Moliūgų pyragas - tikras gardėsis, ypač tinkantis rudens sezonui. Jei mėgstate kepinius su moliūgais, šis trupininis moliūgų pyragas su varške tikrai patiks. Gamybos procesas greitas, o jau po valandos galima mėgautis kvapniu, minkštu ir drėgnu moliūgų pyragu. Nors susideda iš kelių sluoksnelių, iš tiesų jo receptas labai greitas ir visai nesudėtingas.
Trupininis moliūgų pyragas su varške
Šeimos favoritas - šis trupininis moliūgų pyragas su varške.
Ingredientai:
- Miltai
- Kepimo milteliai
- Cukrus
- Cinamonas
- Šaltas sviestas
- Kiaušinis
- Varškė
Gaminimo eiga:
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi ir cinamonu.
- Įtarkuokite šaltą sviestą ir sutrinkite rankomis iki trupinių.
- Įmaišykite kiaušinį.
- Kiaušinius išplakite su druska ir cukrumi, kol suputos. Įplakite aliejų.
- Tešlą supilkite į kepimo popieriumi ištiestą ir sviestu išteptą kepimo formą (naudojau stačiakampę 23×30 cm dydžio).
- Ant viršaus paskirstykite varškės masę ir tolygiai apibarstykite trupiniais.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 min. Ar iškepė, tikrinkite keliose pyrago vietose įbesdami medinį pagaliuką - jis turi neaplipti tešla.
Pyrago cinkelis - skirtingos tekstūros. Moliūgų ir varškės sluoksneliai minkšti ir švelnūs, o trupiniai ant viršaus suteikia traškumo. Dėl šios priežasties pyragas skaniausias pirmąją dieną, kol trupiniai traškūs. Vis tik ir sekančią jis puikus, tik trupiniai tuomet suminkštėja.
Paprastas moliūgų pyragas
Tenka susidurti su žiemai laukuose paliekamais moliūgais ir jeigu gaila juos palikti, verta pasigaminti paprastutį moliūgų pyragą. Aš pyragą iš moliūgų galėčiau valgyti nors kasdien, ypač tokį, kokį mano mama padaro.
Gaminimo eiga:
- Moliūgus ir cukinijas supjaustome, nužieviname ir sutarkuojame.
- Sumaišome visus ingredientus, išskyrus miltus.
- Kai kruopščiai išmaišysime rankomis, po truputį beriame miltus.
- Išklojame kepimo popieriumi kepimo indą ir sudedame tešlą.
- Palaikome apie valandą šiltoje vietoje.
- Ištraukus iš orkaitės leidžiame atvėsti, apibarstome cukraus pudra.
Apverstas moliūgų pyragas su kriaušėmis
Moliūgas, kriaušės ir apelsinai sukuria tikrą skonio šventę. Labai sezoniškas, purus ir drėgnas. Lengva pagaminti.
Ingredientai:
- 50 g minkšto sviesto (formai patepti)
- 50 g DANSUKKER nerafinuoto cukranendrių cukraus (formai pabarstyti)
- 2-3 tvirtų kriaušių
- 200 g kambario temperatūros sviesto
- 150 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 3 kiaušinių
- 1 stiklinės tarkuoto vidutine tarka moliūgo
- 1 šaukšto tarkuotos apelsinų žievelės
- 220 g miltų
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
- Žiupsnelio druskos
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Paruoškite stačiakampę formą 25 x 25 cm - gausiai patepkite ją sviestu ir apibarstykite nerafinuotu cukranendrių cukrumi.
- Supjaustykite kriaušes ir sudėliokite jas formoje.
- Sviestą išsukite su nerafinuotu cukranendrių cukrumi. Po vieną įmaišykite kiaušinius, sudėkite moliūgą ir apelsinų žievelę.
- Sumaišykite likusius sausus produktus ir suberkite viską į sviesto-moliūgo masę, greitai viską išmaišykite.
- Sukrėskite tešlą ant kriaušių.
- Kepkite maždaug 50 min. Patikrinkite, ar iškepė, mediniu iešmeliu.
Moliūgų pyragas su sausainių pagrindu
Šis pyragas kiek išskirtinis - jis susideda iš traškaus pagrindo ir saldžios moliūgų masės ant jo viršaus. Tad tai nebus variantas, kur reikia tik viską sumaišyti ir šauti į orkaitę. Bet ir darbo prie šio recepto nėra tiek jau daug. Pyragas labai skanus ir vienas, bet jei norisi suteikti jam dar daugiau ypatingumo - prie jo labai tinka ir pasirinkti augaliniai ledai.
