Rasti miške ir pririnkti grybų dar ne viskas. Ko gero, pats didžiausias iššūkis laukia, parsinešus juos namo. Ypač jei randame daugiau negu pajėgiame iškart suvalgyti. Tokiu atveju, be jokios abejonės, geriausia pasiruošti atsargų. Ką veikti su grybais, plačiau skaitykite straipsnyje: KAIP DOROTI GRYBUS IR PASIRUOŠTI ATSARGŲ ŽIEMAI.
Grybų Marinavimo Receptai
Ruduo - grybų metas. Šiais metais grybų gausu, tad galime pasiruošti jų atsargų žiemai. Maisto entuziastė Rūta Vaitiekaitienė dalijasi savo firminiu ir laiko patikrintu marinuotų grybų receptu.
„Šiam receptui tinka absoliučiai visi valgomi grybai - rinkti miške, auginti namuose ar pirkti parduotuvėje, o ir pasigaminti visai nesudėtinga. Tokie grybai puikiai tiks kaip užkandis, ant šventinio stalo, taip pat juos galima naudoti įvairioms mišrainėms ar silkėms pagardinti. Marinavimui visada renkuosi nedidelius grybus, nes jie geriau išlaiko savo formą ir būna traškūs“, - pasakoja Rūta ir dalijasi savo firminiu receptu.
Rūtos Marinuoti Grybai
Ingredientai:
- 1 kg grybų
- 3 dideli svogūnai
- 8 česnako skiltelės
- 2-3 čili pipirai (pagal skonį)
- 4 v. š. druskos
- 3 v. š. cukraus
- 7 v. š. acto 9 %
- Lauro lapai
- Kvapnieji pipirai
- Čiobrelis
- 1 l vandens
Gaminimo eiga:
- Kruopščiai nuvalytus grybus dedame į puodą ir verdame apie 20 min.
- Kol grybai verda - pasigaminame marinatą. Svogūnus supjaustome pusžiedžiais, česnaką supjaustome plonais griežinėliais, čili pipirus stambiai sukapojame.
- Sudedame daržoves, druską, cukrų ir prieskonius į puodą ir užpilame 1 l vandens. Paverdame 5 min. ir supilame actą, sudedame virtus ir perplautus grybus bei paverdame dar 5 min.
- Paragaujame ir, jei trūksta, pridedame norimų prieskonių.
- Sudedame grybus į sterilizuotus indelius.
Marinuoti grybai puikiai išsilaiko rūsyje ir šaldytuve.
Kiti Grybų Marinavimo Receptai
Klasikinis Marinavimas
Ingredientai:
- Grybus nuvalykite ir nuplaukite.
- Druska: 2.00 valg. š. (pagal skonį - grybams virti ir 1 valg.š.)
- Citrinų rūgštis: 2.00 arbat. š.
- Pipirai: 4.00 vnt.
Į emaliuotą puodą įpilkite pusę stiklinės vandens, suberkite druską ir citrinų rūgštį, užvirkite. Sudėkite grybus ir ant mažos ugnies virkite 30 minučių, virdami po truputį supilkite dar pusę stiklinės vandens. Nugriebkite putas. Išvirusius grybus nusunkite, sunką atidėkite į šalį, o grybus sumalkite mėsmale. Nuspauskite. Išspaustas sultis sumaišykite su nuoviru, supilkite į emaliuotą puodą ir virkite, kol skysčio sumažės perpus. Sumaltus grybus dar karštus sukrėskite į nedidelius stiklainiukus, maždaug per pirštą nuo viršaus palikite tuščią, dėkite į puodą su labai karštu vandeniu ir kaitinkite 30 minučių. Sandariai užsukite dangtelius.
Marinuoti Grybai su Prieskoniais
Ingredientai:
- Druska: 1.00 arbat. š.
- Actas: 2.00 valg. š.
- Pipirai: 5.00 vnt.
Grybus nuvalykite, nuplaukite ir virkite pasūdytame ir parūgštintame vandenyje apie 20-25 minutes (kol grybai nusės ant puodo dugno). Išvirtus grybus gerai nuvarvinkite. Puode užvirinkite 400 ml vandens, suberkite druską, įmaišykite actą, sumeskite grybus ir virkite 15-20 min. ant silpnos ugnies. Vis pamaišykite ir nugraibykite putas. Kai marinatas nustos putoti ir taps skaidrus, o grybai nusės ant dugno, nukelkite puodą nuo ugnies. Nusunkite grybus, leiskite atvėsti, sudėkite į švarius stiklainius ir užpilkite marinatu, kuriame virė. Užsukite metaliniais dangteliais, laikykite vėsioje patalpoje.
Grybai Pomidorų Padaže
Ingredientai:
- Morkos: 2.00 vnt.
- Laurų lapai: 2.00 vnt.
- Vanduo: 1.00 st.
- Cukrus: 1.00 arbat. š.
