pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminės Dešrelės Orkaitėje: Receptai ir Patarimai

Naminės dešrelės - tai ne tik skanus, bet ir sveikas pasirinkimas. Jas gaminant namuose, galite kontroliuoti ingredientus, išvengti konservantų ir priedų, kurie dažnai naudojami pramoniniu būdu gaminamose dešrelėse. Be to, tai puikus būdas panaudoti įvairius mėsos likučius ir eksperimentuoti su skirtingais skoniais. Šiame straipsnyje aptarsime viską, ką reikia žinoti apie naminių dešrelių gaminimą: nuo mėsos pasirinkimo iki galutinio produkto paruošimo.

Mėsos Pasirinkimas ir Paruošimas

Pagrindinis naminių dešrelių ingredientas - mėsa. Dažniausiai naudojama kiauliena, tačiau galima naudoti ir jautieną, avieną, paukštieną ar jų mišinius. Svarbu pasirinkti tinkamą mėsos ir riebalų santykį. Idealiu atveju, dešrelėms turėtų būti naudojama apie 70-80% liesos mėsos ir 20-30% riebalų. Riebalai suteikia dešrelėms sultingumo ir skonio. Jei naudojate per liesą mėsą, dešrelės gali būti sausos.

Kiauliena yra populiariausias pasirinkimas dėl savo skonio ir tekstūros. Geriausiai tinka kiaulienos mentė, sprandinė arba šoninė. Jautienai rekomenduojama naudoti nugarinę arba mentę. Paukštienai, pavyzdžiui, vištienai ar kalakutienai, reikės papildomai įdėti riebalų, kad dešrelės nebūtų per sausos. Galima naudoti kiaulienos lašinius arba augalinį aliejų.

Prieš malant mėsą, ją reikia tinkamai paruošti. Pašalinkite kremzles, kaulus ir didelius riebalų gabalus. Mėsą supjaustykite mažesniais gabalėliais, kad būtų lengviau malti. Patartina mėsą atšaldyti prieš malant, kad riebalai nesusilydytų ir dešrelės būtų geresnės tekstūros. Kai kurie netgi rekomenduoja mėsą šiek tiek apšaldyti, bet ne iki užšalimo.

Žarnų Paruošimas

Dešrelių gamybai reikalingos žarnos. Galima naudoti natūralias arba dirbtines žarnas. Natūralios žarnos yra gaminamos iš gyvūnų žarnyno. Jos suteikia dešrelėms tradicinį skonį ir tekstūrą. Dirbtinės žarnos yra pagamintos iš kolageno arba celiuliozės. Jos yra patogesnės naudoti, nes nereikia specialaus paruošimo, tačiau gali šiek tiek skirtis skonis ir tekstūra.

Jei naudojate natūralias žarnas, jas reikia tinkamai paruošti. Prieš naudojimą žarnas reikia gerai išplauti šaltu vandeniu, tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Pašalinkite druską ir kitus nešvarumus. Tada žarnas reikia pamirkyti šiltame vandenyje apie 30 minučių, kad jos suminkštėtų ir taptų elastingos. Po mirkymo, žarnas reikia patikrinti, ar nėra pažeidimų. Jei radote skylę, tą vietą reikia perrišti siūlu arba pašalinti pažeistą dalį.

Prieskoniai ir Priedai

Prieskoniai yra labai svarbūs dešrelių skoniui. Galima naudoti įvairius prieskonius ir žoleles, priklausomai nuo jūsų skonio. Populiariausi prieskoniai dešrelėms yra druska, pipirai, česnakai, svogūnai, kmynai, kalendra, muskato riešutas, imbieras ir paprika. Taip pat galima naudoti šviežias žoleles, pavyzdžiui, petražoles, krapus, čiobrelius arba rozmarinus.

Druska yra ne tik prieskonis, bet ir konservantas. Ji padeda išsaugoti dešrelių šviežumą ir pagerina jų tekstūrą. Pipirai suteikia dešrelėms aštrumo ir aromato. Česnakai ir svogūnai suteikia dešrelėms savitą skonį. Kiti prieskoniai ir žolelės gali būti naudojami pagal jūsų pageidavimus.

