Gaivaus kavos gėrimo? Graikiška frapė yra tobulas išradimas vasaros kaitrai vėsinti. Frappe (frapė), tai šaltas kavos gėrimas, kilęs iš Graikijos, kuris yra populiarus visame pasaulyje dėl savo gaivinančio skonio ir paprasto paruošimo būdo. Frappe net ir namuose pasigaminti yra išties nesunku.
Frappe Kilmės Istorija
Frappe istorija prasidėjo Tarptautinėje prekybos mugėje Salonikuose, Graikijoje, 1950-aisiais. Kaip rašo „Greek Reporter“, 1957 metais Salonikų (miestas Graikijoje) tarptautinėje mugėje „Nescafé“ darbuotojas Dimitris Vakondios visai netyčia „išrado“ frappe. Nescafé atstovas Dimitrios Vakondios, pristatydamas naują vaikišką gėrimą, kurio pagrindą sudarė tirpūs šokolado milteliai, neturėjo karšto vandens, tad norėdamas išgauti tirpią kavą sumaišė miltelius su šaltu vandeniu ir ledu. Per pertrauką Vakondios norėjo išgerti savo įprastą kavą, tačiau nerado karšto vandens, todėl kavą plaktuvėje sumaišė su šaltu vandeniu - taip ir gimė pirminė šio gėrimo versija su kofeinu, skirta jau ne vaikams. Oficialiai frappe ėmė taip vadintis ir tapo nacionaliniu šiuolaikinių graikų gėrimu maždaug 1979 metais, „Nescafé“ ėmė gaminti frappe miltelius. Nors šis pavadinimas kilęs iš prancūziško žodžio, reiškiančio „išplaktas“ arba „išmaišytas“, su Prancūzija gėrimo atsiradimo istorija nieko bendro neturi. Nuo pat pirmojo komercinio pristatymo šalta kava buvo simboliškai ir vizualiai siejama su nerūpestinga, karšta Graikijos vasara.
Klasikinio Gėrimo Tipai
Tradiciškai Graikijoje šis gėrimas skirstomas į 3 grupes pagal naudojamo cukraus kiekį:
- Glykós (saldus) - 2 arbatiniai šaukšteliai kavos ir 4 arbatiniai šaukšteliai cukraus.
- Métrios (vidutinis) - 2 arbatiniai šaukšteliai kavos ir 2 arbatiniai šaukšteliai cukraus.
- Skétos (paprastas) - 2 arbatiniai šaukšteliai kavos ir jokio cukraus.
Visų rūšių gėrimai gali būti ruošiami su pienu ar be jo. Su pienu ruošiama kava Graikijoje gali būti vadinama frapógalo. Kartais frappe gaminamas ir be vandens, o vietoje jo naudojamas tik pienas. Tokia gėrimo versija labai populiari Kipre. Kartais papildomiems skoniams išgauti naudojami įvairūs sirupai arba alkoholiai (dažniausiai likeriai).
Kaip Pasigaminti Klasikinį Frappe
„Flavor Man“ tinklaraštyje rašoma, kad pagrindinis tradiciniam gėrimui būdingas elementas - puta - susidaro dėl dehidratacijos proceso paveiktos tirpios kavos. Dažniausiai tirpioje kavoje beveik nėra aliejaus, tik už kvapą ir skonį atsakingos molekulės ir kofeinas.
Reikės:
- Vieno arba dviejų šaukštelių frappe miltelių;
- Cukraus pagal skonį;
- Šiek tiek vandens.
Paruošimas:
- Paruoškite kavos mišinį. Į nedidelį plaktuvą įdėkite tirpios kavos ir cukraus.
- Kava, cukrus ir vanduo suplakami iki rusvos putos, ją reikia supilti į aukštą stiklinę. Plakite kavą, cukrų ir vandenį iki tirštų putų susidarymo.
