Grilis - puikus vasaros atributas tiek iškylautojams, tiek leidžiantiems laiką sodybose, kaimuose, prie ežero ar pajūrio kurortuose.
Tikriausiai ne vienam vasara asocijuojasi būtent su grilio kūrimu ir ant jo kepančių patiekalų kvapais, maisto dūminiu skoniu.
Šis būdas ruošti patiekalus yra puikus tuo, kad galima kepti bet kokią mėsą, taip pat daugelį daržovių ir vaisių ir gauti ir išrankiausių skonių receptorius glostančius užkandžius ir patiekalus.
Vasariškais ir lengvais daržovių ir vaisių, ruoštų ant griliaus, receptais dalinasi „Rimi“ kulinarijos vedėja Elena Sereičikienė.
Vištienos patiekalai ant grotelių
Vištienos krūtinėlės karbonadas su grybų padažu
Krūtinėlę supjausčiau į tris dalis, pabarsčiau druska ir pipirais, palikau šiek tiek pasimarinuoti, tada pavoliojau miltuose ir apkepiau aliejuje.
Grybų padažui supjausčiau nedidelį svogūna, sutarkavau šiek tiek morkos ir pakepinau svieste, tada sudėjau pjaustytus baravykus, pabarsčiau druka, pipirais ir apkepiau, pyliau grietinėlę (viska pakepinus su šaukšteliu miltų galima pilti ir piena ).
Ryžiai išvirti įprastai, daržovės garuose.
Vištienos suktinukai
Siandien gaminau vienos is mamyciu pasiulytus vistienos sukinukus.
Gavosi nerealiai skaniai.
Paruosiam krutinele kaip karbonadui.
Pabarstom prieskoniais, patepam majonezu, ant virsaus uzdedame supjaustytu dziovintu slyvu, graikisku riesutu, pabarstome tarkuotu suriu.
Ant pacio virsaus uzdedame maziuka gabaliuka sviesto.
Po to suvyniojame file i suktinuka ir sutvirtiname siulais arba spec. pagaliukais, dar galima dantu krapstukais.
Skarda paslakstome aliejumi.
Ir kepame apie 30-40 minuciu orkaiteje. (As kepu 3 lygyje is apacios).
Temperatura nustatau 160-180.
Kad suktinukai būtų gelsvesni, rausvesni, gali aptepti plakiniu, arba medumi.
Patarimai dėl vištienos kepimo
Jei vištiena kepa orkaiteje, daugiau nei 30 min, ji tampa kiek sausoka.
Valgant truko kazkokio padazo, tik niekaip nesugalvoju kokio?
Man vistiena iskepe puikiai, tik spalva mesos visdelto kiek baltoka buvo.
Gal butu visai neblogai pries tai pacia file sojoj pamarinuoti ?
Gal skonis nelabai pasikeis, o vistiena igaus gelsvesne spalva?
Spalvai (ir skoniui) pagerinti naudoju ciberžolę (kurkuma).
Vištiena su špinatais ir sūriu
Kaip paversti paprasčiausią vištienos krūtinėlę restorano vertu patiekalu?
Tai labai lengvai padarysite vos kelių kokybiškų produktų pagalba - špinatų žaluma, tįstantis VILVI Gouda sūris, charakterio suteikiantis aromatingas VILVI Memel blue mėlynojo pelėsio sūris ir paskutinis gurmaniškas prisilietimas - saulėje džiovinti pomidorai.
Man toks skonių derinys - turbūt pats geriausiais vištienos paturbinimas.
Indelyje sumaišome aliejų su garstyčiomis, actu, smulkintu česnaku ir visais prieskoniais.
Šiuo mišiniu įtriname vištieną.
Į vištienos kišenėlę dedame špinatus, tarkuotą Gouda sūrį, trupintą Memel blue sūrį ir saulėje džiovintus pomidorus.
Apvirtas bulves perkeliame į kepimo formą, sumaišome su alyvuogių aliejumi ir česnakine druska.
Padažas:
Indelyje sumaišome visus jo ingredientus.
Avienos patiekalai ant grotelių
Aviena ir ėriena - dvi skirtingos mėsos rūšys.
metų amžiaus, mėsa vadinama ėriena, vyresnių gyvulių - aviena.
pasižymi labai stipriu specifiniu skoniu ir kvapu.
