pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Duona ir cukrinis diabetas: kaip pasirinkti tinkamai?

Jei sergate 2 tipo cukriniu diabetu, tinkamos rūšies duona, saikingai vartojama, gali būti įtraukta į jūsų mitybą. Priešingai populiariems įsitikinimams, žmonės, sergantys 2 tipo cukriniu diabetu, iš tikrųjų gali valgyti duoną. Jei iki šiol nervingai vengėte duonos, nebijokite.

Angliavandenių ir kalorijų skaičius

Jei gaminate sumuštinį su dviem gabalėliais duonos, rinkitės įvairią veislę, kurioje yra ne daugiau kaip 15 gramų (g) angliavandenių ir 100 kalorijų kiekvienoje skiltelėje.

Viso grūdo duona

Viso grūdo duona yra ideali tiems, kurie stebi kalorijas ir angliavandenius. Visas grūdas, palyginti su baltais miltais Maria Rodriguez, RD, CDE, Sinajaus kalno diabeto aljanso programų vadovė Niujorke, sako, kad galite pasakyti, ar bet kuris supakuotas kepalas yra 100 procentų viso grūdo, žiūrėdami į ingredientų sąrašą: „Pirmasis ingredientas pasakys„ sveiką. “ Taip pat galite ieškoti viso grūdo antspaudo.

Kitos duonos rūšys

  • Speltos, linų sėmenys, chia sėklos ir migdolų-floro duonos Jie gali suteikti daug skaidulų, baltymų ir sveikų riebalų. Tačiau būtinai patikrinkite etiketes: šie kepalai taip pat gali būti didesni kalorijose.
  • Viso grūdo įvyniojimai ir tortilijos Ieškokite įvyniojimų, kurie yra 100 procentų viso grūdo, sveiko karnizo, viso ryžių ar apatinių angliavandenių (daugelyje yra ne GMO ingredientų) arba išbandykite apatinės angliavandenių, aukšto pluošto tortiliją: „Jame gali būti pusė pusės jų Angliavandeniai ir dvigubai daugiau nei tipiškos duonos gabaliuko pluoštas.
  • Organinė viso grūdo duona Dabar daugelis kompanijų ekologiškus ingredientus paverčia skaniais ir maistiniais kepalais.

Skaidulos

Pluoštas Weineris labai skatina cukriniu diabetu sergančius žmones pasirinkti aukšto pluošto duoną, turinčią mažiausiai tris gramus pluošto kiekvienoje skiltelėje. „Siekite viso grūdo duonos su tokiomis ingredientais kaip avižos, quinoa ar sėlenos“,-sako ji.

Sveikiausios duonos pasirinkimai

  • Iš sudygusios duonos Ezekielio duona ir panašūs dalykai gali būti puikūs žmonėms, sergantiems diabetu. Vietoj miltų šios duonos gaminamos iš neskaldytų grūdų, kurie pradėjo dygti, ir todėl turi mažesnį glikemijos atsaką, rašoma 2012 m.
  • Tradicinė „Pumpernickel“ duona Pagaminti iš rugių miltų ir dažnai kviečių miltų, „Pumpernickel“ gali turėti mažesnį glikemijos indeksą. Pavyzdžiui, pagal 2018 m. straipsnį „Pumpernickel“ duonos glikemijos indeksas yra 50, palyginti su 71 balto sumuštinio duona.
  • Kukurūzų ir ryžių tortilijos ir duona be glitimo Nors šie pasirinkimai be glitimo ne visada yra naudojami naudojant 100 procentų nesmulkintus grūdus, jie idealiai tinka žmonėms, sergantiems ir cukriniu diabetu, ir celiakija.

Blogiausia duona sergantiems cukriniu diabetu

Blogiausios duonos, sergančios cukriniu diabetu, yra gaminamos iš rafinuotų angliavandenių, tokių kaip balti miltai. Gamintojai dažnai pridės vitaminų ir mineralų, kurie buvo prarasti perdirbimo metu, tačiau tai nepadidins pluošto kiekio (nebent jie taip pat pridėtų). Pasirinkite viso grūdo veisles-pirmasis etiketės ingredientas turėtų būti „sveikas“.

Patarimai

  • Jei sumuštiniui gaminti naudojate dvi duonos gabaliukus, įsitikinkite, kad kiekvienoje skiltelėje yra mažiau nei 100 kalorijų.
  • Suporuokite duonos arba mažai angliavandenių tortilijos su baltymais, kad sumažintumėte cukraus kiekį kraujyje ir priverstų jaustis pilnesniam.
  • Neapsigaukite dėl etikečių, kuriose sakoma „daugialypė“ ar „septyni grūdai“.

Sergantiems diabetu nebūtina speciali mityba, tereikia išmokti, kaip gyventi, sergant šia liga.

LRT RADIJO klausytojos nuomonė

LRT RADIJO klausytoja Margarita iš Vilniaus teiraujasi, kodėl nėra specialių meniu diabetikams. Pašnekovės teigimu, diabetikai turi platų maisto pasirinkimą, tik svarbu, kad produktuose būtų kuo mažiau riebalų, cukraus, druskos ir t. Ji primena, kad daugumoje gydymo įstaigų yra diabeto mokymo kabinetai.

