Populiariausios titano keptuvės
Aliuminio keptuvės su nelimpančia dangaAliuminio indai yra labai populiarus dėl savo didelio laidumo. Tačiau dažnai kyla abejonių, ar aliuminio indai yra saugūs sveikatai. Nereikia nerimauti, pats savaime jis nėra nuodingas, daugiausiai gali išskirti nepageidaujamų medžiagų gaminant rūgštų maistą, tačiau tik tuo atveju, jei aliuminis nepadengtas. O tokie indai beveik nebenaudojami.
Ant aliuminio šerdies indų užpurkšta nelimpanti danga, o būtent čia dažnai būna užkastas šuo. Pats aliuminis pasižymi puikiomis savybėmis ir yra labai patvarus, tačiau kai kurios dangos nėra pačios laimingiausios ir paradoksaliai sumažina viso gaminio kokybę. Į ką atkreipti dėmesį perkant aliuminio keptuvę su nelimpančia danga?
- Gamybos būdas
Jei aliuminio keptuvės kaina jums atrodo įtartinai maža, pasidomėkite gamybos būdu. Pigios keptuvės paprastai būna presuotos iš kelių sluoksnių. Jos gali būti pigesnės, tačiau prastai reaguoja į temperatūros pokyčius ir laikui bėgant lengvai deformuojasi. Geresnės kokybės yra liejamos keptuvės, kurios yra tvirtesnės ir taip pat tarnauja daug ilgiau. - Kokybė
Šimtus kartų kartojama tiesa, kad kokybė yra svarbi, žinoma, galioja ir šiuo atveju. Nesusigundykite specialiu pasiūlymu įsigyti nepažymėtą keptuvę kur nors prekybos centre. Galbūt gausite pigų pasiūlymą, bet tai tikrai nebus gerai išleisti pinigai. Pigūs gaminiai dažnai būna prastos kokybės, o danga plona ir lengvai nusitrina. - Techninė priežiūra
Aliuminio indų priežiūra yra palyginti paprasta. Pagrindinis principas - naudoti švelnias priemones ir minkštas kempinėles, pamiršti vielines šluostes ir šiurkščias valymo priemones. Tas pats principas išlieka ir gaminant maistą. Niekada nenaudokite metalinių apsukų ir įrankių, įsigykite klasikinius medinius, plastikinius ar silikoninius pagalbininkus ir keptuvės paviršius jums tarnaus ilgai.
Ketaus keptuvės ir puodo priežiūra
Ketaus puodo ar ketaus keptuvės priežiūra dažniausiai nėra tokia sudėtinga, kaip gali pasirodyti. Tereikia žinoti keletą esminių taisyklių.
Visų pirma ketaus induose reikėtų nepalikti paruošto maisto ilgesniam laikui. Iš karto po naudojimo juos reikėtų išvalyti. Prisimintina ir tai, kad ketaus indų negalima plauti indaplovėje, o laikyti juos reikėtų sausoje, gerai vėdinamoje vietoje.
Toliau išsamiai pasakojame apie ketaus keptuvių ir puodų valymą.
Ketaus puodo ir keptuvės valymas
Štai kaip turėtų būti atliekamas ketaus puodo arba ketaus keptuvės valymas:;
- Indą valykite iš karto po naudojimo, kol šis dar karštas arba šiltas. Nemirkykite ir nepalikite jo kriauklėje, nes šis gali surūdyti.
- Keptuvę arba puodą plaukite rankomis, naudodami karštą vandenį ir kempinę arba kietą šepetį (jei vanduo itin karštas, naudokite žnyples arba mūvėkite pirštines). Nenaudokite indaplovės, muilo ar plieninio šveistuko, nes jie gali pašalinti indo dangą.
- Tam, kad pašalintumėte prilipusį maistą, ketaus indą šveiskite stambios košerinės druskos ir vandens pasta. Tada jį nuplaukite arba nušluostykite popieriniu rankšluosčiu. Užkietėjusius maisto likučius taip pat galima išlaisvinti ketaus puode ar keptuvėje užvirinus vandenį.
- Indą kruopščiai nusausinkite rankšluosčiu arba džiovinkite ant viryklės, naudodami silpną ugnį.
- Puodo ar keptuvės vidų lengvai patepkite augaliniu aliejumi arba ištirpintu sviestu, naudodami šluostę arba popierinį rankšluostį. Taip pat galite patepti ir indo išorę. Tik po to nepamirškite jos nuvalyti, kad pašalintumėte riebalų perteklių.
- Švarų indą laikykite sausoje vietoje.
Tinkamas ketaus puodo ar ketaus keptuvės valymas padės pasirūpinti jų ilgaamžiškumu.
Kodėl svyla ketaus keptuvė?
Pagrindinė priežastis, kodėl svyla ketaus keptuvė, yra per didelė viryklės kaitra, kuomet per daug įkaitęs geležis ima traukti maistą. Svarbu pastebėti, kad tai nėra gaminio defektas.