- Ant suplaktos masės užpilkite šalto vandens, įdėkite ledo kubelių ir, jei reikia, įpilkite šiek tiek pieno (gali būti ir augalinis pienas).
Kava, cukrus ir vanduo plakami iki putų, tada pilami ant ledo kubelių. Tradicijos vs. šiuolaikiškumasNors Graikijoje šaltos kavos ruošimo principai išlieka beveik nepasikeitę, likusiame pasaulyje jos receptai ir ruošimo būdai yra nuolat modifikuojami, pritaikomi prie kavos mylėtojų įpročių, skonių ir besikeičiančių madų. Galite gardinti kavą įvairiais sirupais ar ledais. Patiekite su šiaudeliu.
Frappe Variacijos
- Pieno frappe nuo klasikinės skiriasi tuo, kad joje dar papildomai naudojamas pienas.
- Veganiškos frappe esminis skirtumas, tai naudojamas augalinis pienas, vietoje įprasto.
- Frappe be kofeino, tai frappe, pagaminta su kava be kofeino.
Šiuolaikinės Frappe
Portale „Little Coffee Place“ rašoma, kad kol graikai dar vis naudoja tirpios kavos granules, likusio pasaulio kavinėse frappe ruošiama su dvigubu arba viengubu espresso iš kavos aparato. Taip pat pasikeitęs ir gaminimo būdas - naudojamas ne kokteilių plaktuvas, o elektrinis trintuvas (angl. blender). Į trintuvą dažniausiai dedami ledo kubeliai, pienas, truputis vandens, cukrus, kvapiosios medžiagos arba sirupas. Jie gerai išsukami ir supilami į aukštą stiklinę, o ant viršaus pagal skonį ir pageidavimus galima uždėti plaktos grietinėlės, vanilinių ledų ar išlydyto šokolado.Iš esmės šiuolaikinės frappe versijų ir variacijų yra daugybė. Pavyzdžiui, Serbijoje gėrimas ruošiamas su pieno ir ledais, o ant viršaus dar dedama plakta grietinėlė. Bulgarai vietoje vandens renkasi gaivųjį gėrimą „Coca-Cola“, Airijoje jis daromas su šviežiai malta kava, ledukais, pienu ir kartais karamelinio arba vanilinio skonio leidais.
Frappe Ar Frappuccino?
Kaip su latte ir cappuccino, taip ir su frappe ir frappuccino kyla amžinos dvejonės - kokiais kriterijais atskirti du gėrimus? Nors abu pavadinimai ir skamba panašiai, tinklaraštis „Full Coffee Roast“ pateikia pagrindinius šių šaltų kavų skirtumus. Pirmiausia reikėtų pradėti nuo to, kad populiarusis tinklas „Starbucks“ frappuccino yra užpatentavęs kaip savo gėrimą.
Pagrindiniai šių kavų skirtumai:
- Frappe tradiciškai buvo pradėta gaminti iš tirpios kavos, frappuccino - iš plikomos.
- Graikiškoje kavoje visada bus kofeino, o frappuccino - nebūtinai („Starbucks“ galima rasti daug gėrimo versijų, kurios bus ruošiamos be kavos).
- Frappuccino turi daug daugiau kalorijų, taip pat įprastai yra žymiai saldesnis nei frappe, nes turi daugiau priedų.
- Frappe populiaresnė Europoje, o frappuccino - Jungtinėse Amerikos Valstijose.
Patarimai ruošiant frappe:
- Jei norite saldesnės kavos - įpilkite daugiau pieno ir šiek tiek mažiau kavos.
- Jei norite, kad frappe būtų ryškesnio skonio - naudokite mažiau pieno ir daugiau kavos.
- Norėdami išgauti subalansuotą gėrimo skonį, rinkitės ne vienos pupelių rūšies kavą, bet kelių skirtingų rūšių mišinį.