Be prieskonių, į dešreles galima dėti ir kitų priedų. Pavyzdžiui, galima įdėti džiūvėsėlių, kiaušinių arba pieno, kad dešrelės būtų minkštesnės ir sultingesnės. Taip pat galima įdėti daržovių, pavyzdžiui, morkų, salierų arba paprikų, kad dešrelės būtų maistingesnės ir įdomesnės.

Dešrelių Gaminimo Eiga

  1. Pirmiausia, sumalkite mėsą. Galima naudoti mėsmalę su skirtingo dydžio skylutėmis. Jei norite smulkesnės tekstūros dešrelių, naudokite smulkesnes skylutes. Jei norite stambesnės tekstūros dešrelių, naudokite stambesnes skylutes. Sumaltą mėsą sudėkite į didelį dubenį.
  2. Tada į sumaltą mėsą įdėkite prieskonius ir priedus. Gerai išmaišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų. Jei naudojate džiūvėsėlius, kiaušinius arba pieną, įdėkite juos paskutinius ir gerai išmaišykite. Mėsos masę reikia gerai išminkyti, kad ji taptų lipni ir vientisa. Tai padės dešrelėms išlaikyti formą.
  3. Dabar reikia užpildyti žarnas. Tam galima naudoti specialų dešrelių kimštuvą. Kimštuvą užpildykite mėsos mase ir užmaukite žarną ant kimštuvo antgalio. Lėtai ir tolygiai spauskite mėsos masę į žarną. Stenkitės, kad žarna būtų užpildyta tolygiai, be oro tarpų. Jei pastebėjote oro tarpą, atsargiai pradurkite žarną adata, kad išleistumėte orą.
  4. Užpildę žarną, suformuokite dešreles. Galima suformuoti įvairaus ilgio ir storio dešreles. Dešreles atskirkite sukdami žarną. Kiekvieną dešrelę perriškite siūlu arba tiesiog susukite žarną kelis kartus. Svarbu, kad dešrelės būtų gerai uždarytos, kad verdant neišbėgtų.

Dešrelių Paruošimo Būdai

Naminės dešrelės gali būti ruošiamos įvairiais būdais. Jas galima virti, kepti, troškinti, rūkyti arba kepti ant grotelių. Kiekvienas paruošimo būdas suteikia dešrelėms savitą skonį ir tekstūrą.

  • Virimas: Dešreles sudėkite į verdantį vandenį ir virkite apie 15-20 minučių, kol jos išvirs. Virimas yra paprastas ir greitas būdas paruošti dešreles. Tačiau verdant dešrelės gali prarasti dalį savo skonio ir aromato.
  • Kepimas: Dešreles galima kepti keptuvėje arba orkaitėje. Kepant keptuvėje, dešreles reikia apkepti iš visų pusių, kol jos gražiai apskrus. Kepant orkaitėje, dešreles reikia kepti apie 20-25 minutes 180 laipsnių temperatūroje. Kepimas suteikia dešrelėms traškią plutelę ir intensyvesnį skonį.
  • Troškinimas: Dešreles galima troškinti su daržovėmis, padažais arba sultiniu. Troškinimas yra ilgesnis paruošimo būdas, tačiau jis leidžia dešrelėms įsigerti įvairių skonių ir aromatų. Troškintos dešrelės yra minkštos ir sultingos.
  • Rūkymas: Rūkytos dešrelės turi ypatingą skonį ir aromatą. Rūkymui galima naudoti įvairią medieną, pavyzdžiui, ąžuolą, vyšnią arba obelį. Rūkytas dešreles reikia rūkyti šaltai arba karštai, priklausomai nuo jūsų pageidavimų. Rūkymas yra ilgas ir sudėtingas procesas, tačiau jis suteikia dešrelėms nepakartojamą skonį.
  • Kepimas ant grotelių: Dešreles galima kepti ant grotelių virš žarijų arba ant elektrinių grotelių. Kepant ant grotelių, dešreles reikia apkepti iš visų pusių, kol jos gražiai apskrus. Kepimas ant grotelių suteikia dešrelėms dūmų skonį ir traškią plutelę.

