pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminiai ledai: receptai ir patarimai, kaip pasigaminti skanų desertą namuose

Ar prisimenate tą tobulą vasaros dieną, kai burnoje tirpstantys, kreminiai vaniliniai ledai atrodė kaip didžiausia pasaulio paslaptis ir laimė? O gal močiutės ledų dubenėlį, spindintį saulėje? Šis vanilinių ledų receptas yra būtent toks - sukurtas tam, kad sugrąžintų jus į tas šviesias, nerūpestingas akimirkas. Pamirškite parduotuvinius variantus - kartu pagaminsime tikrus, naminius vanilinius ledus, kurie privers jus sušukti: „O, taip, tai tikras vaikystės skonis!” Tai ne tik ledų receptas, tai kelionė laiku, kupina nostalgiškų prisiminimų ir gardžių potyrių. Pasiruoškite sukurti saldžią vasaros magiją savo namuose!

Kodėl verta gaminti naminius ledus?

Nors parduotuvių lentynos lūžta nuo įvairiausių ledų pasirinkimų, naminių ledų gamyba turi daugybę privalumų, kurie paverčia šį procesą ypatingu:

  • Kokybė ir skonis: Galite kontroliuoti ingredientų kokybę. Naminiai ledai bus pagaminti iš tikros vanilės, šviežios grietinėlės ir kiaušinių trynių, be jokių dirbtinių priedų ar kvapiklių. Tai lemia neprilygstamą skonį ir tekstūrą, kurią vargu ar rasite pirktiniuose leduose.
  • Asmeninis prisilietimas: Gaminant naminius ledus, įdedate dalelę savęs. Tai puiki proga eksperimentuoti, pridėti mėgstamų ingredientų ar tiesiog mėgautis kūrybos procesu.
  • Ekonomija: Nors atrodo, kad ingredientai gali kainuoti, ilgainiui gaminti naminius ledus yra ekonomiškiau, ypač jei mėgstate juos dažnai.
  • Prisiminimų kūrimas: Ledų gaminimas su vaikais ar draugais gali tapti puikia šeimos tradicija, kurios metu kuriate naujus, saldžius prisiminimus.

Tobulų vanilinių ledų paslaptys

Kad jūsų naminiai vaniliniai ledai būtų tobuli, svarbu atkreipti dėmesį į kelis esminius aspektus. Tai ne tik ingredientai, bet ir procesas, kuris lemia galutinį rezultatą.

Ingredientų svarba

Norint atkurti tą autentišką vaikystės skonį, reikės kokybiškų ingredientų:

  • Vanilė: Tai pagrindinis skonio komponentas. Pamirškite vanilinį cukrų - naudokite tikrą vanilės ankštį arba kokybišką vanilės ekstraktą. Vanilės ankštis suteiks subtiliausią ir aromatingiausią skonį.
  • Grietinėlė: Rinkitės riebią, bent 35% riebumo grietinėlę. Ji suteiks ledams kremiškumo ir sodrumo.
  • Kiaušinių tryniai: Jie veikia kaip emulsiklis, padedantis ledams išlikti minkštiems ir neledėti. Taip pat suteikia kremiškumo.

Gaminimo procesas: žingsnis po žingsnio

Štai kaip paruošti šį nuostabų vanilinių ledų receptą:

  1. Paruoškite vanilę: Vanilės ankštį perpjaukite išilgai ir peilio nugarėle išskobkite sėklytes. Sėklytes ir perpjautą ankštį sudėkite į puodą.
  2. Kaitinkite pieną ir grietinėlę: Į puodą su vanile supilkite grietinėlę ir pieną. Užkaiskite ant vidutinės ugnies, kol mišinys pradės garuoti ir pakraščiuose atsiras burbuliukų, bet neleiskite jam užvirti. Nuimkite nuo ugnies ir palikite pastovėti 10-15 minučių, kad vanilė atiduotų savo aromatą. Išimkite vanilės ankštį.
  3. Paruoškite trynius: Atskirame dubenyje gerai išplakite kiaušinių trynius su cukrumi ir žiupsneliu druskos, kol masė taps šviesi ir puri.
  4. Sujunkite mases: Lėtai, nuolat plakdami, supilkite karštą pieno ir grietinėlės mišinį į plaktus trynius. Pilkite plona srovele, kad tryniai nesuirtų.
  5. Virkite kremą: Supilkite visą masę atgal į puodą ir kaitinkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydami mediniu šaukštu ar mentele, kol kremas sutirštės ir apgaubs šaukšto nugarėlę (apie 5-7 minutes). Svarbu, kad kremas neužvirtų, nes tryniai gali sutraukti.
  6. Atvėsinkite: Perkoškite kremą per smulkų sietelį į švarų dubenį. Tai padės pašalinti galimus gumulėlius ir padarys ledus dar lygesnius. Atvėsinkite kremą iki kambario temperatūros, tada uždenkite maistine plėvele (kad plėvelė liestųsi su kremo paviršiumi, taip išvengsite plėvelės susidarymo) ir dėkite į šaldytuvą bent 4 valandoms, o geriausia - per naktį. Kuo šaltesnis kremas, tuo geriau sušals ledai.
  7. Gaminkite ledus ledų gaminimo aparate: Atšalusį kremą supilkite į ledų gaminimo aparatą ir gaminkite pagal aparato instrukcijas. Paprastai tai užtrunka 20-30 minučių, kol ledai sutirštės iki minkštos konsistencijos.
  8. Užšaldykite: Gautus ledus sudėkite į hermetišką indą ir perkelkite į šaldiklį mažiausiai 2-4 valandoms, kad visiškai sukietėtų. Prieš patiekiant, leiskite ledams pastovėti kambario temperatūroje 5-10 minučių, kad šiek tiek suminkštėtų ir būtų lengviau kabinti.

Patarimai ir dažniausios klaidos

Kad jūsų vanilinių ledų gamyba būtų kuo sėkmingesnė, atsižvelkite į šiuos patarimus ir venkite dažniausiai pasitaikančių klaidų:

  • Vanilės kokybė: Jei negalite gauti vanilės ankšties, naudokite gerą vanilės ekstraktą. Venkite vanilinio cukraus ar vanilino - jų skonis neatitiks lūkesčių.
  • Neperkaitinkite kremo: Tai viena didžiausių klaidų. Jei kremas perkaista, kiaušinių tryniai gali sutraukti ir gausite kiaušinienės, o ne kremo. Virkite ant silpnos ugnies ir nuolat maišykite. Galite naudoti maistinį termometrą - kremas turėtų pasiekti apie 75-80°C.
  • Geras atšaldymas: Kuo geriau atšaldysite ledų masę prieš dėdami į ledų aparatą, tuo geresnės konsistencijos bus ledai. Neskubėkite šio etapo.
  • Ledų aparatas: Nors galima gaminti ledus ir be jo, ledų gaminimo aparatas garantuoja geriausią konsistenciją, nes nuolat maišo masę ir neleidžia susidaryti dideliems ledo kristalams. Jei neturite aparato, kas 30-45 minutes išimkite ledus iš šaldiklio ir gerai išplakite šakute ar elektriniu mikseriu, kad suskaidytumėte ledo kristalus. Kartokite tai 3-4 kartus.
  • Laikymas: Laikykite ledus hermetiškame inde šaldiklyje. Taip išvengsite ledo kristalų susidarymo ir ledai išliks švieži ilgiau.

Patiekimo idėjos

Šie naminiai vaniliniai ledai yra nuostabūs savaime, bet juos galima patiekti ir su įvairiais priedais:

  • Šviežios uogos: Braškės, avietės, mėlynės - puikus derinys su vanile.
  • Šokolado sirupas: Klasikinis ir visada pasiteisinantis pasirinkimas.
  • Karamelinis padažas: Suteiks dar daugiau saldumo ir kremiškumo.
  • Plakta grietinėlė ir pabarstukai: Vaikystės vakarėlių klasika!
  • Su pyragu ar šiltais obuolių trupiniais: Kontrastas tarp šaltų ledų ir šilto pyrago yra dieviškas.

Receptai naminiams ledams be ledų gaminimo aparato

Kaip jau minėjome, šiems ledams pagaminti nereikia jokios specialios ledų gaminimo įrangos. Visiškai pakaks naminio mikserio, kad ir pačio paprasčiausio rankinio. Juo išplaksite grietinėlę, tuomet sumaišysite su antruoju ingredientu, ir padėsite į šaldiklį sustingti.

