pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Gestacinis diabetas ir mityba nėštumo metu

Nėščiųjų (gestacinis) diabetas (ND) - tai būklė, kurios metu padidėja gliukozės kiekis kraujyje. Moterims, kurioms nustatytas gestacinis (nėščiųjų) diabetas, taikomi mitybos principai skiriasi nuo mitybos rekomendacijų, sergant cukriniu diabetu, nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad abi būklės yra labai panašios.

Gerai glikemijos kontrolei didžiausią įtaką daro įpročiai - mityba ir fizinis aktyvumas. Kitaip, nei sergant cukriniu diabetu, esant nėščiųjų diabetui, reikalingas pastovus gliukozės tiekimas visą dieną, kad būtų patenkinti ir motinos, ir vaisiaus energijos poreikiai. Svarbiausia yra vengti staigių cukraus kiekio šokinėjimų kraujyje. Tad tai proga visai šeimai pradėti maitintis sveikiau.

Gestacinio diabeto diagnostika

Šiuo metu Lietuvoje dėl galimo ND tikrinamos visos moterys. ND diagnozuojamas remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamais kriterijais. Pirmajame nėštumo trimestre atliekamas gliukozės nevalgius veninėje plazmoje tyrimas. Antrasis tyrimas atliekamas 24-29 nėštumo savaitę, jei pirmojo tyrimo metu gliukozė neviršija normos. Atliekamas gliukozės tolerancijos mėginys, kurio metu kraujas tyrimui imamas tris kartus: pirmiausia tiriama „bado gliukozė”, tada duodama moteriai išgerti 75 gramų gliukozės, ištirpintos 200 ml vandens; po 1 val. ir 2 val. vėl bus paimama veninio kraujo gliukozės kiekiui nustatyti.

Nėščiųjų diabeto gliukozės įverčiai yra mažesni (≤7,0 mmol/l nevalgius), jis gerai koreguojamas dieta, bei po gimdymo gliukozės kiekis kraujyje tampa normalus.

Mitybos rekomendacijos sergant gestaciniu diabetu

Mityba turi būti visavertė, reguliari, maisto racionas paremtas sveikos mitybos principais. Valgyti reikia reguliariai, maždaug kas tris valandas. Dienos valgymai turi būti sudaryti iš pusryčių, pietų ir vakarienės bei 2-3 užkandžių (tarpinių nedidelių valgymų). Vienas valgymas turi būti sudarytas iš 15-30 gramų angliavandenių. Nebūtina atsisakyti mėgstamų maisto produktų, tačiau verta pamąstyti apie jų kiekį.

Siekiant stabilaus gliukozės kiekio kraujyje, rekomenduojama maitintis reguliariais intervalais valgant 3 pagrindinius valgymus (pusryčius, pietus ir vakarienę) bei du ar tris tarpinius užkandžius. Į racioną įtraukite daug skaidulų turinčių maisto produktų, nes skaidulos padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje ir gerina virškinimą. Kiekvienos moters kelionė sergant gestaciniu diabetu yra unikali, o gliukozės kiekio kraujyje valdymui didelę reikšmę turi mitybos keitimas. Labai svarbu stebėti, kaip skirtingi maisto produktai veikia gliukozės kiekį kraujyje, ir atitinkamai prisitaikyti.

Angliavandeniai

Virškinant angliavandenius susidaro gliukozė, kuri yra pagrindinis augančio vaisiaus, placentos ir moters energijos šaltinis. Tačiau per didelis gliukozės kiekis kraujyje kartu yra ir pagrindinis gestacinio diabeto rizikos faktorius.

  • Sudėtiniai angliavandeniai: Mitybos raciono energetinę paros vertę turėtų sudaryti apie 50% krakmolo turintys produktai, nes tai - pagrindinis energijos šaltinis.
  • Paprastieji angliavandeniai: Vartojant per daug produktų ir gėrimų, kuriuose didelis rafinuoto cukraus kiekis, sutrikdomas gliukozės kiekis kraujyje.

