Orams vis labiau šąlant, dažniau norisi jaukaus ir šildančio maisto. Vienas tokių patiekalų - sriuba. Juolab kad įvairiausias sriubas nesudėtinga pasigaminti, nereikia nei ypatingo pasiruošimo, nei ingredientų.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad sriuba - ne tik paprastai pagaminimas, bet ir sveikatai naudingas patiekalas.
Sriubos Gaminimo Patarimai
- Prieš verdant sriubą nepamirškite apkepti daržovių, o ypač svogūnų ir česnakų. Mat pakeptos šios daržovės tampa tikra skonio bomba, kuri kiekvienai sriubai suteikia nepakartojamo skonio bei aromato.
- Jeigu tik turite laiko, vertėtų išsivirti ir naminio sultinio. Naminis sultinys net tik skanus, bet ir sveikas.
- Sriubas gardinti galite ne tik tradicinėmis daržovėmis, bet ir tokiomis gėrybėmis kaip pastarnokai, pankoliai, netgi įvairiausiais žalumynais, pavyzdžiui, špinatais.
Kodėl Sriuba naudinga?
- Daug daržovių. Sriuba - puikus patiekalas, padedantis į savo racioną įtraukti daugiau daržovių.
- Nereikalauja daug laiko. Sriuba yra daug laiko nereikalaujantis patiekalas. O jeigu dar ir naudojate greitpuodį, pikantišką sriubą galite paruošti vos per keliasdešimt minučių.
- Ruošiantis virti sultinį - verta jo pasigaminti daugiau. Ją galima užšaldyti. Sriuba ir troškiniai - puikiausi patiekalai, jeigu maisto norite pasigaminti kelioms dienoms į priekį. Tačiau jeigu sriubos išsivirėte per daug - ją drąsiai galite užšaldyti.
- Palaiko vandens kiekį organizme. Kadangi žiema - šaltasis laikotarpis, neretai išgeriama mažiau skysčiu nei reikėtų. Tačiau net jeigu ir neprakaituojame nuo karščio, vykdydami savo kasdienes veiklas vis tiek prarandame skysčių.
Konservuotas Vištienos Sultinys: Greitas ir Patogus Būdas
Skubantiems ar neturintiems galimybės virti sultinio nuo nulio, puiki išeitis - vištienos sultinys kubeliais. Tai greitas ir patogus būdas praturtinti patiekalus vištienos skoniu.
MAGGI sultinio kubelis tai paprasčiausias būdas pradžiuginti šeimą pamėgtais patiekalais, suteikiant jiems ypatingo skonio. Mažas sultinio kubelis - patogus dozavimas ir toks sodrus patiekalų skonis.
MAGGI® vištienos sultinio kubelių sudedamosios dalys: Joduota druska, maltodekstrinas, palmių riebalai, aromato ir skonio stiprikliai (mononatrio glutamatas, dinatrio 5 -ribonukleotidai), kukurūzų krakmolas, dekstrozė, cukrus, saulėgrąžų aliejus, kvapiosios medžiagos, ciberžolės milteliai, džiovintos vištienos milteliai 0,15% (sudėtyje yra antioksidantas (rozmarino ekstraktas)), džiovintos petražolės.
Vištienos sultinys MAGGI su krapais ir petražolėmis: Sudedamosios dalys: joduota druska, maltodekstrinas, palmių riebalai (palmių riebalai, antioksidantas (rozmarino ekstraktas)), kukurūzų krakmolas, aromato ir skonio stiprikliai (mononatrio glutamatas, dinatrio 5'-ribonukleotidai), cukrus, džiovinti krapai 0,7%, džiovintos petražolės 0,7%, prieskoniai (ciberžolė, baltieji pipirai), kvapiosios medžiagos, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga (citrinos rūgštis), džiovintos vištienos milteliai 0,1% (vištiena, joduota druska, antioksidantas (rozmarino ekstraktas)).
Jei sieki, kad tavo vištienos sultinys būtų ne tik skanus, bet ir vertingas - rinkis ekologišką variantą be dirbtinių priedų ar per didelio kiekio druskos. Švelnus, ilgai virtas sultinys, pagamintas iš kokybiškos vištienos, natūralių daržovių ir žolelių, yra tikras skonių ir maistinių medžiagų lobynas.
„Englert“ ekologiškas maistingas vištienos kaulų sultinys - pagamintas tik iš aukščiausios kokybės ekologiškų ingredientų, virtas lėtai klasikiniu būdu 24 valandas su rinktinėmis daržovėmis ir žolelėmis. Turtingo, sodraus skonio. Be konservantų, dirbtinių kvapiųjų medžiagų ir maisto priedų.
Kas yra kaulų sultinys?