Joje daug riebalų.
specifinis skonis švelnesnis, mėsa - minkštesnė, rausva, be riebalų.
Kiekviena ėriuko ar avies dalis yra valgoma, tik reikia ją deramai paruošti.
kalba p. Adas.
jie sugadina mėsą.
„stengtis užmušti“.
sojos padažo.
Avieną, kaip ir bet kokią kitą mėsą marinuojant sausai, t. y.
su žolelėmis, negalima dėti druskos - ji ištrauks mėsos sultis.
šviežio svogūno, pipirų.
produktais, - kepsnys bus skanesnis.
mėsos gabalo dydžio ir nuo to, kuri tai gyvulio dalis.
marinuoti gan ilgai - porą dienų.
„Nugarinės mėsa iškepa labai greitai, kumpio kepsniams reikės daugiau laiko.
Negaliu pasakyti, per kiek laiko iškeps avienos kepsnys.
prižiūrėkite maistą, sekite, kaip jis kepa ar verda“, - kalba p. peletrūnai.
prie šios mėsos patiekalų.
verslininkas.
su garstyčiomis ir medumi - ir padažas paruoštas.
mėsos padažai, - neapsiriboti vienu vieninteliu siūlo virtuvės meistras.
padažas.
Galima prie kepsnių pasiūlyti grybų padažo.
galvos ir pan.
Pasak p. Mėsos marinuoti nebūtina.
pipirais, pasūdykite.
kepkite apie 10 min.
rausva.
Raudonojo vyno padažas avienai
Raudonojo vyno padažui reikės skirti daugiau dėmesio ir pastangų.
iki tamsumo keptuvėje pakepinkite kauliukus su trupučiu mėsos.
į puodą, užpilkite vandeniu ir pavirkite bent porą valandų.
(daržovių nebūtina pjaustyti labai smulkiai).
rozmarino, čiobrelių, lauro lapų.
raudonojo vyno (1 porcijai padažo iš viso reikia apie 100 ml vyno).
vynas nugaruos, tada supilkite likusį.
nugaruoti.
nukoškite ir jį dar truputį pavirkite.
labai šalto, iš šaldiklio.
pipirais, jei norisi - dėkite dar čiobrelio, rozmarino.
Kepti šonkauliukai
- šonkauliukų
- česnakinės druskos
- pipirų
Padažas:
- 2 šaukštai rudojo cukraus
- 2 šaukštai sojos padažo
- 2 šaukštai ketčupo
- 2 šaukštai romo
- 2 šaukštai čili padažo
- 2 šaukštai vorčesterio padažo
- šaukštas balzamiko acto
- 2 šaukšteliai garstyčių
- 4 skiltelės įšspausto česnako
Kauliukus pabarstyti gausokai česnakine druska ir pipirais iš vakaro.
Dėti į foliją, kartu su bulvėmis, užsandarinti ir kepti val. laiko 190temp.
Kol kepa pasiruošti padažą iš paminėtų ingriedijentų.
Atidarius foliją, kauliukus išimti, bulves palikti.
Pravėsus kauliukus aptepti gausiai padažu ir sudėti ant grotelių toliau kepti, porą kartų šepetėliu vis patepti padažu, kepti, kol paskrus, bulves pakišti po apačia, pavartyti, kol kepa.
Daržovės ant grotelių
Grilyje keptas baklažanas su mocarela, pomidorais ir bazilikais
- 1 didelio baklažano
- 1 didelio mocarelos sūrio rutulio (apie 100-120 g)
- 2 didelių pomidorų
- kelių lapelių šviežių bazilikų
- 40 ml alyvuogių aliejaus
- 30 ml balzaminio acto (geriau tiršto)
- druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimas: Baklažaną, mocarelą ir pomidorus supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais.
Baklažaną pasūdykite ir palikite 30 min.
Nupilkite susidariusį skystį ir nuvalykite daržoves sausa popierine servetėle.
Įkaitinkite grilį iki vidutinio karštumo temperatūros (jei galite 5 sekundes išlaikyti ranką virš žarijų, vadinasi, temperatūra tinkama).
Pakaitinkite kepimo groteles apie 5 min.
Abi baklažano riekelių puses apšlakstykite aliejumi ir kepkite 4-5 min.
Nuimkite nuo grotelių.
