pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kalėdiniai sausainiai: receptai ir idėjos jūsų šventiniam stalui

Gruodis - metas, kai oficialiai ir garsiai galima laukti Kalėdų, klausyti šventinių dainų, įžiebti lemputes ir skaičiuoti likusias dienas. Daugelį kalėdinių sausainių galime išsikepti gerokai anksčiau. Šventėms atėjus, iš anksto paruoštos vaišės - tikra dovana. O kai kurių sausainių net ir reikėtų imtis jau dabar - skaniausi kalėdiniai meduoliai kepami gruodžio pradžioje. Ilgiau pastovėję, jie tampa minkštesni, gardesni, kvapnesni.

Man šios kelios savaitės, pilnos jaukaus laukimo, - pati gražiausia švenčių dalis. Po mažą džiaugsmą, kad ir kur bepasisuktum: žiupsnis cinamono į ryto kavą, minkštas kalėdinis megztinis iš spintos gilumos, orkaitėje kepantys imbieriniai sausainiai.

Šiame straipsnyje rasite įvairių kalėdinių sausainių receptų, kurie puikiai tiks šventiniam stalui, valgomoms dovanoms ir jaukiems susibūrimams.

Tradiciniai meduoliai

Šis meduolių receptas - vienas mylimiausių. Apie tai, kokie jie skanūs, jau kalbėta dešimtis kartų, o šiemet labiausiai norisi paklausti: ar matot, kokie jie gražūs? Vieni - elegantiški, subtilūs, mieli, išmarginti žiemiškais raštais. Kiti - pūsti storuliukai, įvairiausių formų, mieli ir žaismingi.

Receptas

Šių meduolių tešla bus gana kieta, tad nebijokite jos iškočioti plonai ir išsikepti lengvučių meduolių su ryškiomis prieskonių natomis.

Ingredientai:

  • Kvietiniai miltai - 260-280 g
  • Kepimo milteliai - 1,5 arbatinio šaukštelio
  • Kiaušinis - 1 vnt.
  • Sviestas - 100 g
  • Medus - 3 valgomieji šaukštai
  • Cukrus - 100 g
  • Maltas imbieras - 1,5 arbatinio šaukštelio
  • Cinamonas - 1,5 arbatinio šaukštelio
  • Maltas muskato riešutas - ½ arbatinio šaukštelio
  • Malti gvazdikėliai - žiupsnelis
  • Kakavos milteliai - 1 arbatinis šaukštelis

Sausainių puošimui (glajui):

  • Kiaušinio baltymas - 1 vnt.
  • Cukraus pudra - 50 g

Gaminimas:

  1. Sviestą, prieš gaminant, palaikykite kambario temperatūroje, kad jis būtų minkštas.
  2. Į dubenį dedame sviestą, beriame cukrų ir išplakame plaktuvu. Dedame medų, išplakame.
  3. Įmušame kiaušinį, išplakame.
  4. Beriame visus prieskonius, išmaišome.
  5. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, per sietelį dalimis sijojame tiesiai į dubenį ir užminkome sausainių tešlą.
  6. Iš tešlos formuojame rutulį, apvyniojame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą 2-3 valandoms.
  7. Praėjus kelioms valandoms iš tešlos kočiojame lakštą ir formelių pagalba gaminame kalėdinius sausainukus.
  8. Dedame juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir šauname į iki vidutinio karštumo įkaitintą orkaitę. Kepame 10-14 minučių, priklausomai nuo to, kokio storumo tešlą iškočiojote. Kepimo metu būtinai sekite, kad sausainiai nepradėtų degti.
  9. Pasigaminame glajų kalėdinių sausainių papuošimui. Kiaušinio baltymą atskiriame nuo trynio ir suplakame su cukraus pudra. Konditerinio maišelio pagalba puošiame atvėsusius imbierinius sausainius. Jeigu konditerinio maišelio neturite, sausainių puošimui galite naudoti tvirtą maišelį, tiesiog prakirpę jo kamputį.