Naminės Dešrelių Receptai

Kiaulienos Dešrelės su Česnakais ir Pipirais

Ingredientai:

  • 1 kg kiaulienos (70% liesos, 30% riebalų)
  • 20 g druskos
  • 5 g juodųjų pipirų
  • 5 g maltų česnakų
  • 100 ml šalto vandens
  • Natūralios žarnos

Gaminimo eiga:

  1. Kiaulieną supjaustykite gabalėliais ir atšaldykite.
  2. Sumalkite mėsą mėsmale.
  3. Į sumaltą mėsą įdėkite druską, pipirus ir česnakus. Gerai išmaišykite.
  4. Palaipsniui pilkite šaltą vandenį ir minkykite mėsą, kol ji taps lipni.
  5. Užpildykite žarnas mėsos mase.
  6. Suformuokite dešreles.
  7. Dešreles virkite, kepkite arba troškinkite.

Jautienos Dešrelės su Kmynais ir Kalendra

Ingredientai:

  • 1 kg jautienos (80% liesos, 20% riebalų)
  • 20 g druskos
  • 5 g kmynų
  • 5 g kalendros
  • 5 g maltos paprikos
  • 100 ml raudono vyno
  • Natūralios žarnos

Gaminimo eiga:

  1. Jautieną supjaustykite gabalėliais ir atšaldykite.
  2. Sumalkite mėsą mėsmale.
  3. Į sumaltą mėsą įdėkite druską, kmynus, kalendrą ir papriką. Gerai išmaišykite.
  4. Palaipsniui pilkite raudoną vyną ir minkykite mėsą, kol ji taps lipni.
  5. Užpildykite žarnas mėsos mase.
  6. Suformuokite dešreles.
  7. Dešreles virkite, kepkite arba troškinkite.

Vištienos Dešrelės su Daržovėmis

Ingredientai:

  • 1 kg vištienos (70% liesos, 30% riebalų)
  • 20 g druskos
  • 5 g baltųjų pipirų
  • 100 g smulkiai pjaustytų morkų
  • 100 g smulkiai pjaustytų salierų
  • 100 g smulkiai pjaustytų paprikų
  • 100 ml vištienos sultinio
  • Dirbtinės žarnos

Gaminimo eiga:

  1. Vištieną supjaustykite gabalėliais ir atšaldykite.
  2. Sumalkite mėsą mėsmale.
  3. Į sumaltą mėsą įdėkite druską, pipirus, morkas, salierus ir paprikas. Gerai išmaišykite.
  4. Palaipsniui pilkite vištienos sultinį ir minkykite mėsą, kol ji taps lipni.
  5. Užpildykite žarnas mėsos mase.
  6. Suformuokite dešreles.
  7. Dešreles virkite, kepkite arba troškinkite.

Kitos idėjos ir receptai

Dešrelės su daržovėmis orkaitėje

Šios keptos dešrelės su daržovėm priklauso ne tik „vieno puodo” (šiuo atveju skardos), bet ir „tinginio virtuvėje” kategorijai. Viską suruošite per kokias 15 minučių, o vakarienei turėsite pagrindinį patiekalą su garnyru ir fantastišku padažu bei minimaliai betvarkės virtuvėje. Nuostabiausia, kad greitai ir lengvai paruošiamos dešrelės su daržovėm yra dar ir tas patiekalas, kuris puikiai tinka šventiniam stalui bei įtinka visiems.

Reikės:

  • apie 700 g šviežių kiaulienos dešrelių
  • apie 700 g bulvių
  • 3 vidutinio dydžio morkų
  • 3 vidutinio dydžio saliero stiebų
  • 2 vidutinio dydžio raudonųjų svogūnų
  • 2 didelių česnako skiltelių
  • 2 arbatinių šaukštelių džiovinto čiobrelio
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio (oregano)
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • kelis šakelių šviežio čiobrelio papuošimui (nebūtinai)

Padažui:

  • 30 g sviesto
  • 2 1/2 šaukštų miltų
  • 500 ml sultinio (jautienos arba vištienos)

