Turbūt neįmanoma įsivaizduoti rudens be obuolių pyrago. Iškepti bent vieną obuolių pyragą yra tiesiog būtina. Kai namai pakvimpa kepamu obuolių pyragu - žinai, kad artėja jaukus vakaras su arbatos puodeliu, šilta antklode ir nostalgija vaikystei. Obuolių pyragas - vienas tų receptų, kuris keliauja iš kartos į kartą, vis šiek tiek keičiamas, bet visada atpažįstamas.
Violetos ir Viliaus Tarasovų Obuolių Pyragas
Violeta ir Vilius su laidos „Tarasovai virtuvėje“ žiūrovais sveikinasi pristatydami naują receptą - obuolių pyragą. „Tai labai paprastas receptas, jūs net neįsivaizduojate. Nieko nereikia daryti, dėsime tik miltus, avižinius dribsnius, cukrų, sviestą, cinamoną ir obuolius, - tikina V.Tarasovienė. - Sveikuoliškas desertas nekreipiant dėmesio į tai, kiek reikės cukraus.“
„Prie pyrago bus ir mažiau sveikas priedas - ledai“, - šypsosi V.Tarasovas. Violeta iš karto išmaišo reikiamus ingredientus ir imasi pjaustyti obuolius, o Vilius juos tarkuoja. Darbuodamasi, V.Tarasovienė paaiškina, kad jei obuoliai rūgštesni, reikia įdėti daugiau cukraus. „Labai nemėgstu, kai būna saldūs obuoliai. Turi būti rūgštelė, tame pats skanumas“, - sako Violeta.
Baigusi pjaustyti obuolius, Violeta iš Viliaus perima jų tarkavimą. „Vėl demonstruosiesi. O jau, atrodo, taip variau“, - juokiasi V.Tarasovas. Gaminimo procesas vyksta kur kas linksmiau, kai Vilius užtraukia dainą, o šį kartą prie jo prisijungia ir Violeta. Paruošus ingredientus, šie sudedami į kepimo indą, o tuomet apliejami ištirpintu sviestu.
Violetos teigimu, pyragą reikia kepti apie pusvalandį - tol, kol gražiai paruduos viršus. „Dėk greičiau, noriu ragauti!“ - nerimsta V.Tarasovas, kol Violeta pataria leisti pyragui pastovėti tam, jog šiek tiek atvėstų. „Aš jau ragauju, pavydėkite. Fantastika, tobulas desertas!“ - netrukus įvertina Vilius.
Obuolių Pyragas-Pudingas su Karamele iš „Gardu Gardu“
Jei nusibodo visi seni receptai ir norisi kažko naujo, TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai skuba į pagalbą. Šis, kiek neįprastas, obuolių pyrago-pudingo su karamele receptas skanus tiek kaštas, tiek ir atšalęs.
Reikės:
Pudingui:
- 6 vnt. vidutinio dydžio obuolių
- 200 g cukraus
- 3 valg. š. klevų sirupo
- 30 g sviesto
- Žiupsnelio druskos
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
- 2 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių
- 200 ml pieno
- 240 g kvietinių miltų
- 2 arb. š. sodos
- 1 valg. š. obuolių sidro acto
- Nedidelio gabalėlio sviesto kepimo formos ištepimui
Sirupui:
- 100 ml riebios grietinėlės
- 100 ml nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 60 sviesto
- Žiupsnelio druskos
Gaminimo eiga:
- Karamelizuokite obuolius. Obuolius sutarkuokite per vadinamą burokinę tarką ir atidėkite trumpam į šalį. Į keptuvę suberkite cukrų, supilkite klevų sirupą ir kaitinkite ant nestiprios kaitros, kol cukrus ištirps.
- Maišykite, kad nepridegtų. Cukrui ištirpus sudėkite sviestą, įberkite žiupsnelį druskos, sudėkite tarkuotus obuolius, įpilkite vanilės ekstrakto, išmaišykite ir troškinkite apie 5-7 minutes, kol obuoliai išgarins dalį drėgmės. Gautą masė atvėsinkite iki kambario temperatūros.