Paprasti grietininiai ledai

Šie naminiai ledai tikrai nedaug skiriasi nuo geriausių masinės gamybos grietinėlės ledų, tačiau juose - jokių priedų ar konservantų. Jų tekstūra kreminė, švelni, puri, jie greitai tirpsta burnoje. Kaip ir bet kokius kitus ledus, galite juos skaninti norimais priedais ir išgauti norimus skonius - riešutais, šokoladu, saldainiukais, vaisiais, traškiais vaflių trupiniais, pabarstukais ir t.t.

  1. Prieš gaminant, į šaldiklį įdėkite indą ar formą, kurioje šaldysite ledus. Dedant ledų masę į šaltą indą, jie sustings greičiau ir tolygiau.
  2. Pirmas žingsnis yra išplakti grietinėlę. Pradėkite plakti naudodami silpniausią mikserio nustatymą ir plakdami perjunkite į vis stipresnį.
  3. Kitame dubenyje išmaišykite kondensuotą pieną su vanilės ekstraktu ir druska, tuomet sudėkite apie pusę išplaktos grietinėlės ir atsargiai išmaišykite.
  4. Tuomet supilkite šį mišinį į likusią išplaktą grietinėlę ir atsargiai, švelniai permaišykite.
  5. Visą masę supilkite į indą, kurį palaikėte šaldiklyje.

Šie naminiai ledai tikrai nedaug skiriasi nuo geriausių masinės gamybos grietinėlės ledų, tačiau juose - jokių priedų ar konservantų. Jų tekstūra kreminė, švelni, puri, jie greitai tirpsta burnoje. Kaip ir bet kokius kitus ledus, galite juos skaninti norimais priedais ir išgauti norimus skonius - riešutais, šokoladu, saldainiukais, vaisiais, traškiais vaflių trupiniais, pabarstukais ir t.t.

Jogurtiniai ledai su uogomis

Uogas ir jogurtą sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Sudėkite medų ir gerai išmaišykite.

Matcha ledai

Visus ingredientus sutrinkite trintuvu iki vientisos, glotnios masės. Matcha ledai turi ypatingą skonį, kurį sunku palyginti su kitais ledais.

Ledai iš avokado

Avokadas suteiks minkštumą ir švelnumą, primenantį kremišką tekstūrą. Visus ingredientus sutrinkite trintuvu iki vientisos, glotnios masės.

Ledų gaminimo klaidos ir kaip jų išvengti

Viena dažna problema - sušalusi ledų masė per kieta. Ir ne šiaip kieta, o tokia kieta, kad net bandant ją išskaptuoti, ledų šaukštas susilenkia. Tai taip pat iš dalies vyksta dėl vandens kiekio, tačiau ji yra lydima ne didelių, o mažų vandens kristalų. Kad taip nenutiktų, dedami papildomi priedai, neleidžiantys ledams peršalti.

Viena jų - nepageidaujami ledo kristalai, kurie susidaro dėl per didelio vandens kiekio masėje. Net gelato masė yra verdama, kad iš pieno išgaruotų dalis vandens. Besivadovaujant bloga receptūra net ir su ledų gaminimo aparatu, dėl vandens kiekio užšalusi masė vis vien susikristalizuos.

Pagrindiniai ingredientai naminiams ledams

  • Kondensuotas pienas. Taip, čia tas nesaldintas pieno gaminys, apie kurio panaudojimą kulinarijoje ar konditerijoje nelabai kas žino. Esmė ta, jog iš šio pieno yra išgarintas vanduo, jis sumažina ne tik ledo kristalų tikimybę, bet ir “pareguliuoja”, jog masė nebūtų per saldi naudojant vien saldintą kondensuotą pieną.
  • Saldintas kondensuotas pienas. Tikras skanumynas, tačiau kas per daug, tas nelabai sveika. Būtent daugumoje naminių ledų receptūrų naudojamas vien saldintas pienas, ko pasekoje gaunami gerokai per saldūs ledai. Saldintas sutirštintas pienas taip pat yra garantas, todėl labai didelė tikimybė, jog dėl mažo vandens, bei didelio cukraus kiekio, paruošti ledai bus kreminiai ir be didelių ledo kristalų. Ledo kristalams taip pat neleidžia susidaryti gliukozės sirupas ar invertinis (dirbtinis) cukrus.
  • Druska. Ji padeda ne tik susitvarkyti su saldumu, bet ir atsiskleisti skoniams. Kas svarbiausia, druska yra vienas ingredientų, neleidžiančių ledams peršalti ir tapti labai kietiems.
  • Alkoholis. Dar vienas ingredientas, kuris neleidžia sušalusiai masei pasidaryti kietai. Nebijokite, į vieną ledų receptūrą dedasi max šaukštas alkoholio (mes naudojom degtinę). Galim nuraminti - žmonės ruošdami ledus vaikams jo nenaudojo ir gavo puikų ledų rezultatą. Tačiau dėl visa ko patariam bent jau žiupsnį druskos įberti.
  • Grietinėlė. Į kondensuotą pieną įmaišyta išplakta grietinėlė suteikia masei oro kupinos tekstūros bei lengvumo. Iš tikrųjų tai darbas, kurį nudirbtų ledų gaminimo aparatas. Grietinėlė taip pat suteikia ledams kreminį skonį ir sodrumą.

