pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Mielinis pyragas su aguonomis ir varške: šventinis receptas

Tikriausiai kaip ir jums visiems, Kalėdų laikotarpis asocijuojasi su aguonomis. Mielinis aguonų pyragas yra vienas tų patiekalų, be kurių Kalėdos nebūtų Kalėdomis. Aš šį pyragą kepu, beje, ir Velykoms. Nes jis toooooks skanus, kad tiesiog ieškau progos ir vėl jį kepti. Jei jūs iki šiol nesiryžote mieliniams kepiniams (taip taip, pažįstu nemažai žmonių, kurie mano, kad mieliniai kepiniai yra labai sudėtingi.

Kalėdos - tai metas, kai virtuvė tampa jaukių aromatų ir šventinės kūrybos erdve. Jei ieškote ypatingo, tačiau tradicijas primenančio deserto šventiniam stalui, naminis mielinis pyragas su aguonomis puikiai tam tiks. Šis receptas - tai ne tik skanus, bet ir nostalgiškas užsiėmimas, kuris primins apie mūsų protėvių kruopštumą ir rankų darbo tradicijas.

O jums kartais nebūna taip, kad po visokių mandrysčių norisi kokio nors gero paprasto seniai pamiršto skonio kepinio? Man taip neseniai nutiko, kai užsigeidžiau senoviško varškės pyrago. Tokio, kokį, pamenu, kepdavome mokykloje per darbų pamokas, ir paskui perrašinėdavome receptą iš vieno sąsiuvinio į kitą, labai besaugodamos, kad tik kokio ingrediento nepraleistumėm. Tokius trupininius pyragus mes kepdavome ir su obuoliais. Tačiau trupininis pyragas su varške buvo pats mėgstamiausias. Nes tas sviestinis pagrindas ir sultinga varškė - tai bene geriausiai derantys dalykai pasaulyje.

Mielinio pyrago su aguonomis receptas

Ingredientai tešlai:

  • 200 ml riebaus pieno, pašildyto
  • 7 g sausų mielių
  • 60 g cukraus
  • 1 arbat. šaukšt. druskos
  • 2 kiaušiniai, kambario temperatūros
  • keli lašai vanilės ekstrakto arba 0,5 arbat. šaukšt. vanilės pastos
  • 450 g miltų

Ingredientai įdarui:

  • 150 ml riebaus pieno
  • 100 g aguonų
  • 100 g cukraus
  • 100 g graikinių ar pekano riešutų, švelniai pakepintų
  • 80 g sviesto
  • žiupsnelis druskos

Ingredientai viršui aptepti:

  • 1 kiaušinio trynys
  • 1 valg. šaukšt. pieno

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia paruoškite tešlą. Jai skirtą pieną, mieles bei cukrų sumaišykite dideliame dubenyje ir palikite 10 min., kad suputotų. Tuomet supilkite kiek paplaktus kiaušinius, berkite druską, pilkite vanilę ir darsyk gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite miltus ir pradėkite minkyti. Jei tešla itin lipni, galite dar įberti kiek miltų, tačiau nepersistenkite. Išminkytą tešlą dėkite į dubenį, uždenkite, palikite šiltai maždaug valandai, kad pakiltų - kiekis padvigubėtų.
  2. Kol tešla kyla, paruoškite įdarą. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną, suberkite aguonas ir ant nedidelės kaitros pavirkite apie 10 min. - pienas turi nugaruoti, aguonos pabrinkti. Nukaiskite ir leiskite atvėsti.
  3. Į pieno ir aguonų masę sudėkite sviestą, cukrų, riešutus ir elektriniu smulkintuvu sutrinkite iki masės, kurioje nebėra stambių gabaliukų - iki visiškos tyrės netrinkite.
  4. Pakilusią tešlą perminkykite ir iškočiokite iš jos maždaug 30x40 cm dydžio kvadratą. Aptepkite jį pagaminta aguonų mase ir suvyniokite į ritinį.
  5. Toliau pyragą galite formuoti kaip jums patinka. Galime ritinį pjauti perpus išilgai ir gautas gijas atsargiai tarpusavyje suvyti, taip pagaminant pynę su atviru įdaru. Taip pat galima perpjautas gijas susukti apvalioje kepimo formoje ir suformuoti apkritimą. Be to, galima ritinio išvis nepjauti pusiau, o suformuoti riestę bei gana giliai įpjauti keliose vietose, kad kiek atsivertų įdaras.
  6. Suformuotą pyragą palikite šiltai pakilti dar 40 min.
  7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.
  8. Pakilusio pyrago viršų patepkite kiaušinio trynio ir pieno plakiniu bei dėkite kepti. Kepkite apie 40 min. arba kol viršus taps blizgus ir gražiai rudas.
  9. Atvėsinkite ir tiekite ant stalo.

