Blynai su bananais iš tiesų yra sveiki, nes juose nėra rafinuotų miltų. Šie sveiki blynai taip pat kur kas sotesni nei paprasti blyneliai ir stebina savo skoniu! Tad jei ieškote iš tikrųjų sveikų blynų, kurie yra itin maistingi ir sotūs, bet stebėtinai gardūs - šie bananų blynai jums tikrai patiks.
Kodėl šis blynų su bananais receptas ypatingas?
Daugelio net ir taip vadinamų sveikų blynų receptų pagrindą sudaro rafinuoti miltai. Negana to, nuo tokių blynų visiškai nepasisotiname ir po valandos vėl varstome šaldytuvą…
- Iš tiesų sveika. Blynai, kurių didžiąją sudėties dalį sudaro mažai naudingųjų medžiagų turintys ir itin kaloringi rafinuoti miltai, neturėtų būti laikomi sveikais. Štai kodėl šiame recepte jie pakeičiami avižomis, kurios yra vienas maistingiausių grūdų šaltinių dėl jose esančios gausos maistinių skaidulų, antioksidantų, vitaminų bei mineralų. Šie bananiniai blynai taip pat natūraliai pasaldinti, todėl neturi pridėtinio cukraus.
- Mažai kalorijų ir daug baltymų. Beveik visiems blynų receptams trūksta baltymų. Dėl to, jų suvalgius, netrukus vėl išalkstama. Jie taip pat būna pakankamai kaloringi dėl didelio miltų ir kitų priedų kiekio. Tačiau ne šie blynai be miltų! Pagal šį receptą paruošti avižiniai blynai su bananais bei jogurtu turi vos 300 kalorijų ir net 15 gramų baltymų vienoje porcijoje.
- Stebinančiai gardu. Pagaminus šiuos sveikus blynus, dažniausiai nustembama, kokie gardūs jie gaunasi. Be to, šie blyneliai su bananais dažnai patinka ir vaikams, kurie paprastai sveiko maisto nemėgsta.
Recepto ingredientai
- Bananai. Bananai suteikia blynams natūralų saldumą ir minkštesnę tekstūrą. Kuo labiau prinokę bananai, tuo saldesni bus sveikuoliški blynai.
- Viso grūdo avižiniai dribsniai. Šiame recepte svarbu naudoti stambesnius viso grūdo avižinius dribsnius, o ne greitai paruošiamas ar kapotas avižas, kad tešla būtų tinkamos konsistencijos. Didelio skirtumo tarp skirtingų prekės ženklų avižų nėra, todėl tiks bet kurie visagrūdžiai avižiniai dribsniai. Aš dažniausiai perku „Crownfield“ viso grūdo avižas geltonoje pakuotėje iš LIDL.
- Kiaušiniai. Kiaušiniai sutvirtina tešlą ir papildo blynus baltymais bei geraisiais riebalais. Čia naudojami vidutinio dydžio (M) kiaušiniai, tačiau tiks ir dideli (L) kiaušiniai.
- Kepimo milteliai. Kepimo milteliai, kepant tešlą, priverčia ją kilti ir padaro blynus purius.
- Graikiškas jogurtas. Graikiškas jogurtas ne tik labiau pasotins blynus su bananais dėl turimų baltymų, bet ir suteiks jiems dar puresnę tekstūrą. Rinkdamiesi graikišką jogurtą, atkreipkite dėmesį į baltymų kiekį - 100 gramų sudėtyje turėtų būti bent 8 gramai baltymų. Mano mėgstamiausias pasirinkimas yra „Graikiška Amfora“ natūralus jogurtas, kuris pasižymi tobulu tirštumu ir turi 9 gramus baltymų.
- Cinamonas. Cinamonas blynams suteikia šilto, salstelėjusio skonio.
- Alyvuogių aliejus. Asmeniškai, visą maistą kepu su alyvuogių aliejumi, kuris yra vienas maistingiausių (turi daug antioksidantų bei gerųjų riebalų) ir stabiliausių (praranda mažai vertingųjų medžiagų kepant). Alyvuogių aliejus beveik nesuteikia poskonio kepamam patiekalui, tad puikiai tinka kepti ir blynus. Žemesnėje temperatūroje kepamiems bananiniams blynams galima naudoti tamsų ypač tyrą alyvuogių aliejų, kurio rūkimo temperatūra yra iki 190 °C, bet puikiai tiks ir švelnus maišytas. Beje, šiam receptui galite rinktis purškiamą ypač tyrą alyvuogių aliejų, kuris padeda sunaudoti mažesnį riebalų kiekį ir valgį iškepti dar liesiau.