Paimkite baklažano ritinėlį, ant jo dėkite pomidoro griežinėlį, ant pomidoro guldykite mocarelą.
Paskui vėl sluoksniuokite: baklažanas, pomidoras, mocarela, o ant viršaus - baklažanas.
Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu.
Pagardinkite pipirais.
Suvyniokite į foliją ir padėkite ant grotelių 5 min.
Papuoškite bazilikų lapeliais (stambesnius susmulkinkite).
Vietoje baklažano galite naudoti cukiniją.
greitai prisigeria, o baklažanai gali išvis ištižti.
Bulves galite paskaninti ar apkepti su kmynais.
Desertai ant grotelių
Ant grotelių kepti zefyrai ir vaisiai
- 300 g zefyrų
- 250 g desertinio varškės sūrio su aguonomis
- 1,2 kg ananaso
- 400 g kriaušių
- 400 g šviežių konservuotų persikų
- 8 braškių
Gabalėliais supjaustykite vaisius ir varškės sūrį, per pusę padalinkite zefyrus.
Sudėkite visus ingredientus ant grotelių ir kepkite, kol gražiai apskrus.
Šalia patiekite šviežių ar konservuotų persikų padažą.
Tam tereikės sutrinti vaisius.
Kepti bananai su šokoladu ir zefyrais
- 4 bananų
- 100 g. zefyrų
- 50 g. juodo šokolado
- 8 šaukštelių riešutų sviesto
Įpjaukite išilgai banano žievę ir į vidų įdėkite kelis gabalėlius šokolado, mažųjų zefyrų bei kelis šaukštelius riešutų sviesto.
Bananą su visais ingredientais suvyniokite į foliją.
Tą patį padarykite ir su kitais bananais.
Sudėkite vaisius su įdaru ant griliaus ir kepkite apie 10 minučių, kol ištirps šokoladas ir zefyrai, o bananai taps minkšti.
Išvyniokite bananus ir skanaukite kol šilti.
Grilyje kepti vaisiai su padažu
- 1 ananaso
- 4 persikų
- 2 nektarinų
- 4 bananų (geriau mažesnių, nepernokusių)
Padažui:
- 50 g sviesto (tirpinto)
- 60 g žemės riešutų sviesto
- 60 g cukraus
- 60 ml ananasų sulčių
- 60 ml kokosų pieno
Gaminimas: Vaisius nuplaukite ir nusausinkite.
Ananasą aštriu peiliu perpjaukite per pusę (žievę ir lapus palikite).
Kiekvieną pusę išilgai padalykite į 4-6 dalis.
Nuo kiekvienos ananaso skiltelės viršaus pašalinkite šerdį.
Bananus perpjaukite išilgai (kartu su žieve).
Nektarinus ir persikus irgi perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus.
Gerai išmaišykite visas padažo sudėtines dalis.
Supilkite padažą į dailų indelį ir atidėkite į šalį.
Iki vidutinio kaitrumo įkaitinkite žarijas.
Kad vaisiai nepriliptų, groteles galite patepti aliejumi.
Pirmiausia ant grotelių guldykite ananasą.
Kiekvieną pusę kepkite 5-8 min.
Paskui sudėkite persikus, nektarinus, bananus ir kepkite po 5-6 min.
Keptus vaisius patiekite su padažu.
Kiti patiekalai
Kotletai apvalkale
Į kiaulienos, kalakutienos faršą dėjau truputį džiuvėsėlių apie gerą šaukštą, taip pat krakmolo nepilną šaukštą ir kiaušinį, smulkintą svogūną, apsukau bemiele tešla ir sukarpiau, dėjau į įkaitintą orkaitę 200l. Srove, puiku, kiap visada, bet manau ir yra esme tame, kiap tu sukai ir kiap kerpei.
Focaccia
Focaccią (tar. fokačiją) kepu jau ne vienerius metus.
Jei kas nors būtų ant manęs užsegęs patiekalų gaminimo skaitliuką, spėju, šis kepinys turėtų didžiausią skaičių.
Tai itališka mielinė plokščia duona, kepama su alyvuogių aliejumi.
Gaminant “darbo” bus tik 10-15 min. (net nereikės minkyti tešlos!), o visas kitas laikas - palaukti kol iškils tešla ir iškeps orkaitėje.