Nostalgiški sausainiai su varške

Nostalgiškus sausainius su varške esu kepusi tikrai ne kartą, bet dar nei karto jų nekepiau Kalėdoms.

Imbieriniai sausainiai

Praėjusį savaitgalį mes su vaikais puošėme kalėdiškai namus, lydėjom saulę kieme prie laužo ir jau sutemus kepėm šiuos imbierinius sausainius. Pavyko labai skanūs, traškūs ir šventiškai kvepiantys sausainiai, todėl nusprendžiau pasidalinti receptu! Šįkart nefotografavau tešlos gaminimo eigos, bet ji išties nesudėtinga. Naudojome įvairias sausainių formeles. Jei neturite formelių, nieko tokio. Galima iškočiotą tešlą tiesiog supjaustyti kvadratėliais ar bet kokiomis kitomis formomis.

Ši tešla gan nelipni, gan elastinga ir su ja dirbti visai nesunku. Net vaikams! Mes turėjome smagią vakaro pramogą ir išsikepėm visą kalną imbierinių žvėrelių, žvaigždelių, širdelių ir žmogeliukų.

Patarimai

  • Jei norite, kad sausainiai išliktų traškūs, uždarykite į sandarų indą, kai jie (būtinai!) visiškai atvės ir laikykite iki švenčių. Šiuo atveju laikymui geriausiai tiks užspaudžiamas sandarus stiklainis, nes plastikiniame ar silikoniniame maišelyje sausainiai turėtų kaip tik suminkštėti.
  • Kepimo laiko ilgis ir sausainių traškumas dar priklauso ir nuo iškočiotos tešlos storio. Kuo ploniau iškočiosite, tuo trumpiau reikės kepti ir tuo traškesni bus sausainiai.
  • Padarius tešlą svarbu ją palaikyti šaldytuve bent valandėlę. Kitaip ji bus per minkšta ir sunkiai seksis kočiojimo ir formavimo procesas.
  • Kočiojimui naudojome miltų gan gausiai, kad tešla neliptų prie stalo ir prie kočėlo.
  • Kepti vienoje skardoje geriausia panašaus dydžio sausainius, kad visi iškeptų vienodai.

Kiti kalėdiniai sausainiai

Yra ir daugiau puikių idėjų kalėdiniams sausainiams:

  • Kokosinukai - išsilaiko švieži porą savaičių ir tinka nevalgantiems kiaušinio.
  • Sausainiai su maltais migdolais, marcipanų mase, citrinos lašu, žiupsneliu gvazdikėlių - tikra žiemos pasaka.
  • Iš meduolinės tešlos galime kepti įvairaus dydžio ir formų meduolius, taip pat ir jų namelius.
  • Žaismingi sausainėliai, kuriuos išpjaustysime be jokių specialių formelių.
  • Arbatos pakeliai - puikiai tinka skaniai dovanėlei.
  • Sausainiai su šokoladu.
  • Sausainiai su kietuoju sūriu - pikantiškas ir nesaldus variantas.

Sausainių dekoravimas

Šaldytomis mėlynėmis, špinatais, burokėliais ir kakava galime puikiai nuspalvinti kalėdinių sausainių glajų. Tirpintu šokoladu aplieti, pabarstukais padabinti - kalėdiniam variantui itin tiks žalių, baltų ir raudonų pabarstukų mišinys. Arba - baltas kokoso drožlių sniegas ar skrudinti ir pasmulkinti žemės riešutai.

Dailiai dekoruoti sausainiai - puiki valgomos dovanos idėja. Supakuokite į dailią dėžutę ar į didesnį stiklainį ir dovanokite su šilčiausiais šventiniais linkėjimais.

Sausainių laikymas

Iškepti sausainiai nesuges labai ilgai. Jei norite tokių dovanoti kažkam Kalėdų proga, jau drąsiai galite kepti kad ir dabar! Jie nesuges.

Imbierinius sausainius kepti galite dar gerokai prieš Kalėdas - sandariame indelyje jie puikiai išsilaikys net kelias savaites. Svarbiausia, saugokite sausainius nuo didelės drėgmės, kad nesuminkštėtų.