Cheminiai procesai
Esant deguonies trūkumui, mėsoje susidaro pieno rūgštis, kuri skaido jungiamąjį audinį ir raumenis.
Sukeliamas skerdenos stingimas, minkštas raumens jugiamasis audinys sukietėja ir sulaiko savyje nedidelį kiekį vandens. Po šio etapo prasideda fermentinis brendimas, pradeda irti jungiamasis audinys ir skaidulos vėl tampa minkštos. Mėsos brandinimo trukmė priklauso nuo galvijo amžiaus, lyties bei veislės. Ilgiau brandinama mėsa įgauna intensyvesnį skonį.
Gerai brandintą mėsą galima atpažinti iš dviejų paprastų dalykų – raudonai rudos spalvos ir po mėsos paspaudimo pirštu liekančios įdubos.
Išimkite mėsą iš vakuuminės pakuotės 30 minučių prieš marinuojant ar kepant nemarinavus. Keptuvė ar grilius turi būti pakankamai įkaitęs, kad kepant neištekėtų mėsos sultys. Iškepus, reikia leisti mėsai kelias minutes „pailsėti“, kad atsipalaiduotų raumenys ir išsiskirstytų tolygiai mėsos sultys. Tada jau galima berti prieskonius. Druska ir šviežiai maltas pipiras, tai yra tai, ko reikia, kad atsiskleistų puikus sausai brandintos mėsos skonis.
Kepant keptuvėje, norint išgauti spalvingesnį aromatą, galima įdėti šakelę rozmarino ar kapoto česnako, o kepant griliuje aromatą suteikia medienos dūmas.
Temperatūra.
Norint iškepti pusžalį kepsnį reikia, kad vidinė mėsos temperatūra pasiektų 40 °C.
Norint iškepti sultingą vidutiniškai keptą kepsnį reikia užtikrinti 53-60 °C vidinę temperatūrą.
Gerai iškepto kepsnio vidinė temperatūra turi siekti 70-75 °C.
Jeigu neturite termometro, pasikliaukite savo nuojauta arba, peiliu prapjovę storiausią kepsnio dalį, patikrinkite- gal Jums jau gana.
Lietuviška jautiena, UAB
boxes tanks tank plastic tanks trays wastewater treatment plant Eurotrays trays of trays wadte water tanks plastic bulk plastic containers plastic tanks plastic trays plastic bulk containers for food.
55.2 km | Taikos pr. 94-2, Kaunasmeat products meat ecological meat fish ecological natural56 km | Obenių g. 17, Obeniai, Elektrėnų sav.meat production pastry products fresh meat slaughter of animals retail trade92.7 km | V. Koncevičiaus g. 2, Pelėdnagiai, Kėdainių r.eatables shop retail trade retail trade meat products conditery occasional cakes industrial goods bulk buying office goods economy goods eatables Household goods industrial goods drinks sweets.
137.1 km | Žalioji g. 1C, Uliūnai, Panevėžio r.meat meat products meat reproduction smoked meat products canned food meat products meat reproduction beef products pork products pork cooked meat products sausages sausages canned food
151.4 km | Vytauto Didžiojo g. 80A, Kelmėeatables shop retail trade retail trade meat products conditery occasional cakes industrial goods bulk buying office goods economy goods eatables Household goods industrial goods drinks sweets.
157.1 km | Radvilų g. 14A, Radviliškiseatables shop retail trade retail trade meat products conditery occasional cakes industrial goods bulk buying office goods economy goods eatables Household goods industrial goods drinks sweets.
157.5 km | Dariaus ir Girėno g. 10, Radviliškiseatables shop retail trade retail trade meat products conditery occasional cakes industrial goods bulk buying office goods economy goods eatables Household goods industrial goods drinks sweets.
SAUSO ir ŠLAPIO brandinimo jautiena
Šlapiai brandintas keptas kepsnys ir sauso brandinimo rūšies kepsniai turi skirtingus skonius ir tekstūras, sustiprintus dėl atskirų senėjimo procesų.
Sauso brandinimo kepsnys yra intensyvesnio jautienos skonio ir aromatingesnis, jautienos skonis yra labiau koncentruotas. Brandinimo procesas ilgesnis, todėl raumenyje esantys pluoštai yra drėgnesni ir kvapnūs.
Brandinamas vyksta +1,5 °C temperatūroje, 80-85 % oro drėgmėje specialiai įrengtoje kameroje mažiausiai 28 dienas, bet galima brandinti ir 120, ir daugiau dienų.
Šlapio brandinimo kepsniai turi gyvybingą „šviežią, metalo“, rūgštesnį skonį. Kepsnio skonis geriau atsiskleidžia mažiau riebalų-marmuro turinčioje mėsoje.
Plastikinė pakuotė sulaiko drėgmę ir neleidžia mėsai „kvėpuoti“, todėl gaminasi pieno rūgšties bakterijos, kurios keičia skonines savybes.
Brandinamas vyksta +1,5 °C temperatūroje mažiausiai 14 dienų vakuume.
Sauso brandinimo jautiena
Manage consentNecessaryAlways EnabledCookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.