Lazanija su bolognese padažu - tai išskirtinis ir itin jaukus patiekalas, kurio istorija siekia gilias Italijos tradicijas. Šis receptas, perduodamas iš kartos į kartą, primena, kaip paprasti ingredientai gali susijungti į išskirtinį skonių harmonijos koncertą. Pasak legendų, lazanijos šaknys siekia senovės laikus, kai šeimos susiburdavo virtuvėje ir paversdavo maisto gaminimą savotišku malonumu, o bolognese padažas, kilęs iš garsiosios Bolonijos, greitai tapo nepakeičiamu priedu mėgstantiems eksperimentuoti virtuvėje.
Bolognese Padažas
Svarbiausia, daugiausia skonio duosianti dalis yra mėsos padažas, nuo jo ir pradėkite. Faršą apkepkite iki apskrudimo gerai įkaitintoje keptuvėje su sviestu ar aliejumi ir paskui sudėkite į puodą, kuriame padažas ir troškinsis. Kol faršas skrunda galite smulkiai susipjaustyti svogūną, salierą, morką griežinėliais, paplėšyti baziliko lapelius ir susipjaustyti šoninę.
Tuomet įkaitinkite keptuvę ir sudėkite šoninę, kai ji lengvai apskrus ir pagels dėkite svogūną, trumpai pakepkite ir dėkite likusias daržoves. Kai viskas suminkštės, įdėkite paplėšytą baziliką ir pakaitinkite dar 1 minutę. Tuomet viską dėkite į puodą, kur jau laukia faršas. Pilkite vyną, palaukite, kol jis išgaruos. Berkite druską, pipirus, pomidorų pastą, savo sultyse konservuotus pomidorus, puodą uždenkite ir viską troškinkite. Ilgai, maždaug 1.5 valandos, ant vidutinės kaitrumo ugnies.
Gaminame Bolognese padažą
- Svogūnus ir morkas smulkiname smulkintuvu. Česnaką smulkiai supjaustome.
- Į keptuvę pilame aliejų, ištirpiname šaukštą sviesto, tada pakepiname česnaką, dedame morkas ir svogūnus. Maišant kepiname 5-7 minutes.
- Į keptuvę dedame faršą ir maišant kepame, kol faršas pakeis spalvą. Tada pilame pomidorų padažą, dedame pomidorų pastą, beriame baziliką ir pipirus. Viską gerai išmaišome ir troškiname ant silpnos ugnies apie valandą (jeigu naudojate kiaulienos faršą) arba 2-3 valandas (jeigu naudojate jautienos faršą). Jeigu troškinimo procese skysčiai išgaruoja, dapilame šiek tiek vandens. Prieš pabaigą beriame druską, išmaišome ir dar pakaitiname.
Bešamelio Padažas
Atėjo eilė Bešamelio padažui. Puode ištirpinkite sviestą, suberkite miltus, juos sumaišykite ir leiskite truputį pakepti. Tuomet po truputį pilkite pieną ir maišykite. Šluotele maišykite nuolat ir vis po truputį pilkite pieną. Maišykite tol kol, pasidarys tirštas padažas. Reikia truputį kantrybės, padažas pasidaro per kokį 15min. Kai masė jau bus tinkamai tiršta, suberkite sūrį ir išmaišykite. Paragaukite ar netrūksta druskos. Na, ir paskutinis veiksmas - įtarkuoti muskato.
Gaminame Bešamelio padažą
- Keptuvėje ištirpiname sviestą, beriame miltus ir maišant kaitiname kelias minutes.
- Dalimis pilame pieną ir intensyviai maišome, kol neliks gumuliukų. Beriame druską, pipirus ir muskato riešutą. Išmaišome ir pakaitiname minutę.
Lazanijos Gaminimas
Sluoksniavimas ir lazanijos kepimas. Orkaitę įkaitinkite iki 185 laipsnių. Į indą, kuriame kepsite lazaniją, kad ji nepriliptų, pirmiausia dėkite mėsos troškinio, tuomet lazanijos lakštus, tuomet troškinio ant viršaus bešamelio padažo ir lazanijos lakštus. Taip sluoksniuokite tiek, kiek išeina.
Gaminame lazaniją
- Puode užviriname vandenį, pilame šaukštą augalinio aliejaus. Šalia pastatome dubenį su šaltu vandeniu. Į verdantį vandenį dedame po vieną lazanijos lakštą, po minutės jį ištraukiame iš puodo, sekundei pamerkiame į šaltą vandenį ir dedame ant švaraus rankšluosčio.
- Sūrį sutarkuojame stambia tarka.
- Kepimo formos dugną ištepame Bešamelio padažu, ant viršaus dedame lazanijos lakštus (jų nededame labai arti formos kraštų, nes kepant lazanijos lakštai didės). Toliau dedame sluoksnį Bolognese padažo, vėl sluoksnį Bešamelio padažo ir apibarstome tarkuotu sūriu. Toliau vėl dedame lazanijos lakštus ir tt, kol sudėsime visus produktus. Lazanijos viršų gausiai apibarstome tarkuotu sūriu.
- Lazaniją kepame apie 40 minučių, 180 laipsnių karštumo orkaitėje.
Lazaniją gaminti pradėkite iš vakaro - kuo ilgiau leisite mėsos padažui pastovėti, tuo jo skonis bus geresnis. Išsikepkite daugiau lazanijos, nei reikia tos dienos vakarienei. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, jame apskrudinkite svogūnus, salierus, morkas ir česnakus bei prieskonines žoles apie 10 min. Sudėkite maltą mėsą ir toliau kepinkite apie 10 minučių, vis pamaišydami, kol mėsa apkeps. Supilkite vyną, padidinkite kaitrą ir kepinkite, kol vynas pilnai išgaruos. Supilkite passatą ir vandenį, įberkite kelis žiupsnius druskos, šviežiai grūstų pipirų, užvirinkite skystį, tada sumažinkite ugnį ir virinkite apie 1 valandą, arba kol padažas taps tirštas, sodrus. Paragaukite, ar netrūksta druskos ir atidėkite į šalį.
Pasigaminkie bešamelio padažą (taip pat galite iš anksto): nedideliame puode ištirpinkite sviestą, tada suberkite miltus ir maišydami mediniu šaukštu kepinkite apie 3 minutes, arba kol masė ims šiek tiek tamsėti, pasklis malonus skrundančio maisto aromatas. Įpilkite šlakelį pieno ir suplakite, kad neliktų gumuliukų. Toliau pilkite dalimis pieną ir plakite, kad masė išliktų vienalytė. Pagardinkite druska ir baltaisiais pipirais. Padažas neturi būti labai tirštas, pakaks, kad padengia šaukšto nugarėlę.
Pašildykite mėsos padažą ir bešamelio padažą (taip jų konsistencija bus skystesnė, bus lengviau sluoksniuoti). Kepimo formos (apie 32x24x7cm) dugne paskleiskite samtelį padažo. Ant viršaus klokite lazanijos lakštus (jei reikia, apipjaukite kraštus, kad tilptų pagal jūsų skardos formą). Ant lakštų dėkite sluoksnį mėsos padažo, tada pabarstykite dalimi parmezano sūrio ir šen bei ten išdėliokite mocarelos gabalėlius. Vėl dėkite lazanijos lakštų sluoksnį ir viską kartokite taip, kaip su pirmu sluoksniu.
Štai ir viskas, jūsų tikra lazanija paruošta mėgautis! Skanaus!