Šis šokoladinis pyragas labiau panašus į pudingą nei į tradicinį kepinį. Ypač jei ragausite jį dar šiltą. Tačiau pastovėjęs, rytojaus dieną desertas savo konsistencija ims panašėti į pyragą. Kol dar soduose nenuskintos rudeninės avietės, puiki proga tokiu pasimėgauti - bene paskutinis šio sezono kepinys su šviežiomis uogomis. O jei avietės jau šaldiklyje - pyragui kepti galite panaudoti ir šaldytas!
Štai vienas iš šokoladinio pyrago su avietėmis receptų, kuris pradžiugins kiekvieną smaližių:
Šokoladinio pyrago su avietėmis ingredientai
- 250 g šokolado (juodojo kartaus arba pieniško, tačiau jei naudosite pienišką, kepinys bus saldesnis);
- 250 g sviesto;
- 1 šaukštas brendžio (jei neturite, praleiskite arba pakeiskite, pvz., romu, aviečių likeriu);
- 90 g cukraus;
- 2 šaukštai tirpios kavos;
- 370 ml vandens;
- 2 kiaušiniai (kambario temperatūros);
- 180 g miltų;
- 30 g kakavos miltelių;
- 1 šaukštelis kepimo miltelių;
- 250 g aviečių (ir dar šiek tiek papuošimui).
Šlapias, kremiškas pyragas, kuriame tobulai suskamba avietės, kava ir šokoladas. Jei ragausite jo kątik iškepto ir vos vos atvėsusio, skonis ir konsistencija labiau primins šokoladinį pudingą.
Gaminimo eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros (kaitinimas viršus-apačia, be vėjelio). Kepimo formos su nusegamais kraštais (23 cm skersmens) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi, įsitikinkite, kad šonai užsidaro sandariai, nes tešla bus minkšta, gali ištekėti, jei formos kraštai susilankstę.
- Į puodą sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą, kambario temperatūros sviestą, įpilkite konjako, suberkite cukrų ir kavą, supilkite vandenį. Užkaiskite ir kaitinkite maišydami ant nedidelės ugnies, kol cukrus visiškai ištirps, o šokoladas išsilydys, skystis taps vientisas ir žvilgantis. Nukelkite nuo kaitros ir atidėkite į šalį truputį praaušti.
- Tiesiai į puodą su šokolado skysčiu įmuškite kiaušinius ir šluotele lengvai išmaišykite, kad kiaušiniai visiškai susimaišytų su kitais ingredientais. Tada į puodą suberkite miltus, sumaišytus su kakava ir kepimo milteliais (idealu, jei birius produktus išsijosite), ir ta pačia šluotele atsargiai sumaišykite.
- Supilkite pusę masės (ji bus skysta!) į paruoštą kepimo formą ir suberkite avietes. Tada supilkite likusią tešlos masę ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 45 minutes. Arba kol pyragas pakils, suskilinės ir paliestas jausis, kad iškepė (pagaliuku patikrinti nepavyks, nes masė pernelyg drėgna). Ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti.
- Vėsdamas pyragas pabliukš ir sutrūkinės, bet taip ir turi būti. Po maždaug valandos pabarstykite cukraus pudra, papuoškite avietėmis ir patiekite.
Šokoladinė tartaletė su avietėmis
Šokoladinė tartaletė su avietėmis - klasikinis skonių derinys, kuris niekada nenuvilia: sodrus juodojo šokolado įdaras ir gaivios, lengvai rūgštelėjusios avietės susilieja į puikiai subalansuotą skanėstą. Trapus kakavinis pagrindas ir ryškūs uogų akcentai lepina skonių receptorius. Tinka tiek šventiniam stalui, tiek pasilepinimui savaitgalio popietę.
Ingredientai (6-8 asm.)
- 175 g miltų
- 20 g cukraus miltelių
- 50 g geros kokybės nesaldintos kakavos
- Žiupsnelio druskos
- 100 g kambario temperatūros sviesto
- 1 trynio
- 50 ml vandens
- 300 g aviečių (papuošti ir į vidų)
Šokoladiniam įdarui
- 200 g juodojo šokolado
- 150 ml pertrintų ir perkoštų aviečių
- 30 ml šviesiojo sirupo
- 30 g sviesto
Gaminimo eiga
- Miltus, cukraus miltelius ir kakavą persijokite ant stalo, įberkite druskos. Sudėkite kambario temperatūros sviestą ir viską sutrinkite pirštais. Padarykite duobutę, įleiskite trynį ir supilkite vandenį. Viską greitai suminkykite. Suvyniokite tešlą į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą.
- Po 30 min. plonai iškočiokite, išklokite tarto formą, subadykite tešlą šakute ir šaukite į orkaitę. Kepkite, kol tartaletės pagrindas iškeps. Išimkite, ataušinkite.
- Į ataušusią tartaletę įdėkite aviečių.
- Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą. Įmaišykite aviečių tyrę ir šviesųjį sirupą. Po to įmaišykite minkštą sviestą.
- Gautą masę supilkite ant aviečių, palyginkite, lengvai pastuksendami į tartaletės dugną.
- Palaukite, kol sustings, ir puoškite uogomis.
