Esate ragavę, parduotuvėje pirktų, kokosinių sausainių? Juos pasigaminti labai paprasta - reikės tik dviejų ingredientų: kokosų drožlių ir kiaušinių baltymų. Aš, kaip visada, stevijos ar vanilės ekstrakto neskaičiuoju kaip ingredientų, nes tai kaip druska ir pipirai, gaminant mėsos patiekalus. :)
Keto Kokosiniai sausainiai
Sunkiausias darbas, kuris laukia gaminant šiuos sausainius - išplakti kiaušinių baltymus iki standžių putų. Tam reikės elektrinio plakiklio (arba miklių rankų :D)! Beje, geriausią rezultatą plakdami kiaušinius pasieksite, jei jie bus kambario temperatūros. Jei nespėjote pasiruošti iš anksto, išimkite kiaušinius iš šaldytuvo ir įdėkite juos į šiltą vandenį 2-3 minutėms.
Šiame recepte aš naudojau stevijos lašus. Jei jūs nuspręsite naudoti stevijos ir eritritolio mišinį (pvz.: Alvo “Stevija”), tai patariu sumalti kavamale, kad būtų pudra, nes kitu atveju valgydami jausite girgždančias granules…
Iškepti kokosiniai sausainiai gali būti/gulėti kelias dienas ant jūsų stalo ir jų skonis nė kiek nenukentės. Taip pat galite išsikepti jų daugiau ir dalį užšaldyti, o vėliau valgyti neatitirpinus, kaip šaldytą desertą.
Maistinė vertė (1 vnt.)
- Kalorijos: 68 kcal
- Riebalai: 6 g
- Baltymai: 1.3 g
- Angliavandeniai: 2.4 g
- Skaidulos: 1.6 g
- Grynieji angliavandeniai: 0.8 g
Ingredientai (12 vnt.):
- 2 kiaušinių baltymai
- 120 g (1 puodelio) kokosų drožlių
- Stevijos, vanilės ekstrakto
- Šlakelio citrinos sulčių
- Druskos
Gaminimo eiga:
- Keletą valandų prieš gamindami išimkite kiaušinius iš šaldytuvo.
- Įkaitinkite orkaitę 175c.
- Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Tryniai šiame recepte liks nepanaudoti, todėl atidėkite juos į šalį. Didesniame dubenyje pradėkite plakti kiaušinių baltymus nuo mažo greičio, kol “sulaužysite” baltymų struktūrą, po truputį didindami greitį iki maksimumo.
- Kai baltymai pabals, padidės tūris, įpilkite citrinos sulčių.
- Kai tūris dar padidės, pradėkite berti saldiklį.
- Teisingai išplaktas morengas apvertus indą turi nepajudėti iš vietos.
- Baigiant plakti, įlašinkite apie 15 stevijos lašų, jei trūksta saldumo, kiekį padidinkite pagal save.
- Į išplaktus baltymus po truputį berkite kokosų drožles ir lengvai įmaišykite, kad nesuardytumėte baltymo putų.
- Kepimo formą išklokite sviestiniu popieriumi, papildomai šiek tiek patepkite riebalais ir šaukštu dėkite gautą masę, formuodami apvalius sausainius.
- Kepkite orkaitėje apie 12-15 min.
Kokosinių sausainių receptas su kiaušinių baltymais
Ingredientai:
- 200 gramų cukraus
- 4 vienetai kiaušinių (baltymai)
- 60 gramų kvietinių miltų
- Šiek tiek druskos
- 300 gramų kokosų (drožlės)
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
Paruošimo būdas:
- Į metalinį indą įmuškite kiaušinių baltymus, berkite cukrų, vanilinį cukrų bei žiupsnelį druskos.
- Indą statykite virš puodo su verdančiu vandeniu ir jame suplakite kiaušinių baltymus su cukrumi tol, kol masė sušils ir taps kremine.
- Nuimkite indą nuo puodo ir supilkite miltus bei kokoso drožles.
- Viską gerai sumaišykite ir dėkite į šaldytuvą 1 val.
- Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių temperatūros.
- Skardą padenkite kepimo popieriumi ir formuokite konditeriniu švirkštu arba šaukšteliu sausainius.
- Kepkite apie 15 - 20 min.
Skanaus! Autorius: Asta
Dar vienas receptas
Kada po vieno deserto gamybos šaldytuve liko daug kiaušinių baltymų, pradėjau ieškoti ką, apart morengų, nesudėtingai galima pagaminti iš jų ir netyčia radau, kad mėgstamiems kokosiniams sausainiams būtent naudojami kiaušinių baltymai.
Gaminimo eiga
- Kiaušinių baltymus sumaišyti dubenyje kartu su cukrumi virš puodo su vandeniu, maišyti tol, kol ištirps cukrus, įberti žiupsnelį druskos.
- Atskirame dubenyje sumaišau kokoso drožles su miltais, vaniliniu cukrumi, įtarkuoju citrinos ir apelsino žieveles.
- Kokoso ir miltų mišinį supilu į kiaušinių baltymų ir cukraus masę, gerai išmaišau ir palieku šaldytuve apie 40 minučių.
- Kepti apie 10 minučių orkaitėje, įkaitintoje apie 180 laipsnių temperatūroje, ant sviestinio popieriaus, formuojant norimo dydžio sausainiukus, kartais įsmeigiu porą migdolo riekelių į kiekvieną sausainį.
Ingredientai:
- 2 kiaušinių baltymai;
- 1 stiklinė kokosų drožlių;
- Eritritolio (pagal skonį);
- Šlakelio citrinos sulčių;
- Druskos.
Gaminimas:
- Baltymus atskirti nuo trynių labai kruopščiai. Įberti žiupsnelį druskos.
- Paimkite sausą indą ir pradėkite plakti baltymus nuo mažo greičio, kol “sulaužysite” baltymų struktūrą, po truputį didindami greitį iki maksimumo.
- Kai baltymai pabals, padidės tūris, įpilkite citrinos sulčių.
- Kai tūris dar padidės, pradėkite berti saldiklį.
- Teisingai išplaktas morengas apvertus indą turi nepajudėti iš vietos.
- Silikonine mentele įmaišykite kokoso drožles, šaukštu išdėliokite sausainius ant kepimo popieriaus ir kepkite su vėjeliu 130 laipsnių temperatūroje 45-55 min.
Labai skanūs, saldūs kokosiniai sausainiai. Puikūs sausainiai. Greitai pagaminami, produktų nedaug, o kokio skanumo!
Užtikau vyrą užsidarius virtuvėj prie vienos iš sausainių skardų. Pusės skardos kaip nebūta. Ragauji vieną, o kito sieki kita ranka. Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5.