Be to, nepamirškite bananų blynų pagardų! Mano mėgstamiausias derinys - 100 % riešutų kremas, bananas ir klevų sirupas. Tačiau jie gali būti pagardinti įvairiais vaisiais bei uogomis, medumi, uogiene, džemu, jogurtu, juodojo šokolado gabalėliais ar riešutais.
Ingredientų alternatyvos:
- Viso grūdo avižiniai dribsniai. Vietoje viso grūdo avižinių dribsnių galima naudoti avižų, migdolų arba kviečių miltus. Tik jų reikia maždaug ketvirtadaliu mažiau (vietoje 80 gramų avižų - apie 60 gramų miltų). Jei tešla gaunasi per tiršta, įpilkite truputį pieno, nes miltai sugeria daugiau skysčių nei avižiniai dribsniai. Taip pat turėkite omenyje, jog kviečių miltai pasižymi mažesniu maistingumu ir skaidulų kiekiu nei avižos ir migdolų miltai.
- Graikiškas jogurtas. Graikiškas jogurtas galite pakeisti paprastu ar augaliniu natūraliu jogurtu, arba tiesiog įpilti pieno (dviem porcijoms vietoje 80 gramų jogurto - tiek pat pieno).
- Alyvuogių aliejus. Alyvuogių aliejaus gali būti pakeistas bet kokiu kepimo aliejumi arba sviestu.
Patarimas: Jeigu norite, kad blynai su bananais turėtų dar daugiau baltymų ir būtų dar sotesni, į tešlą galite įmaišyti proteino miltelių (dviem porcijoms - iki 20 gramų, kad blynai per daug neišsausėtų).
Dažniausiai užduodami klausimai
- Ką daryti, jei blynai plyšta bandant juos apversti? Greičiausiai blynus su bananais kepate per žemoje temperatūroje ir (arba) per trumpai. Svarbu blynus kepti tinkamoje temperatūroje (ant vidutinės arba aukštesnės ugnies) ir leisti jiems visiškai iškepti (prieš apverčiant palaukti, kol atsiras burbuliukai, o kraštai pradės kietėti).
- Kaip paruošti bananų blynus be trintuvo? Jeigu neturite trintuvo, avižinius dribsnius galite 30 ar daugiau minučių pamirkyti vandenyje ir tuomet su kitais ingredientais šakute sutrinti iki vientisos masės arba naudoti miltus.
- Kiek laiko šaldytuve arba šaldiklyje galima laikyti bananinius blynus? Blynai su bananais ir avižomis sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikomi iki 4 dienų, o šaldiklyje - iki 3 mėnesių.
Sveiki blynai su bananais (be miltų) - Receptas
Blynai su bananais iš tiesų yra sveiki, nes juose nėra rafinuotų miltų. Šie sveiki blynai taip pat kur kas sotesni nei paprasti blyneliai ir stebina savo skoniu!
- Pasiruošimas: 5 minutės
- Gaminimas: 15 minutės
- Iš viso: 20 minutės
Ingredientai:
- 1 vnt. banano, prinokusio vid.
- 80 g viso grūdo avižinių dribsnių
- 2 vnt. kiaušinio M
- 80 g natūralaus graikiško jogurto
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- ½ arb. š. cinamono
- 1 žiupsn. druskos
- 1 arb. š. alyvuogių aliejaus
Gaminimo eiga:
- Į trintuvo indą sudėkite bananus, avižinius dribsnius, kiaušinius, graikišką jogurtą, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
- Viską suplakite iki vientisos masės. Leiskite tešlai pastovėti kelias minutes, kad šiek tiek sutirštėtų.
- Keptuvę įkaitinkite ant vidutinės ugnies, tolygiai padenkite aliejumi ir supilkite dalį tešlos, formuodami blynelius.
