Varškės tortai visais laikais buvo ir bus švenčių klasika, tobulieji kepiniai, kurie visiems visada pavyksta, juos mėgsta maži ir dideli. Kepant varškės pyragus kaskart galima išgauti vis kitokius skonius, jei pabodęs klasikinis variantas. Šiuo nuostabaus torto, kuris papuoš šventinį stalą bet kokia proga, receptu dalinasi profesionalus konditeris ir TV laidos vedėjas Ali Gadžijevas. Išbandykite!
Šis desertas labai vasariškas ir visiškai paprastas, o grilyje keptų bananų skonį stebėtinai gerai papildo lengvas kremas. Vasariškoms progoms tikrai prireiks patikimų desertų. Patikimais vadinu tokius, kuriuos nesunku pagaminti, kurie gražūs, skanūs ir aromatingi, nesunkūs (kalorijų prasme), gali ištverti kurį laiką ne šaldytuve, kuriuos galima pasigaminti iš anksto ir, reikalui esant, saugu transportuoti.
Gaivaus Torto Receptas
Biskvitui reikės:
- 2 kiaušiniai
- 6 v.š. cukraus
- 5 v.š. miltų
- 1 v.š. krakmolo
- 2 v.š. šilto vandens
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
Confit sluoksniui reikės:
- 10g želatinos ir 50 g vandens jai brinkinti
- 250g uogų/vaisių/uogienės (tinka šaldytos uogos, vakuoti vaisiai)
- 10g citrinų sulčių
- 40g vandens
- 1 v.š. kukurūzų krakmolo
- 80g cukraus
Šokolado Musui reikės:
- 150g šokolado (balto, juodo arba pieniško)
- 300ml grietinėlės 35%
- 25g želatinos (užpilti 40ml vandens, išbrinkinti ir ištirpinti)
- 1 trynys ir 1 pilnas kiaušinis
- 30 g cukraus
Vaisių/Uogų Musui reikės:
- 3 puodeliai grietinėlės
- Pusė puodelio cukraus pudros (nebūtina)
- 2 puodeliai vaisių/uogų
- Pusė puodelio cukraus
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 1v.š. želatinos (užpilti apie 40ml vandens, išbrinkinti ir ištirpinti)
Veidrodinei Glazūrai reikės:
- 350g balto šokolado
- 300g cukraus
- 150ml vandens
- 200g kondensuoto pieno
- 25 g želatinos
- Norimų dažų
Gaminimo Eiga
Šiam tortukui kepiau paprasta vanilini biskvita, bet galit pasirinkti bet koki savo megiama ;)
Biskvitas:
- Atskiriame trynius nuo baltymu.
- Baltymus issiplakam iki standumo ir padedam i sona.
- Trynius issukam su cukrum, supilam vandeni, vanile ir gerai isplakam iki baltumo.
- Tada i sia mase is leto imaisome baltymus.
- Isijojame miltu,krakmolo ir kepimo milteliu misini ir atsargiai ismaisome is apacios i virsu.
- Dedam i orkaite 180 laipsniu 20-30 min.
Confit:
- Uogas/vaisius, citrinu sultis, vandni, cukru ir krakmola pakaitinti iki uzvirimo, sublenderiuoti.
- Supilti tirpinta zelatina ir deti i forma isklota maistine plevele, kad paskui butu lengva isimti ir i saldikli minimum 2-3 valandom.
Šokolado Musas:
- Sokolada istirpiname garu vonelej.
- Grietinele isplakam iki standumo ir dedam i saldytuva.
- 1 kiausini ir 1 tryni uzpilti cukrumi ir plakant rankiniu plaktuvu statyti ant garu voneles ir maisant rankiniu plaktuvu pakaitinam kol mase bus 57 laipsniu (elektroninis termometras cia reikalingas. Siaip Senukuose vakar pirkau uz 6 eu).
- Tada nuimam ir plakam mikseriu, plakant supilame zelatina ir plakam tol kol mase bus kambario temperaturos.
- Letai toliau plakant supilame tirpinta sokolada.
- Galiausiai po truputi sudedam grietinele ir atsargiai ismaisom is apazios i virsu, kad mase nesukristu.
- Dedam ant atvesinto biskvito i norima torto forma ir i saldikli.
- Po kokios valandos isimam ir uzdedam sustingusi confit ir vel i saldikli.
Vaisių/Uogų Musas:
- Uogas/vaisius, cukru ir citrinos sultis kaitinti kol istirps cukrus ir uzvirs.
- Pertrinti viska per sieteli, kad nebutu seklyciu ir butu tokia piure.
- Dedam tirpinta zelatina, ismaisom, atvesinam iki apytiksliai 30 laipsniu ir letai imaisome i gerai iki standumo isplakta grietinele su cukraus pudra.
- Pilam i forma kurioje jau yra sokolado musas su confit ir dedam i saldikli gerom 5-6 valandom jei darysim veidrodine glazura.
- Jei glazuros nedarysit uztenka pasideti i saldytuva ;)
Veidrodinė Glazūra:
- Cukru, kondensuota piena, vandeni kaitinam maisant kol istirps cukrus ir bus tokie mazi burbuliukai, kai turi tuoj tuoj uzvirti.
- Tada supilu tirpinta zelatina ismaisau ir nukeliu nuo ugnies ir pilu tiesiai ant sulauzyto sokolado, idedu dazu ir viska gerai sublenderiuoju.
- Tada perkosiu per sieteli, kad sulaikyti burbuliukus ir vis pamaisant atvesinu iki 30-33 laipsniu.
- Tada isimu is saldiklio gerai isalusi tortuka, apipjaunu, isimu is formos, pastatau torta ant groteliu kokiu ar ant kokio paaukstinimo ir lieju glazura.
- Palaukiu kol nustos varveti, tuos likusius lasus apkerpu zirklem ir perkeliu tortuka ant padekliuko, bei dekoruoju.
Skonis tikrai geras. Toks gaivus uoginis/vaisinis.