Pavyzdiniai ledų receptai su kondensuotu pienu

Mūsų siūlomų naminių ledų gaminimas super paprastas ir labai lengvai “įkandamas”, kad būtų galima eksperimentuoti. Štai keletas pavyzdžių:

Kavos skonio ledai

Ingredientai:

  • 150 gr. saldinto sutirštinto pieno
  • 50 gr. nesaldinto sutirštinto pieno
  • 200 gr. grietinėlės
  • žiupsnelis druskos
  • šaukštas alkoholio (nebūtina)
  • pora šaukštų tirpios kavos

Gaminimas:

  1. Dubenyje sumaišome sutirštintus pienus (saldintą ir nesaldintą), žiupsnelį druskos, šaukštą alkoholio (nebūtina) bei pora šaukštų tirpios kavos.
  2. Viską sutriname iki vientisos masės rankiniu trintuvu. Paragaukite ir, jeigu pagal skonį reikia, įdėkite dar kavos.
  3. Išmaišykite. Kai bus paruošta kondensuoto pieno masė, atskirame dubenyje gerai išplakame grietinėlę.

Aviečių skonio ledai

Ingredientai:

  • 150 gr. saldinto sutirštinto pieno
  • 50 gr. nesaldinto sutirštinto pieno
  • 200 gr. grietinėlės
  • žiupsnelis druskos
  • šaukštas alkoholio (nebūtina)
  • šaldytos avietės

Gaminimas:

  1. Dubenyje sumaišome sutirštintus pienus (saldintą ir nesaldintą), žiupsnelį druskos, šaukštą alkoholio (nebūtina) bei vanilės ekstrakto.
  2. Į smulkintuvą dedame šaldytas avietes, jas susmulkiname iki trupinių.
  3. Trupinius sudedame į kondensuoto pieno masę ir gerai išmaišome.
  4. Kai bus paruošta kondensuoto pieno masė, atskirame dubenyje gerai išplakame grietinėlę.

Gardūs vafliai ledams

Kokie ledai be gardaus vaflio?

Ingredientai:

  • 100 gr. sviesto
  • 130 gr. cukraus
  • 150 gr. miltų
  • 2 kiaušiniai
  • šlakelis pieno
  • žiupsnelis druskos

Gaminimas:

  1. Prikaistuvyje išlydome sviestą. Leidžiame jam truputį pravėsti.
  2. Į sviestą supilame cukrų, išmaišome.
  3. Į masę dedame po kiaušinį vis šluotele gerai išmaišydami.
  4. Įpilame šlakelį pieno, suberiam žiupsnelį druskos.
  5. Į išmaišytą tešlą atsargiai įmaišome miltus.
  6. Kepame vaflių keptuvėje pagal gamintojo nurodymus kol kepinys iš abiejų pusių gražiai apskrunda.
  7. Tik ištrauktą iš vaflinės „blyną” greitai susukame į kaušelį pagal pirktą plastikinę formelę arba lekalą pagamintą iš storesnio popieriaus.

Apibendrinimas

Šis vanilinių ledų receptas yra daugiau nei tiesiog instrukcijos - tai kvietimas atgaivinti prisiminimus ir sukurti naujus. Naminiai ledai, pagaminti su meile ir kokybiškais ingredientais, neprilygs jokiems parduotuviniams variantams. Tikiuosi, kad šis straipsnis įkvėps jus išbandyti šį nuostabų receptą ir patirti tą saldų, kreminį vanilės skonį, kuris sugrąžins jus į gražiausias vaikystės akimirkas. Skanaus!