pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Greiti ir lengvi sausainiai: receptai kiekvienai progai

Sausainiai yra neatsiejama mūsų mitybos dalis. Kad ir kaip stengtumėmės atsiriboti nuo tokio tipo maisto, vis tiek sunku įsivaizduoti gyvenimą be saldumynų. Neabejotinai galime nustatyti tam tikrus saldumynų vartojimo apribojimus, tačiau visiškai neįmanoma to atsisakyti. Ir jei šeima turi vaikų, desertų pašalinimas iš mitybos yra kažkas iš fantazijos srities. Reikia kažkaip rasti tą aukso vidurį, kai visi sotūs ir patenkinti. Tačiau kiekviena šeimininkė savo virtuvėje taip pat gali gaminti skanius sausainius. Pusryčiams, prie arbatos, kai reikia ką nors greitai paruošti, svečiai netikėtai užėjo be perspėjimo, mokykloje vaikams reikia atsinešti desertą - šie receptai pravers bet kokioje situacijoje. Sausainiai užkariaus jūsų širdis su minimaliu ingredientų kiekiu.

Varškės sausainiai: greitas ir universalus skanėstas

Varškės sausainiai - skanus ir universalus skanėstas, dėl minkštos tekstūros, malonaus skonio ir paprasto paruošimo išpopuliarėjęs tarp daugelio gurmanų. Šio deserto pagrindą sudaro varškė, kuri ne tik suteikia sausainiams nepakartojamo švelnumo ir drėgnumo, bet ir daro juos sveikesnius už tradicinius sviesto ar margarino gaminius. Greiti varškės sausainiai patiks tiems, kurie nori ko nors skanaus čia ir dabar. Šis receptas gimė iš paprastumo ir meilės naminiam skanumynui. Puikiausia tai, kad jų nereikia kepti orkaitėje.

Ingredientai:

  • Varškė
  • Kiaušinis
  • Cukrus
  • Druska
  • Soda - ½ a.š.
  • Miltai

Paruošimas:

  1. Dubenyje šakute sutrinkite varškę. Ji turi būti kuo vientisesnė - be gumuliukų.
  2. Į tą pačią masę įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų, žiupsnelį druskos ir pusę arbatinio šaukštelio sodos.
  3. Po truputį berkite miltus.
  4. Jei reikia, įberkite dar šiek tiek miltų - svarbu, kad tešla neliptų prie rankų, bet išliktų švelni.
  5. Paruoštą tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Storis - apie 1 cm. Sausainius formuokite stikline - paprasčiausiai išspauskite apskritimus. Jei norisi - galima juos šiek tiek sulenkti ar apvolioti cukruje.
  6. Įkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus. Kepkite sausainius ant vidutinės ugnies po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Kai viena pusė tampa aukso spalvos, atsargiai apverskite. Jei sausainiai per greitai tamsėja - sumažinkite ugnį.
  7. Iškeptus sausainius dėkite ant popierinio rankšluosčio - kad susigertų aliejaus perteklius.

Kad sausainiai būtų švelnūs ir purūs, viskas prasideda nuo varškės. Tešlai sumaišyti nereikia jokių plaktuvų ar kombainų. Pakanka dubens ir šakutės - paprastas procesas sukuria tikrai naminį rezultatą. Soda - nedidelė, bet svarbi detalė. Ji suteikia purumo, kurio kitaip varškės tešloje būtų sunku pasiekti. Miltus berkite palaipsniui - tešla turi būti minkšta, elastinga, bet nelipni. Kai norisi ką nors išsikepti greitai, dažnai pritrūksta idėjų. Tešla ruošiama itin greitai, be jokių virtuvinių įrenginių. Viskas maišoma rankomis - taip, kaip tai darydavo mamos ar močiutės. Greiti varškės sausainiai įrodo, kad skanumynui nereikia nei orkaitės, nei ilgų pasiruošimų. Jie tinka viskam: rytui su kava, vakarui prie arbatos ar net mažai pertraukėlei tarp darbų. Toks receptas greitai tampa vienu mėgstamiausių.

Kiti greiti ir lengvi sausainių receptai

Obuoliniai sausainiai

Dabar yra tiek daug įvairių veislių obuolių! Nulupkite obuolius, supjaustykite kubeliais ir suberkite į tešlą. Šis desertas mums primins nuostabią vaikystę, kai nekantriai laukėme mamos iš darbo, nes ji atnešdavo nuostabių avižinių sausainių.

Sausainiai su sviestu ir cukrumi

Sviestą (kambario temperatūros) ir cukrų sutrinkite šakute. Įmuškite kiaušinius ir išmaišykite. Iš gautos masės suformuokite rutuliukus, pamirkykite miltuose ir suformuokite sausainius.

Sausainiai iš elastingos tešlos

Išplakite minkštą sviestą ir cukrų. Suberkite miltus, užminkykite elastingą tešlą. Pasinaudokite norima forma pjaustant sausainius. Iškočiokite iki 1 cm storio sluoksnio, supjaustykite mažais kvadratėliais.

Madeleine sausainiai

Ištirpinkite sviestą, į jį muškite kiaušinius ir supilkite cukrų. Plakite plaktuvu arba mikseriu. Išskirstykite tešlą į Madeleine formeles, arba bet kokias kitas.

