pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Cepelinai su grybais: tradicinis receptas

Kada, jei ne dabar, gaminti cepelinus su grybais? Nors daugelis renkasi cepelinus su mėsa ar varške, verta bent kartą išbandyti šį fantastišką patiekalą su grybais.

Grybų įdaro paruošimas

  1. Pirma pasiruoškite įdarą. Džiovintus grybus išmirkykite ir išvirkite tame pačiame vandenyje. Paskui nusunkite ir sumalkite. Arba grybus apvirkite 200 ml pieno.
  2. Jei kas neturi tiek džiovintų grybų, kad užtektų cepelinams, gali sumaišyti juos maldami su marinuotais.
  3. Likusiu pienu užpilkite batono riekeles. Išvirtus grybus smulkiai supjaustykite ir apkepkite su smulkiai pjaustytu svogūnu ir lašinukais.
  4. Keptuvėje svieste pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, tada suberkite džiovintus ir susmulkintus konservuotus grybus ir pakepinkite. Pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Į atvėsusį įdarą sudėkite išmirkusį batoną (nusunkite pieną prieš dedant), pipirų, druskos ir įmuškite kiaušinį. Gerai išmaišykite.
  6. Kai pravės, suberkite džiūvėsėlius ir įmuškite kiaušinį, gerai išmaišykite. Jei norite, pagardinkite mėgstamomis žolelėmis.

Bulvių tešlos paruošimas

  1. Bulves nulupkite. Dvi dalis sutarkuokite ir išspauskite, vieną dalį - išvirkite ir sugrūskite.
  2. Nuskustas bulves sutarkuokite ir nusunkite. Skysčio neišpilkite - kai pastovės, ant indo dugno nusistovės krakmolas, kurį panaudosite tešlai.
  3. Virtas bulves sutrinkite. Sudėkite į žalių bulvių tarkius, išgriebkite nusistojusį krakmolą, pasūdykite ir įberkite šaukštą miltų ir šaukštą krakmolo.
  4. Į bulvių tarkius C. Lukšienė visada deda kelias virtas bulves. „Jas sugrūdu, padarau bulvių košę ir karštą sudedu ant tarkių. Tarkius sunkiu sląstais. Jei per daug išsunkiu, užpilu truputį karšto vandens, kad būtų minkštesni. Įbėrusi druskos gerai išminkau, kad nekibtų prie rankų, ir darau cepelinus“, - aiškino šeimininkė.
  5. Sumaišykite sutarkuotas žalias bulves su karštomis sugrūstomis. Išminkykite.

Cepelinų formavimas ir virimas

  1. Ant delno išplojame tešlą, dedame įdaro ir apspaudžiame, sukdami tarp delnų formuojame pailgus cepelinus.
  2. Padarykite nestorus blynelius, į vidų dėkite įdaro, kraštus užspauskite ir dėkite į pasūdytą verdantį vandenį. (Į vandenį galite įdėti šaukštą krakmolo, taip cepelinai tikrai nesuirs.)
  3. Imkite po gumulą tešlos, delne ją išplokite ir dėkite po šaukštą grybų įdaro. Gražiai suformuokite cepeliną. Dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite maždaug pusvalandį.
  4. Cepelinai dedami į didelį kiekį pasūdyto verdančio vandens ir verdame. Kai cepelinai iškyla į paviršių, reikia virti apie 15 - 20 minučių.
  5. Virkite cepelinus apie 20 minučių.

Cepelinų padažas

Cepelinai patiekiami su spirgučiais ir greitine arba galima paruošti baltą spirgučių cepelinų padažą.

  1. Lašinukus supjaustome smulkiai ir pakepiname, tada dedame smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepiname, kol apskrus.
  2. Į spirgučius įberiame šaukštą miltų ir trumpai pakepiname, nuolat maišydami.
  3. Tada pilame truputį karšto vandens ir nuolat maišydami paverdame padažą kelias minutes.

Recepto ingredientai

Ingredientas Kiekis
Bulvės 1 kg
Džiovinti grybai 50 g
Svogūnai 2
Rūkyta lašiniai 100 g
Pyrago džiūvėsėliai 2 šaukštai
Kiaušinis 1

Cicilijos LUKŠIENĖS patarimai: „Mano mama buvo kaimo gaspadinė. Ją kvietė į vestuves, į krikštynas, į laidotuves. Mamos mama taip pat ėjo gaspadinaudama." Cepelinų su aguonomis ir su grybais receptus, kaip ir daugelį kitų, gargždiškė Cicilija LUKŠIENĖ perėmė iš mamos, o ji - iš savo mamos.