Bulvės lietuviams - daržovė numeris vienas.
Kaip ir daugumą šakniavaisių daržovių, bulves dažnai įsivaizduojame kaip neturinčias sezono - juk jų yra visada. Visgi, šviežias naujo lietuviško derliaus bulvytes galima apibūdinti kaip visiškai kitą valgymo patirtį, lyginant su pernykštėmis. Todėl gyventojai nieko nelaukia ir iš jų ruošia ir naujus, ir tradicinius patiekalus, tokius kaip bulviniai blynai.
„Bulvės - pigios, lengvai prieinamos, maistingos ir puikiai tinka kaip daugelio patiekalų pagrindas. Jos nebūtinai turi būti tik priedas prie mėsos, jas galima sėkmingai laikyti pagrindiniu patiekalo elementu. Dėl tokio universalumo jų populiarumas neslūgsta ištisus metus, o šviežias mūsų šalyje užaugintas derlius iškart susilaukia didelio dėmesio. Jis šiemet maždaug savaitę vėlavo, tad matome, kad žmonės jo labai išsiilgę - medžioja geras kainas ir perka net ne po vieną maišelį“, - pastebi G. Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Ką tik nukastos šviežios bulvės tarsi nukelia į vaikystės prisiminimus, kai puodas mažučių geltonų bulvyčių su kvepiančiais žalumynais bemat dingdavo nuo stalo vakarienės metu.
„Kad tikrai pasimėgautumėte šiuo skanumynu, pirkdami šviežias bulves įsitikinkite, kad jos yra tikrai naujo derliaus, o ne paprasčiausiai mažesnės, likusios nuo praėjusio. Šviežių bulvių odelė yra tarsi popierinė, labai plonytė. Dažnai ji būna beveik nusilupusi ir vien patrynus nykščiu gali lengvai nusitrinti“, - į ką atsižvelgti pataria J. Tamoševičienė, „Iki“ kulinarijos šefė.
Prisižiūrintiems svorį ji primena, kad bulvės nėra dietų priešas - svarbu, su kuo jas valgysite. O dietologai netgi teigia, kad šviežiose yra mažiau kalorijų nei senesnėse bulvėse.
Nors šviežios bulvės tinka įvairiausiems patiekalams gaminti, pirmosiomis verta pasimėgauti neapsunkinant jas gausybe priedų. Pasak „Iki“ kulinarijos šefės Jolitos Tamoševičienės, šviežio derliaus bulvytės bene skaniausios yra paprasčiausiai išvirtos vandenyje arba apkeptos orkaitėje, keptuvėje ar žarijose, patiektos su sviestu ir žalumynais ar spirgučiais.
Patarimai, Kaip Paruošti Šviežias Bulves
„Tiek verdant, tiek kepant geriausia rinktis panašaus dydžio bulvytes - tuomet galėsite būti tikri, kad visų jų paruošimui reikės tiek pat laiko. Priešingu atveju didesnės dar gali būti apyžalės, kai mažesnės jau bus tinkamos valgymui“, - pirmuoju patarimu dalijasi J. Tamoševičienė.
- Pirmasis skirtumas nuo praėjusio derliaus bulvių - šviežių nėra būtina skusti ar lupti.
- Kulinarijos šefė ragina išbandyti ir vieną gudrybę - į indą pripilkite vandens, įberkite 1-2 šaukštelius druskos ir sudėjus bulves jas intensyviai ranka pasukite ratu. Druska padės pašalinti nešvarumus nuo bulvių odelės ir sutaupys laiko.
Kaip Virti Šviežias Bulves
Šviežioms bulvėms virti naudokite daug vandens ir apsemkite jas puode tik maždaug centimetru. Taip pat geriau elgtis šiek tiek kitaip nei su pernykštėmis - bulves verta dėti ne į šaltą, o į jau užvirusį vandenį. Šviežios bulvės bus paruoštos maždaug po 10-20 minučių, priklausomai nuo jų dydžio.
Kaip Kepti Šviežias Bulves
Šviežias bulves geriausia kepti su odele. „Jei kepate senesnes bulves, prieš tai geriausia jas bent jau apvirti ar išvirti visiškai. Tuo tarpu su šviežiomis to daryti nėra būtina. Gerai nuplautas bulves galima perpjauti, jei jos didesnės, iš karto apvolioti alyvuogių aliejuje ir prieskoniuose, o tada sudėti į kepimo indą, skardą, mauti ant iešmų ar vynioti į foliją ir dėti į kepsninę“, - pasakoja J. Tamoševičienė.
Tik nepamirškite jų sudėti vienu sluoksniu - bulvės neturėtų uždengti viena kitos, primena maisto gamybos žinovė. Šviežioms bulvytėms iškepti paprastai reikia apie 30 minučių, jeigu jos didesnės - iki 45 minučių.