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180'C. Pasiruoškite skardą aukštesniais kraštais.
  2. Bulves nuskuskite, nuplaukite ir vidutinio dydžio perpjaukite per pusę, didesnes į keturias dalis. Morkas nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite įstrižais didesniais gabalėliais. Salierų stiebus nuplaukite ir taip pat supjaustykite įstrižais didesniais gabalėliais. Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir padalinkite į 8 skilteles. Smulkiai sukapokite česnako skilteles.
  3. Visas daržoves sudėkite į skardą, suberkite džiovintą čiobrelį, raudonėlį, pagardinkite druska, pipirais, įpilkite 2 šaukštus aliejaus ir gerai išmaišykite, kad daržovės tolygiai pasidengtų prieskoniais.
  4. Į skardą sudėkite dešreles ir švelniai permaišykite su daržovėmis, kad jos taip pat pasidengtų prieskoniais. Dešreles įtaisykite ant daržovių viršaus.
  5. Nedideliame prikaistuvyje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą ir perpilkite į dubenį. Į sviestą suberkite miltus ir šluotele gerai išmaišykite. Visą laiką maišydami po truputį supilkite sultinį, kad padažas būtų vientisos konsistencijos ir be miltų gumuliukų.
  6. Paruoštą padažą supilkite į skardos kraštą (jokiu būdu ne ant dešrelių ar daržovių!) ir šiek tiek pastumdykite į šonus, kad padažas tolygiai pasiskirstytų. Dešreles aptepkite 0,5 šaukšto aliejaus - gražiau apskrus.
  7. Skardą su dešrelėm ir daržovėm šaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 25 minutes. Praėjus laikui ištraukite skardą, dešreles apverskite, aptepkite likusiu 0,5 šaukšto aliejaus ir toliau kepkite dar 25 minutes arba, kol dešrelės apskrus ir bulvės bus minkštos.

Kiti receptai

  • Dešrelės su česnakais ir juodaisiais pipirais: Reikės: 1,8 kg kiaulienos šoninės, 10 skiltelių česnako, tarkuoto, 3 šaukštų juodųjų pipirų, druskos.
  • Su sūriu ir „Sriracha“ prieskonių mišiniu (arba aitriąja paprika): Reikalingi produktai: 1,2 kg kiaulienos šoninės, 400 g brandinto Čederio sūrio, tarkuoto, 5 šaukštai „Sriracha“ prieskonių mišinio (arba 2 a.š. aitriosios paprikos), druskos, jeigu trūksta. Kam per riebu, galima įdėti jautienos.

Kaip gaminti

  1. Mėsą sumalti, sumaišyti su prieskoniais.
  2. Masę sukimšti į žarnas.
  3. Pagamintas dešreles bent porą dienų brandinti šaldytuve.

Patarimai ir Gudrybės

  • Naudokite šaltą mėsą ir ingredientus, kad riebalai nesusilydytų.
  • Gerai išminkykite mėsos masę, kad ji taptų lipni.
  • Užpildykite žarnas tolygiai, be oro tarpų.
  • Suformuokite dešreles tvirtai, kad jos neiširtų verdant.
  • Eksperimentuokite su skirtingais prieskoniais ir priedais.
  • Išbandykite įvairius dešrelių paruošimo būdus.

Dešrelių Laikymas

Naminės dešrelės geriausiai tinka vartoti šviežios. Tačiau jas galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų arba šaldiklyje iki 2 mėnesių. Prieš laikant šaldiklyje, dešreles reikia suvynioti į maistinę plėvelę arba sudėti į hermetišką indą.

Dešrelių kepimas orkaitėje

Naminės dešrelės orkaitėje su bulvėmis

Ingredientai:

  • Naminių nevirtų dešrelių
  • Bulvių
  • Prieskonių bulvėms
  • Alyvuogių aliejaus
  • Šviežių daržovių

Gaminimas:

  1. Bulves nuskutame ir supjaustome ketvirčiais. Apverdame apie 5 min.
  2. Pasidarome prieskonių mišinį iš alyvuogių aliejaus, druskos, česnako, žolelių mišinio, kurkumos ir kmynų. Šiame mišinyje apvoliojame apvirtas bulves.
  3. Dešras dedame į kepimo indą, subadome ir ant viršaus išdėliojame bulvių skilteles. Palaistome alyvuogių aliejumi ir dedame į 180 C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 1 val. Kepimo metu vis palaistome susidariusiomis sultimis. Kepame kol gražiai apskrus.
  4. Salotos iš pekino kopūsto, morkos, agurko, krapų. Galite daryti su aliejumi arba trupučiu majonezo.