- Kai ant blynų pradeda atsirasti burbuliukai, o jų kraštai kietėti, juos apverskite ir pakepkite dar 1-2 minutes. Iškeptus blynus perkelkite į lėkštę ir kartokite procesą, kol sunaudosite visą tešlą. Jei reikia, keptuvę papildykite aliejumi.
- Bananų blynus patiekite su norimais pagardais.
Patarimai:
- Neskubėkite kepti! Blynams su bananais reikia apie 5 minučių, kol jų viena partija visiškai iškeps.
- Jei pastebite, kad kita bananų blynų partija paruduoja per greitai, sumažinkite ugnį. Aš paprastai pradedu nuo vidutinės ugnies, o vėliau ją po kiekvienos partijos palaipsniui mažinu, kad blynai nepridegtų.
- Jei norite, kad bananiniai blynai būtų mažiau kaloringi, iškepę vieną partiją pakelkite keptuvę ir paskirstykite po ją aliejų vietoje to, jog įpiltumėte jo daugiau.
Virtuvinės svarstyklės - Visą maistą, išskyrus nedidelį skysčių kiekį, rekomenduoju sverti virtuvinėmis svarstyklėmis. Maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant.
Blyneliams su bananais reikės:
- Bananai - 2 vnt.;
- Kiaušiniai - 2 vnt.;
- Cukrus - 1 arbatinis šaukštelis;
- Druska - žiupsnelis;
- Pienas - ~100 ml;
- Kvietiniai miltai - 2-3 valgomieji šaukštai su kaupu;
- Augalinis aliejus blynelių kepimui.
Gaminame: Blyneliai su bananais
Bananus nulupame ir sumaigome šakute arba sutarkuojame burokine tarka. Mušame kiaušinius, pilame pieną, beriame cukrų, druską, kvietinius miltus ir užmaišome blynų tešlą. Miltų reikės tiek, kad tešla būtų tirštoka. Keptuvėje įkaitiname augalinį aliejų ir kepame bananinius blynelius.
Šie blynai yra naujausias mano atradimas! Turbūt nesumeluočiau juos pavadinusi savo mėgstamiausiais sveikais blynais be gliuteno. NUOSTABŪS! Šiuos fotosesinius blynus ragavo ir mano mama - negalėjo patikėti, kad sveiki blynai gali būti tokie skanūs! Blynų pagrindą sudaro natūraliai saldūs bananai (todėl papildomo cukraus neprireiks!), o kvietinius miltus keičia grikių ir avižinių miltų duetas.
Prie banano masės pilame pieną, dedame kiaušinį ir papildomą saldiklį (jei naudosite). Blynai tik iš 2 ingredientų? Negali būti?! Gali! Šie bananų blynai iš 2 ingredientų jau keletą metų sklando internete (ir esu tikra, kad kažkas tikrai esate bandęs), išpopuliarėję fitneso forumuose (nes turi daug baltymų ir yra neriebūs), o po to mamų tarpe (nes tinkami patiems mažiausiems). Prieš gerus metus aš tuos blynus rytais kepdavau Leonui prieš darželį turbūt kartą į savaitę. O dabar pagalvojau, kad šis receptas pasitarnaus neseniai didelių žmonių maistą valgyti pradėjusių mažulių mamos artėjant Užgavėnėms.
Be glitimo ir be pieno, tik bananai ir kiaušiniai. Daugiau jokių gudrybių. Tai nėra tradiciniai blynai ir tikrai neprimena tų purių, kuriuos keptumėte sekmadienio rytą, tačiau galutinis produktas iš tiesų primena blynus. Gražiai apskrudusius, traškiais kraštais. Man patiko apibūdinimas, kad šie blynai primena prancūziško skrebučio viduriuką: minkšti, kreminės ir burnoje tirpstančios tekstūros. Kai kam primena storus lietinius.
Nors yra neįtikėtinai paprasti, sudėtingiausia dalis - kepant apversti. Tešla labai skysta, o struktūra - trapi, tad jei bandysite apversti greitai ir įprastai, jie greičiau subyrės. Ką daryti? Taip pat formuoti mažučius blynukus - dedu nepilną 1 šaukštą tešlos.