Lietuviai nuo senų laikų turėjo savo deives, kurioms aukodavo, šventindavo maistą ir prašė jų užtarimo, palaiminimo. Mūsų protėviai duoną garbino dar pagonybėje. Motinos, išleisdamos sūnus į kariuomenę, į drabužius įsiūdavo duonos trupinį, tikėdamos, kad sūnų aplenks kulka. Krikščioniškaisiais laikais duonos garbinimo šventę imta tapatinti su šv. Agotos vardinėmis, o duona pradėta šventinti bažnyčiose vasario 5-tą dieną. Šią dieną buvo kepama duona, atliekamos aukojimo apeigos deivei Žemynai ir globėjui Žemėpačiui. Lietuviai tikėjo, kad laikoma namuose apeigose pašventinta duona apsaugos nuo ligų ir gaisrų. Duona simbolizuoja ne tik kasdienį maistą, o taip pat stiprybę, protą, skalsą, gerumą ir dosnumą. Duona atėjo į žmogaus mitybą kartu su žemdirbystės pradžia. Pirmasis duonos receptas dienos šviesą išvydo dar Egipto faraonų laikais.

Ilgainiui grūdai vis labiau veržėsi į žmogaus mitybą, o su jomis ir įvairūs negalavimai. Egipto rankraščiuose „saldaus šlapimo“ liga buvo aprašyta jau 1500 m. pr. m. e. Šiandien tai vadinama cukriniu diabetu. Senovės Romos, Egipto, Graikijos ir Rytų šalių gydytojai suprato, kad tai liga, atsirandanti nuo maisto, bet nežinojo jokių efektyvių jos gydymo būdų. Cukrinis diabetas tais laikais prilygo mirties nuosprendžiui. Keista, senovės laikais cukraus žmonės dar neturėjo, o cukrinio diabeto giltinė negailestingai šienavo žmones. Stebint, kaip keičiasi žmonijos maitinimosi įpročiai ir vartojamas maistas, nenuostabu, kad nuo retų negalavimų antikos laikotarpiu iki šių dienų cukrinis diabetas tapo pasauline epidemija, kuri, spėjama, iki 2025 m. palies 300 mln. žmonių visame pasaulyje. Liūdna, kad žmonės negalvoja, ką deda į burną, o žino vienintelį žodį - skanu…

Mūsų maistas, taip pat ir kasdienė duona, pasidarė modernus ir modifikuotas, su įvairiais cheminiais priedais ir skonikliais. Anksčiau nebuvo tiek degeneracinių, lėtinių uždegiminių ligų, nors žmonės kasdien valgė duoną. Duona - puikus, patogus, koncentruotas maistas, bet labai svarbu, kokią duoną valgote. Taip pat duona yra kalio, fosforo, natrio ir B grupės vitaminų šaltinis.

Kokią duoną rinktis šiandien?

Pilno grūdo duona su nedideliu cukraus kiekiu yra sotus, skaidulų gausus maistas. Ją galime valgyti net nusprendę lieknėti, tik svarbu kada, kokią ir kiek. Jei pažiūrėtume kaloringumą, ruginė duona nuo kvietinės mažai kuo skiriasi: 228 kcal ir 237 kcal, o baltų miltų duona - 254 kcal/ 100 g produkto, bet ne tik kalorijos turi apspręsti pasirinkimą.

Lieknėjant ar sergant cukriniu diabetu ypač svarbu rinktis žemo glikemijos indekso produktus, kurie nedidintų cukraus kiekio kraujyje, nes neišeikvota gliukozė tampa kūno riebalais. Palyginkime glikemijos indeksą (GI) Visų grūdo dalių ruginės duonos glikemijos indeksas (GI) yra 50, baltų miltų duonos - 71, o trapučių - net 91. Aukšto glikemijos indekso produktai labai greitai skyla į gliukozę, gaunama momentinė energijos dozė, po kurios labai greitai aplanko energijos nuosmukis ir alkio jausmas.

Kaip išsirinkti duoną?

Jei neturite laiko ir nusprendėte pirkti duoną, skaitykite maistinių medžiagų ir ingredientų lentelę! Kuo toliau, tuo mūsų duona panašėja į pyragus, kurie nežiedėja mėnesiais. Kai kurioje duonoje cukraus kiekis jau siekia net 9 g/100 g produkto, nors turėtų neviršyti 5 g/100 g produkto. Etiketėje cukrus gali slypėti žodžiuose „džemas, salyklas, salyklo ekstraktas“. Būkite budrūs! Ieškokite duonos su didesniu skaidulų kiekiu. Duona su sėlenomis mažiau kaloringa, sotesnė ir rekomenduojama lieknėjant ar kenčiant nuo žarnyno veiklos sutrikimų.