Iš Niujorko atkeliavusi sveika mada, kuri jau kelintus metus vis labiau populiarėja ir Europoje kaip „močiutės supermaistas“. „Englert“ ekologiški sultiniai verdami iš ekologiškų jautienos arba vištienos kaulų. Juos lėtai verda kartu su šviežiomis daržovėmis ir žolelėmis 24 valandas. Daugiau nieko.
Receptai su konservuotu vištienos sultiniu
Morkų sriuba su imbieru
- Morkas nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite į 3 dalis.
- Išklokite skardą kepimo popieriumi, išdėliokite joje pjaustytas morkas, apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi ir apibarstykite druska bei pipirais.
- Skardą dėkite į orkaitę, o praėjus 15 minučių morkas pamaišykite, kad tolygiai iškeptų visos pusės, ir kepkite dar 15 minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
- Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, imbiero šaknį ir kepkite apie 8 minutes.
- Tuomet į tą patį puodą supilkite vištienos sultinį ir palaukite, kol užvirs.
- Nukelkite puodą nuo kaitros, sudėkite į jį keptas morkas ir rankiniu smulkintuvu sutrinkite sriubą iki vientisos masės.
Daržovių sriuba su pupelėmis ir špinatais
- Morkas, cukiniją, salierą, svogūną ir česnako skilteles nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais.
- Puode, kuriame virsite sriubą, įkaitinkite alyvuogių aliejų ir, sudėję svogūną, pakepinkite apie 3 minutes.
- Po to sudėkite visas likusias susmulkintas daržoves ir kepkite dar apie 6 minutes.
- Tuomet suberkite konservuotas pupeles ir pomidorus, supilkite pomidorų pastą ir viską užpilkite karštu daržovių sultiniu.
- Pagardinkite sriubą druska, pipirais bei baziliku ir gerai išmaišykite.
- Tuomet vidutinėje temperatūroje virkite dar maždaug 10 minučių, kad skirtingi daržovių skoniai išsiskirtų ir susimaišytų tarpusavyje.
- Galiausiai į sriubą sudėkite špinatų lapus, suberkite mėgstamus makaronus ir virkite tol, kol makaronai suminkštės.
Soti sriuba su pupelėmis ir kopūstais
- Visas daržoves susmulkinkite norimo dydžio gabalėliais, kopūstą galite sutarkuoti.
- Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, įspauskite česnaką ir pakepinkite 5 minutes.
- Tuomet suberkite konservuotas pupeles, morkų gabalėlius ir supilkite vištienos sultinį.
- Praėjus 10 minučių, sudėkite susmulkintas bulves bei kopūstą.
- Viską pagardinkite pipirais, druska ir aitriosiomis paprikomis - jie suteiks puikų aromatą bei skonį.
- Sriubą patiekite papuošę smulkintais petražolių lapeliais.
Naminis vištienos sultinys
Jei turite galimybę, labai rekomenduoju sriubą gaminti naudojant naminį sultinį. Daug kas baiminasi ilgo sultinio virimo laiko.
- Vištos kaulus užpilame vandeniu tiek, kad apsemtų, ir užverdame.
- Užvirusį vandenį nupilame, vištieną nuplauname.
- Į puodą dedame apvirtą vištieną (arba jau keptos vištienos kaulus), morkas, salierus, svogūną su lukštais ir česnakus.
- Užverdame. Kai vanduo užverda, sumažiname ugnį, kad vanduo vos burbuliuotų ir verdame uždengus dangčiu mažiausiai 2 valandas. Kuo ilgiau virsite, tuo geriau.
- Sultinį galima suporcijuoti ir užšaldyti vėlesniam naudojimui. Jei ant vištos kaulų po virimo liko mėsos, aš su dažniausiai gaminu tokias vištienos salotos sumuštiniams.
Ukrainietiški barščiai su vištienos sultiniu
Ukrainietiški barščiai tikrai įeina į mėgstamiausių sriubų penketuką. Soti, jauki, šildanti ir labai skani - būtent apie tokias sriubas žmonės sako, kad jos pamaitina kūną ir sielą. Kiekviena gera sriuba prasideda nuo sultinio.
- Pupeles užmerkiame porai valandų ir išverdame.
- Burokėlius ir morkas sutarkuojame šiaudeliais arba stambia burokine tarka, svogūną, salierą ir papriką susmulkiname mažais kubeliais.
- Į puodą, kuriame galima ir kepti, arba keptuvę dedame šoninės kubelius ir pakepiname keletą minučių, kol šoninė apskrunda ir išskiria riebalus.
- Tuomet suberiame tarkuotus burokėlius ir kepiname apie 7-8 minutes. Suberiame morkas ir kepiname dar kelias minutes.
- Į puodą pilame šiek tiek aliejaus ir kelias minutes apkepiname svogūno, saliero ir paprikos kubelius, įtarkuojame česnaką, kepiname dar minutę.
- Į puodą grąžiname apkeptus burokėlius su morkomis, beriame mirkytus baravykus, bulvių kubelius ir užpilame sultiniu.