių. Antra - tai leidžia jai „susiurbti“ visą kaitrą per itin trumpą laiką bei gražiai apskrusti. Be to, tunas yra labai liesa ir daug riebalų neturinti žuvis, todėl aliejus jai pridės trūkstamo skalsumo.
Pašnekovas pratęsia, kad tuno nerekomenduojama barstyti druska, nes jis yra sūrus iš savęs. Aš tuną kepu tik aptepęs aliejumi ir dosniai apibarstęs grūstais juodaisiais pipirais. Iškepus, jį galima papildomai apibarstyti smulkintais riešutais arba sezamo sėklomis“, - sako V.
Skaniausiai su tunu dera kanapių sėklų aliejus, tačiau jeigu jo neturite, naudokite sezamų aliejų - jis taip pat suteiks unikalių skonio natų“, - teigia grilio ekspertas.
Kepimo laikasJei daugelį dalykų darydama virtuvėje (ir ypač prie grilio) aš pasikliaunu intuicija, kepančio maisto vaizdu, minkštumu ir dar kitomis charakteristikomis, tai kepdama tuno kepsnius įjungiu spidometrą ir matuoju sekundes! Taip taip, jūs perskaitėte teisingai - tunui iškepti reikia sekundžių! Kiekvienai steiko briaunai - ne daugiau 20-30 sekundžių, jei norite štai tokio, pusiau žalio varianto. Jei norisi kiek labiau iškepusio - maksimum 40 sekundžių vienai briaunai.
Pasak jo, tuną reikia kepti itin trumpai ir ant didelės kaitros. Jei kepama grilyje, jį rekomenduojama įkaitinti iki 250 laipsnių temperatūros. „Abi tuno puses kepkite po maždaug pusantros minutės, kad žuvies neperkeptumėte. Kitu atveju ji išsausėja, pasidaro pilkšva ir kieta“, - teigia grilio ekspertas.
Tiesa, šefas pažymi kad šią žuvį gardžiai galima paruošti ir keptuvėje: „Ją taip pat reikėtų įkaitinti iki itin aukštos temperatūros, o abi aliejumi ištepto tuno puses kepti po minutę.“
Pailsėjimas po kepimoTaip kaip iškepus jautienos steikus, taip ir iškepus tuno kepsnius, reikia jiems leisti pailsėti, geriausia pridengus folija. Tačiau jei ruošiatės tuną valgyti kaip šaltą užkandį, folija dengti nereikia, tačiau visą iškeptą steiką dėkite į šaldytuvą mažiausiai 20 minučių.
GarnyrasKalbėdamas apie prie tuno tinkantį garnyrą, šefas išskiria šviežias ir grilyje keptas daržoves bei, esant poreikiui, kuskusą.„Tunas yra labai lengva ir kokybiška žuvis, puikiai tinkanti vakarui. Todėl ją valgydamas dažniausiai nenoriu apsikrauti daugybe priedų. Prie tuno įprastai renkuosi šviežius vyšninius pomidorus arba aliejumi apteptus, pipirais apibarstytus ir grilyje pusę minutės pakeptus smidrus.
Tačiau jei norima sotesnių pietų ar vakarienės, rekomenduoju kaip papildomą garnyrą naudoti kuskusą“, - sako grilio ekspertas.
Pasak jos, prie tuno dera patys įvairiausi garnyrai - tuno kepsniai dažnai patiekiami su troškintomis šparaginėmis pupelėmis ar kitomis troškintomis daržovėmis, lengvomis šviežių daržovių salotomis, rudaisiais ryžiais, rozmarinais, česnakais ar citrina pagardintomis keptomis bulvėmis. Prie jo puikiai tinka ir kuskuso, bolivinės balandos, bulguro ar kitos mėgstamos kruopos.
ReceptaiGrilyje keptas tunas su daržovėmis
V. Blauzdavičius dalijasi gardžiu, grilyje kepto tuno receptu, kuriam reikalingos žuvies rasite „Lidl“ prekės ženklo „Grill&Fun“ asortimente.
Ingredientai 1 porcijai:
- 1 gabalėlio tuno
- dviejų valgomųjų šaukštų aliejaus (kanapių sėklų arba sezamų)
- grūstų juodųjų pipirų
- keleto vyšninių pomidorų
- keleto smidrų
- riešutų (pagal skonį)
- sezamo sėklų
Kaip gaminti:
- Tuną gerai ištrinkite aliejumi, taip pat iš visų pusių padenkite jį grūstais pipirais.
- Kepkite iki 250 laipsnių temperatūros įkaitintame grilyje, kiekvieną pusę po 1,5 min.
- Nuėmus žuvį nuo grilio, vėl lengvai apšlakstykite ją aliejumi, į lėkštę sudėkite pomidorus bei aliejumi išteptus, pipirais pagardintus ir prieš tai grilyje labai trumpai pakepintus smidrus.
- Ant tuno užberkite truputėlį riešutų ir sezamo sėklų.
Česnakiniai tuno kepsniai
Maisto ekspertė gelsvapelekio tuno pjausnių siūlo išsikepti namuose bei dalijasi nesudėtingu receptu.
Ingredientai:
- 4 gelsvapelekio tuno pjausniai
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių
- šlakelis saulėgrąžų aliejaus
- keli šaukštai alyvuogių aliejaus
- kelios susmulkintos česnako skiltelės
- 2 arbat. šaukšt. maltų šviežių čiobrelių
- 1/4 arbat. šaukšt. druskos
- 1/4 arbat. šaukšt. pipirų
Gaminimas:
- Dideliame inde sumaišykite citrinos sultis, aliejų, česnaką, čiobrelius ir ten sudėkite tuno pjausnius. Juos apvoliokite gautame padaže ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
- Išimkite tuną iš indo, pagardinkite druska bei pipirais, šiek tiek nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Iki didelės kaitros įkaitinkite keptuvę ir į ją įpilkite lašelį saulėgrąžų aliejaus. Kepkite tuno kepsnius iš kiekvienos pusės po kelias minutes.
- Iškepusius kepsnius pašlakstykite citrinos sultimis ir patiekite su mėgstamu garnyru.