Bulviniai Blynai Iš Šviežių Bulvių
Jeigu negalite gyventi be bulvinių blynų, šį sotų ir pigų patiekalą galima pagaminti net iš šviežio derliaus gėrybių. „Svarbiausia tarkuotas šviežias bulves gerai nuspausti - pašalinti visą skysčio perteklių. Tuomet miltų net neprireiks, o blyneliai bus skanūs ir traškūs.
Bulves nuskuskite, sutarkuokite stambesne tarka ir gerai nuspauskite. Įdėkite smulkinto laiškinio česnako ar svogūnų laiškų, ir įmuškite kiaušinių. Kilogramui bulvių - 3 kiaušiniai. Viską gerai išmaišykite, pagardinkite druska, pipirais ir kepkite gerai įkaitintame aliejuje. Jeigu norite, kad blynai būtų ypač traškūs, galite įdėti šiek tiek manų“, - receptu dalijasi J. Tamoševičienė.
Bulviniai Blynai Su Varške
Tarkuotos bulvės maišytos su varške, tam kas mėgsta lengvesnį maistą.
Ingredientai:
- 500 gramų bulvių
- 200 gramų varškės
- 1 vienetas kiaušinių
- 1 vienetas svogūnų
- 2 valgomieji šaukštai sėlenų
- 0.5 arbatinio šaukštelio druskos
- Kepimui: 100 mililitrų aliejaus
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
Porcijų skaičius: 3
Paruošimo būdas:
- Bulves nulupam ir sutarkuojam kartu su svogūnu.
- Dedam druską, kiaušinius, sėlenas, varškę ir labai gerai išmaišom.
- Kepam blynus. Aš ragauju tiesiog vienus, kas mėgsta, galima su grietine. Skanaus.
Traškūs Bulviniai Blynai
Gaminimo eiga
- Stambiai sutarkuokite bulves (burokine tarka ar smulkiais šiaudeliais). Tarkius užpilkite šaltu vandeniu ir palaikykite kelias minutes.
- Per sietelį nuspauskite susidariusį skystį ir dar apie 10 minučių leiskite bulvių masei nuvarvėti, tada nusausinkite ją popieriniu rankšluosčiu.
- Smulkiai supjaustykite svogūną ir šoninę. Smulkiai sutarkuokite kietąjį sūrį.
- Supilkite svogūno ir bulvių masę į dubenį su kitais ingredientais ir gerai viską sumaišykite ranka.
- Į didelę keptuvę įpilkite tiek aliejaus, kad jis ją apsemtų apie 1 centimetrą, ir uždėkite ją ant karštos ugnies.
- Kai keptuvė įkais, dėkite kepti blynus.
- Kiekvieną pusę kepkite po 5 minutes arba tol, kol jie pasidarys traškūs ir auksiniai rusvi.
Ingredientai:
- 8 vidutinio dydžio bulvės
- 1 kiaušinis
- ~ ketvirtadalis stiklinės pieno
- ~ 4 valgomieji šaukštai miltų
- 1 skiltelė česnako
- Druska, malti juodieji pipirai
Bulviniai blynai: paprastas receptas
- Bulves nuskutame, nuplauname. Puse bulvių tarkuojame smulkia trintuve, likusias stambia. Nupilame susidariusį skystį.
- Pieną įkaitiname, juo užpilame bulvių masę ir gerai išmaišome.
- Dedame kiaušinį, išspaustą ar smulkiai sukapotą česnaką, beriame miltus, druską. Jeigu masė per tiršta, atskiedžiame ją pienu, jeigu per skysta - dedame miltų. Masę išmaišome.
Idėjos bulviniams blynams:
- Bulviniai blynai su varške ir ridikėliais
- Abejojate, ar dera avižos ir bulvės? Išbandykite avižinius bulvinius blynus su grybais.
- Bulviniai blynai su šonine ir... alumi? Taip, tai stiprus austriškas variantas!
- Nors Dovilė Filmanavičiūtė sako, kad pekininis kopūstas salotas gadina, tačiau bulvinių blynų tikrai ne. Išbandykite blynų su pekininiais kopūstais receptą.
- Plėšyti bulviniai blynai su šonine ir kiaušiniais - stipriems pusryčiams.
- Beveik tas pats, tik kitaip: bulviniai vafliai!
- Bulviniai blynai su keptais pomidorais ir rūkyta skumbre
- Mini tarkuoti bulviniai blynai su jaučio liežuviu ir krienų padažu: restoranas namuose!
- Žiedinių kopūstų ir bulvių blynai rytietišku stiliumi.
- Batatų blyneliai su grybais.
Skanaus!