Frappe Milteliai Ir Bazė
Gaminant šaltą kavą galima rinktis - naudoti miltelius ar bazę. Dažnai iki galo nėra aiškus skirtumas tarp šių dviejų medžiagų ir kurią geriau pasirinkti.
- Frappe milteliai - kavos arba ne kavos milteliai, turintys emulsiklio, kvapiųjų medžiagų ir saldumo. Jie skirti maišyti su ledu. Kiekvieną kartą gaminant šaltą kavą su šiais milteliais tereikės įpilti ledo ir pieno - visada gausite tokį patį skonį, nereikės jokių papildomų ingredientų.
- Frappe bazė - miltelių pavidalo produktas, taip pat turintis emulsiklio ir saldumo, tačiau jame nėra kvapiųjų medžiagų, todėl kiekvieną kartą reikia pridėti savo.
Receptas: Pasiflorų Skonio Frapė
Išbandykite pasiflorų skonio frapė, kurį be vargo pasiruošite namuose.
Kavos gėrimui pagaminti reikia:
- 1 šaukštelio JURA kavos pupelių šaltai kavai
- 2 šaukštų vanilinių ledų
- 3 šaukštų pasiflorų sirupo
- 100 ml pieno
- 1 saujos ledukų
Paruošimas:
- JURA kavos aparatu, naudodami šaltos kavos funkciją, pasigaminkite espreso kavos.
- Ledus, pasiflorų sirupą ir pieną sutrinkite iki vientisos masės elektriniu trintuvu.
- Į stiklinę sudėkite ledukus, supilkite ledų ir pasiflorų mišinį, ant viršaus pilkite kavą.
- Patiekite šaltą.
Ar Galima Paruošti Frappe Karštą?
Šis klausimas gali kilti nedaug susipažinusiems su skirtingų kavos gėrimų specifika, tačiau atsakymas yra vienareikšmis - negalima. Būtent dėl savo sudėties frappe žinoma kaip „ledinė kava“ - į sudėtį įeina ledas ir šaltas vanduo. Nors kai kurie žmonės ir teigia, kad espresso naudojimas gali padaryti gėrimą karštą, naudodami karštus skysčius gausite ir visai kitokį gėrimą.
Svarbiausi Faktai Apie Frappe
- Frappe, dar kitaip vadinama „ledine kava“, kilo iš Graikijos, ją netyčia 1957 metais pagamino vienas „Nescafé“ darbuotojas, suplakęs kavą su šaltu vandeniu.
- Tradiciškai šis gėrimas gaminamas kokteilių plaktuvėje iš tirpios kavos miltelių, šalto vandens, cukraus ir ledo, tačiau išpopuliarėjus visame pasaulyje, šiandien kava turi daugybę ruošimo būdų. Vienas iš jų - gaminti frappe su espresso ir elektriniu trintuvu.
- Šiandien tai dar vis populiariausia kava Graikijoje.
- Frappe ir frappuccino nėra tas pats.
Graikiškos Kavos Paruošimas Turkelyje
Kas per „žvėris“ - graikiška kava? O jos receptas paprastas: gėrimą užplikykite ant silpniausios turkiškos ugnies. Kava supilama į turkišką puodą kartu su cukrumi, užpilama vandeniu ir gerai išmaišoma, kol gaunama vienalytė masė be gumulėlių. Ir kaitinama ant silpnos ugnies, jokiu būdu neužvirinant ir retkarčiais pamaišant, kol susidarys putų kepurė.
Kavos Tipas | Kavos Kiekis | Cukraus Kiekis | Pieno Kiekis |
---|---|---|---|
Glykós (Saldus) | 2 arbatiniai šaukšteliai | 4 arbatiniai šaukšteliai | Pagal skonį |
Métrios (Vidutinis) | 2 arbatiniai šaukšteliai | 2 arbatiniai šaukšteliai | Pagal skonį |
Skétos (Paprastas) | 2 arbatiniai šaukšteliai | Jokio | Pagal skonį |