Reikės paprasčiausių produktų: miltų, druskos, mielių, vandens ir aliejaus.
Rezultatas - ohh!
Norėčiau grįžti į tą dieną, kai pirmąkart ją iškepiau ir vėl išgyventi paragavimo euforiją.
Kepu ją prie sriubų, salotų, omletų, troškinių, darau iš jos sumuštinius.
Labai universali, be galo skani ir traški, kol dar šilta.
Super paprastai ir greitai iškepama.
Ją dievina mano vaikai, todėl pradėjau kepti su viso grūdo miltais, kad būtų palankesnė sveikatai.
Focaccią dažniausiai suvalgome iškart.
Jei lieka gabalėlis, dedu jį į silikoninį (tinka ir plastikinis) maišelį iki sekančios dienos.
Jei žinau, kad sekančią dieną nesuvalgysim - šaldau.
Beveik visos duonos nuostabiai išsilaiko užšaldytos labai ilgai.
Ištraukus iš šaldiklio lieka paskrudinti.
Gaminant įvairius kepinius mėgstu naudoti svarstykles.
Dubenyje, kuriame maišysiu tešlą, pasveriu abiejų rūšių miltus, druską ir sausas mieles.
Įsitikinkite, kad jūsų mielių galiojimo laikas nėra pasibaigęs!
Duona iškils tik su veiksniomis mielėmis.
Man labai patinka, kai nereikia “žadinti” mielių, jas užpilant skysčiu prieš įmaišymą į tešlą.
Tešlos minkyti nereikės!
Tiesiog išmaišau silikonine mentele arba mediniu šaukštu.
Maišymas užtrunka ne daugiau pusės minutės.
Tešla bus šlapia ir lipni.
Tokia turi būti.
Valio, tešlos užmaišymui, jau įgudus, užtrunku 3 min.
Dubenį uždengiu bičių vaško drobele arba virtuviniu rankšluostėliu ir palieku kilti.
Kildinimą darau dviem variantas:
- I VARIANTAS: kambario temperatūroje 3-5 val.
- II VARIANTAS: šaldytuve 6-24 val.
Kildinant kambario temperatūroje tešla bus šiek tiek lipnesnė, kai dėsite į kepimo formą.
Kildinant šaldytuve tešla būna truputį kietesnė ir mažiau lipni.
Taip pat ilgesnė fermentacija duoda šiek tiek gilesnį skonį.
Abu variantai vienodai puikūs ir plačiai mano naudojami.
Jei norisi duonos tos pačios dienos vakarienei, užmaišau tešlą apie pietus, 12-14 val. ir kildinu kambaryje.
Taip jau iškeptą focaccią turiu 18-19 val.
Dabar ruošiu formą, kurioje kepsiu.
Dažniausiai kepu savo ketaus keptuvėje, kuri yra jau labai gerai užgrūdinta ir tokiu atveju nereikia sviesto - pakanka tik aliejaus.
Taip pat kepant ketaus keptuvėje apatinė plutelė būna traškesnė.
Bet jei kepu stiklinėje ar keramikinėje formoje, būtinai gausiai ir drąsiai ištepu formą sviestu, nes kitaip dugnas prilimpa.
Naudoju ypač gryną alyvuogių aliejų, taip, kaip daro italai.
Iš pakilusios tešlos “išspaudžiu” orą dubenyje darydama iš jos rutulį.
Kai nenoriu teptis rankų, tai darau silikonine mentele arba paprasta šakute.
Tešlą perkeliu į paruoštą formą ir apverčiu, kad visas paviršius pasidengtų aliejumi.
Palieku pakilti kambario temperatūroje 1-3 valandas.
Kildinu, kol pakyla dvigubai ir užpildo visą formos dugną.
Tai priklauso nuo temperatūros, kurioje kils tešla.
Švelniai, kad nesubliukštų pakilusi tešla, delnu ištepu aliejų ant paviršiaus.
Tuomet pirštais įspaudžiu focacciai būdingas skyles.
Galima papildomai pašlakstyti aliejumi, jei norisi extra traškios viršutinės plutelės.
Dabar barstau priedus.
Klasikiniai ir mano mėgstamiausi - Maldon druskos dribsniai ir džiovinti arba švieži rozmarinai.
Bet variantų galima sugalvoti daugybę: švieži pomidoriukai, saulėje džiovinti pomidorai, alyvuogės, česnakai, kitokios žolelės.