Baltasis šokolado pyragas su avietėmis
Baltasis šokolado pyragas su avietėmis - šis desertas pasižymi saldumu ir gaiviu uogų skoniu. Paruošimas paprastas ir greitas, todėl tai puikus pasirinkimas tiek kasdieniam skanėstui, tiek svečiams. Jis neabejotinai pradžiugins kiekvieną valgantį.
Ingredientai
- Miltai
- Druska
- Kepimo milteliai
- Liofilizuotos avietės
- Kiaušiniai
- Baltasis ir rudasis cukrus
- Rapsų aliejus
- Vanilė
- Baltasis šokoladas
- Sviestas
- Šviežios avietės
Gaminimo eiga
- Įkaitinti orkaitę 180 C temperatūros. Iškloti kepimo popieriumi 20×20 cm dydžio kepimo indą.
- Nedideliame dubenyje sumaišyti miltus, druską, kepimo miltelius ir susmulkintas liofilizuotas avietes.
- Didesniame dubenyje suplakti šluotele kiaušinius, baltąjį ir rudąjį cukrų, rapsų aliejų ir vanilę.
- Baltąjį šokoladą ištirpinti su sviestu ir išmaišyti kol viskas susijungs į vientisą masę.
- Į kiaušinių ir cukraus masę supilti baltąjį šokoladą su sviestu ir viską gerai išmaišyti.
- Suberti sausų produktų mišinį ir viską lengvai sumaišyti kol nebesimatys miltų ruožų.
- Sudėti šviežias avietes ir viską lengvai ir švelniai pamaišyti.
- Tešlą supilti į kepimo indą ir kepti apie 20-25 min. Likus kepti 10 min vis kas 3 min patikrinkite mediniu pagaliuku. Jeigu ištraukus jis aplipęs keliais trupiniais - metas išimti iš orkaitės.
- Palikti atvėsti skardoje. Jeigu norisi wow efekto - supjausčius galima apibarstyti liofilizuotų aviečių milteliais.
Sūrio pyragas su šokoladu ir avietėmis COBB grilyje
Pagal šį receptą paruošite šį nuostabų desertą COBB grilyje nesvarbu kur bebūtumėt. Juk jį paragavus norėsite gaminti dar ne vieną kartą. O jeigu neturite minėto grilio, receptu galite pasinaudoti ir ruošdami jį namų virtuvėje ar kamado kepsninėje.
Ingredientai
- 500 g kreminio sūrio (pvz. 1 a.š.
Pagrindas
- Ištepkite aliejumi 20 cm apvalią torto formą ar universalų COBB kepimo indą su sviestu.
- Smulkiai sutrinkite sausainius ir į juos supilkite ištirpintą sviestą. Gerai išmaišykite ir sudėkite į paruoštą indą, tolygiai išsklaidykite ant dugno, paspauskite.
Įdaras
- Gerai išmaišykite kreminį sūrį ir 2/3 stiklinės cukraus pudros. Pridėkite kukurūzų miltų ir plakite kol masė bus vientisa.
- Į masę įmuškite po vieną kiaušinį ir kaskart gerai išmaišykite.
- Į įdaro masę įpilkite tirpintą šokoladą (125 g) bei grietinę. Išmaišykite.
- Supilkite ant paruoštos kepimo formos su sausainių pagrindu.
- Ant COBB grilio uždėkite gilią keptuvę. Jos centre pastatykite kepimo indą su paruoštu sūrio pyragu. Į keptuvę įpilkite verdančio vandens, kad jis apsemtų pusę kepimo formos aukščio.
- Uždėkite dangtį ir kepkite pyragą 35 minutes. Nukelkite dangtį ir pyragą pakepkite dar 10 minučių.
- Atvėsusį sūrio pyragą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent 2 valandas arba tol, kol pyragas visiškai sutvirtės.
Šokoladinis tortas su avietėmis
Šokoladinis tortas su avietėmis nuostabus.
Šis tortas-pyragas nerealiai skanus tiems, kas mėgsta šokoladą. Kadangi rugsėjį švenčiu gimtadienį, o lazdyno riešutai ir šokoladas, mano ypač mėgstami dalykai, net nemąsčiau apie kitą variantą po Jūsų laidos. Ir tikrai esu smagiai nustebinta, pyragas ypatingo skonio, bet ir labai lengvai gaminamas.
Patarimai ir gudrybės
- Puikiai gavosi :))) Labai skanu su kava, man gavosi kartokas, nes naudoja juoda sokolada 70 % kakavos kuriame.
- As tortui-pyragui papuosti naudojau saldytas (atsildytas) braskes, super, nes pats tortas gaunasi pakankamai saldus, o braskes inesa lengva rugstuma.
- Galima siam receptui panaudoti Beatos virtuves Karšto šokolado drožles.
- Vietoj pieno, galite naudoti migdolų pieną.
Recepto variantai
- O vietoj juodojo šokolado, galima dėt pienišką?
- kokiais riešutais geriausia pakeisti lazdynų?
- O ar galima vietoj rudojo cukraus naudoti paprastą? Kas pasikeičia naudojant rudąjį?
- Beata, o ar blogai bus jei vietoj sviesto naudosiu alieju? arba kokoso sviesta?