Na ir koks šv. Velykų stalas be netikro, maltos mėsos zuikio? Tikriausiai būtų nekoks, bent jau mūsų namuose tai tikrai. Velykinius netikrus zuikučius mūsų šeima labai mėgstame, ypač vaikai. Šis velykinis netikras zuikis su virtais kiaušiniais, dešra ir sūriu gavosi labai gardus.
Ko gero vienas skaniausių kokį tik yra pavykę iškepti. Labai sultingas, bet kartu ir tvirtas. Bet manau kuo puikiausiai tiktų ir koks plonomis riekelėmis pjaustytas virtas kumpis.
Netikras zuikis su virtais kiaušiniais
Ingredientai:
- Jautienos faršas - 400 g
- Kiaulienos faršas - 200 g
- Lašinukai - 200 g
- Kiaušiniai - 2 vnt.
- Batonas - 2-3 riekelės
- Pienas batonui išmirkyti
- Druska, malti juodieji pipirai
- Švieži žalumynai - krapai ar petražolės
- 700g mėsos
- Svogūnas
- Morka
- Kietai virti nulupti kiaušiniai
Gaminimas:
- Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus, beriame kapotą svogūną, burokine tarkele tarkuotą morką, pabarstome druska ir keletą minučių pakepiname. Atidedame.
- Jautienos ir kiaulienos faršą dedame į dubenį, ten pat keliauja ir smulkiai pjaustyti lašinukai, piene išmirkytos bei nuspaustos batono riekelės, kiaušinių tryniai, kapotos petražolės, druska ir prieskoniai.
- Visus ingredientus gerai išmaišome, sudedame išplaktus baltymus ir dar kartą išmaišome.
- Suformuojame pailgą kepalėlį, viršuje pirštu įspaudžiame tris gilias duobutes.
- Skardą, kurioje keps netikras zuikis, išklojame kepimo popieriumi (galima ir nekloti, apačia bus labiau apkepusi, bet gali būti ir padegusi, nelygu, kokia orkaitė).
- Dedame kietai virtus nuluptus kiaušinius.
- Kepame vidutinio karštumo orkaitėje 45-50 minučių.
- Prieš patiekdama netikrą zuikį visada įspaudžiu du pipirus kaip akytes, vieną kaip nosytę, o iš lauro lapelių padarau ausytes.
Iškeptas netikras zuikis supjaustomas riekelėmis ir tiekiamas su virtomis bulvėmis ar bulvių koše ir daržovių salotomis ar marinuotais/raugintais agurkais. Velykinis netikras zuikis paruoštas. Gražaus ir jaukaus šv.
Kiti tradiciniai lietuviški patiekalai
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad be jokios abejonės - vienas pagrindiniu kiekvienos šventės akcentų tampa skanus maistas. O sukant galvą, ką pasigaminti šventinei Nepriklausomybės atkūrimo dienos vakarienei, galima atsigręžti į pačius įvairiausius tautinės virtuvės arba nuo seno Lietuvoje pamėgtus patiekalus ir jų receptus.
„Skirtingose Lietuvos regionuose vyrauja skirtingi patiekalai. Pavyzdžiui, Žemaitijoje dažniausiai buvo valgoma žuvis, košės, tradicinis kastinys, mėgstama šiupininė sriuba. Aukštaitijos gyventojai dažniausiai ruošdavo blynus, ragaišius, skrylius, Dzūkijoje, žinoma, vyravo patiekalai su grybais, bulvėmis ar grikiais, Suvalkijoje buvo valgoma daugiau rūkytos mėsos, itin mėgstami didžkukuliai ir vėdarai“, - pasakoja V.Juodkazienė.
Pasak jos tautinės virtuvės atspindį sukurti nesunku ir nepraleidžiant ilgų valandų virtuvėje. Tai padaryti galime ant stalo serviruodami bent mažus lietuviškus gastronomijos akcentus. Tam puikiai tiks virtos bulvės su kastiniu ir kepintomis kanapėmis, juoda duona su grybų užtepėle, o desertui - saldus varškės sūris arba švieži agurkai, kuriuos pagardinti galite medumi.
Pasak V.Juodkazienės, lietuviška juoda ruginė duona gali būti priskirta prie produktų, kuriais tautiečiai turi didžiuotis, mat ji turi neatmenamas tradicijas ir ypatingą skonį, taip pat ir išskirtiniai yra ir mūsų krašto varškės sūriai.
„Varškės sūrių Lietuvoje turime pačių įvairiausių: ir saldžių, ir sūrių, ir rūkytų - juos galime kepti, valgyti vienus ar naudoti kaip vieną iš ingredientų kituose patiekaluose. Tai absoliučiai unikalus maisto produktas.