Senoviškas trupininis pyragas su varške, aguonomis ir morengu

Ingredientai tešlai:

  • 300-400 g miltų
  • 200 ml šilto pieno
  • Mielės (atsižvelkite į mielių tipą)
  • 2 tryniai
  • 50 g minkšto sviesto
  • 3 v. š. cukraus
  • 10 g vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos

Ingredientai įdarui:

  • Aguonos
  • 3 v. š. cukraus
  • 1 v. š. manų kruopų
  • 50 g razinų
  • 2-3 v. š. džemo (pvz., abrikosų)
  • Vanilinė varškė
  • Kakava
  • Kokosai

Gaminimo eiga:

  1. Dubenyje sumaišykite 300-400 g miltų su 200 ml šilto pieno ir mielėmis (atsižvelkite į mielių tipą). Į tešlą įdėkite 2 trynius, 50 g minkšto sviesto, 3 v. š. cukraus, 10 g vanilinio cukraus ir žiupsnelį druskos. Gerai išminkykite tešlą, kol ji taps minkšta ir nelipni.
  2. Paruoškite įdarą: aguonas užpilkite karštu vandeniu ir palikite pastovėti, kad išbrinktų. Nusausinkite ir sutrinkite blenderiu arba grūstuvėje. Į aguonas įmaišykite 3 v. š. cukraus, 1 v. š. manų kruopų, 50 g razinų, 2-3 v. š. džemo.
  3. Pakilusią tešlą iškočiokite iki 3-5 mm storio lakšto. Tolygiai paskirstykite įdarą, palikdami 1 cm kraštus.
  4. Patepkite kepimo formą sviestu ir į ją perkelkite pyragą. Palikite šiltoje vietoje dar 20-30 min.
  5. Orkaitę įkaitinkite iki 190-200 °C. Pyragą aptepkite tryniu, pabarstykite aguonomis ir kepkite apie 45-50 min.
  6. Atvėsusį pyragą išimkite iš formos, supjaustykite porcijomis ir patiekite šventiniam stalui.

Naminis mielinis pyragas su aguonomis ne tik džiugins švelniu skoniu, bet ir pripildys jūsų namus šventinės šilumos. Tradiciniai kepiniai primena apie vertybes, kurios mus jungia su šeima ir artimaisiais.

Patobulintas receptas su kakava, aguonomis ir vanile

  1. Pirmiausia užminkykite šokoladinę tešlą: visus ingredientus sudėkite į virtuvinio kombaino indą ir kuo sparčiau suminkykite, kad visi ingredientai suliptų, bet sviestas nespėtų sušilti ir suminkštėti. Tešlą padalinkite į dvi lygias dalis, kiekvieną apvyniokite maistine plėvele ir įdėkite į šaldiklį 2-3 valandoms.
  2. Kol tešla stingsta, paruoškite varškės masę: visi ingredientai turi būti kambario temperatūros. Sumaišykite varškę su kiaušiniu, cukrumi, krakmolu ir vanile.
  3. Gilią kepimo formą (23x35cm) išklokite kepimo popieriumi (šonus galite patepti sviestu, jei kepimo popierius dengia tik dugną).
  4. Iš šaldiklio ištraukite vieną tešlos dalį, kitą palikite šaldiklyje. Ant viso skardos pagrindo paskleiskite sutarkuotą stambia tarka šokoladinę tešlą.
  5. Ištraukite iš orkaitės, ir ant apkepto pagrindo (gali būti šiltas) paskleiskite supjaustutus abrikosus.
  6. Suplakite baltymus ir cukrų bei druską iki standžių putų (cukraus dėkite po šaukštą maždaug kas minutę, kol baltymai bus tokie kieti, kad apvertus indą aukštyn kojomis, jie nepajudės iš vietos). Tada atsargiai įmaišykite aguonas ir kokosus. Šią masę tolygiai išskirstykite ant varškės masės.
  7. Kepkite apie 60-70 minučių 175C orkaitėje, kol pyrago viršus gražiai paruduos.

Patarimai:

  1. Jei tešlai naudosite šviežias mieles, pirmiausia pasidarykite mielių mišinį (iš produktų, kurie nurodyti sąraše): sumaišykite dubenėlyje mieles su 1 šaukštu cukraus, 3 šaukštais miltų ir 4 šaukštais drungno pieno. Šį mišinį palikite suputoti, o paskui įmaišykite ruošdami tešlą, taip pat kaip naudojant sausas mieles.
  2. Jei naudosite sausas mieles, jas sumaišykite su miltais, kiaušiniu ir kiaušinio tryniu, pienu, cukrumi, druska, pačioje pabaigoje supilkite tirpintą atvėsintą sviestą ir suminkykite minkštą elastingą tešlą. Suformuokite iš tešlos rutulį, uždenkite virtuviniu rankšluostėliu, ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 1,5 valandos arba kol tešlos kiekis padvigubės.
  3. Kol tešla kyla, pasiruoškite aguonų masę: aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti, kol vanduo atvės. Nukoškite kuo sausiau, tada 2 kartus sumalkite malimo mašinėle (arba susmulkinkite virtuviniu kombainu). Aguonas taip pat galima pavirinti apie 10 min., tada nukošti kuo sausiau, ir sumalti. Maltas aguonas sumaišykite su marcipanais ir cukrumi, pagardinkite migdolų esencija.
  4. 26 cm diametro kepimo indą išklokite pergamentiniu popieriumi.
  5. Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus į maždaug 30×40 cm keturkampį. Jį supjaustykite į 3 juostas: 10 cm pločio ir 40 cm ilgio (kaip nuotraukoje). Į kiekvienos juostos vidurį dėkite aguonų įdaro ir sulipdykite kraštus taip, kad gautumėte aguonomis pripildytus „vamzdelius“. Šiuos vamzdelius susukite į spiralę paruoštoje kepimo skardoje, neprispausdami kraštų vienas prie kito, kad į tarpus tilptų slyvos.
  6. Slyvas sudėliokite į tarpus tarp tešlos vamzdelių, taip, kad jos šiek tiek viena su kita persidengtų. Taip paruoštą pyragą palikite šiltoje vietoje, uždengtą virtuviniu rankšluosčiu, kad pakiltų.
  7. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Visą pyrago paviršių ištepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite apie 35-40 min., kol visas viršus gražiai patamsės. Išimkite ir atvėsinkite.