Baltymai ir Riebalai

Baltymų poreikis nėštumo metu šiek tiek padidėja, nes jie reikalingi vaisiaus, placentos, gimdos augimui. Iš baltymų turi būti gaunama apie 20 proc. kilokalorijų arba 0,8-1,0 g/kg kūno svorio per parą.

Riebalai yra energijos šaltinis ir kiekvienos ląstelės dalis. Nėštumo metu iš riebalų turi būti gaunama 20-35 proc. energijos. Didesnis riebalų kiekis nerekomenduojamas dėl galimo neigiamo poveikio.

Rekomenduojami ir vengtini produktai

  • Rinkitės maisto produktus, kuriuose gausu maistinių skaidulų. Tai nesmulkintų grūdų duona, avižų, grikių kruopos, vaisiai, daržovės.
  • Valgykite kasdien vaisių ir daržovių.
  • Ribokite cukraus vartojimą.
  • Pirmiausia patariama vengti džiovintų vaisių, ypač vakare, prieš miegą.
  • Pirmenybę teikite nekrakmolingoms daržovėms, tokioms kaip agurkai, pomidorai, salotos, kopūstai, paprikos, salierai, svogūnai ir cukinijos.
  • Jei netoleruojate pieno produktų su laktoze, ieškokite parduotuvėse alternatyvių produktų be laktozės.

Pavyzdinis dienos planas

Siūlome išbandyti maisto technologės ir mitybos specialistės Eimintos Gelažnikaitės parengtą pavyzdinį mitybos planą, sudarytą pagal gestacinio diabeto mitybos rekomendacijas. Šiame mitybos plane siekiama užtikrinti tinkamą angliavandenių, kilokalorijų ir skaidulinių medžiagų pusiausvyrą.

Saldikliai

Nėštumo metu vartojimui tinkami ir įtakos gliukozės kiekiui kraujyje neturi šie kalorijų neturintys saldikliai: stevija, eritritolis, kalio acesulfamas, aspartamas, sukralozė. Tačiau maltitolis, priskiriamas cukraus alkoholiams, nerekomenduojamas.

Ką daryti, jei diagnozuotas gestacinis diabetas?

Jeigu besilaukiančiai moteriai diagnozuotas ND, jai rekomenduojama tikrinti glikemiją namuose. Taip galima įvertinti gliukozės svyravimus įprastomis gyvenimo sąlygomis. Jeigu rodiklis viršija normą, pasižymėkite visas aplinkybes - valgytą maistą, patirtą stresą, fizinį krūvį ar kt., galėjusias lemti gliukozės pakilimą. Jeigu kelis kartus pakilus gliukozės kiekiui kraujyje pastebėsite, kad tai susiję su tam tikru maisto produktu, reikėtų mažinti jo kiekį ar visai atsisakyti.

Jeigu nėštumą prižiūrintis gydytojas leidžia užsiimti fizine veikla, tai dar vienas puikus įrankis gerinti gliukozės apykaitą. Fizinė veikla didina ląstelių jautrumą insulinui, mažina cukraus kiekį kraujyje. Pasivaikščiojimas po valgio ar prieš miegą padeda natūraliai gerinti gliukozės apykaitą.

Nepavykstant glikemijos kontroliuoti mityba ir fiziniu aktyvumu, endokrinologas gali rekomenduoti gydymą insulinu. Esant pakankamam insulino kiekiui mamos kraujyje, užtikrinama tinkama gliukozės koncentracija vaisiaus organizme.

Svarbu atsiminti

  • Griežtas maisto ribojimas nerekomenduojamas, kadangi gali skatinti hiperglikemiją po angliavandenių suvartojimo.
  • Stebėkite gliukozės kiekio pokyčius, kuriuos veikia mityba, fizinis krūvis, patiriama įtampa ar netikėtas stresas, miego ypatumai ir kiti veiksniai.
  • Dėl individualių mitybos rekomendacijų siūloma kreiptis į gydytoją dietologą, gydytoją endokrinologą ar slaugytoją diabetologą.