Migdoliniai sausainiai

Ingredientai:

  • Migdolų miltai
  • Cukrus
  • Kepimo milteliai
  • Druska
  • Vanduo
  • Migdolai (nebūtina)

Paruošimas:

  1. Dubenyje sumaišykite visus sausus produktus (migdolų miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską).
  2. Supilkite vandenį ir išminkykite sausainių tešlą.
  3. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  4. Iš tešlos suformuokite vienodo dydžio rutuliukus, dėkite juos į skardą ir pirštais suformuokite sausainius. Turėtų išeiti 18-20 sausainių. Jeigu norisi, į kiekvieną sausainį galite „įsodinti“ po migdolą.
  5. Sausainius kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 13-15 min. (Pusę laiko galite kepti įjungę vėjelio funkciją, o pusę - tik su kaitinimu iš viršaus ir iš apačios).
  6. Sausainiams iškepus, atvėsinkite juos ant grotelių. Išorėje jie bus traškūs, o viduje minkšti. Laikykite sandariame inde šaldytuve.

Citrinų sausainiai

Ingredientai:

  • Citrinos
  • Cukraus pudra
  • Šaltas sviestas
  • Miltai
  • Kiaušinio trynys

Paruošimas:

  1. Citrinos žievelės tarkius sumaišome su cukraus pudra ir šaltu sviestu. Triname tarp pirštų, po truputį suberiame miltus ir galiausiai dedame kiaušinio trynį. Procedūra paprasta, bet suktis reikia greitai, kad sviestas nepradėtų lydytis tarp pirštų.
  2. Suminkytą sausainių tešlą dedame ant maistinės plėvelės ir suformuojame ritinį. Dedame arba į šaldytuvą, arba į šaldiklį, kad tešla sukietėtų.
  3. Kietą tešlą pjaustome plonomis riekutėmis, dedame ant kepimo popieriaus, po to - į įkaitintą orkaitę (175-180C laipsnių), ten riekutes paliekame maždaug 10-iai minučių, kol tešla gražiai paruduoja.

Didžiausia klaida būtų orkaitės prieš tai gerai neįkaitinti arba pjaustyti minkštoką tešlą. Čia gi sviestas - išsyk išsilydys ir vietoje sausainių bus taukuota košė. Tai - pats paprasčiausias sausainių kepimo variantas. Iš tokio kiekio tešlos išeina 30 didelių sausainių.

  • Man būdavo gaila to vieno likusio baltymo, sykį net sudėjau jį į tešlą, bet tada sausainiai išsipūtė ir priminė nebe visai sausainius. Tai sugalvojau padaryti tokią kaip ir glazūrą: tą vieną baltymą truputį paplakiau, o tada silikoniniu teptuku brūkštelėjau sausainius prieš pat pašaunant į orkaitę. Prie drėgno baltymo sluoksnio gerai prilimpa rudasis cukrus ir saulėgrąžos. Rudasis cukrus orkaitėje karamelizuojasi, bet valgant išlieka malonus trakšt-trakšt.
  • Kepiau kažkada su lazdyno riešutais. Grubiai papjausčiau peiliu, kad liktų gana didelių gabalėlių - čia turbūt užvis skaniausias variantas.
  • Išbandžiau aš ir razinas, tai buvo visiška nesėkmė, nes, nors ir įminkytos į tešlą, sudegė.

Sausainiai su riešutų sviestu, medumi ir kokosų aliejumi

Ingredientai:

  • Riešutų sviestas
  • Medus
  • Kokosų aliejus
  • Miltai
  • Kepimo milteliai
  • Kanapių sėklos

Paruošimas:

  1. Kartu sumaišykite riešutų sviestą, medų ir kokosų aliejų. Jei medus ar kokosų aliejus kieti, viską lengvai pašildykite.
  2. Miltus gerai permaišykite su kepimo milteliais. Suberkite į riešutų sviesto masę kartu su kanapių sėklomis. Viską gerai išmaišykite.
  3. Rankomis formuokite rutuliukus, juos lengvai paspauskite, kad pasidarytų šiek tiek plokšti. Dėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
  4. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje 12-15 minučių, arba kol iškepa. Sausainius išdėkite ant grotelių, kad atvėstų.

Imbieriniai sausainiai

Ingredientai:

  • Miltai
  • Maltas imbieras
  • Kepimo milteliai
  • Cinamonas
  • Muskatas
  • Druska
  • Pipirai
  • Sviestas
  • Margarinas
  • Rudasis cukrus
  • Kiaušinis
  • Melasa (arba medus)
  • Vanilės ekstraktas
  • Tarkuotas šviežias imbieras
  • Kapoti kristalizuoto imbiero gabalėliai
  • Cukrus (apvoliojimui)

Paruošimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. 2 dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
  2. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, maltą imbierą, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską ir pipirus.
  3. Kitame dubenyje mediniu šaukštu ar elektriniu plaktuvu iki purios, balsvos masės išsukite sviestą, margariną ir rudąjį cukrų. Maišydami į gautą masę supilkite kiaušinį, melasą (arba medų), vanilės ekstraktą, dėkite tarkuotą šviežią imbierą. Galiausiai supilkite sausąjį produktų mišinį ir pamaišykite tik tiek, kad viskas susimaišytų, pabaigoje suberkite kapotus kristalizuoto imbiero gabalėlius. Tešla bus lipni ir minkšta, neišsigąskite.
  4. Į didelę lėkštę suberkite apvoliojimui skirtą cukrų.
  5. Dviem šaukštais imkite po gabaliuką tešlos, meskite į lėkštę su cukrumi ir pavoliokite formuodami rutuliuką. Dėkite visus tokius cukruotus tešlos rutuliukus ant paruoštų kepimo skardų, kiekvieną jų kiek paspauskite.
  6. Kepkite sausainius 10-12 min., įpusėjus kepimo laikui skardas sukeiskite vietomis.
  7. Iškepusius sausainius atvėsinkite ant grotelių.