Tam, kad išvengtumėte maisto svilimo, gamindami maistą ketaus keptuvėje arba puode, kaitrą mažinkite labiau, nei atrodo reikalinga, o esant poreikiui, ją didinkite tik iš lėto.
Verta turėti omenyje, kad ilgainiui naudojant ketaus keptuvę, maistas gali pradėti svilti dėl joje užsilikusių maisto likučių. Tai viena iš priežasčių, kodėl taip svarbu tinkamai prižiūrėti ketaus indus.

Kaip paruošti ketaus keptuvę ar puodą naudojimui?
Ketaus, kitaip dar vadinamos špižinės keptuvės paruošimas, gali būti atliekamas keliais skirtingais būdais. Apie tai, kodėl reikalingas specialus ketaus indų paruošimas ir kokie pagrindiniai jo žingsniai, pasakojame toliau tekste.
Ketaus keptuvės ir puodo kaitinimas
Ketaus keptuvė arba puodas – tai gaminys iš ypač kieto geležies, anglies ir silicio lydinio. Viena geležis yra itin greitai reaguojanti medžiaga, kuri pradeda rūdyti tiesiog sąveikaudama su drėgnu oru. Jeigu pamėgintumėte ką nors kepti ant niekuo nepadengto geležies paviršiaus, susidurtumėte ne tik su rūdimis, tačiau bet koks maistas iškart priliptų prie indo paviršiaus. Dėl šios priežasties ketaus puodo ar ketaus keptuvės paruošimas naudojimui susijęs su jos pakaitinimu riebaluose.
Ploną riebalų sluoksnį, kuris dengia keptuvės arba puodo paviršių, kaitinant aukštoje temperatūroje, susiformuoja kietas, storas ir itin tvirtas apsauginis ketaus indo sluoksnis, dėl kurio maistas neprilimpa prie jo paviršiaus. Pakaitinti riebalai susijungia su metalo molekulėmis (šis procesas vadinamas polimerizacija) ir šie įgauna plastiko formą. Pakartojus kaitinimą keletą kartų, ketaus keptuvės arba puodo paviršius iš šiurkštaus geležies sluoksnio pavirsta į tamsią, sukietėjusią „odą“, kuri taip apsaugo metalą ir maistą.
Kaip tinkamai suformuoti riebalų sluoksnį?
Ne paslaptis, kad daugelis naujų, tiesiai iš gamyklos atkeliavusių ketaus indų yra jau padengti plonu riebalų sluoksniu. Tačiau ekspertai pataria gavus prekę paviršių papildyti dar keletu sluoksnių – taip užtikrintai apsaugosite savo naują virtuvės pagalbininką nuo greito susidėvėjimo ir svylančio maisto bei galėsite juo džiaugtis daug metų.
Toks ketaus puodo arba ketaus keptuvės paruošimas naudojimui yra labai paprastas, tereikia susipažinti su pagrindiniais žingsniais. Norėdami jums palengvinti šį darbą, pristatome išsamią keturių žingsnių instrukciją, kaip paruošti ketaus keptuvę arba puodą.
1 žingsnis: išplaukite ir nusausinkite indą
Sunku nuspėti, kaip tiksliai buvo gabenamas jūsų ketaus indas nuo gamyklos iki parduotuvės ir galiausiai – iki jūsų virtuvės. Todėl specialistai teigia, kad ketaus keptuvės arba ketaus puodo paruošimas visų pirma turėtų prasidėti nuo kruopštaus indo išplovimo, o tik tuomet kaitinimo riebaluose. Plaukite jį šiltu vandeniu ir muilu, ir gerai nusausinkite. Kartais ant keptuvės ar puodo paviršiaus net ir po nusausinimo gali likti šiek tiek drėgmės, todėl juos išplovus rekomenduojama palaikyti 1–2 minutes ant atviros ugnies, kol visa drėgmė tiesiog nugaruos.

Ekspertų patarimai, kaip išsirinkti geriausią keptuvę
Kiek namuose turite keptuvių? O kaip dažnai jas keičiate? Anksčiau keptuvės buvo beveik amžinos ir perduodamos iš kartos į kartą, mat buvo arba iš ketaus, arba plieninės. Šiandien viskas kitaip: nuo didžiulio pasirinkimo sukasi galva, tačiau dažnai kenčia piniginė, nes kiekviena keptuvė reikalauja skirtingos priežiūros.
Šaltinis:Turinio kontrolė – redakcijos rankose, projekto partneris tik inicijuoja ar palaiko temos viešinimąKeptuvėA a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidąTemos: 5 „Norfa“ Receptai Keptuvė Norfa: Praktiški patarimai Ekspertai patariaAr šiais laikais galima nusipirkti universalią keptuvę, tinkančią ir blynams kepti, ir vištienai troškinti? O gal geriau turėti kelias keptuves skirtingiems patiekalams? Pabandysime išsiaiškinti, kuo gi skiriasi šie įrankiai ir kokie geriausiai patenkintų mūsų virtuvinius poreikius.