Kepu iš anksto iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su vėjeliu 20 min.
Priklausomai nuo orkaitės tai gali užtrukti ir kiek ilgiau - iki 25 min.
Kepimo formą dedu maždaug į orkaitės centrą.
Tai itališka mielinė plokščia duona, kepama su alyvuogių aliejumi.
Gaminant "darbo" bus tik 10-15 min., o visa kita - palaukti kol iškils tešla ir iškeps orkaitėje.
Reikės paprasčiausių produktų: miltų, druskos, mielių, vandens ir aliejaus.
Rezultatas - ohh!
Į dubenį sudedu miltus, druską, mieles ir išmaišau.
Užpilu vandenį ir išmaišau tešlą, kol nelieka sausų miltų.
Dubenį uždengiu ir palieku iškilti:
- I variantas - šaldytuve 6-24 valandoms.
- II variantas - kambario temperatūroje 3-5 valandoms.
Pasiruošiu kepimo formą:
- I variantas - jei kepu stiklinėje ar keramikinėje formoje, ją ištepu visu šaukštu sviestu, negailėdama. Kitaip prilips. Tada pilu šaukštą alyvuogių aliejaus.
- II variantas - jei kepu grūdintoje ketaus keptuvėje, pilu tik šaukštą alyvuogių aliejaus.
Kai tešla iškyla, suriebaluoju delnus, tame pačiame dubenyje "išspaudžiu" iš tešlos susidariusį orą ir perkeliu ją į kepimo formą.
Reikia, kad visas tešlos rutulio paviršius būtų riebaluotas.
Palieku pakilti kambario temperatūroje apie 1-3 val. (priklausomai nuo temperatūros), kol iškyla dvigubai.
Ant tešlos paviršiaus pilu šaukštą aliejaus ir švelniai ištepu jį delnu, neišleisdama iš tešlos oro.
Pirštais padarau focacciai būdingas duobeles, apibarstau druska ir rozmarinais (arba kitais priedais).
Kepu įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje su vėjeliu apie 20-25 min.
Iškepusią rekomenduoju bent šiek tiek atvėsinti ant grotelių, taip išlaikant traškią apatinę plutelę.
Blynai
Škotiški blynai
- 250ml miltų
- 2 šaukštai cukraus
- 1 a/š kepimo miltelių
- 1/4 a/š valgomosios sodos
- 1 a/š citrinų sulčių
- 250ml pieno
- 1 kiaušinis
- 2 šaukštai aliejaus
- aliejaus kepti
Citrinų sulis sumaišykite su kambario temp. pienu ir palikite 5min pastovėti.
Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir sodą.
Viduryje padarykite įdubą ir ten supilkite išplaktą kiaušinį, aliejų ir maždaug du trečdalius pieno, išmaišykite.
Pažiūrėkit tešlos tirštumą, jei ji neišteka iš vertikaliai laikomo šaukšto, supilkite ir likusį pieną.
Mieliniai blynai
Kepu antra diena iš eilės ir turbūt kepsiu visa likusia savaitę.
Labai skanūs, vaikas sako, kad apgaudinėju ir prikepu ne blynų, o spurgų.
Kadangi labai daug blynų išeina iš duotos normos, o mes tik du valgytojai, tai dariau iš 130 - 150 g miltų, šiek tiek daugiau nei pusė stiklinės pieno, vieno kiaušinio, šaukšto cukraus, mielių dėjau pusė pakelio (mano pakelis 7 g.) o visa kita pagal recepta.
Išėjo 14 - 16 blynų tokių kaip foto.
Salmonelių bakterijos vištienoje
„Lietuvoje yra trys galimybės prekybos įmonėms įsigyti žalios vištienos: iš dviejų vietos įmonių ir Lenkijos tiekėjų.
Deja, vieno tiekėjo dalies produkcijos laikinai teko atsisakyti - jo tiekiamoje vištienoje buvo aptinkama salmonelių bakterijų, kurios žmogui gali sukelti ūminę žarnyno ligą salmoneliozę“, - teigia Dainius Dundulis, 160 parduotuvių Lietuvoje turinčios UAB „Norfos mažmena“ valdybos pirmininkas ir gamybos bei logistikos UAB „Rivona“ generalinis direktorius.