pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Nekeptas varškės pyragas pagal Beatos receptą

Nors vasarą norisi pyragų ir tortų, ne visada yra laiko ir galimybių stovėti prie puodų ir orkaitės, sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėja Beata Nicholson. Būtent todėl šiltuoju metų laiku populiarūs nekepti tortai.

Tai puikus, bet paprastas gardėsis. Ir dar labai skanus. Gaivus ir įspūdingas. Nieko kepti nereikia, tik sumaišyti.

Pagrindas ir kremas

Pagrindas iš šokoladinių sausainių, jie dar smagiau kibs, jei rinksitės juos su įdaru. Varškės masei tiesiog sumaišysite kreminę varškę, tirpdytą šokoladą ir kondensuotą pieną. Viskam tvirtumo suteiks želatina.

Vieną tokių - tortą su braškių džemu ir varškės kepure - pasigaminti siūlo ir B. Nicholson.

„Labai skanus, nesudėtingai pagaminamas sausainių ir vaflių padas, braškinis kremas ir varškė“, - štai iš ko gaminamas atostogomis dvelkiantis gardėsis, sako B.

Torto kremui galima naudoti ir kitas uogas - avietes, vyšnias. Rinkitės pagal skonį arba pagal derlių. B. Nicholson tortą puošia įvairiausiomis uogomis: šilauogėmis, braškėmis, avietėmis, trešnėmis. „Galų gale galima įdėti ir nektarinų, vynuogių.

„Tokį pyragą gali pagaminti ir dideli, ir maži“, - sako Beata Nicholson. Geras tortas - puiki savaitgalio pradžia, ypač jei artėja Mamos diena!

Ingredientai

  • Sausainiai - 240 g
  • Sviestas - 85 g
  • Cukrus - 25 g
  • Kreminė varškė - 450 g
  • Šokoladas - 120 g
  • Kondensuotas pienas - 200 ml
  • Želatina - 5 g
  • Grietinėlė 35 proc. - 150 g
  • Vanduo - 100 ml

Gaminimo eiga

  1. Sausainius sutrupiname (naudokitės maisto kombainu, grūstuve arba sudėkite sausainius į maišelį ir padaužykite jį kočėlu).
  2. 24 cm skersmens apvalią kepimo formą išklojame kepimo popieriumi.
  3. Paruoštus trupinius suberiame į formą. Paskirstome kiek paspausdami ranka ar šaukštu - suformuojame lygų pagrindą.
  4. Skystą šokoladą pilame į kreminę varškę ar grietinėlės sūrį ir išplakame plakikliu ar šluotele.
  5. Nesustodami plakti, supilame ir kondensuotą pieną.
  6. Ant mažos ugnies pašildome želatiną, kol jos grūdeliai ištirps (tik neužverdame). Leidžiame šiek tiek atvėsti.
  7. Iš šaldytuvo ištraukiame pyrago pagrindą.

Varškės nauda

Varškė - vienas mėgstamiausių lietuvių pieno produktų, savyje turintis daug naudingųjų medžiagų. Varškės panaudojimo variantų gausybė: vieni mėgsta iš jos gaminti varškėčius, kiti renkasi ją valgyti su vaisiais ar uogiene. Dėl didelio baltymų kiekio varškę ypač mėgsta profesionalūs sportininkai, o jos produktų nevengia ne tik fizinį, bet ir protinį darbą dirbantys žmonės.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kelis kartus per savaitę varškė turėtų tapti ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų užkandžiu, nes joje esantys vitaminai prisideda prie augančio organizmo formavimosi.

Varškė yra išskirtinis, jau šimtus metų vartojamas produktas. Nors užsienyje ji vadinama sūriu ir receptuose naudojama gana retai, Lietuvoje ji savo gerbėjų turi kiekvienoje šeimoje. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šis produktas svarbus žmogaus organizmui, nes jame daug aminorūgščių ir kitų naudingųjų medžiagų.

„Varškėje gausu kalcio, yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A ir D, taip pat B grupės vitaminų.

Parduotuvėse pirkėjus dažnai pasitinka daugybė varškės rūšių: vienos yra riebesnės, kitos - liesesnės. Vis dėl to, gydytoja dietologė teigia, kad pasirinkti tinkamiausią rūšį nėra sudėtinga, nes siekiantiems išvengti papildomų riebalų ir gyventi sveikatai palankiau labiausiai tiks liesa varškė.

„Riebesnėje varškėje daugiau sočiųjų riebalų rūgščių. Jų neturi būti gausu mitybos racione, o suaugusiems asmenims sočiųjų riebalų rekomenduojama su maistu gauti kuo mažiau.

Gaminantiems patiekalus su varške svarbu prisiminti, kad jie bus sveikatai palankesni tuomet, kai į juos dedama kuo mažiau priedų. „Jeigu ruošiamas patiekalas iš varškės, kuriame dedami aukščiausios rūšies miltai arba didelis cukraus kiekis, toks gaminys bus mažiau naudingas sveikatai.

Nusipirkus varškę prekybos centre, svarbu ją tinkamai laikyti, kad ji neprarastų savo šviežumo ir naudingųjų savybių. „Išsirinkus varškę parduotuvėje, derėtų ją kuo greičiau parsivežti namo. Jei kelionės metu ruošiatės sustoti keliuose taškuose, pirkite ją paskutiniame. Vos tik sugrįžus į namus, svarbu varškę iškart įdėti į šaldytuvą. Pasistenkite ją laikyti šalčiausiame šaldytuvo skyriuje ir iš pakuotės išimkite tik prieš vartojimą.

Atplėšus varškės pakelį jos galiojimo laikas smarkiai sutrumpėja. Dėl šios priežasties varškės ilgai šaldytuve laikyti negalima: „Vos tik atidarote varškės pakelį, pradedamas skaičiuoti laikas iki jos sugedimo. Paprastai varškė tokiu atveju išlieka vartojama nuo 3 iki 7 dienų. Dėl šios priežasties, prieš atidarydami pakelį, apmąstykite, ar turėsite, kur jį sunaudoti visą per ateinančias keletą dienų.