Varškės sūriais galima gardinti sumuštinius, salotas, varškės sūrį - paprieskoniavus mėgstamais prieskoniais, tokiais kaip rūkyta paprika, druska, pipirai ar kitomis prieskoninės žolelės galima kepti orkaitėje, kepsninėje ar keptuvėje, valgyti su duona, daržovėmis ar netgi dėti į šiuo metu madingus kruopų ir daržovių dubenėlius“, - teigia V. Juodkazienė.
Lietuviškos virtuvės patiekalų ji siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi net trimis nepaprasto skonio receptais.
Virtiniai su spirgučių įdaru
Reikės:
- 500 g miltų
- 200 ml vandens
- žiupsnelio druskos
- 2 v. š. sėlenų
Įdarui:
- 250 g rūkytų lašinių
- 2 didelių svogūnų
- 1 kiaušinio trynio
- 2 g šviežių petražolių
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Kaip gaminti:
- Į dubenį suberkite miltus, supilkite vandenį, įberkite druskos bei sėlenų ir rankomis išminkykite tešlą. Minkykite, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Jei tešla limpa ir sunkiai minkosi, įberkite dar šiek tiek miltų.
- Lašinukus ir svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, petražoles susmulkinkite. Į dubenį sudėkite visus įdarui skirtus ingredientus ir išmaišykite.
- Iš tešlos suformuokite teniso kamuoliuko dydžio rutuliukus ir kiekvieną jų suplokite iki plono apvalaus blynelio.
- Ant suformuotų skrituliukų dėkite po šaukštą įdaro, tuomet užspauskite tešlos kraštus ir užraitykite juos.
- Paruoštus virtinius sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį.
- Kai jie iškils į vandens paviršių, virkite dar apie penketą minučių.
- Patiekite su grietine.
Netikras zuikis šoninės apvalkale
Reikės:
- 700 g maltos jautienos (arba jautienos ir kiaulienos mišinio)
- 80 g batono
- 150 ml pieno
- 100 ml vandens
- 100 g svogūnų
- 2 skiltelių česnako
- 2 v. š. smulkintų petražolių
- 1 kiaušinio
- ½ a. š. maltų saldžiųjų paprikų
- 1 a. š. druskos
- ½ a. š. maltų juodųjų pipirų
- 200 g šoninės
Kaip gaminti:
- Batoną supjaustykite nedideliais kubeliais, suberkite į didelį dubenį ir užpilkite pienu. Kai batonas išbrinks, pieną nupilkite ir į tą patį dubenį sudėkite maltą mėsą, įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį, suberkite susmulkintus svogūnus bei česnakus, maltas saldžiąsias paprikas, druską, pipirus bei petražoles ir viską gerai išmaišykite. Jei gauta masė bus labai tiršta, įpilkite dar šlakelį vandens.
- Šoninę supjaustykite plonais griežinėliais ir padenkite jais gilią stačiakampio formos kepimo skardą. Ant šoninės tolygiai išklokite paruoštą maltos mėsos mišinį, tuomet pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, ir kepkite apie 1 valandą.
- Jei prie mėsos susikaups riebalų, juos nupilkite, tuomet perkelkite netikrą zuikį ant kepimo popieriaus taip, kad šoninė būtų viršuje, su visu popieriumi grąžinkite mėsą atgal į skardą ir kepkite orkaitėje dar 10 minučių, kol šoninė apskrus ir taps traški.
„Šiuškės“
Reikės:
- 500 g šviežių bulvių
- 1 kiaušinio
- 110 g miltų
- 30 g sviesto
- 80 g grietinės
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Kaip gaminti:
- Bulves su lupenomis išvirkite pasūdytame vandenyje.
- Dar karštas bulves sutrinkite elektriniu trintuvu ir palaukite, kol atvės.
- Tuomet įmuškite kiaušinius, suberkite prieskonius, viską išmaišykite, po to suberkite miltus ir išminkykite tešlą.
- Ant gausiai miltais apibarstyto stalo iš tešlos suformuokite apie 1 cm pločio virveles ir supjaustykite jas 1 cm ilgio gabalėliais.
- Išdėliokite „šiuškes“ ant miltuotos kepimo skardos ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, maždaug 25 min.
- Praėjus 15 minučių, gabalėlius apverskite.
- Iškepusias šiuškes perkelkite į karščiui atsparų indą, paviršių padenkite sviestu bei grietine ir kepkite orkaitėje dar 10 min.