Žirniai - vieni seniausių auginamų ankštinių augalų, kuriuos žmonės naudoja mityboje jau tūkstančius metų. Jie ne tik puikus baltymų šaltinis, bet ir turtingi skaidulomis, vitaminais bei mineralais. Žirniai yra puikus maistinių medžiagų šaltinis, suteikiantis energijos ir naudos sveikatai. Jie tinka tiek sportuojantiems, tiek siekiantiems sveikesnės mitybos.
Žirnių nauda sveikatai
Dėl didelio skaidulų kiekio žirniai skatina žarnyno veiklą ir gali padėti išvengti vidurių užkietėjimo. Žirniai turi žemą glikemijos indeksą, todėl jie neleidžia staigiai kilti cukraus lygiui kraujyje. Kadangi žirniai turi daug augalinių baltymų, jie yra puikus pasirinkimas sportininkams ir aktyviai gyvenantiems žmonėms.
Ar žirniai tinka visiems?
Taip, jei jie vartojami saikingai ir nėra virškinimo problemų.
Žirnių konservavimo būdai
Vasara trumpalaikė, o sveikomis daržovėmis, vaisiais ir žolelėmis labai norime džiaugtis ištisus metus. Šiandien namų šaldymas tapo labai populiarus. Šis daržovių, žolelių, uogų, grybų ir vaisių laikymo būdas laikomas labai patogiu, svarbiausia viską daryti teisingai.
Šaldyti žirneliai
Šaldyti žalieji žirneliai yra gana paklausus gaminant maistą. Jo dedama į salotas ir sriubas, gaminami garnyrai. Kad nepirktumėte žirnių parduotuvėje, galite juos užšaldyti patys. Paprasčiausias būdas tai padaryti - ištraukti žirnius iš ankščių, sudėti į maišelius ir padėti į šaldiklį. Tačiau po atšildymo žirniai gali tapti nuobodu ir beskoniai. Kad to išvengtumėte, prinokusius žirnius prieš šaldant reikia blanširuoti.
Norėdami tai padaryti, dideliame puode užvirinkite vandenį. Žirnius suberkite į kiaurasamtį, suberkite į verdantį vandenį ir palaikykite 2-3 minutes. Tada nedelsdami įdėkite kiaurasamtį su žirniais į ledinį vandenį. Išimkite ir leiskite skysčio pertekliui nutekėti. Supakuokite žaliuosius žirnelius į maišelius ir padėkite į šaldiklį.
Taip pat šaldyti žirneliai gali būti perkami žūklės parduotuvėse, tačiau jie tiks tik iš bėdos.
Konservuoti žirneliai
Konservuoti kukurūzai gali būti kietesni ir minkštesni. Patarčiau imti kietesnius ir tuos, kurie yra nepjaustyti per pusę.
Šutinti žirniai ir konservuoti kukurūzai žvejyboje
Geriausiais masalais, kuriais gundau šapalus, pavadinčiau šutintus žirnius ir konservuotus kukurūzus. Mano akimis jie yra lygiaverčiai, bet ruošiant, jaukinant ir renkantis juos masalui yra tam tikrų niuansų. Esmė tame, kad kai kuriuose vandens telkiniuose arba net kai kuriose upių atkarpose šie masalai gali būti šapalų vertinami visiškai skirtingai. Na, gal pasakiau labai jau kategoriškai, gal veikiau vienus masalus dideli šapalai griebs be išlygų, o į kitus žiūrės gan kreivai. Bet yra buvę, kad abu viliokliai šapalams patikdavo vienodai, nors jaukindavau tik žirniais ar tik kukurūzais.
Tarp žirnių ir kukurūzų pastebėjau dar vieną skirtumą. Įdomu tai, jog žirniai labiau pasiteisina tuomet, kai jais kažkokioje vietoje šapalai yra jaukinami nuolatos. Net jei kartu būna beriami ir kukurūzai, tai vis tiek galiausiai ant kabliuko užmautas žirnis atneša geresnių rezultatų. Kukurūzus geriau naudoti nežinomose žūklavietėse bei ten, kur atvažiuojame pusdieniui, t. y. jie labiau tinkami, kaip masalas greitam gaudymui.
Geriausi kukurūzai bus tie, kurie yra truputį saldūs. Ir nebūtinai patys brangiausi, nes, kaip pastebėjau, viena skardinė už kitą gali būti dvigubai brangesnė.
Žirnių auginimo patirtis
Eksperimentuodama su skirtingomis žirnių veislėmis, netyčia atradau tikrą perliuką. Dabar visa gatvė klausia, kur galima gauti tokių pačių sėklų.Autorius: Živilė BakutytėKai prieš metus ėmiau eksperimentuoti su skirtingomis žirnių veislėmis savo 6 arų sklype Kauno rajone, nė neįtariau, kad vienas atsitiktinis pasirinkimas visiškai keičią mano požiūrį į daržininkavimą. Dabar, po viso sezono eksperimentų, galiu drąsiai teigti: „Oskar” raukšlėtieji žirniai yra absoliutus nugalėtojas. Ne tik mano darže, bet ir visoje gatvėje.
Smalsumo vedama kreipiausi į Lietuvos žemės ūkio mokslų centrą, norėdama sužinoti daugiau apie šią veislę. Paaiškėjo, kad „Oskar” žirniai išties išsiskiria keliais svarbiais parametrais. Pirmiausia, jie priklauso ankstyvųjų veislių grupei - vegetacijos periodas trunka vos 68-69 dienas. Palyginus su populiariosiomis Lietuvos veislėmis, tai 10-15 dienų anksčiau.Antra vertinga savybė - genetinis atsparumas vytuliui, vienai dažniausių žirnių ligų. Kai klausinėjau kitų daržininkų, daugelis patvirtino, kad būtent ši liga kasmet sunaikina dalį jų žirnių derliaus. „Oskar” veislė šios problemos sprendžia jau selekcijos lygmenyje.
Trečias svarbus faktorius - išskirtinis derlingumas. Vidutiniškai vienas augalas suformuoja 15-18 ankščių, kai įprastos veislės duoda 8-12. Taip pat stebina ankščių dydis - tradicinės lietuvių veislės formuoja 6-7 cm ankštis su 6-8 žirneliais, o „Oskar” ankštys siekia 9-10 cm su 10-12 žirnelių.
Mano 20 kvadratinių metrų lysvėje užauginta tiek žirnių, kiek anksčiau gaudavau iš 35-40 kvadratinių metrų. Tai reiškia, kad likusį plotą galima panaudoti kitoms kultūroms, o ekonominis efektas yra gana reikšmingas mėgėjų ūkiui.
Be to, dėl ankstyvo prinokimo galima sėti dvi dalis per sezoną. Pirmąją dali sėju balandžio pradžioje, derių nuimti birželio pabaigoje, o liepos pradžioje toje pačioje vietoje sėju antrąją dalį rudens derliui. Taip galima dvigubinti bendro žirnių derliaus kiekį.
Visiems, kurie svarstyto išbandyti naują žirnių veislę, drąsiai rekomenduoju „Oskar”. Tai patikimas pasirinkimas ir pradedantiems, ir patyrusiems daržininkams.