pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Marmurinis Pyragas: Receptai ir Paslaptys

Marmurinis pyragas - tai ne tik skanus, bet ir gražus kepinys, kuris visada nustebina savo unikaliais raštais. Šis keksas puikiai tinka prie kavos ar arbatos puodelio, o gal net su šaltu pienu, sugrąžinančiu į vaikystę. Tai puiki dovana ar lauktuvės, kurios pradžiugins kiekvieną.

Jei šis keksas dalyvautų grožio konkurse, laimėtų pirmą vietą už savo vidinį grožį. Iš išorės jo nepastebėsi, bet perpjovus, kekso marmuriniai raštai atsiskleidžia nustebindami kiekvienąkart vis kitokiais išraitymais. O skonis klasikinis ir nuostabus - grietininis sviestinis keksas viliojančia traškia plutele ir puriu minkštu vidumi.

Klasikinis Marmurinio Kekso Receptas

Ingredientai:

  • 4 kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • 10 g vanilinio cukraus
  • 70 g aliejaus
  • 150 g grietinės (30% riebumo)
  • 225 g speltos miltų (galima naudoti ir paprastus kvietinius)
  • 7 g kepimo miltelių
  • 1 valgomasis šaukštas tamsios kakavos

Gaminimo Eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C ir ištepkite riebalais pyrago formą.
  2. Persijokite miltus ir kepimo miltelius.
  3. Į dubenį muškite kiaušinius, supilkite cukrų ir vanilinį cukrų. Plakite elektriniu arba rankiniu plaktuvu, kol masė taps beveik balta ir puri. Tai užtrunka kelias minutes.
  4. Į kiaušinių masę pilkite aliejų ir grietinę. Išplakite iki vientisos masės.
  5. Dabar į masę dėkite sausuosius ingredientus: miltus, kepimo miltelius ir druską. Išmaišykite šaukštu, kol nelieka miltų gumuliukų.
  6. Maždaug trečdalį ar pusę tešlos dėkite į atskirą dubenį ir sumaišykite su kakava, kurią persijokite per sietelį. Taip gaunate dvi tešlas: tamsią ir šviesią.
  7. Pailgą kekso formą gausiai ir atidžiai ištepkite sviestu ir pabarstykite manų kruopomis, kad iškepusį keksą būtų lengva iš jos išimti.
  8. Į paruoštą kepimo formą sluoksniuokite tešlas: dėkite kelis didelius šaukštus šviesios tešlos, tuomet ant viršaus kraukite kelis šaukštus tamsios tešlos. Kartokite sluoksniavimą maždaug triskart, kol tešla baigiasi.
  9. Tešlos paviršių palyginkite šaukštu, kad ji maždaug tolygiai pasiskirstytų formoje.
  10. Į tešlą, beveik iki pat dugno, kepimo formos kampe, smeikite ploną medinį pagaliuką ir juo išraižykite gyvatėlę per visą kekso ilgį. Taip tešlą šiek tiek permaišote, kad viduje raštas būtų dar įdomesnis.
  11. Keksą kepkite iš anksto įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje be vėjelio apie 40-50 min., kol jis iškyla ir rusvai apskrunda, o į centrą įsmeigus medinį pagaliuką jį ištraukiate neaplipusį tešla.
  12. Patiekite dar karštą arba atvėsinkite ant metalinių grotelių.

Kiti Marmurinio Kekso Variantai

Kaskart kepant marmurinį pyragą, galima improvizuoti ir keisti ingredientus. Štai keletas idėjų:

  • Į šviesią tešlą įmaišykite maltų migdolų.
  • Į tamsią tešlą įmaišykite tirpinto kokybiško šokolado.
  • Į tešlą įdėkite aguonų, sumaišytų su nedideliu kiekiu tešlos.
  • Į tešlą įmaišykite moliūgo piurė, sumažindami riebalų ir cukraus kiekį.

Patarimai ir Gudrybės

  • Sviestą visada atvėsinkite prieš pildami į tešlą.
  • Rinkitės kokybiškus produktus, ypač pieno produktus, kad kepinys pavyktų puikiai.
  • Kepimo laiką reguliuokite priklausomai nuo orkaitės.
  • Jei norite sodresnio skonio, keksą apliekite glajumi.

Štai toks klasikinis grietininis sviestinis keksas viliojančia traškia plutele ir puriu drėgnu vidumi. Vidus ne tik purus ir minkštas, bet ir stebinančiai gražus, primenantis marmuro raštus. Visa tai dėl dvispalvės tešlos. Į dalį paruoštos tešlos įmaišau kakavos, tad ji tampa šokoladinė. Tešlą susluoksniavus kepimo formoje kaskart gaunu vis kitokį kekso raštą, kurį pamatau tik jį perpjovus.