Ingredientai blynams iš 2 ingredientų:
- 1 bananas
- 2 kiaušiniai
- Kokosų arba alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
- Bananą sutrinkite šakute (ar bulvių grūstuvu) iki vientisos masės, kad beveik neliktų bananų gabaliukų. Kiaušinius išplakite ir supilkite į dubenį su bananais (aš šį žingsnį dažniausiai praleidžiu ir mušu kiaušinius tiesiai į dubenį, tada išplaku - vistiek pavyksta puikiai). Tešla bus skystesnė nei įprasta blynų tešla.
- Įkaitinkite blynų keptuvę nelimpančiu dugnu, įpilkite šlakelį aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinio karštumo ugnies. Kai riebalai įkais, dėkite po nepilną šaukštą tešlos ir kepkite, kol krašteliai pagels ir gražiai apskrus, maždaug apie 1 minutę. Plona mentele atsargiai blynus apverskite ir kepkite dar apie 1 minutę.
Traškūs blynai su bananais
Kai norisi kažko traškaus, bet kartu ir kreminio, improvizuokite pagal šį receptą ir pasigaminkite traškius blynelius su bananais.
Traškiems blyneliams su bananais reikia:
Lietiniams:
- 2 kiaušinių
- 15 g DANSUKKER cukraus „Panevėžio Plius“
- Žiupsnelio druskos
- 2 šaukštų aguonų
- 400 ml migdolų arba kitokio augalinio gėrimo
- 150 g miltų
- 20 ml aliejaus
Įdarui:
- 3-4 bananų
- 1 kiaušinio (apvolioti)
- 50 g TALER traškučių su bananais
Patiekti:
- DANSUKKER cukraus miltelių
- Liofilizuotų uogų miltelių
- NATURLI fermentuoto migdolų produkto su braškėmis „Joe‘Kurt“
Gaminimas:
- Tešlai sumaišykite kiaušinius, druską, DANSUKKER cukrų „Panevėžio Plius“, aguonas. Supilkite didesnę dalį migdolų gėrimo, aliejų, suberkite miltus, išmaišykite. Tešlos konsistenciją reguliuokite likusiu migdolų pienu. Palikite tešlą pastovėti 20-30 min.
- Bananus supjaustykite: per pusę ir po to dar kartą per pusę. Kiaušinį paplakite. TALER traškučius su bananais patrupinkite.
- Iškepkite lietinius, suvyniokite į juos bananus. Suvyniotą lietinį apvoliokite kiaušinio plakinyje, o po to traškučių trupiniuose. Dėkite į skardelę ir kepkite įkaitintoje iki 210 °C orkaitėje apie 10 min.
- Iškepusius lietinius patiekite su NATURLI fermentuotu migdolų produktu su braškėmis „Joe‘Kurt“. Pabarstykite DANSUKKER cukraus milteliais ir liofilizuotų uogų milteliais. Skanaus!
Jiems iškepti nereikia miltų - tik bananų, kiaušinių ir žiupsnelio kepimo miltelių. Beje, kai kurios šeimininkės kepa juos netgi be kepimo miltelių, tik iš dviejų ingredientų - bananų ir kiaušinių. Bet tokiu atveju blynai bus ne tokie purūs.
Kadangi šiuose blynuose nėra miltų, nėra ir glitimo. Be to, juose nėra riebalų ir pridėtinio cukraus - šie blynai yra natūraliai saldūs. Jų populiarumo priežastis veikiausiai ta, kad tai vieni sveikiausių blynų. Be to, juos lengva pagaminti. Ir galiausiai - jie tikrai skanūs!
Bananų blynai. Reikės:
- 1 vidutinio dydžio prinokusio banano
- 2 kiaušinių
- Ketvirtadalio arbatinio šaukštelio kepimo miltelių. Jeigu norite, į tešlą galite įberti cinamono, riešutų.
Kaip gaminti:
- Bananą sutrinkite šakute ar trintuvu, kol masė bus vientisa, be gumulėlių. Į bananų masę įmuškite kiaušinius, berkite kepimo miltelius ir gerai išmaišykite.
- Kepkite įkaitintoje, šiek tiek riebalais išteptoje keptuvėje, kol apskrus.
- Šiuos blynus dėkite vieną ant kito, patiekdami puoškite bananais.