- Į atvėsusią obuolių masę įmaišykite kiaušinius ir pieną. Tuomet suberkite išsijotus miltus ir dar kartą viską gerai išmaišykite.
- Į stiklinę suberkite sodą, užpilkite ją obuolių sidro actu ir greitai išmaišius supilkite iškart į obuolių masę ir tuoj pat viską permaišykite.
- Kepimo formą ištepkite sviestu ir sudėkite obuolių masę. Taip paruoštą pyrago masę dėkite į iki 180 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su ventiliatoriaus funkcija, šiek tiek žemiau nei orkaitės viduryje. Kepkite 25-30 minučių, kol, patikrinus su pagaliuku, jis liks sausas ir pyragas bus iškepęs.
- Paruoškite sirupą. Į prikaistuvį supilkite grietinėlę, suberkite cukrų ir vis pamaišant kaitinkite, kol cukrus ištirps. Tada sudėkite sviestą, įberkite žiupsnelį druskos ir virkite ant vidutinės kaitros 5-7 minutes, kad sutirštėtų.
- Dar karštą iškepusį pyragą subadykite ir užpilkite paruoštu sirupu. Sirupui susigėrus skanaukite pyragą su ledais ar kitais mėgstamais priedais.
Itališkas Obuolių Pyragas
Itališkas obuolių pyragas - tai desertas, kuris sujungia paprastumą ir neprilygstamą skonį. Šis patobulintas receptas išlaiko autentišką itališką dvasią, tačiau yra pritaikytas tiems, kurie mėgsta subalansuotą saldumą.
Gaminimo eiga:
- Nuplaukite obuolius, pašalinkite sėklalizdžius ir nulupkite žievelę.
- Supjaustykite obuolius nedideliais kubeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis, kad jie netamsėtų.
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, įberkite cukraus bei druskos ir išplakite šluotele iki vientisos masės. Tada supilkite pieną ir išlydytą sviestą, gerai išmaišykite.
- 25×35 cm dydžio kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais arba tiesiog išklokite kepimo popieriumi.
- Supilkite tešlą į formą, o ant jos tolygiai paskleiskite paruoštus obuolius.
Su šiuo receptu lengvai sukursite gardų desertą, kuris papuoš jūsų stalą ir nudžiugins šeimą ar draugus.
Karališkas Vaidoto Žalos Obuolių Pyragas
Televizijos laidų vedėja G. Martirosian sako, jog apie šį obuolių receptą išgirdo gerokai prieš tai, kol atsirado proga jo paragauti, tačiau laukti, anot jos, buvo verta. „Šį obuolių pyragą esu ragavusi vieną kartą, nors buvau juo viliojama trejus metus. Jis visada pasakodavo apie šį obuolių pyragą, aš net nupirkau jam kepimo formą.
Atskirame inde šaukštu maišome cukrų, miltus ir manų kruopas. Į pasirinktos formos kepimo indą beriame dalį supjaustytų obuolių. Kitą dalį pasiliekame antrajam pyrago sluoksniui. Ant obuolių beriame cukraus, miltų ir manų kruopų mišinį. Formuojame antrąjį sluoksnį, kurį užbarstome tešlą atstojančiu mišiniu. Ant viršutinio pyrago sluoksnio dedame griežiniais supjaustytą sviestą.
Alfo Ivanausko Obuolių Pyragas
Obuolių pyragų yra visokių: purių, trapių, sausesnių, drėgnesnių, su varške, su avižomis, trumpai tariant - kiekvieno norams ir skoniui. Bet jeigu mėgstate labai sultingus, su labai daug obuolių ir kreminės konsistencijos, šis pyragas tobulai išpildo visas sąlygas. Šiame pyrage pagal Alfo receptą - net 1 kilogramas obuolių!
Receptas (6-8 asm.):
Gaminimo laikas: 1 val.
