Jau turime šviežių vasarinių bulvių ir jomis mėgaujamės. Taigi, jeigu reikia labai gero keptų bulvių recepto, imkit šį, gaminkite ir mėgaukitės. Puikus patiekalas (arba garnyras) ir šeimos vakarienei, ir draugų vakarėliams!
Česnakinės bulvės orkaitėje
Šis receptas - dar vienas būdas paruošti bulves kitaip. Česnakais, sūriu ir kmynais gardintas bulves orkaitėje iškepsite greitai ir lengvai. Kaimynai belsis į duris paklausti, kas gi čia taip kvepia. Kartosite, receptą dalinsite ir neatsiginsite komplimentų.
Ingredientai (3-4 asmenims):
- 500 g šviežių bulvių
- 2 šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelis KOTANYI ketverių pipirų mišinio
- 1 šaukštelis kmynų
- Žiupsnelis druskos
- 90 g ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviesto
- 3-4 skiltelės česnako
- 1 ryšelis šviežių petražolių
- 40 g GERMANTAS puskiečio sūrio „Gouda“
- ½ citrinos sulčių
Gaminimas:
- Šviežias bulves nuplaukite ir supjaustykite skiltelėmis.
- Pagardinkite KOTANYI ketverių pipirų mišiniu, kmynais, pasūdykite, apšlakstykite aliejumi ir išmaišykite.
- Bulves suberkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, sudėkite ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviestą.
- Kepkite įkaitintoje 195 °C orkaitėje (su karšto oro apipūtimo funkcija) apie 15 min.
- Ant apkepusių bulvių sudėkite smulkintus česnakus, petražoles, smulkiai tarkuotą GERMANTAS puskietį sūrį „Gouda“, apšlakstykite citrinos sultimis.
- Kepkite dar apie 15 min., kol gražiai apskrus.
Traiškytos bulvės su česnakiniu padažu
Tai iš savo mamos išmokau, kad prie kugelio, bulvinių blynų ar kitaip keptų bulvių tinka ne tik spirgučiai ar grietinė, bet ir varškė, sutrinta su natūraliu jogurtu, pagardinta tarkuota česnako skiltele, žiupsniu druskos ir žalumynais. Padažą šįkart ruošiau iš ekologiškų „Eko Žemaitija“ pieno produktų.
Žemaitijoje veikiantis kooperatyvas vienija ūkininkus, tiekiančius ekologišką pieną. Kad ir koks bebūtų receptas, labai dažnai skanumo paslaptis slypi ingredientuose: kokybiškuose, skaniuose, tikruose. Štai todėl kiekvieno produkto gamyba „Eko Žemaitija“ kooperatyvas rūpinasi nuo pirmo iki paskutinio žingsnio - nuo ekologiškų žaliavų surinkimo ir pieno produktų gamybos.
Kuo ploniau prieš kepimą sutraiškysite bulvytes, tuo traškesnės jos iškeps. Jei paliksite kiek storesnes, po traškia bulvyčių plutele slėpsis minkštas vidus.
Ingredientai:
- 20 nedidelių panašaus dydžio bulvyčių, neskustų, tik labai gerai nušveistų šepetėliu
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
- 3 skiltelės česnako, sutraiškytos
- 1 arbat. šaukšt. nuskabytų šviežių čiobrelių lapelių
- Druska
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Suberkite bulvytes į didelį puodą, pripilkite šalto vandens, kad visai jas apsemtų, užvirkite, įberkite druskos ir virkite apie 10-15 min., kol bus beveik išvirusios, bet dar tvirtos. Nusunkite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C temperatūros (režimas su vėjeliu). Išklokite plačią skardą kepimo popieriumi.
- Išdėliokite bulves ant skardos ir naudodami bulvių grūstuvą kiekvieną jų švelniai trėkštelkite - nereikia, kad ji visai subyrėtų, tik susiplotų.
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite aliejų, česnaką, čiobrelius, šiek tiek druskos ir pipirų. Šiuo mišiniu aptepkite ar apšlakstykite bulvytes ir dėkite kepti į orkaitę.
- Kepkite, kol bus traškios ir apskrudusios. Galima valgyti kaip atskirą užkandį, tiekti prie mėsos, skanauti su kastiniu ar mėgstamu padažu.
Traiškytos bulvytės su varškės padažu
Ingredientai:
- 1 kg bulvių
- Alyvuogių aliejus
- Česnakas
- Petražolės
- Druska
- Pipirai
- Kietasis sūris
- Varškė
- Jogurtas
- Krapai
Gaminimas:
- Bulves gerai nuplaukite, odeles nušveiskite.
- Virkite pasūdytame vandenyje apie 15-20 minučių (priklausomai nuo bulvių dydžio), kol bulvės bus minkštos. Patikrinkite peiliu - jis turi labai lengvai smigti į bulvę.
- Kiek atvėsusias bulves išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Tirpintą sviestą sumaiykite su tarkuotomis česnako skiltelėmis, smulkiai kapotomis petražolėmis, druska ir pipirais.
- Trumpam išimkite skardą su bulvėmis iš orkaitės. Kiekvieną bulvę apiberkite trupučiu smulkiai tarkuoto kietojo sūrio.
- Kol bulvės kepa, paruoškite varškės padažą. Varškę sumaišykite su jogurtu, tarkuotomis česnako skiltelėmis, druska ir smulkiai kapotais krapais.
- Patiekite. Keptas bulvytes apiberkite smulkiai kapotomis šviežiomis petražolėmis, dar žiupsniu druskos ir pipirų. Patiekite nedelsiant, kol dar šiltos.
Orkaitėje keptos bulvės su rozmarinu ir česnaku
Šios orkaitėje keptos bulvės su rozmarinu ir česnaku yra ne tik skanios, bet ir lengvai paruošiamos.
Ingredientai:
- 1 kg bulvių, nuplautų ir supjaustytų kubeliais
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai šviežio rozmarino, smulkiai pjaustyto, arba 1 šaukštelis džiovinto
- 3 skiltelės česnako, susmulkintos
- Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
Gaminimas:
- Iš anksto įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Paruoškite kepimo skardą, išklokite ją kepimo popieriumi.
- Dideliame dubenyje sumaišykite supjaustytas bulves su alyvuogių aliejumi, rozmarinu ir česnaku. Gerai išmaišykite, kad bulvės tolygiai pasidengtų aliejumi ir žolelėmis.
- Pabarstykite druska ir pipirais pagal skonį.
- Išdėliokite bulves ant kepimo skardos vienu sluoksniu, kad jos kuo tolygiau keptų.
- Kepkite orkaitėje maždaug 25-30 minučių arba kol bulvės taps gražiai auksinės spalvos ir traškios. Priklausomai nuo jūsų orkaitės ir bulvių dydžio, kepimo laikas gali šiek tiek skirtis.
- Patiekite bulves karštas, kol jos dar traškios. Jos puikiai tinka kaip garnyras prie įvairių mėsos patiekalų arba kaip savarankiškas vegetariškas patiekalas.