Pomidorus nuplaukite, nulupkite, sumalkite mėsmale, supilkite į puodą ir vis pamaišydami virkite, kol tūris sumažės trečdaliu. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite kubeliais, nuvalytas morkas sutarkuokite arba supjaustykite, viską apkepkite su aliejumi, paskaninkite pipirais ir druska. Sudėkite supjaustytus grybus ir 15-20 minučių patroškinkite. Grybus suverskite į pomidorų padažą, išmaišykite ir užvirkite. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Gautą masę sukrėskite į pasiruoštus nedidelius stiklainius, pridenkite dangteliais ir dėkite į puodą su vandeniu. Kai vanduo užvirs, kaitinkite apie 15 minučių. Konservus išpilstykite į stiklainius, pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su vandeniu, pašildytu iki 70 laipsnių, ir lengvai kunkuliuojančiame vandenyje kaitinkite 30-40 minučių (nelygu, kokio dydžio stiklainiai).
Marinuoti Grybai su Česnakais ir Krapais
Ingredientai:
- Druska: 2.00 valg. š.
- Pipirai: 4.00 vnt.
Grybus nuvalykite, nuplaukite ir gerai nuvarvinkite. Į emaliuotą puodą suberkite druską, grybus ir užpilkite vandeniu, kad grybai būtų vos apsemti. Dėkite ant ugnies ir virkite 20-25 minutes (grybai turi nusėsti ant dugno). Nukoškite ir atvėsinkite. Susmulkinkite nuluptus česnakus. Į stiklainius dėkite pipirų ir laurų lapelių, tuomet sluoksnį grybų, česnakų, vėl grybų, krapų - taip sluoksniuokite iki pat stiklainio susiaurėjimo. Paspauskite, nupilkite skystį. Ant viršaus užpilkite sluoksnį aliejaus. Užsukite dangtelius.
Marinuoti Grybai su Marinatu
Ingredientai:
- Druska: 2.00 valg. š.
Grybus nuvalykite, nuplaukite, sudėkite į lengvai pasūdytą ir parūgštintą vandenį ir virkite 20-25 minutes (iki grybai nusės ant dugno). Išvirtus nuspauskite, kad išbėgtų kuo daugiau vandens. Kol grybai verda, pasigaminkite marinatą: į puodą supilkite vandenį, sumeskite visus kitus marinatui ruošti skirtus produktus. Užkaitinkite ir pavirkite kelias minutes. Išvirusius ir nuspaustus grybus suverskite į puodą su verdančiu marinatu. Dar kartą užvirkite ir nukelkite nuo ugnies.
Sūdytos Voveraitės
Ingredientai:
- 1 kilogramas grybų
- 1 litras vandens
- 1 valgomasis šaukštas cukraus
- 1.5 valgomojo šaukšto druskos
- 4 valgomieji šaukštai acto
- Šiek tiek pipirai
- Šiek tiek laurų lapų (lapai)
Paruošimo Būdas:
- Nuvalykite grybus, patrumpinkite kotelius, nuplaukite ir nuvarvinkite.
- Svogūnus nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais.
- Į medinį ar emaliuotą indą dėkite voveraites, kiekvieną sluoksnį pabarstykite druskos ir cukraus mišiniu, kas antrą sluoksnį - svogūnų griežinėliais ir prieskoniais.
- Po kelių dienų pastatykite indą su grybais šaltesnėje patalpoje. Ragaukite anksčiausiai po mėnesio. Grybai visą laiką turi būti apsemti skysčio. Jei jo per mažai, užpilkite sūrymu iš 1 l vandens ir 30 g druskos.
Patarimai ir Gudrybės
„Beje, aš jau seniai nebevargstu su ilgu indų sterilizavimo procesu. Naudoju paprastą ir greitą dezinfekavimo būdą, kuris man pasitvirtino 100 proc. Tereikia išplauti indelius ir dangtelius, kruopščiai nusausinti ir pavalyti degtine suvilgyta servetėle. Susitaupo nemažai laiko, o ir konservai, uogienės bei kompotai „neiššauna“, - pasidalijo Rūta.
Tiek stiklainiai, tiek jų dangteliai marinavimo metu turi būti sterilūs, mat kitu atveju gali pradėti daugintis bakterijos. Tad dangtelius geriausia yra rinktis naujus arba bent jau ypatingai švariai išplautus ir pakaitintus verdančiame vandenyje. Dar svarbiau yra tinkamai paruošti stiklainius. Tam jums reikės didelio puodo, kuriame užvirinkite ¾ vandens. Užvirus vandeniui, švarius stiklainius sudėkite į puodą ir palaikykite vis dar verdančiame vandenyje apie 5 minutes. Išėmę, būtinai nusausinkite stiklainius ir palikite ant švaraus rankšluosčio tam, kad jie iki galo išdžiūtų. Verta paminėti, kad sausus stiklainius reikėtų kuo greičiau pripildyti gėrybėmis, todėl turiniu reikėtų pasirūpinti iš anksto.
Grybų Verslas
Grybų konservavimas marinuojant labai perspektyvus verslas. Kažkada grybai buvo marinuojami Labanoro girios Januliškio kaimelyje ir eksportuojami į užsienį. Pasižiūrėjus į dabar parduodamas marinuotas voveraites - nevoveraites ir kitokius keistus grybus miško grybai tikrai turėtų turėti aukštą paklausą.
Grybų marinavimui pramoniniais kiekiais reikėtų kiek daugiau įrangos. Verta įsigyti šaldytuvus, kad ištempti gaminimo sezoną. Taip pat bus reikalinga plovimo, konservavimo ir uždarymo įranga.