Obuolių pyragui iškepti reikia:
- 1 kg obuolių
- 1 citrinos
- 40 ml romo
- 1 šaukštelio cinamono
- 50 g ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviesto
- 100 ml ŽEMAITIJOS A2 pieno be laktozės
- 3 kiaušinių
- 100 g DANSUKKER ekologiško cukraus „Panevėžio Plius“
- 100 g miltų
- 80 g GAIDELIS pusrytainių su morkomis ir cinamonu
- 2-3 MAGIJA glaistytų sūrelių su vanile
Gaminimo eiga:
- Obuolius nuplaukite, nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
- Ant obuolių užtarkuokite citrinos žievelės, įspauskite sulčių. Supilkite romą, suberkite cinamoną. Viską išmaišykite.
- Į puodą sudėkite ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviestą, supilkite ŽEMAITIJOS A2 pieną be laktozės ir pakaitinkite, bet neužvirkite.
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite DANSUKKER ekologišką cukrų „Panevėžio Plius“, išplakite elektriniu plakikliu. Suberkite miltus, plakite toliau.
- Maišydami į tešlą supilkite pieno ir sviesto mišinį.
- Iš obuolių išpilkite skystį, obuolius užpilkite tešla, suberkite rankomis trupintus GAIDELIS pusrytainius su morkomis ir cinamonu. Viską išmaišykite.
- Kepimo popierių sušlapinkite ir juo išklokite kepimo formą.
- Sudėkite į formą pyrago masę, išdėliokite laužytus MAGIJA glaistytų sūrelių su vanile gabalėlius.
- Kepkite įkaitintoje 180 °C orkaitėje apie 40 min.
Obuolių Pyragas su Riešutais ir Konjaku
Siūlome kitokio obuolių pyrago variaciją, kurios slapti prieskoniai - riešutai ir šlakelis konjako.
Receptas (8-10 asm.):
Tešlai:
- 300 g miltų
- 200 g šalto sviesto
- 50 ml labai šalto vandens
- 1 kiaušinio (aptepti)
- 2 šaukštų miltelinio cukraus (patiekti)
Įdarui:
- 4-5 obuolių
- 50 g sviesto
- 100 g cukraus
- šlakelio konjako
- 40 g kakavos
- 100 g kepintų riešutų (migdolų, lazdynų)
- 1 šaukšto kukurūzų krakmolo
Gaminimo eiga:
- Sviestą sukapokite su miltais ir druska iki smulkių trupinių. Supilkite vandenį ir užminkykite tešlą. Suvyniokite į plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie pusvalandį.
- Tuo metu nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolius. Sudėkite juos į keptuvę su sviestu, cukrumi, konjaku ir troškinkite apie 10 min. Įmaišykite kakavą, riešutus ir kukurūzų krakmolą. Atvėsinkite.
- Išimkite tešlą, padalinkite į 2 nelygias dalis ir iškočiokite.
- 22 cm skersmens kepimo formą išklokite didesniu tešlos gabalu ir sudėkite įdarą.
- Antruoju lakštu galite užkloti visą įdarą arba išpjaustyti norimus ornamentus.
- Aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
- Iškepusį pyragą gausiai apibarstykite milteliniu cukrumi.
Paprastas Obuolių Pyragas
Ingredientai:
- 1 a. š.
- 1 a. š.
- 1 a. š.
Gaminimo eiga:
- Įkaitink orkaitę iki 180 °C. Pasiruošk kepimo formą - geriausia apvalią, apie 24 cm skersmens.
- Obuolius nulupk, išimk sėklas ir supjaustyk plonais griežinėliais.
- Įmaišyk tirpintą sviestą, druską, miltus ir kepimo miltelius.
- Į tešlą įmaišyk pusę obuolių, likusią dalį pasilik papuošimui.
- Kepk apie 40-50 minučių iki auksinės spalvos.
- Atvėsink ir, jei nori - pabarstyk cukraus pudra.
Nes tai paprastas džiaugsmas, kuris primena, kad skaniausi dalykai - dažnai patys paprasčiausi.