Ingredientai:
Pagrindui:
- 170 g. kvietinių miltų
- 1/4 šaukštelio druskos
- 0,5 šaukštelio cukraus
- 110 g. augalinio margarino arba sviesto
- 60 ml. šalto vandens
Pyrago masei:
- 300 g. moliūgų piure (iškepto ir sumalto moliūgo, be cukraus ar druskos)
- 90 g. anakardžių
- 80 ml. kokosų pieno (kietosios dalies iš kokosų pieno skardinės)
- 60 g. cukraus
Gaminimo eiga:
- Gerai sumaišyti ingredientus pagrindui, tešlą suformuoti į rutulį, apvynioti maistine plėvele ir įdėti į šaldytuvą - palaikyti bent pora valandų arba per naktį.
- Tešlą palaikius šaldytuve - iškočioti (tešla gali būti gan biri, tad tą daryti atsargiai). Tešlą kočioti tokiam dydžiui, kuris tiktų jūsų kepimo skardai.
- Iškočiotą tešlą labai atsargiai įdėti į kepimo formą, keliose vietose subaksnoti šakute, kraštus galima šiek tiek užlenkti ant skardos šonų. Kepti 180 °C temperatūroje, 7 minutes.
- Visus kitus ingredientus pyragui sumalti su blenderiu iki vientisos masės ir supilti ant apkepto pagrindo.
- Viską kepti apie 45-50min. Pyragą kepiau maždaug 25 cm.
Amerikietiškas moliūgų sūrio pyragas
Šio pyrago paruošimo būdas daug kuo primena amerikietišką sūrio pyragą, o gamybos procesas įtraukia visą šeimą, paprastą vakarą paversdamas mažyte švente.
Ingredientai:
Pagrindui:
- 2 „Digestive“ sausainių pakelių (jei jų nerandate prekybos centre, tiks ir „Belvita“ pusrytainių avižinių sausainių pakelis)
- 100 g sviesto
Pyrago masei:
- Vidutinio moliūgo minkštimo/tyrės (turi išeiti 3-4 stiklinės keptų ir sutrintų moliūgų)
- 2 kiaušinių
- 1 kiaušinio trynio
- 1/3 stiklinės DANSUKKER nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 1/2 a. š. druskos
- 5 a. š. cinamono
- 2 a. š. imbiero miltelių
- 1-2 a. š. muskato riešuto miltelių
- 2 indelių (po 125 g) „Philadelphia Light“ sūrio
- 2-3 šaukštų saldaus sutirštinto pieno
Gaminimo eiga:
- Sausainius sulaužome, o po to arba sutraiškome su kočėlu dubenyje iki miltelių konsistencijos, arba sudedame į maišelį ir leidžiame vaikams trypti ant maišelio tol, kol sausainiai pavirs trupiniais.
- Gautą trupinių masę suberiame į skardą. Tuomet išlydome sviestą ir, kiek ataušinę, supilame ant trupinių. Iš gautos masės sulipdome pyrago pagrindą.
- Vidutinio dydžio moliūgo turinį išvalome nuo sėklų, supjaustome gabaliukais, sudedame juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame įkaitintoje orkaitėje, kol visai iškepa - tai trunka apie 40-60 min.
- Moliūgą sutriname iki piurė konsistencijos, įmušame į masę du kiaušinius ir dar vieną kiaušinio trynį, suberiame cukrų, druską, prieskonius, sūrį ir sutirštintą pieną, sumaišome iki vientisos masės, ją sukrečiame į sausainiais padengtą skardą ir pašauname į iki 190 °C įkaitintą orkaitę.
- Kepame 45-60 min.
Patarimai, kaip kepti moliūgų pyragą
Kepant moliūgų pyragus labai svarbu laikytis vienos taisyklės, dėl kurios pyragai ir iškyla, ir gražiai iškepa. Labai svarbu, kad pyragui kepti naudojama moliūgo tyrė nebūtų pernelyg drėgna: ji turi būti labai tiršta ir nevandeninga.
Kiti patarimai
- Jei turite elektrinį smulkintuvą su tarkavimo funkcija, siūlau jį pasitelkti ir sutaupyti laiko bei energijos.
- Jei neturite, moliūgą galite tarkuoti ir rankomis, tik naudokite smulkią tarką, kad tešla pavyktų kuo vientisesnė.
- Pyragą reikėtų pilnai atvėsinti ir tik tuomet ragauti.