Mielinės duonos reikėtų vengti sergantiems tulžies ir kepenų ligomis, turintiems antsvorį, cukrinį diabetą ir norintiems sulieknėti. Sudėtinga išsirinkti duoną, bet jau yra privačių kepyklėlių, kurios gali pasiūlyti kokybiškų gaminių. Kuo duona kietesnė, mažiau saldi, pagaminta iš stambiau maltų ir pilno grūdo miltų, tuo ji vertingesnė, turi daugiau skaidulų.

Daugiausia akrilamido kiekis yra duonos plutelėje. Duonos gaminiai gaminami iš kvietinių, ruginių ar kitų grūdų miltų, kurie turi labai daug asparagino. Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra akrilamidą priskyrė žmonėms kancerogeniškų junginių grupei.

Rekomenduojama kepti duoną patiems iš ekologiškų ar mažiausiai paveiktų grūdų ir sėklų. Duoną valgyti ryte, priešpiečiams ar pietums su tinkamais deriniais. Cukrinis diabetas yra lėtinė liga, kuria serga daugelis žmonių visame pasaulyje. Sergant cukriniu diabetu, organizmas negali veiksmingai apdoroti angliavandenių. Be to, norint sudaryti sveiką mitybos planą, nevertėtų visiškai atsisakyti daržovių, uogų, riešutų ir sėklų.

Cukrinis diabetas (CD) arba cukraligė - liga, kurią sukelia angliavandenių apykaitos sutrikimai, lemiantys gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą (hiperglikemiją). Nepriklausomai nuo cukraligės tipo, jos gydymas yra būtinas. Todėl pastebėjus prieš tai išvardintus simptomus, turėtų būti kuo skubiau kreipiamasi į specialistus ir atliekami gliukozės tyrimai.

Diabeto tipai

  • I tipo cukriniu diabetu dažniausiai suserga vaikai ir paaugliai. Tai autoimuninė organizmo reakcija, kuri ardo kasos beta ląsteles, gaminančias insuliną.
  • II tipo cukrinis diabetas - labiausiai paplitusi diabeto forma. Jis vystosi lėtai. Dažniausiai diagnozuojamas apie 40-uosius gyvenimo metus, nors liga sparčiai jaunėja. Sergant šia diabeto forma, insulinas yra gaminamas, tačiau sumažėja organizmo reakcija į insuliną.

Visus, tam skirtus tyrimus galite atlikti ir „Antėja laboratorija“. Žemaitijos krašte įsikūrusios UAB „Plungės duonos kepiniai“ produktai paženklinti ne tik „Rakto skylutės“.

Juolab kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) su gamintojais dėl pridėtinio cukraus mažinimo yra pasirašiusi susitarimus. Sveikatai palankų produktą galima atpažinti pagal žalią „Rakto skylutės“ ženklinimą.

„Ekoproduktas prasideda nuo to, kad grūdai ir kitos žaliavos yra auginamos be cheminių trąšų ir neleistinų papildomų ingredientų. Jeigu viskas būtų lengvai padaroma, jau seniai ne viena ir ne dvi kepyklos keptų tokią duoną“, - sako direktoriaus pavaduotojas pardavimams ir rinkodarai Andrius Kontvainis.

Pasirinkus tinkamą duoną, galima išlaikyti stabilesnį cukraus kiekį kraujyje ir palaikyti geresnę bendrą sveikatos būklę.

2 tipo cukrinis diabetas pasitaiko daug dažniau, o dėl padidėjusio cukraus kiekio kraujyje dažniausiai kaltas yra antsvoris arba nepakankamas fizinis aktyvumas. Nors pacientams, sergantiems cukriniu diabetu, rekomenduojama valgyti įvairius vaisius, tačiau jie turėtų atsargiai vartoti vaisius, kurių glikemijos indeksas (GI) yra didesnis, rašo express.co.uk. Diabetes.co.uk aiškina: „Maisto produktai, turintys aukštą GI, labai greitai suyra, todėl smarkiai pakyla gliukozės kiekis kraujyje.

Pasak Diabetes.co.uk, šie vaisiai turi didelį GI: Bananai, apelsinai, mangai, vynuogės, razinos, datulės, kriaušės. Tuo tarpu žemesnį GI turi uogos, slyvos, kiviai ir greipfrutai.

Diabetes.co.uk rašo: „Kai kurie žemo GI maisto produktai, tokie kaip viso grūdo produktai, vaisiai, daržovės, pupelės ir lęšiai, turėtų būti sveikos ir subalansuotos mitybos dalimi. Kadangi žemo GI maisto produktai yra lėčiau suskaidomi, mažiau tikėtina, kad jie greitai padidins cukraus kiekį kraujyje, palyginti su maisto produktais su dideliu GI, todėl jie yra geresnis pasirinkimas norint išlaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje.

Duonos pasirinkimo kriterijai sergant diabetu

Kriterijus Rekomendacijos
Glikemijos indeksas (GI) Žemas arba vidutinis (ne daugiau kaip 55)
Skaidulų kiekis Ne mažiau kaip 5 g 100 g produkto
Rafinuoti angliavandeniai Vengti produktų iš rafinuotų kvietinių miltų
Pridėtiniai priedai Vengti duonos su pridėtiniu cukrumi ir konservantais